Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Możecie cos poradzic w kwestii bramy garażowej??

Czy ktoś w dzisiejszych czasach zamawia jeszcze (oprócz Nas) bramę uchylną????

Jej "+" jest taki że ma drzwi wejściowe a my będziemy w 99% wchodzic do domu prze garaż, bo tak nam bardzo pasuje ze zwględu na działkę ....

Myślelismy o segmentowej ale koszt drzwi w takiej bramie to 2.000 dodatkowo i taki mały próg wys 10cm... więc ja podziękuję chyba..

a znów bez drzwi to boje sie że na zimę będzie to bardzo dom wyziębiało jak będziemy tak podnosic i obniżać cała bramę.

Co o tym myślicie??

Pozdrawiam MAriola

A powiedz skąd ten pomysł na wchodzenie przez garaż? Zastanawia mnie to, bo w sumie drzwi wejściowe są 4m od drzwi garażowych.

Przy drzwiach uchylnych słyszałem, że potrzebne jest więcej miejsca na zamknięcie i nie wiem jak to się ma do konkretnych modeli aut (tym bardziej w kombi o długości ok 5m). To co już napisałaś brama segmentowa jest cieplejsza, więc te 2 tysiące może się okazać mało znaczącą kwotą przy tak dużej inwestycji.

Kurczę ciągle nie wiem jak to sobie wymyśliliście. Jeśli do garażu ma się wjeżdżać autem, to w tym projekcie (przynajmniej z pojedynczym garażem) troszkę ciężko, żeby wysiadały w środku dwie osoby (tzn pasażer z przodu od swojej strony i kierowca od swojej). Z tego wynika, że i tak jedna osoba musi wysiąść wcześniej i albo idzie przez drzwi wejściowe, albo wchodzi już otwartą bramą garażową. Takie moje domysły, bo jeszcze ani razu autem nie wjeżdżałem - nie ten etap. Mimo, że nie zacząłem tematu, to czekam na opinie już mieszkających.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich

Możecie cos poradzic w kwestii bramy garażowej??

Czy ktoś w dzisiejszych czasach zamawia jeszcze (oprócz Nas) bramę uchylną????

Jej "+" jest taki że ma drzwi wejściowe a my będziemy w 99% wchodzic do domu prze garaż, bo tak nam bardzo pasuje ze zwględu na działkę ....

Myślelismy o segmentowej ale koszt drzwi w takiej bramie to 2.000 dodatkowo i taki mały próg wys 10cm... więc ja podziękuję chyba..

a znów bez drzwi to boje sie że na zimę będzie to bardzo dom wyziębiało jak będziemy tak podnosic i obniżać cała bramę.

Co o tym myślicie??

Pozdrawiam MAriola

Polecam brame garażową z firmy remex , my zdecydowalismy sie na nią i nie odbiega od tych proponowanych polskich, które kosztuja dwa razy tyle. Brama ta jest produkcji USA nie chińska. Nie polecam uchylnej- dużo miejsca na otwarcie no i strasznie zimna. Znajomy ma uchylną i tragedia jeżeli chodzi o izolacje cieplną. Poniżej podaję namiary na firmę. Pozdrawiam Monika

http://www.remex.biz/bramy_garazowe,promocje.htm

do mWilQ

Widzisz my mamy garaż szerszy o 60cm bo też mi sie wydawało że bedzie ciężko z auta wysiąść... A pomysł z wchodzeniem do domu prze garaż jest taki że ja mam przeniesiony wjazd do garażu na druga strone (załaczę fotki żeby było widomo)

W bramie segmentowej nie tyle martwi mnie 2000 bo to przy całej budowie to fakycznie niewiele ale próg na 10 cm to chyba nie jest praktyczne....

MAriola

do mWilQ

Widzisz my mamy garaż szerszy o 60cm bo też mi sie wydawało że bedzie ciężko z auta wysiąść... A pomysł z wchodzeniem do domu prze garaż jest taki że ja mam przeniesiony wjazd do garażu na druga strone (załaczę fotki żeby było widomo)

W bramie segmentowej nie tyle martwi mnie 2000 bo to przy całej budowie to fakycznie niewiele ale próg na 10 cm to chyba nie jest praktyczne....

MAriola

To rzeczywiście zmiana znacząca :) Próg 10cm to nie jest wiele, później Cię czeka znacznie więcej (w sensie schody z garażu do domu), chyba że też masz to zmienione względem projektu. U taty w pracy jest ogromna brama segmentowa z drzwiami i próg jest jeszcze wyższy i jakoś nigdy się nie o niego nie potknąłem, a że ślepy jestem i mam tendencję, to uznaję, że to żadna przeszkoda :D

Witam, wszytkich.

Jestem w trakie budowy Dom w Rododendronach 6N - chciałem zlikwidiwać gabinet przy salonie. Architekt który robił adaptację miał to zrobić. Jak przyszło co do czego to okazało się że tylko skreślił słup i nic poza tym. Czy ma ktoś może przeliczony strop i rysunki jak to zmianę wykonać. Zmienić chcę również dach z blachy na dachówkę, więc to dodatkowe obciążenie. Z góry dzięki za poświęcony czas i liczę na odpowiedź. pozdrawiam Marcin

PS. Dzisiaj już stawiają mi ścianki zewnętrzne więc spraw pilana :(

Witam, wszytkich.

Jestem w trakie budowy Dom w Rododendronach 6N - chciałem zlikwidiwać gabinet przy salonie. Architekt który robił adaptację miał to zrobić. Jak przyszło co do czego to okazało się że tylko skreślił słup i nic poza tym. Czy ma ktoś może przeliczony strop i rysunki jak to zmianę wykonać. Zmienić chcę również dach z blachy na dachówkę, więc to dodatkowe obciążenie. Z góry dzięki za poświęcony czas i liczę na odpowiedź. pozdrawiam Marcin

PS. Dzisiaj już stawiają mi ścianki zewnętrzne więc spraw pilana :(

Zerknij do folderu publicznego w mojej sygnaturze, tam masz zarówno mój projekt terrivy jak i projekt remle. Nie wiem czy ktokolwiek bez zmiany stropu z monolitycznego na terrivę likwidował gabinet (nie wiem też jak to się ma do wersji 6n). W każdym razie projekty mogą się przydać. P.S. W moim przypadku ścianki zewnętrzne i ścianki wewnętrzne nie miały ze sobą nic wspólnego. Zrobili nośne, strop, szczyty, konstrukcje dachu, pokrycie dachu i dopiero wtedy ścianki działowe.

Zerknij do folderu publicznego w mojej sygnaturze, tam masz zarówno mój projekt terrivy jak i projekt remle. Nie wiem czy ktokolwiek bez zmiany stropu z monolitycznego na terrivę likwidował gabinet (nie wiem też jak to się ma do wersji 6n). W każdym razie projekty mogą się przydać. P.S. W moim przypadku ścianki zewnętrzne i ścianki wewnętrzne nie miały ze sobą nic wspólnego. Zrobili nośne, strop, szczyty, konstrukcje dachu, pokrycie dachu i dopiero wtedy ścianki działowe.

Ja mam strop monolityczny i zlikwidowany gabinet, do tego dom poszerzony o 80cm. Da sie to zrobic jak najbardziej. Mialem adaptacje robiona przez konstruktora. Puszczony jest podciag przez dwa pozostale slupy az do okna, do tego dwa podciagi (ale ukryte w stropie) od scianki z kominkiem az do wyjscia na taras.

A powiedz skąd ten pomysł na wchodzenie przez garaż? Zastanawia mnie to, bo w sumie drzwi wejściowe są 4m od drzwi garażowych.

Przy drzwiach uchylnych słyszałem, że potrzebne jest więcej miejsca na zamknięcie i nie wiem jak to się ma do konkretnych modeli aut (tym bardziej w kombi o długości ok 5m). To co już napisałaś brama segmentowa jest cieplejsza, więc te 2 tysiące może się okazać mało znaczącą kwotą przy tak dużej inwestycji.

Kurczę ciągle nie wiem jak to sobie wymyśliliście. Jeśli do garażu ma się wjeżdżać autem, to w tym projekcie (przynajmniej z pojedynczym garażem) troszkę ciężko, żeby wysiadały w środku dwie osoby (tzn pasażer z przodu od swojej strony i kierowca od swojej). Z tego wynika, że i tak jedna osoba musi wysiąść wcześniej i albo idzie przez drzwi wejściowe, albo wchodzi już otwartą bramą garażową. Takie moje domysły, bo jeszcze ani razu autem nie wjeżdżałem - nie ten etap. Mimo, że nie zacząłem tematu, to czekam na opinie już mieszkających.

Witam,

Brama segmentowa firmy Hormann i garaż szerszy o 50 cm i jest miodzio.

Pozdrawiam

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI. Bedzie o czym myśleć przez Święta...

A z okazji Świąt życzę tym co juz mieszkają spokojnych chwil spędzonych w gronie rodziny a tym co budują w sumie tego samego:))))

oraz mokrego dyngusa - bo zapowiada sie doskonała pogoda i smaczego " święconego"

Mariola i Jerzyk z Tarnowa

Witam,

No ja też już buduję RODO 6 z jednym garażem. W tej chwili póki co dom stoi w surowym zamkniętym - są okna, drzwi, brama garażowa...ale czekają mnie instalacje. Nie ukrywam, że u mnie w dużym stopniu istotny jest koszt (buduję z własnych środków) a to różnie bywa:( Tak czy inaczej chcę w tym roku skończyć na tyle aby chociaż wykończyć parter.

Czy ktoś mógłby podrzucić mi info ile kosztowały go instalacje:

1) Elektryczna

2) WOD - KAN

3) C.O.

Może ktoś z mazowieckiego ma godnego polecenia jakiegoś instalatora?

Pozdrawiam

Daniel

A tak przy okazji umieszczam kilka foto mojego RODO :))) Zdjęcia z początku tygodnia...

DSC00006.jpg

Witam,

No ja też już buduję RODO 6 z jednym garażem. W tej chwili póki co dom stoi w surowym zamkniętym - są okna, drzwi, brama garażowa...ale czekają mnie instalacje. Nie ukrywam, że u mnie w dużym stopniu istotny jest koszt (buduję z własnych środków) a to różnie bywa:( Tak czy inaczej chcę w tym roku skończyć na tyle aby chociaż wykończyć parter.

Czy ktoś mógłby podrzucić mi info ile kosztowały go instalacje:

1) Elektryczna

2) WOD - KAN

3) C.O.

Może ktoś z mazowieckiego ma godnego polecenia jakiegoś instalatora?

Pozdrawiam

Daniel

A tak przy okazji umieszczam kilka foto mojego RODO :))) Zdjęcia z początku tygodnia...

Część,

Niezłe drzewko Ci rośnie przed na wejściu do domku :)

Jeśli chodzi o instalacje to wszystko zależy od tego co sobie w środku wymyślisz.

Elektryka: 30-50 punt (zależy czy tradycyjna, czy w gwiazdę itd.), lub kwota za całość pracy elektryka bez +/-, którą sobie razem z wykonawcą zaakceptujecie. Chociaż sądzę, że to będzie w przeliczeniu na punkt coś we wcześniej podanym zakresie. Z tego co widzę to wychodzi od 150-250 punktów - ponownie wszystko zależy od naszego widzi mi się. U mnie przy jeszcze większej ilości punktów, łącząc w to instalację typową elektryczną i oświetleniową (wszystko na osobnych kablach ze względu na automatykę, skrętki do sterowania, instalację do monitoringu, instalację do it i rtv sat wyszło ok 7 tyś za sam materiał. Drugie tyle na podstawowy osprzęt.

Wod-Kan: u mnie ok 7,5 tyś za materiał i robociznę za komplet instalacji wodnych i kanalizacyjncyh. Woda robiona na uponorze.

Instalacja C.O.: chyba temat nie do ogarnięcia bez szczegółowych informacji. Zależy czy podłogówka, czy grzejniki. Jaki materiał i ile tego wszystkiego przewidujesz.

Gość Konto usunięte na żądanie

Witam prawie po Świętach- jak tam żołądki hehe...

Pytanie odnośnie ocieplenie a konkretnie chodzi o ocieplenie fundamentu czyli późniejszy cokół. Czy ocieplając u siebie robiliście różnicę poziomów względem garażu czy tak jak ddaniel5 że ma na równo z domem?- pytam bo włąśnie stoję przed dylematem na równo czy niżej (garaż)

Pytanie odnośnie ocieplenie a konkretnie chodzi o ocieplenie fundamentu czyli późniejszy cokół. Czy ocieplając u siebie robiliście różnicę poziomów względem garażu czy tak jak ddaniel5 że ma na równo z domem?- pytam bo włąśnie stoję przed dylematem na równo czy niżej (garaż)

Powiem na swoim przykładzie garaż mam na równo z resztą dołu i pokój nad garażem będzie miał próg!!! Ktoś nie pomyślał zalewając schody, jutro wpada w końcu ekipa od posadzek i się okaże czy bedzie próg czy nie:(

W moim przypadku garaż poniżej poziomy domu. Ocieplenie na ścinie fundamentowej 10cm, na ścianie zewnętrznej 15cm. Cokół na różnych poziomach.

Gość 80mariusz80

@ddaniel5

-materialy wodkan (w tym co) ~6500 PLN; w tym: rury i ksztaltki kanalizacyjne Plastimex, rury i ksztaltki do wody zimnej SigmaLi, do wody cieplej/podlogowki (tylko kuchnia, hol i obie lazienki) Betaskin Comapa + ksztaltki na zaprasowywanie tez z Comapa, otuliny czerwone, szafki podtynkowe x2; rozdzielacze do podlogowek. Materialy do kotlowni tutaj nie sa wliczone (piec, bojler, armatura zabezpieczajaca, jak i grzejniki)

-robocizna: 5000 PLN za calosc (kompletna instalacja wewnatrz domu z przekuciem przez sciany piwnicy na zewnatrz, ulozenie podlogowki, podlaczenie grzejnikow, geberitow, etc.)

Kwoty szacunkowe dla rodka 6p; materialy tez nie sa zlej jakosci - Comap jest dosc dobry jakosciowo (i nie najtanszy).

Witam wszystkich po Świętach:) mam takie pytanko czy macie w planach kolektory słoneczne? KB poradził nam żeby zrobić sobie pod nie instalacje jakbyśmy chcieli sobie później zakupić,noi nie wiem czy jest sens?jakoś nie jestem przekonana do tych kolektorów,a wy?

A jakie źródło ciepła u siebie planujecie? W przypadku gazu lub pompy to bym nie robił, ale jakbym miał czymś palić żeby latem uzyskać ciepłą wodę, to bym się już mocno zastanawiał. Alternatywą (pewnie droższą) byłby przepływowy podgrzewacz, lub osobne źródło np mała pompa powietrzna tylko do wody. To drugie rozwiązanie sprawdzi się pewnie lepiej niż kolektory, a i cenowo będzie tańsze. Przykładowo cena za dobry zestaw kolektorów to ok 10tyś (tutaj można jeszcze powalczyć o zwrot), a za małą pompę powietrzną zapłacimy ok 8tyś. Nie wiem jaką wydajność mają kolektory zimą (bo jakąś na pewno), ale co w przypadku jak zasypie je śnieg? Będziecie je odśnieżać, żeby działały?

Witam wszystkich po Świętach:) mam takie pytanko czy macie w planach kolektory słoneczne? KB poradził nam żeby zrobić sobie pod nie instalacje jakbyśmy chcieli sobie później zakupić,noi nie wiem czy jest sens?jakoś nie jestem przekonana do tych kolektorów,a wy?

U mnie dzisiaj maja zakonczyc montaz solarow (samych paneli bo instalacja juz jest) wiec za pare tygodni wypowiem sie czy to warte zachodu i pieniedzy. Generalnie zrobienie instalacji to zadne pieniadze, jesli jestes na etapie instalacji to proponuje wypuscic tylko 2 rurki z kotlowni na strych i starczy. Reszte zrobisz juz pozniej jesli bedzie potrzeba.