Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...

Ja właśnie planuję tak to rozwiazać ,czyli piekarnik 3 w 1 z funkcją mikrofali i parowaru.Widziałam na Ceneo ale nie mogę w tej chwili znależć żeby wkleić link...

Dziękuję wszystkim za pomoc w sprawie zakupu fliz i kosztów hydrauliki.Pozdrawiam

Macie już coś na oku?

Brygida I Jarek

mWilQ

Jak w słupku chcesz zmieścić piekarnik i mikrofale.. to piekarnik automatycznie obniża się na lini szafek o wysokość mikrofali. Nie montuje się piekarnika na lini szafek dolnych i u góry mikforali.. no chyba, że ktoś ma ponad 2 m wzrostu :) Co to piekarnika z mikrofala (2 w 1) .. nie używałam, nie wiem.. ale ceny są wysokie :)

Zawsze mozna zrobić wysoki słupek (jak u nas) na piekarnik, a obok niższy z mikrofalą - takie rozwiązanie równiez się stosuje.

No my akurat do wysokich nie należymy, więc u mnie takie rozwiązanie odpada. Dzięki za odpowiedź.

do mWilQ

ja widziałam takie rozwiązanie "słupka" w kuchni:

od dołu szły 2 szuflady takie dość wysokie, potem piekarnik, mikrofala i do góry żeby wyrównac słupek znowu szafka. Bardzo to było fajnie ułożone. Jak chcesz poprosze znajomych o fotke.

pozdrawiam Mariola

Chętnie zobaczę zdjęcie. Nr wysłałem na skrzynkę.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Jakie montowaliście w łazience stelaże podtynkowe do WC, ogólnie nazywane geberitem. Czy właśnie z tej firmy ? Nam zaproponowano stelaż z firmy Tece. Czy ktoś taki ma? Proszę o opinie.

Mój zaufany instalator powiedział mi przed wyborem, że TECE jest mniej znają firmą niż Geberit, stąd różnica w cenie. Jakościowo podobnie, może nawet lepiej na korzyść TECE. Wybór osprzętu wystarczająco duży. To się liczy dla oka, bo stelaż i tak znika w ścianie.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Adamki2, fajnie że wpadliście w odwiedziny ale już widzę ze jesteście oblegani i zasypywani pytaniami :) Ja też mam takie małe pytanko. Ja wy zmieściliście te drzwi w łazience na dole do schowka? U mnie na całej długości sciany jest skos i drzwi powstały takie malutkie że trzeba mocno się schylić, żeby tam wejść. Mogłam pomyśleć i zrobić od strony garażu ale wtedy nie wiedziałam zę tak to wyjdzie. Ja mam schody przesunięte tak że spocznik jest prostokątny i nad garażem i to pewnie dlatego. Teraz już trudno ale zamiast drzwi trzeba bedzie jakąś rolete zrobić albo małe drzwiczki na wymiar.

Witam.

Co do drzwi do schowka w łazience, to mają 173 cm wysokości i 70 cm szerokości. Schody wykonaliśmy zgodnie z projektem, spocznik jest nad łazienką.

Poniżej kilka zdjęć kuchni, wykonane za dnia i wieczorem. Proszę nie zwracać uwagi na bałagan, ale robiłam zdjęcia kuchni takiej jaka funkcjonuje na co dzień.

Od strony salonu

http://images39.fotosik.pl/620/ad9ca5579f974718med.jpg

Od wejścia z przedpokoju

http://images45.fotosik.pl/628/408715c3b29985b9med.jpg

http://images50.fotosik.pl/627/b31d4f175cb745famed.jpg

ściana na przeciwko okna bocznego

http://images43.fotosik.pl/626/5593b9d5f240ee79med.jpg

http://images47.fotosik.pl/627/37f827e041bc23e6med.jpg

ściana z oknem bocznym

http://images38.fotosik.pl/619/61503a74e59c1a8bmed.jpg

Taki układ kuchni jest bardzo wygodny, kiedy obok siebie jest kuchnia, zlew i zmywarka powoduje, że nie muszę biegać po kuchni kiedy np. chcę odlać wodę z ziemniaków lub makaronu lub przełożyć brudne naczynia ze zlewu do zmywarki. Żyję z takim układem już 9 miesiecy, wcześniej taki mieliśmy w mieszkaniu i według mnie jest on optymalny. Oczywiście wszystko zależy od pomysłu budujących, każdy pomysł ma swoje plusy i minusy. Pa

Adamki2 bardzo dziękuję za odpowiedź dotyczącą grzejników, drzwi do schowka pod schodami oraz pralnio-suszarni. Bardzo mi to pomogło w podjęciu niektórych decyzji. Super też sfotografowaliście swoją kuchnie.

mWilQ dzięki za info dotyczące TECE. Mój instalator polecał mi właśnie ten stelaż, który ma zamontowany również w swoim domu.

Dzięki Adamki za odp w sprawie drzwi w schowka w łazience. Tak jak myślałam choć wcześniej nie zwróciłam na to uwagi, spocznik mamy nad garażem bo schody nie są zabiegowe i dlatego skos jest do samej ściany garaż/łazienka więc nijak nie zmieszczę takich drzwi. Gdybym pomyślała wcześniej to można było od strony garażu zrobić wejście. Może trzeba by się było nachodzić po środki czystości itd ale byłoby wygodniej dostać się do środka. Zobaczymy jak będzie gotowe jak będzie się użytkować :) może nie będzie tragedii bo nie jesteśmy wysocy z mężem a póki co będę wysyłać mojego 6latka :)))

pozdrawiam

Adamki wasz rododendron jest fajnie urządzony w środku. Z zewnątrz też się prezętuje super. Mam pytanie czy macie gdzieś ogrzewanie podłogowe. Kuchnia też mi sie podoba tylko wydaje się mi że ten grzejnik koło lodówki tam nie pasuje. Ja bym nie dała grzejnika koło lodówki. Ale to jest tylko moje zdanie i nie obraz się.

Też bym chciała już mieszkać w swoim rodku ale jeszcze długa droga przed nami. Jak tylko bedę miała dłuższą chwilkę umieszcze jakies zdjęcia z budowy.

Do Adamki2

Czy moglibyście doinformować nasze forum odnośnie kosztów ogrzewania domu.

Napiszcie prosze czy macie gdzieś podłogówkę i ile miesięcznie płacicie za gaz - szczególnie zimowe miesiące.

Zastanawiam sie czy to prawda że przez pierwszy rok mieszkania w nowym domu ogrzewanie jest bardzo drogie????

pozdrawiam Mariola

P>S Licze na Was:)))

Odpowiadam na pytanie dotyczące ogrzewania gazem ziemnym. Zanim napiszę zestawienie kosztów, to powiem kilka faktów

- docieplenie domu 16 cm, skosy poddasza 25 cm, strop poddasze 30 cm, podłoga 16 cm

- ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołaspie, obu łazienkach i w przedpokoju od wiatrołapu do schodów

- temperatura utrzymywna w domu 23-24 stopnie, ze wzgledu na dzieci, które wciąż nie daja sie w nocy przykryć kołdrą, jedynie zgadzaja się na kocyk

zestawienie kosztów od momentu kiedy sie wprowadziliśmy

15 maja 2010 - 16 września 2010 roku - 570 zł

16 września 2010 - 15 listopada 2010 roku - 541 zł

15 listopada 2010 - 14 grudnia 2010 roku - 519 zł

14 grudnia 2010 - 18 stycznia 2011 roku - 611 zł

Pobór gazu wynika z urzytkowania pieca kondensacyjnego i kuchni gazowej.

Może dla niektórych temeratura 23-24 stopnie jest zbyt wysoka, ale my jesteśmy do takiej temperatury przyzwyczajeni po mieszkaniu w bloku, gdzie temperatura wynosiła 25 stopni. Ponad to lubimy po domu chodzić lekko ubrani, bo tak nam wygodniej, nam i naszym córkom, ktore musza mieć swobodę ruchu do zabawy. Pozdrawiam

Edytowane przez adamki2

Wydaje mi się że przy temperaturze 24 stopnie w domu (rozumiem ze przez całą dobę? ,skoro piszesz o dzieciaczkach śpiacych pod kocykami) to calkiem ok te rachunki za gaz,zwlaszcza ze kuchenka tez gazowa.To mnie bardzo pociesza bo my jestesmy zimnolubni i dla nas 19 stopni jest ok.Tyle ze przez pierwszy rok podobno rzeczywiscie trrzeba grzac więcej bo po pracach wykończeniowych jest duzo wilgoci w domu ale to tym bardziej pocieszające co piszesz:)

A tak z innej beczki dostalismy wczoraj drugą wycenę hydrauliki(robota plus materialy) i szczęka nam opadla...73 000 za to samo co dwaj inni wycenili na ok 32 000...

Odpowiadam na pytanie dotyczące ogrzewania gazem ziemnym. Zanim napiszę zestawienie kosztów, to powiem kilka faktów

- docieplenie domu 16 cm, skosy poddasza 25 cm, strop poddasze 30 cm, podłoga 16 cm

- ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołaspie, obu łazienkach i w przedpokoju od wiatrołapu do schodów

- temperatura utrzymywna w domu 23-24 stopnie, ze wzgledu na dzieci, które wciąż nie daja sie w nocy przykryć kołdrą, jedynie zgadzaja się na kocyk

zestawienie kosztów od momentu kiedy sie wprowadziliśmy

15 maja 2010 - 16 września 2010 roku - 570 zł

16 września 2010 - 15 listopada 2010 roku - 541 zł

15 listopada 2010 - 14 grudnia 2010 roku - 519 zł

14 grudnia 2010 - 18 stycznia 2011 roku - 611 zł

Pobór gazu wynika z urzytkowania pieca kondensacyjnego i kuchni gazowej.

Może dla niektórych temeratura 23-24 stopnie jest zbyt wysoka, ale my jesteśmy do takiej temperatury przyzwyczajeni po mieszkaniu w bloku, gdzie temperatura wynosiła 25 stopni. Ponad to lubimy po domu chodzić lekko ubrani, bo tak nam wygodniej, nam i naszym córkom, ktore musza mieć swobodę ruchu do zabawy. Pozdrawiam

Chcemy w domu osiągnąć taką samą temperaturę przy podobnym ociepleniu. No i te rachunki zbiły mnie z tropu. Już byłem przekonany do kotła na ekogroszek ale z zestawienia powyżej jasno wynika, że się nie opłaca po prostu :|

adamki2: a jak często popalacie w kominku? Macie DGP/płaszcz wodny? :)

Edytowane przez michur
pytanie o kominek

Rachunki, które przedstawilam, to sa od momentu zamieszkania, wcześniej też grzaliśmy, oczywiście temperatura niższa. Rachunek od 30 grudnia 2009 do 14 maja 2010 roku w sumie wyniósł 1500 zł, zatem średnio na miesiąc wyniosło 300 zł.

Co do kominka. Palimy w nim średni 1 w tygodniu, głównie w sobotę lub w niedzielę, kiedy to jesteśmy wszyscy razem w domu, przez cały dzień. W tygodniu to nam się poprostu nie chce, wiadomo praca, dom, dzieci. Nie mamy plaszcza wodnego, mamy rozprowadzenie ciepłego powietrza do górnych pokoi i pokoju nad garażem. Jak sie pali w kominku to temperatura wzrasta śrenio o 2 stopnie na dole i o 1 stopień na górze i to utrzymuje sie jeszcze w dniu nastepnym.

Wiecie ci szczęka mi opadła po przeczytaniu tych rachunków. Napiszę jak to wygląda u mnie bo może nie jest tak źle jak mi się wydaje ale dla porównania dla tych co zaczynają ogrzewać.

My grzejemy od bożego narodzenia, jakoś tak bo dokładnie nie pamiętam. Palimy pelletem bo groszek jest nie bardzo o tej porze roku. Na początku spalał 4 worki dziennie czyli 60kg co daje ogromna sumę 1,8t miesięcznie a tona po 820zł. Teraz wychodzą 3 worki chyba ze jest -10 na dworze to wiecej, jak było kilka ciepłych dni to palił 2 worki i to już super. Dom się musiał zagrzać, odparować i takie tam i mam nadzieję, że będzie dobrze. Ciezko coś stwierdzić i podsumować po 2 miesiącach ale średnio jest tak 1,5t/mies.

Dodatkowo muszę nadmienić, że dom jest na razie nieocieplony tzn nie ma elewacji (w palnie styro lub wełna 15cm). Wewnątrz poddasze gotowe z wełną super mata 15 + uni mata 5, podłoga strychowa ma 15cm super maty a że zostało nam trochę wełny to ociepliliśmy stryszek. Kominek rozpalany był póki co sporadycznie ale fajnie dogrzewał parter. dziś właśnie panowie skończyli obudowę komina więc dopiero przy wczorajszym rozpaleniu próbnym czuć było jak ciepłe powietrze idzie na góre grawitacyjnie do dwóch pokoi.

Mam nadzieję, że po zrobieniu elewacji ilość zużywanego opału spadnie, spróbujemy latem i wczesną jesienią palić groszkiem i zobaczymy.

pozdrawiam