Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Konto usunięte na żądanie

Witam.

Za oknami zima u tu jak zawsze miło i ciepło :)

https://picasaweb.google.com/103955625377796076838/BudowaDomu02?authkey=Gv1sRgCLyc9dXNp6S8ZQ#5573877565779357458

My korzystając z temp. -15 na zewnątrz i tego że nasze "błoto" dojazdowe zamarzło przewieźliśmy materiał. Zakupiliśmy 1440 szt. cegły porotherm po 4,70zł/szt + 300 szt. połówek. Niech ktoś napisze ile cegieł potrzeba?

Aktualnie bardzo rozważam możliwość podniesienia całego parteru o 1 pustak bo:

1. garaż na gotowo ma tylko 2,20 co wydaje się nisko.

2. myślimy o założeniu rekuperatora co wiąże się z umieszczeniem częsci elementów pod sufitem więc trzeba sufit obniżyć.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteśmy z "małżem" właścicielami rodo 6 z piwnicą - budowę rozpoczęliśmy we wrześniu 2009r. Od października 2010r. mieszkamy we własny domu już, ale oczywiście cały czas coś grzebiemy i ciągle coś jest to wykończenia, poprawy lub do zmiany.

Sporo czasu spędziłam na tym forum - czasem było ono inspiracją, czasem powodem do nerwów - typu czy dobrze wybraliśmy :)

Postaram się wrzucić link do zdjęć kuchni - na pewno wymaga jeszcze dopracowania, do zmiany jest wystrój okien. Ale być może kogoś zainspiruje układ kuchni. My pozostawiliśmy kuchnię tak jak w projekcie (otwarta na salon - dwa wejścia), zrezygnowaliśmy jednak ze schowka - spiżarni (mamy piwnicę). No i co ważne nie mamy stolika w kuchni, ale nam to akurat nie przeszkadza. Postaram się też wrzucić w najbliższym czasie zdjęcia pozostałych wnętrz.

https://picasaweb.google.com/joannamatylda/Kuchnia#

Jesteśmy z "małżem" właścicielami rodo 6 z piwnicą - budowę rozpoczęliśmy we wrześniu 2009r. Od października 2010r. mieszkamy we własny domu już, ale oczywiście cały czas coś grzebiemy i ciągle coś jest to wykończenia, poprawy lub do zmiany.

Sporo czasu spędziłam na tym forum - czasem było ono inspiracją, czasem powodem do nerwów - typu czy dobrze wybraliśmy :)

Postaram się wrzucić link do zdjęć kuchni - na pewno wymaga jeszcze dopracowania, do zmiany jest wystrój okien. Ale być może kogoś zainspiruje układ kuchni. My pozostawiliśmy kuchnię tak jak w projekcie (otwarta na salon - dwa wejścia), zrezygnowaliśmy jednak ze schowka - spiżarni (mamy piwnicę). No i co ważne nie mamy stolika w kuchni, ale nam to akurat nie przeszkadza. Postaram się też wrzucić w najbliższym czasie zdjęcia pozostałych wnętrz.

https://picasaweb.google.com/joannamatylda/Kuchnia#

bardzo ładna kuchnia :-) my też mamy rodo 6 z piwnicą, kuchnia już wybrana, ale niestety przez tą zimę nic nie możemy robić. U nas ułożenie kuchni będzie bardzo podobne, jak coś zadziałamy umieszczę kilka fotek.

pozdrawiam

jomad bardzo fajna kuchnia.My zostawiliśmy w kuchnii 2 wejscia i 2 okna. Czym dłużej na to patrzymy tym bardziej wydaje nam się że jednak zamurujemy wejscie od strony holu. My też wybraliśmy projekt 6p tylko mamy częsciowe podpiwniczenie (KOTŁOWNIEI I POMIESZCZENIE POD MAŁYM POKOJEM). Przeslijcie jak macie zdjecia innych pomieszczeń.

Dziękuję za miłe słowa o kuchni - komplementy zawsze człowiekowi poprawiają humor ;)

Na etapie stanu surowego też miałam różne obawy związane z kuchnia - dwa okna, dwa wejścia - co sprawia, że kuchnia jest "ciężka" do umeblowania. I nie wyobrażałam sobie kuchni bez stolika bądź blatu na szybkie śniadanie - kawę. Ostatecznie nie mamy jednak stolika w kuchni tylko jest oczywiście w wykuszu i dla nas to jest wystarczające rozwiązanie. Na etapie umeblowania myślałam nad drzwiami przesuwnymi szklanymi między kuchnią i salonem. Jednak ze względów finansowych trochę to odroczyliśmy. Teraz po kilku miesiącach chyba w ogóle zrezygnujemy z tego pomysłu - rodo jest małym domkiem a ta otwarta przestrzeń jakoś go powiększa wizualnie. Mi nie przeszkadza taka otwarta kuchnia, ale wiadomo ile osób tyle gustów :)

Postaram się wrzucić w weekend jakieś zdjęcia. Ja sporo czasu spędziłam oglądając zdjęcia innych forumowiczów - dzięki temu mogłam sobie poukładać w głowie jak w środku może wyglądać rodo :) Może nasze zdjęcia też komuś pomogą ;)

Do gobi

U nas w wiatrołapie zmieściła się szafa, którą zrobiliśmy na wymiar, tak aby była razem z niską szafką na buty i wieszakami na wierzchnie okrycia. Szafa jest do sufitu, dwudrzwiowa, drzwi na specjalnych zawiasach aby przy otwieraniu drzwi były stabilne i się wyłamały, bo są wysokie. W środku mamy na dole miejsce na buty, drążek na wieszaki i dwie górne półki. Ta najwyższa to taki pawlacz, w którym można trzymać np. torby podróżne, plecaki lub inne rzeczy rzadko potrzebne. Poniżej dwa zdjęcia (robiłam je stojąc w drzwiach do przedpokoju, obok szafy widać drzwi do naszej kotłownio-suszarnio-pralni).

szafa zamknięta

http://images39.fotosik.pl/660/866fdd3dcbe8933emed.jpg

jedne drzwi szafy otwarte

http://images43.fotosik.pl/665/46814d3cdf454754med.jpg

szumlasu i 80mariusz80 bardzo dziękuję za odp w sprawie tynków i ścianek działowych. Wybraliśmy też tynki cementowo wapienne ale bez gładzi. ścianki będziemy stawiać najprawdopodobniej z suporeksu. W tym tygodniu będziemy zamawiać okna chyba firmy oknoplast. gratulujemy wszystkim budującym a te wasze kuchnie są bajeczne. jomadtwoja kuchnia jest inspiracją dla wielu z nas, zaprojektowałam sobie bardzo podobny układ tylko w ciemniejszym kolorze. piekarnik i płytę chcę umieścić na ścianie od strony holu a przy wykuszu postawić lodówkę. zlew w okolicy okna frontowego, to boczne mamy zamurowane.

Wiem że temat był juz wałkowany 1000 razy ale jest tyle stronek że cięzko znalezc. Ile wam wyszło metrów kw, tynków.? My zamierzamy robic w sierpniu i będziemy robic wszędzie oprócz sufitów (sufit będzie tynkowany w gabinecie koło salonu ) KLATKA SCHODOWA BĘDZIE CAŁA TYNKOWANA I 2 POMIESZCZENIA W PIWNICY.

BYLIŚMY W ENERGETYCE I POWIEDZIELI NAM ŻE NA PRZYŁĄCZ PRĄDU BEDZIEMY CZEKAĆ DO 8 MIESIĘCY.

WIATM

ma ktoś rolety firmy ALUPROF?? Jakieś uwagi?? jakie rolety zewnętrzne posiadacie?? jakieś uwagi pozytywne lub negatywne,bardzo mile widziane,

ALIEN ma okna firmy avante,jak się sprawują?

pozdrawiam

Witam

Jak na razie okna sprawują się normalnie nie mam z nimi problemów. W mojej okolicy montuje się ich trochę i jak na razie nikt na nie nie narzeka