Gosik21 17.04.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Podłogówka w całym domu. To był oddzielny koszt, około 20 tys. Z tym, że w tej kwocie była cała instalacja wod.-kan. Robiła nam to jedna ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kayleigh 17.04.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Witam wszystkich budujących i mieszkających już w nowym domku Jesteśmy z mężem posiadaczami chyba mało popularnej wersji rodka czyli 6w. Obecnie powoli zajmujemy się papierologią - media, pozwolenia, adaptacja itp. Budowa ma się rozpocząć luty/marzec 2012. Jak rozgryzę wklejanie zdjęć zaprezentuję nasze pomysły zmian w projekcie. Chcemy zainwestować w pompę ciepła. Najlepiej, żeby jedna firma robiła instalację pompy, hydraulikę + oczyszczalnie ścieków. W najbliższym czasie przedstawię wstępne wyceny różnych firm. Chciałabym zapytać co myślą mieszkańcy rodka z pompą ciepła. Ile zainwestowali, jak się mają rachunki po zimie, czy są zadowoleni itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 18.04.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam:) mam pytanie jakie macie rynny i okna dachowe w swoich domkach? mi wykonawca zaproponował we wstępnej wycenie rynny Gamrat i okna dachowe FAKRO. A dachówkę którą nam proponuje to Dachówka ROBEN, to chyba standardowa dachówka?ale czy dobra?pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwkowo 18.04.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam, U nas dziś zaczynają robić obie łazienki Robota idzie do przodu, szybciej niż myślałam, a wkrótce przeprowadzka Czekamy z utęsknieniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 18.04.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam:) mam pytanie jakie macie rynny i okna dachowe w swoich domkach? mi wykonawca zaproponował we wstępnej wycenie rynny Gamrat i okna dachowe FAKRO. A dachówkę którą nam proponuje to Dachówka ROBEN, to chyba standardowa dachówka?ale czy dobra? pozdrawiam:) U nas rynny i rury spustowe firmy Marley. Miałem również wyceniane Rheinzink - inny materiał i jak się okazało potrzebna jest do tego autoryzowana ekipa, a tych jak na lekarstwo. Jeśli nie grzeszycie wzrostem, to proponuję okna z dolną klamką. Po podniesieniu ścianki kolankowej o jeden pustak dopiero na palcach sięgam do uchwytu okna. U mnie w każdym pomieszczeniu białe veluxy (te o zwiększonej wytrzymałości na wilgoć). Wybrałem je ze względy na kolor, bo akurat sosnowe do niczego mi nie pasowały Robena już nie pierwszy raz odradzam. Nie mam doświadczeń innych niż wizualne. Widziałem monze plus czarną lakierowaną po jednej zimie i się wystraszyłem. Wyglądała jak jedna wielka pajęczyna. Dołóż te 20% ceny i kup coś ze średniej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 18.04.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) @lauren - u mnie okno dachowe Velux, choc jestem zdania ze wszystkie 3 sa dobrej jakosci (+ Fakro, Roto). Rynny Galeco PCV kolor miedz. Ten kolor bardzo sie nam podobal i zdecydowalismy sie na niego, choc byla jakas doplata. Na tym forum wczesniej zamiescilem zdjecia tych rynien.Dachowki - moja Tondach. Moje zdanie co do Robena - nie polecam, slaba jakosc. Przed zakupem dachowki przegrzebalem wzdluz i wszerz internet; skreslilem wtedy Robena. Kiedy przyszli ciesle, to proponowali mi rowniez Robena - odmowilem, rzucajac pare kontrargumentow. Potem spasowali i przyznali, ze sprzedaz Robena opiera sie glownie na inwestycjach wielkogabarytowych (przetargi) - szpitale, szkoly, etc (czyli produkcja nastawiona na masowke). Nie chce tutaj obrzucac blotem tej firmy, zapewne w kazdej partii dachowek sa felery, zdarza sie to i Jopkowi i Creatonowi. Ludziska na pewno maja Robena na dachu i cmokaja z zachwytu. Jesli chodzi o moja skromna osobe, to nie jestem przekonany do Robena.AVE! Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 18.04.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Dostaliśmy też wycenę do stanu deweloperskiego choć to już na pewno nie na ten rok...no chyba, że się tak rozszalejemy;) -Podmurówka z pustaka ścianka kolankowa 800pln -Schody na strych z montażem 750pln -Podbitka wokół domu zewnętrzna 1mb 90pln -Elektryka ,alarm,TV, SAT 14560pln -Wod+kan+Co 32450pln bez pieca ale z podłogowym ogrzewaniem i grzejnikami -Tynki wew 29pln/m2 -Wylewki styropian 10cm 55pln/m2 -Płyta OSB gr.22mm,folia aluminiowa, montaż 108 netto/1m2 -Płyta OSB gr.12mm,folia aluminiowa, montaż 89 netto/1m2 -Sufity podwieszane na parterze z materiałem 81 netto/1m2 -Ocieplenie poddasza wełna UniMata,gr 25+5cm,stelaż,płyta ogniowa, folia aluminiowa, taśma, szpachlowanie połączeń,akryl,119netto/1m2 -Elewacja zewnętrzna 125 netto/1m2 Baumit+styropian 16cm -Gruntowanie 2x gładź(szpachla)gruntowanie +2x malowanie duluxem na biało lub kolor 38pln/m2/ Bez farby czyli Wy dają farbę 30pln/m2 Co myślicie o tych cenach?mnie trochę przerażają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwkowo 18.04.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Gosik21 mam pytanie jakiej firmy macie baterie do zlewozmywaka? I czy jesteś zadowolona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 18.04.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 80mariusz80 ile płaciłeś za m2 tej dachówki z Tondachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 18.04.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Podłogówka w całym domu. To był oddzielny koszt, około 20 tys. Z tym, że w tej kwocie była cała instalacja wod.-kan. Robiła nam to jedna ekipa. Dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 18.04.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) @Lauren - za dachowke dalem 11068 PLN (komplet - gasiory, boczne, kominkowe x2, wentylacyjne) w VIII.2010. Moj dach ok. 210 m2 wiec wychodzi ~53 PLN za m2 (material).Marsylka w glazurze, przy czym jestem sklonny stwierdzic, ze glazura w Tondachu to mniej wiecej poziom angoby szlachetnej w Koramicu.Wienerberger rozroznia stopnie pokrycia dachowki - zwykla (bez pokrycia), angobowana zwykla, angobowana szlachetna i glazurowana (szkliwiona). Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 18.04.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Jaka jest powierzchnia ścian zewnętrznych domu Rodek 6 G2 przy podwyższeniu ścianki kolankowej o 1pustak? ile płaciliście za materiały i robociznę żeby ocieplić i wytynkować te ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 18.04.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Gosik21 mam pytanie jakiej firmy macie baterie do zlewozmywaka? I czy jesteś zadowolona? W kuchni mam baterię Teka Arco B chrom, z wyciąganą wylewką. Kuchnię użytkuję dopiero od dwóch tygodni, ale mogę powiedzię, że bateria jest ok, całkiem wygodna. Wyciąganej wylewki jeszcze do tej pory nie używałam, nie miałam takiej potrzeby, ale mam nadzieję (łudzę się, bo kasę wydałam), że jeszcze się przyda. Bo zlew jest dość duży, półtorej komory, Teka Aura, antracyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qboos 19.04.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Jaka jest powierzchnia ścian zewnętrznych domu Rodek 6 G2 przy podwyższeniu ścianki kolankowej o 1pustak? ile płaciliście za materiały i robociznę żeby ocieplić i wytynkować te ściany? u mnie przy takiej samej konfiguracji (+1 pustak i podwojny garaz) wyszlo 215 metrow razem z balkonami od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 19.04.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Witajcie, Jesteśmy właśnie na etapie poszukiwania Kierownika Budowy do naszego rodka (budowa pod Krakowem).Wiem że cena ustalana z KB zależy od zakresu usług jaki będzie on świadczył. - Będziemy budować systemem gospodarczym i ekipę mamy już załatwioną, sami też będziemy kupować materiały. Jednocześnie nie szukamy Kierownika Budowy tylko do pieczątki ale też chcemy żeby na tej budowie się pojawiał od czasu do czasu, doradził w kwestii materiałów, itd. Kierownik Budowy z którym rozmawiałam proponuje taką formę współpracy: - odbiór najważniejszych etapów budowy wpływających na bezpieczeństwo budynku (odbiór wykopu, fundamentów, konstrukcji dachu, itd), W sumie ma to być około 6 wizyt na budowie do stanu SSO. Każda wizyta to koszt 250 zł. - na początku wspłópracy omówienie projektu, materiałów, sposobu realizacji, podpowiedzi przy rozwiązaniach i oczywiście samo podjęcie funkcji Kierownika Budowy, podpisanie dokumentów a później prowadzenie dziennika budowy. Tutaj koszt 500 zł na początku i 500 zł na końcu. - dodatkowo dyspozycyjnośc pod telefonem w razie pytań/trudności, w takich konsultacyjnych sytuacjach równiez może pojawić się na budowie. Gość wydaje się być sensowny i pomocny, bardzo dobrze się z nim rozmawia i jest z polecenia, ma spore doświadczenie - kierował już kilka razy budową własnie domu w rodo 6. Całościowa współpraca kosztowała by nas około 2 tyś złotych. Czy myślicie że to jest dobra cena? Ile płaciliście Waszym kierownikom? W przyszłym tygodniu mamy z nim się jeszcze spotkać i porozmawiać o ewentualnej współpracy. Co jeszcze ważnego powinniśmy z nim ustalić? Pozdrowienia dla wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga-gaga 19.04.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Dostaliśmy też wycenę do stanu deweloperskiego choć to już na pewno nie na ten rok...no chyba, że się tak rozszalejemy;) -Podmurówka z pustaka ścianka kolankowa 800pln -Schody na strych z montażem 750pln -Podbitka wokół domu zewnętrzna 1mb 90pln -Elektryka ,alarm,TV, SAT 14560pln -Wod+kan+Co 32450pln bez pieca ale z podłogowym ogrzewaniem i grzejnikami -Tynki wew 29pln/m2 -Wylewki styropian 10cm 55pln/m2 -Płyta OSB gr.22mm,folia aluminiowa, montaż 108 netto/1m2 -Płyta OSB gr.12mm,folia aluminiowa, montaż 89 netto/1m2 -Sufity podwieszane na parterze z materiałem 81 netto/1m2 -Ocieplenie poddasza wełna UniMata,gr 25+5cm,stelaż,płyta ogniowa, folia aluminiowa, taśma, szpachlowanie połączeń,akryl,119netto/1m2 -Elewacja zewnętrzna 125 netto/1m2 Baumit+styropian 16cm -Gruntowanie 2x gładź(szpachla)gruntowanie +2x malowanie duluxem na biało lub kolor 38pln/m2/ Bez farby czyli Wy dają farbę 30pln/m2 Co myślicie o tych cenach?mnie trochę przerażają Lauren ceny są porażająco wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bamari 19.04.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Muszę się pochwalić że jutro kończą tynkować , zainteresowanym powiem że robili 3 i pół dnia!! W czwartek układamy podłogówkę i do piątku ma być posadzka schnie przez Święta i we wtorek Rodek będzie wyglądał jak normalny dom wewnątrz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bamari 19.04.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Dostaliśmy też wycenę do stanu deweloperskiego choć to już na pewno nie na ten rok...no chyba, że się tak rozszalejemy;) -Podmurówka z pustaka ścianka kolankowa 800pln -Schody na strych z montażem 750pln -Podbitka wokół domu zewnętrzna 1mb 90pln -Elektryka ,alarm,TV, SAT 14560pln -Wod+kan+Co 32450pln bez pieca ale z podłogowym ogrzewaniem i grzejnikami -Tynki wew 29pln/m2 -Wylewki styropian 10cm 55pln/m2 -Płyta OSB gr.22mm,folia aluminiowa, montaż 108 netto/1m2 -Płyta OSB gr.12mm,folia aluminiowa, montaż 89 netto/1m2 -Sufity podwieszane na parterze z materiałem 81 netto/1m2 -Ocieplenie poddasza wełna UniMata,gr 25+5cm,stelaż,płyta ogniowa, folia aluminiowa, taśma, szpachlowanie połączeń,akryl,119netto/1m2 -Elewacja zewnętrzna 125 netto/1m2 Baumit+styropian 16cm -Gruntowanie 2x gładź(szpachla)gruntowanie +2x malowanie duluxem na biało lub kolor 38pln/m2/ Bez farby czyli Wy dają farbę 30pln/m2 Co myślicie o tych cenach?mnie trochę przerażają Lauren ceny z kosmosu!!! powiem tyle u nas koszt posadzek wyjdzie ok 7500zł , elektryka też za dużo, mamy też instalacje alarmową a samych puszek jest 160 szt plus oświetlenie i elektryk skasował 5tys plus przewody w sumie może za 5 tys, więc chyba sobie lepiej odpuścić taką ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 20.04.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 bamari, aga-gaga,qboos dziękuję za odpowiedzi:) no cóż będziemy szukać dalej, dobrze że mamy jeszcze trochę czasu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 20.04.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam wszystkich Możecie cos poradzic w kwestii bramy garażowej??Czy ktoś w dzisiejszych czasach zamawia jeszcze (oprócz Nas) bramę uchylną???? Jej "+" jest taki że ma drzwi wejściowe a my będziemy w 99% wchodzic do domu prze garaż, bo tak nam bardzo pasuje ze zwględu na działkę ....Myślelismy o segmentowej ale koszt drzwi w takiej bramie to 2.000 dodatkowo i taki mały próg wys 10cm... więc ja podziękuję chyba.. a znów bez drzwi to boje sie że na zimę będzie to bardzo dom wyziębiało jak będziemy tak podnosic i obniżać cała bramę. Co o tym myślicie??Pozdrawiam MAriola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts