aga-gaga 29.03.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 czy ktoś z Was orientuje się, ile czasu ma US na zwrot podatku VAT za materiały budowlane? Słyszałem coś o 4 miesiącach, ale nie jestem tego pewien. @Cecil ? Nam zwrócili po równych 3 miesiącach od złożenia faktur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 29.03.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Witaj. My na chwilę obecną mamy parter bez stropu a poszło już 80 000 i wg wyliczeń to do SSO dach deskowany i kryty papą potrzeba jeszcze ok 50 000 +-10 000 czyli SSO wyjdzie jakieś 140 000. Początkowo nie wierzyłem że TYLE to będzie kosztowało ale rzeczywistość bywa okrutna. Dziękuje za odpowiedź. Ale ja mam jeszcze piwnice, a wy chyba nie ? Edytowane 29 Marca 2011 przez Lauren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 29.03.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 No nie mamy. To dolicz jeszcze z 40 000 bo dochodzi strop. Czyli te 180- 200 tyś trzeba liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowiec 29.03.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Witam wszystkich:) Właśnie zaczynamy z mężem budowę Domu w Rododendronach 6P. Dokonaliśmy kilka zmian w projekcie, a mianowicie powiększyliśmy garaż do dwustanowiskowego żeby mieć też większy pokój nad nim, a na parterze zlikwidowaliśmy gabinet żeby mieć piękny duży salon:) Planujemy rozpocząć prace za 1,5 miesiąca. Czy może nam ktoś podać ile mniej więcej kosztuje budowa SSO takiego domku? trochę się boimy, że braknie nam funduszy:confused: U nas koszt mniej więcej tak wychodzi: -piwnica ze stropem kanałowym ,oknami,naświetlami do okien,ociepleniem jakieś 60-65 tys. -materiał na wymurowanie ścian domu nad piwnicą u nas ytong 36,5 23 tys. -materiał ytong na ściany wewnetrzne i zaprawa do murowania 4,8 tys. -strop nad parter około 10 tys. -dach z oknami dachowymi i robocizną (dobra dachówka) i dobra folia tak do 60 tys. (ale my mamy lekko zmieniony dach) -kominy systemowe do pieca na węgiel i gazowego oraz kominka i wentylacyjne niecałe 8tys. - do tego jakieś betony na schody wieńce i stal zbrojeniowa i robocizna tak to wyglada unas -materiały na ściany kominy i dachówkę mamy kupiona reszta podana według wycen startujemy 11 kwietnia dalej z robotami Edytowane 29 Marca 2011 przez misiowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 29.03.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam wszystkich:) Właśnie zaczynamy z mężem budowę Domu w Rododendronach 6P. Dokonaliśmy kilka zmian w projekcie, a mianowicie powiększyliśmy garaż do dwustanowiskowego żeby mieć też większy pokój nad nim, a na parterze zlikwidowaliśmy gabinet żeby mieć piękny duży salon:) Planujemy rozpocząć prace za 1,5 miesiąca. Czy może nam ktoś podać ile mniej więcej kosztuje budowa SSO takiego domku? trochę się boimy, że braknie nam funduszy:confused: U nas wyszło około 180tys. PLN Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bamari 29.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam! U nas to co jest zrobione na tą chwilę wyszło dobrze ponad 300tys instalacja elektryczna skończona hydraulik tez ma na razie koniec podłogówkę zrobi po tynakch, tynkarze wchodzą 4 kwietnia:) Nic praktycznie nie robiliśmy sami no poza sprzątaniem i pewnie dlatego aż tyle wyszło stan surowy był zrobiony na koniec 2009r i do teraz domek sobie stał i odpoczywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 30.03.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Jej dziękuje wszystkim za odpowiedź najgorsza jest nie wiedza;) a czy buduje ktoś może w okolicach Krakowa? chętnie byśmy podglądnęli z mężem taki domek w stanie surowym. My zanim zaczniemy budowę musimy zrobić sobie zjazd i drogę do naszej działki. Masakra, jak na razie najbardziej optymistyczna wycena to 22tys. hym, mam jeszcze jedno pytanie do tych którzy budowali wersje z piwnicą: z czego macie ściany?wylewane czy z pustaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 30.03.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) @Lauren: u mnie ok. 195.000 PLN (SSO). W moich wczesniejszych postach w tym forum rozpisalem dokladniej co za ile. Przeszukaj watki.Sciany piwnic mamy z bloczkow betonowych, przy czym przy przed zakupem pytaj u dostawcy o atesty materialowe na te bloczki, bloczki "noname" moga sie okazac "piaskowcami" a nie "betonikami". Jesli zdecydujesz sie na sciany piwnic z bloczkow, to przy zakupie stali na dom, nie zapomnij odjac od calosci pretow, ktore normalnie powinny isc na sciany piwniczne (w projekcie sa sciany lane, zbrojone). My zapomnielismy i zostalo nam na budowie -bagatela- prawie 2t pretow. Zachodzilem w glowe gdzie popelnilem blad, wszystko przeliczylem, az w koncu przeczytalem ogolne zalozenia projektu (na wstepie) i mnie oswiecilo. Na szczescie dostawca odebral z powrotem ladunek i zwrocil pieniadze po cenie jakiej je kupilem (choc pare miesiecy pozniej cena juz byla nizsza). Edytowane 30 Marca 2011 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 30.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Dziękuje za dobrą rade:) no cóż takie rzeczy można przeoczyć, pewnie też byśmy o tym zapomnieli. A możesz mi powiedzieć czy podnosiliście ściankę kolankową? my podnieśliśmy o jeden pustak i w zasadzie nie jestem do końca przekonana czy to wystarczy, czy nie będzie za nisko. Hym i jeszcze jedno, gdzie planujecie mieć pralnie?bo mój mąż chce mnie z nią do piwnicy wcisnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 30.03.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Dziękuje za dobrą rade:) no cóż takie rzeczy można przeoczyć, pewnie też byśmy o tym zapomnieli. A możesz mi powiedzieć czy podnosiliście ściankę kolankową? my podnieśliśmy o jeden pustak i w zasadzie nie jestem do końca przekonana czy to wystarczy, czy nie będzie za nisko. Hym i jeszcze jedno, gdzie planujecie mieć pralnie?bo mój mąż chce mnie z nią do piwnicy wcisnąć My mamy piwnicę z pustaków szalunkowych (zbrojenie częściowe - co 3 warstwę poziomą i gdzieniegdzie pionowo). Pralnio-suszarnię planujemy w piwnicy, w pomieszczeniu pod gabinetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola357 30.03.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam jestem tu nowa gdzie wejsc aby dowiedziec sie czy ktoś buduje dżina 2 g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 30.03.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) Dziękuje za dobrą rade:) no cóż takie rzeczy można przeoczyć, pewnie też byśmy o tym zapomnieli. A możesz mi powiedzieć czy podnosiliście ściankę kolankową? my podnieśliśmy o jeden pustak i w zasadzie nie jestem do końca przekonana czy to wystarczy, czy nie będzie za nisko. Hym i jeszcze jedno, gdzie planujecie mieć pralnie?bo mój mąż chce mnie z nią do piwnicy wcisnąć Scianke kolankowa podnosilismy o dwa pustaki. Dla jednych to duzo, dla jednych malo. Jedni patrza na wzgledy estetyczne (czy zewnetrzna fasada domku nie straci wizualnie na podniesieniu kolanka), jedni na wzgledy praktyczne (czy jak postawie lozko pod scianka kolankowa to czy nie pizne sie w leb). W naszym uznaniu - 2 pustaki. Wez poprawke na to, iz bedzie jeszcze wylewka i ocieplony skos dachu, wiec wizualnie gola sciana kolankowa w stanie SSO sie zmniejszy. Dobra rada: podniesienie scianki kolankowej niech Ci wprowadza na projekcie jako adaptacje. Podniesienie kolanka pociaga za soba zmiane wymiarow niektorych elementow wiezby (jetki). Lepiej zeby projektant to pozmienial na projekcie i wprowadzil stosowne zmiany. Co do pralni, moja zona zdecydowala sie miec pralnie w lazience na gorze, na scianie przy schodach prowadzacych na gore. Obok zmiesci sie jeszcze kosz na brudna bielizne. Suszarnia - w piwnicy (beda tam grzejniki). Nie chciala pralki w piwnicy. Edytowane 30 Marca 2011 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 30.03.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Właśnie czytałam twój wcześniejszy post w którym było napisane o tym jak podnieśliście ściankę kolankową no tak sufit idzie w górę chyba, że się go opuści i jednocześnie belki trzeba będzie dać dłuższe. Wolałabym ze względów praktycznych nie walnąć się w głowę wstając z łóżka:) ale to jeszcze muszę po negocjować z mężem bo on ceni względy estetyczne:P chociaż na zdjęciu waszego domku nie widać żeby ucierpiał pod żadnym względem...podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 30.03.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Wcale się nie dziwie że nie chciała pralki w piwnicy:P ja też bym ją chciała mieć na piętrze tam gdzie sypialnie ale szkoda mi tej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jomad 30.03.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) Wcale się nie dziwie że nie chciała pralki w piwnicy:P ja też bym ją chciała mieć na piętrze tam gdzie sypialnie ale szkoda mi tej łazienki. A ja mam w piwnicy - w pomieszczeniu pod kuchnią. Jest tam pralnio-suszarnia i na razie jestem zadowolona. To, że trzeba zejść czasem po schodach to akurat dla mnie dla zdrowia po minimum 8 godzinach przy biurku i komputerze A tak naprawdę zdarza się to tylko kilka razy w tygodniu. W ogóle moim skromnym zdaniem mamy tendencje do "lenistwa" - odkurzacze centralne, zsypy na pranie, domy zupełnie bez schodów, piekarniki same wybierające program i najlepiej w każdym pokoju TV i komputer itp. itd. A to wszystko w domach, które mają 120m2 użytkowej powierzchni.No narzekam trochę, takie "konserwatywne" te moje poglądy Nam szkoda było powierzchni na parterze i piętrze z tak ogromnymi możliwościami jakie daje piwnica. Ale każda "sroka swój ogon chwali" Edytowane 30 Marca 2011 przez jomad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwkowo 30.03.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Wcale się nie dziwie że nie chciała pralki w piwnicy:P ja też bym ją chciała mieć na piętrze tam gdzie sypialnie ale szkoda mi tej łazienki. My też będziemy mieli pralnie w piwnicy, w pomieszczeniu pod kuchnią. Uważam, że przy tak ogromnej piwnicy szkoda zawalać miejsca w łazience. Mamy już zrobione wyprowadzenia na umywalkę, małą wannę oraz pralkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 30.03.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 A ja mam w piwnicy - w pomieszczeniu pod kuchnią. Jest tam pralnio-suszarnia i na razie jestem zadowolona. A jak się wam udało zainstalować tam pralkę? bo z tego co wiem to ciężko z odpływem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 30.03.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 A takie mokre (przez co cięższe ), wyprane rzeczy i tak potem trzeba gdzieś przenieść z tej górnej łazienki do wysuszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 30.03.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Bamari mam pytanie po ogladnięciu Twojego albumu ze zdjęciami Rodka ,o ile podniosłeś ściankę kolankową ? Obstawiam ze o 2 pustaki:) My podnieśliśmy o 1 ,choc na projekcie przy adaptacji podniesione bylo o 2 ,ale majster nam odradził ,mówiąc ze zrobimy stodolę z domu(pewnie mu sie juz nie chcialo podnosić więcej...) .... i zalujemy troche bo nie mamy jeszcze ocieplenia i wylewek a juz mi się wydaje nisko,choc wysocy bardzo nie jestesmy.Zupelnie nie podnosic to byłoby dla nas nie do przyjęcia... Lauren napisz na priv ,zapraszamy do nas na Węgrzce ,pierwsza miejscowosc za Krakowem na Warszawę.Obecnie jestesmy od 2 dni na etapie tynków wiec juz cos mozna zobaczyć A co do pralnio suszarni to my przy podwojnym garazu mamy ją w mniejszej garderobie na gorze,tej ktora sąsiaduje z łazienką.W zasadzie będzie to pralnio -suszarnio-moja lazienka( zaplanowalam tam na jednej scianie malą wanne 100 cm i umywalkę a na drugiej pralkę i rozkladaną suszarke.Maż z 3 synami będzie mial lazienkę "przez scianę" z ogromną umywalką z dwoma bateriami.I dzięki temu nikt nie bedzie mi przeszkadzal w porannej toalecie no i wreszcie nie będę miala kosmetykow porozrzucanych po calym domu tak jak mam teraz w mieszkaniu.Po prostu zamknę sobie pralnio-suszarnio-moją łazienkę i już Uwazam ogolnie ze pralnio-suszarnia na gorze to wg mnie najlepsze rozwiazanie bo blisko do garderoby i do pokoi i sypialni.Nie wyobrazam sobie biegania po schodach z ciezkim praniem.Kwestie zdrowotne mnie tu nie przekonują bo uwazam ze to akurat ze zdrowiem i dobrze pojętym ruchem nie ma nic wspólnego,a dla kręgoslupa i stawow kolanowych wrecz nie wskazane.Ja przy moich 4 facetach w domu itak sie nabiegam i te schody to mi " bokami " jeszcze wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 30.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Dodam jeszcze ze obie garderoby na gorze czyli tez tą ktora będzie pralnio-suszarnią poszerzyliśmy o 0,5 m kosztem sypialni (nad garazem) i będzie ona miala 3m a nie 3,5 jak w projekcie w rodo G2 .to wystarczająca szerokosć na duże łózko i 2 nakastliki ,teraz tez tyle dokladnie mamy w mieszkaniu i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts