Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oliwkowo podziel się proszę jak wycenili Ci robociznę płytek w łazienkach za m2 ,u nas był jeden Pan na wycenie i wycenił 55 zł za m2 ,wydaje nam siez e to dużo... słyszeliśmy o około 40 zł za m2 ...

Dodam ze my planujemy plytki do wysokosci ok 120 cm max , i bez wymyslnych wzorow ,wiec sprawa kładzenia płytek jest chyba uproszczona...Pozdrawiamy

P.S.Wczoraj wstawili nam okna z Oknoplusa ,dzis zakonczyli hydraulike ,za tydzien wchodzą tynkowac wiec wkrótce pochwalimy się naszym Rodoskiem

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oliwkowo podziel się proszę jak wycenili Ci robociznę płytek w łazienkach za m2 ,u nas był jeden Pan na wycenie i wycenił 55 zł za m2 ,wydaje nam siez e to dużo... słyszeliśmy o około 40 zł za m2 ...

Dodam ze my planujemy plytki do wysokosci ok 120 cm max , i bez wymyslnych wzorow ,wiec sprawa kładzenia płytek jest chyba uproszczona...Pozdrawiamy

P.S.Wczoraj wstawili nam okna z Oknoplusa ,dzis zakonczyli hydraulike ,za tydzien wchodzą tynkowac wiec wkrótce pochwalimy się naszym Rodoskiem

Nam dwie łazienki wycenili na 7750 zł :o, sama robocizna. Dodam, że też mamy proste łazienki bez udziwnień i wielu dekorów, górna będzie cała w płytkach a w dolnej łazience jedna ściana będzie malowana a reszta w płytkach. Uważam, że to chyba zbyt duża cena:confused: tylko fachowcy naprawdę dobrzy.

lokmen: co do kominka zgadzam się z Tobą całkowicie. Żałuję, że mi takiego rozwiązania nie podsunął ktoś wcześniej.

TAR: Dzięki. Chyba zdecydujemy się na dwa plafony/kinkiety, po jednym na każdy bieg schodów - musimy zrobić wizję lokalną na budowie. Osobnego oświetlenia stopni nie przewiduję - jakoś nie jestem przekonany co do jego przydatności (poza salami kinowymi ;))

Edytowane przez michur
pomylilem login lokmena - mWilQ mnie zmylil

Zgadzam się z TAR, że takie oświetlenie schodowe jest bardzo przydatne - zwłaszcza w nocy spokojnie wystarczy takie oświetlenie aby zejść z piętra na parter i nie budzić wszystkich lokatorów domu :) My mamy ledy co drugi stopień - jest dość niewyraźne zdjęcie w mojej galerii - dodatkowo mamy zaplanowany kinkiet na ścianie przy drzwiach do pokoju nad garażem i lampa sufitowa już na klatce na piętrze (niestety jeszcze nie wiszą, aż wstyd się przyznać :) )

Mnie jeszcze do oświetlenia schodów przekonało to, że schody i cała klatka w RODO jest widoczna w salonie - to oświetlenie to całkiem fajny element ozdobny :)

My również wstawiliśmy okna:) Tyle, że przedwczoraj;) Okna MS. Jeszcze "na żywo" ich nie widziałam, tylko na zdjęciach.

http://img228.imageshack.us/img228/65/dscf0090be.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/1479/dscf0075b.jpg

Okazało się, że pan od pomiaru okien źle wymierzył okna frontowe i drugie okno kuchenne i są one nieco krótsze niż w projekcie, nad czym ździebko boleję, ale cóż...

Niestety instalacji jeszcze nie możemy zacząć, bo ciągle nie mamy ścianek działowych. Nasz majster chce najpierw zrobić sufit i skosy na poddaszu i dopiero murować ścianki. Twierdzi, że tak będzie mu łatwiej i wyjdzie ekonomiczniej z materiałem.

Pozdrawiam;)

Gość Konto usunięte na żądanie
Niestety instalacji jeszcze nie możemy zacząć, bo ciągle nie mamy ścianek działowych. Nasz majster chce najpierw zrobić sufit i skosy na poddaszu i dopiero murować ścianki. Twierdzi, że tak będzie mu łatwiej i wyjdzie ekonomiczniej z materiałem.

najpierw sufity potem ścianki???? A że do czego on przykręci te sufity- do krokiew?a potem ścianka do sufitu? i pewnego razu w nocy BUM hehe. Hyba że ścianki karton gips to taki myk ma sens.

Sufity przykręci to jętek. Potem do ich wysokości powstaną ścianki - z czego to już chyba nie ważne. Ma to jakiś sens. Gorzej, że jeśli planujecie mokre tynki czy wylewki to ewentualne płyty KG na poddaszu ładnie "napuchną" wilgocią i nie wiem czy z tego nie będzie jakiejś tragedii. Ale majster pewnie wie co robi.

Ja akurat zawsze sie budze jak maz zapala gorne swiatlo. poza tym juz tez zlądowalam ze schodow po ciemku jak szlam po picie do kuchni ledwo obudzona. ale nie chcesz - nie montuj, nie mam zamiaru Cie przekonywac. Dla mnie jest przydatne i to najwazniejsze :) pozdr. A

Chyba zależy od lokatorów a także od np. zamontowanych drzwi - czy są przeszklone czy nie :) U mnie podobnie jak u TAR oświetlenie jest przydatne i drugi raz również bym się na nie zdecydowała :) Zwłaszcza, że oświetlenie ledowe w użytku jest tanie.

No ale najważniejsze jest to, że mimo tego iż projekt Rodo jest "sztampowy" to ile jego właścicieli tyle pomysłów na jego urządzenie i każdy dom się czymś różni. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby dla właścicieli to był wymarzony dom, a czy będzie takie czy inne oświetlenie to już drugorzędna rzecz:)

pzdr

U nas na klatce schodowej mamy dwa kinkiety, plafon na pietrze oraz lampki podświetlające co drugi schodek. Jest bardzo jasno, światełka przy schodach dają fajny efekt i dobrze podświetlają schody. Zdjęcia robione są za dnia, więc nie widać dobrze efektu wieczornego.

http://images49.fotosik.pl/317/a2badc38cd797705med.jpg

http://images47.fotosik.pl/726/f3bc125241f42d7fmed.jpg

http://images46.fotosik.pl/687/24fb1467c4558d13med.jpg

Edytowane przez adamki2

michur

Sufity przykręci to jętek. Potem do ich wysokości powstaną ścianki - z czego to już chyba nie ważne. Ma to jakiś sens. Gorzej, że jeśli planujecie mokre tynki czy wylewki to ewentualne płyty KG na poddaszu ładnie "napuchną" wilgocią i nie wiem czy z tego nie będzie jakiejś tragedii. Ale majster pewnie wie co robi.

Tu akurat się nie zgodzę bo ściana- murowana- powinna być albo podparta albo wyparta. Jakoś nie widzę możliwości wyparcia o sufit z płyty K/G.

Tak więc na moje to ten majster to jakiś taki co na łatwiznę leci bo mu będzie łatwiej sufit zrobić.

Fajnie wyglada wersja 6N, do dzis zaluje ze jednak jej nie wybralam. i to dodatkowe wyjscie przez wykusz, super. szkoda ze wam okna zle zrobili, byloby spojniej. na waszym miejscu mimo wszystko domagalabym sie wymiany na wlasciwe, skoro to oni robili pomiary to powinni poniesc tego koszty. no chyba ze dali Wam dodatkowy upust. pozdr. A

Wiem, że to oni robili pomiary, ale my podpisaliśmy zlecenie na którym były podane te niewłaściwe wymiary... Jakoś tego nie wyłapaliśmy. No i nie chce nam się już kłócić o to. Trudno, choć zdecydowanie wolę większe okna niż mniejsze;)

Tu akurat się nie zgodzę bo ściana- murowana- powinna być albo podparta albo wyparta. Jakoś nie widzę możliwości wyparcia o sufit z płyty K/G.

Tak więc na moje to ten majster to jakiś taki co na łatwiznę leci bo mu będzie łatwiej sufit zrobić.

OK, w sumie nie znam się, więc nie będę mieszać :)

Blacky ja bym sie jednak domagała wymiany tych okien ,skoro nie jesteś zadowolony.My bralismy okna z Oknoplusa ,Pan był na pomiarach 2 razy zeby miec pewnosć ze wszystko dobrze pomierzył... i nie podpisywaliśmy zadnego protokołu.W końcu to on powinien się znac na pomiarach okien a nie Ty...w kazdym razie ani ja ani maż nie latalibyśmy z metrem zeby sprawdzac czy facet dobrze pomierzył...żadna porządna firma nie dopusciłaby do tego,tak wiec nieładnie to świadczy o tej firmie.W takiej sytuacji powinni sami zaproponować wymianę lub dać duuuży upust

Jeju, mieszacie mi w głowie i podpuszczacie;) Muszę to poważnie rozważyć. Mąż do tego tak lekko podszedł więc uznałam, że widać tak musi być. A teraz po Waszych postach ogarnęły mnie wątpliwośći... Skonsultuje sprawę z drugą połową;)

A sprawę z poddaszem i sufitami skonsultujemy jeszcze z kierownikiem.

Edytowane przez Blacky

Tak jest. Partaninie trzeba mówić stanowcze nie.

Napiszcie jak macie okna w kuchni dwa czy jedno. Pytam bo początkowo zlikwidowalismy to boczne ale w rezultacie kazalem je robić przez co trzoszke zdenerwowalem majstra bo już miał ścianie. Teraz muszę z nim jakaś flaszke zrobić :-)

Tak jest. Partaninie trzeba mówić stanowcze nie.

Napiszcie jak macie okna w kuchni dwa czy jedno. Pytam bo początkowo zlikwidowalismy to boczne ale w rezultacie kazalem je robić przez co trzoszke zdenerwowalem majstra bo już miał ścianie. Teraz muszę z nim jakaś flaszke zrobić :-)

U nas też zostały dwa okna, na początku żałowałam, bo jest przez to mniej kuchnia ustawna, ale teraz się cieszę bo jest naprawdę widna. Projekt kuchni już mamy :) szafki wiszące są tylko dwie, ale jak na nasze potrzeby wystarczy. Mamy piwnicę więc będzie gdzie graty trzymać ;)

Byliśmy z żoną na rozmowie z facetem, który mierzył okna... zostaje mi posypać głowę popiołem bo przypomniał mi, że to ja poprzeliczałem sobie wysokość posadzki i stwierdziłem, że okna w kuchni muszą "wisieć" o te 5 centymetrów wyżej niż wskazywał otwór w chwili pomiaru, tak, żeby później nie mieć problemu ze zmieszczeniem mebli i blatu... Nie wiem jak ale zupełnie o tym zapomniałem i niepotrzebnego stresu żonce przysporzyłem....

A okna w kuchni zostawiliśmy oba, przy czym to mniejsze odsunęliśmy o 20 cm bliżej frontu. Zlikwidowaliśmy za to bezpośrednie wejście do kuchni z holu bo przy braku kominka wejście mamy tylko 3 kroki dalej a ustawność tej ściany robi się extra :)