Radzio_s 19.02.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Liczę właśnie drewno na więźbę i nie widzę ilości łat.Może ktoś napisać ile mb potrzeba na rodo 6 g2, oraz co ile cm były przybijane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 19.02.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Hej mam pytanie co do ocieplania dachu, jak ocieplacie do płotew po skosach a później prosto po konstrukcji na płyty czy do samego szczytu dachu ???Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 19.02.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Radzio ja zamawiałam więźbę tak jak w projekcie (jest tak całe zestawienie w tabeli) ale wyszło trochę więcej, nie mam spisane ale coś koło 10. Ilość krokwi i łat była taka sama ale trochę dłuższe chyba zamówiliśmy ze względu na podniesienie ścianki kolankowej. No i doszły na 4 belki na słupy obok lukarn bo coś musieliśmy poprzesuwać i zrobić dodatkowe podpory. eniac ocieplałam 15+5 do miejsca gdzie jest sufit na piętrze i tam między gk a osb też jest ocieplenie15cm. Stryszek jest jakby odcięty ale ponieważ zostało nam trochę wełny koniec końców na stryszku też daliśmy ale tylko 15cm między krokwie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery_25 19.02.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie!! Bardzo rzadko udzielam się na forum ale często staram się tu zaglądać i podziwiam wasze postępy. Mam pytanie z jakiego materiału stawialiście ścianki działowe i jakie tynki macie w swoich domkach????? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumlasu 20.02.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 witam ja robiłem tynki cementowo-wapienne a scianki z cegły k3 grubosc o ile pamieam ok 13 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruszeczka1 20.02.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 nam poszło ok.800mb łaty i 400 kontrłaty już nie pamietam , łatwo możesz sam policzyć , kontrłaty idą w pionie jak krokwie więc tyle samo metrów co krokwie, a łaty to zależy jaka dachówka my mieliśmy roben monza i rozkładaliśmy łaty co 38cm w poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agabodzio 20.02.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 witam wszystkich może ktoś mi poradzi jaki fundament jest lepszy:D lany czy z bloczów bo zaczynam budowe na wiosne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 20.02.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie!! Bardzo rzadko udzielam się na forum ale często staram się tu zaglądać i podziwiam wasze postępy. Mam pytanie z jakiego materiału stawialiście ścianki działowe i jakie tynki macie w swoich domkach????? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam!!!!! Ja nie chcialem plyt g-k i wstawilem z cegiel ceramicznych-pustak Porotherm grubosc 11,5 cm. Jedynie w pokoju nad garazem, scianka z garderoby bedzie z plyt g-k gdyz bedziemy jeszcze manipulowac ta odlegloscia od skosu. Tynkow jeszcze nie mam, jednakze jestemy zdecydowani na cementowo-wapienne + gladz gipsowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasjan Kowalczyk 20.02.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam! Napiszcie proszę ile kosztuje Was ogrzewanie gazem ziemnym Waszego Rodosa.Proszę także o info jakie kotły posiadacie,prosze o wszelkie informacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamki2 20.02.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 do Kasjan Kowalczyk Kilka postów wcześniej podałam dokładne rachunki za ogrzewanie gazem ziemnym w naszym Rodo6, oraz inne informacje o ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlusp 21.02.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Wiecie ci szczęka mi opadła po przeczytaniu tych rachunków. Napiszę jak to wygląda u mnie bo może nie jest tak źle jak mi się wydaje ale dla porównania dla tych co zaczynają ogrzewać. My grzejemy od bożego narodzenia, jakoś tak bo dokładnie nie pamiętam. Palimy pelletem bo groszek jest nie bardzo o tej porze roku. Na początku spalał 4 worki dziennie czyli 60kg co daje ogromna sumę 1,8t miesięcznie a tona po 820zł. Teraz wychodzą 3 worki chyba ze jest -10 na dworze to wiecej, jak było kilka ciepłych dni to palił 2 worki i to już super. Dom się musiał zagrzać, odparować i takie tam i mam nadzieję, że będzie dobrze. Ciezko coś stwierdzić i podsumować po 2 miesiącach ale średnio jest tak 1,5t/mies. Dodatkowo muszę nadmienić, że dom jest na razie nieocieplony tzn nie ma elewacji (w palnie styro lub wełna 15cm). Wewnątrz poddasze gotowe z wełną super mata 15 + uni mata 5, podłoga strychowa ma 15cm super maty a że zostało nam trochę wełny to ociepliliśmy stryszek. Kominek rozpalany był póki co sporadycznie ale fajnie dogrzewał parter. dziś właśnie panowie skończyli obudowę komina więc dopiero przy wczorajszym rozpaleniu próbnym czuć było jak ciepłe powietrze idzie na góre grawitacyjnie do dwóch pokoi. Mam nadzieję, że po zrobieniu elewacji ilość zużywanego opału spadnie, spróbujemy latem i wczesną jesienią palić groszkiem i zobaczymy. pozdrawiam Normalnie jestem w szoku. Tyle dzienne spalanie toż, to pachnie bankructwem. Przedstawie po krótce jak to się miało w moim przypadku. Od samego poczatku palę ekogroszkiem, początkowo metodą prób i błędów około 2 miesiące z ustawieniami spalał mi około 25 kg/dobę. Po zoptymalizowaniu i znalezieniu najlepszych ustawień zszedłem do około 16 kg/dobę. Nadmieniam, że spalanie zależy również od jakości ekogroszku. Ja za tonę z dowozem z Wrocławia płaciłem 900 zł w tej chwili to koszt 940 z dowozem ( dowóz 60 zł na odległość 76 km ) ekogroszek Pieklorz. Podrawiam, pawlusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 21.02.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 witam wszystkich może ktoś mi poradzi jaki fundament jest lepszy:D lany czy z bloczów bo zaczynam budowe na wiosne pozdrawiam Juz raz pisałam o tym ze jak bym robiła fundamenty raz jeszcze to tylko z bloczków. Zalety : cena, można łatwo ocieplić, szybko. Fundament tradycyjny czyli "szalowany" jest drogi bo zajmuje duzo czasu jego wykonanie z desek, a poza tym deski też drogie, to czy je potem wykorzystasz ti juz inna sprawa (podobno pod dach z dachówki nie robi sie używanych desek..) Fundament "na stopie" czyli zalany do równa z ziemią i dopiero nad tym troche szalunku jest do kitu bo praktycznie nie mozna go ocieplić i jak ci sie ziemia osunie przy kopaniu to betonu wejdzie więcej... pozdrawiam MAriola & Jerzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 21.02.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Normalnie jestem w szoku. Tyle dzienne spalanie toż, to pachnie bankructwem. Przedstawie po krótce jak to się miało w moim przypadku. Od samego poczatku palę ekogroszkiem, początkowo metodą prób i błędów około 2 miesiące z ustawieniami spalał mi około 25 kg/dobę. Po zoptymalizowaniu i znalezieniu najlepszych ustawień zszedłem do około 16 kg/dobę. Nadmieniam, że spalanie zależy również od jakości ekogroszku. Ja za tonę z dowozem z Wrocławia płaciłem 900 zł w tej chwili to koszt 940 z dowozem ( dowóz 60 zł na odległość 76 km ) ekogroszek Pieklorz. Podrawiam, pawlusp Pawlusp No widzisz, ja też chce palić pieklorzem ale ten pakowany nie wygladał najlepiej wiec przeczekam do wiosny jak bedzie bardziej suchy. Peletu idzie trochę wiecej i gdyby to bylo 20kg/dobe to byloby ok poki co wychodzi 45-50kg. Minus jest taki ze jak mam nieocieplony dom znaczy nie ma elewacji bo wewnątrz poddasze ocieplone wiec moze dlatego to zużycie jest az tak duze. Kolejna sprawa jest taka że ja nie umiem ustawic tego pieca no i boję się troche ruszac cokolwiek. Poki co kombinują moi instalatorzy we wspolpracy z serwisantem ale jak raz zakombinowali to potem piec sie z pracy przełączyl w nadzór na dwa dni i po pierwsze zaczęło mi się coś rosić i topić i pelet nie spalał się całkowicie. Megana czy ty przypadkiem nie masz tego pieca co ja tzn reto duo z fuzzy logic, jeśli tak to podpowiedz jakie macie ustawienia czasów na pracy i nadzorze i jak u was wyglada spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasjan Kowalczyk 21.02.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Proszę o info odnośnie spalania szczególnie właścicieli Vaillanta ,na gaz ziemny... Mój chyba jest źle ustawiony spala 350 m3 gazu miesięcznie.Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 21.02.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 pawlusp aniak25 nasze koszty opalania ekogroszkiem tez nas zszokowały ale tak jak napisał pawlusp można je zoptymalizować. W okresie X-XII czyli przez 3 miesiące spaliliśmy 3 t ekogroszku, ale opał był workowany, mokry i wątpliwej jakości. Próbowaliśmy tez pellet ale cena i kaloryczność nam nie odpowiadają. Teraz kupiliśmy ekogroszek Pieklorz o którym piszecie i rzeczywiście jest ok, 100 kg piec spalał przez ok.6 dni czyli wychodzi podobnie jak podał pawlusp. To nasz pierwszy sezon grzewczy , opał na przyszły sezon kupimy przy suchej pogodzie, luzem a nie workowany i dobrej jakości. Do tej pory spaliliśmy jakieś 1,5 m3 drewna, kominek rewelacyjnie dogrzewa górę domku, więc latem zamówimy jakieś 4 m3 brzozy kominkowej. Metodą prób można zminimalizować koszty ogrzewania, ustawienia pieca trzeba zmieniać też zależnie od temperatury za oknem Pierwszy sezon grzewczy dobiega końca, czyli pierwsze koty za płoty ... Wszystkim życzymy szybkiego nadejścia wiosny pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankara 22.02.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Jeszcze sobie przypomniałam...ktoś ostatnio pytał o możliwość zobaczenia rodka na żywo i był z okolic Krakowa.Budujemy się w miejscowości Węgrzce ,pierwsza miejscowoścza Krakowem na Warszawę,zapraszamy jeśli ktoś chce podjechac ,prosze o kontakt na priv Witam, dawno mnie nie było - ale nadal jesteśmy bardzo zainteresowani oglądnięciem domu. Bardzo proszę o podanie maila lub kontakt na mojego [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Axel31 22.02.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam, Poszukuję godnej polecenia, sprawdzonej ekipy budowlanej z okolic Krakowa. Bardzo proszę o pomoc osoby, które miały z takimi do czynienia. Mój tel 660 888 660.Domek ma stanąć w Koźmicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.02.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.02.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agabodzio 23.02.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 śliczne dzieki za odpisanie,podjelismy decyzje budujemy z bloczków , a na jakim etapie jestescie z budowa ,czy prowadzicie dziennik, sory że pytam ale nie umiem jeszcze zabardzo korzystać z kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts