Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

my również wybraliśmy rodo6 w wersji(N). Aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Bylismy na spotkaniu z architektem i powiedział, że każda zmiana w projekcie(nawet usunięcie okna czy ścianki działowej) będzie kosztować 250zl. Chcemy usunąć gabinet na dole, przenieść kotłownię za garaż i kominek do dawnego gabinetu. Łącznie architekt obliczył nam ok 10 zmian, co razem z podstawowym wynagrodzeniem za adaptację i załatwienie formalności do pozwolenia na budowę daje ok. 5 000 zł:jawdrop: Czy takie stawki to norma czy kompletnie od czapy??

Dzięki,pozdrawiam Marcin!

Gość Konto usunięte na żądanie
jeśli nie podwyższałeś parteru to 2,75/2,8m jeśli podwyższony parter to 3m. Jeśli strop terriva to potrzeba ok 50 szt na nadproża i ok 100 na podtrzymanie belek. Do nadproży wystarczą nawet 2,5m.

Witam,

my również wybraliśmy rodo6 w wersji(N). Aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Bylismy na spotkaniu z architektem i powiedział, że każda zmiana w projekcie(nawet usunięcie okna czy ścianki działowej) będzie kosztować 250zl. Chcemy usunąć gabinet na dole, przenieść kotłownię za garaż i kominek do dawnego gabinetu. Łącznie architekt obliczył nam ok 10 zmian, co razem z podstawowym wynagrodzeniem za adaptację i załatwienie formalności do pozwolenia na budowę daje ok. 5 000 zł:jawdrop: Czy takie stawki to norma czy kompletnie od czapy??

Dzięki,pozdrawiam Marcin!

Spokojnie znajdziesz architekta, który zrobi Ci to za 2500zł. U mnie adaptacja kosztowała 1600zł, drobne zmiany w cenie, konstrukcyjne 100zł za każdą stronę do przeliczenia.

kojak139: tak bardziej orientacyjnie, bo ja u siebie nie liczyłem stempli ale przy g2 musicie liczyć ok 200, tak czy inaczej czekaj jeszcze na inne podpowiedzi.

Wysokość hmmm :) a jaki wysoki masz dół? Coś zmienialiście względem projektu? Zapytaj wykonawcy jakie potrzebuje :) U mnie miałem ten komfort, że murarze przywieźli swoje i je później zabrali.

witam tak z samego rana

elektryk mi wycenił rodo z podwójnym garażem 15tyś z materiałem elektryka , tv , alarmy , bramy z materiłem ,woj małopolskie , to dużo ???

Wycena do atrakcyjnych nie należy. Zależy też ile punktów i jaki materiał. Sprawdź jeszcze jednego elektryka, to będziesz miał odniesienie w swoim rejonie.

Gość Konto usunięte na żądanie
aga-gaga

kristos07 my za materiał na elektryke zapłaciliśmy (rodo 6p częsciowe podpiwniczenie) 5 000 a 3 000 za robocizne. Wyszło nam 100 punktów. Nie robilismy alarmu,woj.małopolskie

To wyszło ok 80zł/punkt - drogo. W moich stronach biorą 55zł/punkt z materiałem.

Sam kiedyś robiłem instalacje i powiem szczerze 100 punktów na rodoska to trochę mało moim zdaniem. ok 150 - 200 wyjdzie z tv i alarmem.- wszystko od potrzeb.

Mysle ze rozsadna cena - ja placilem 11tys za kompletna instalacje z rozdzielnia, wyszlo ok 170punktow. Za instalacje alarmowa u dostawcy uslugi 3000 to wszystko w okolicach warszawy wiec drozej juz sie nie da chyba :)

witam tak z samego rana

elektryk mi wycenił rodo z podwójnym garażem 15tyś z materiałem elektryka , tv , alarmy , bramy z materiłem ,woj małopolskie , to dużo ???

kojak139: tak bardziej orientacyjnie, bo ja u siebie nie liczyłem stempli ale przy g2 musicie liczyć ok 200, tak czy inaczej czekaj jeszcze na inne podpowiedzi.

Wysokość hmmm :) a jaki wysoki masz dół? Coś zmienialiście względem projektu? Zapytaj wykonawcy jakie potrzebuje :) U mnie miałem ten komfort, że murarze przywieźli swoje i je później zabrali.[/Q

Witam

Wysokość standard, strop normalny lany żelbetowy, żadnych zmian w wysokośći.

Witam,

No ja też już buduję RODO 6 z jednym garażem. W tej chwili póki co dom stoi w surowym zamkniętym - są okna, drzwi, brama garażowa...ale czekają mnie instalacje. Nie ukrywam, że u mnie w dużym stopniu istotny jest koszt (buduję z własnych środków) a to różnie bywa:( Tak czy inaczej chcę w tym roku skończyć na tyle aby chociaż wykończyć parter.

Czy ktoś mógłby podrzucić mi info ile kosztowały go instalacje:

1) Elektryczna

2) WOD - KAN

3) C.O.

Oczywiście wszystko zalezy od tego co chesz miec i z czego.

U mnie wygląda to w uproszczeniu tak:

Elektryka z robocizna 7700 - straszna lipa - najgorsza opszczędnośc z całej mojej budowy - Tanio zrobił i do d....

gaz, woda, ogrzewanie, solary (wszystkie matariały +robata w tym tez grzejniki,piec, troche ogrzewania podłogowego - 45000

Z tego co kojarzę to salaory były w granicach 10.000 (moza odzyskac z doatcji ze 4.000) to jużłatwo pioliczyć...

Ale ogólnie cięzko jest podac takie koszty bo skad wiedzić jaki kupisz piec, grzejniki lub zboornik, poza tym podłogówka tez troche dokłada do rachunku i tak robia sie schody...

Ale życze powodzenie

Mariola i Jerzyk

Witam,

nas hydraulika (sama instalacja wodno-kanalizacyjna) kosztowała:

3000zł - robocizna

1800zł - materiały (VAT 8%)

to są same podejścia do wody i kanalizy w łazienkach (stelaży do wc nie robił, a widzę, że często hydraulicy na tym etapie już to robią), kuchni i kotłowni i dodatkowo w pomieszczeniu za garażem podejście pod piec gazowy.

Witam serdecznie! Mam pytanie dotyczące ścianki działowej między najmniejszym a największym pokojem na górze. Dopiero teraz zajarzyłam, że idzie w tej ścianie belka od dachu, która nie jest całkowicie ukryta w tej ścianie i wystaje na około 4 cm. Co robiliście na tej ścianie, żeby ją ukryć a może to tylko ja mam taki problem.jeżeli wytynkują tą ścianę to belkę będzie trzeba obudować płytą gipsową czy lepiej na całą ścianę położyć płytę???????

Gość 80mariusz80

@mery_25

u mnie co prawda nie jestem jeszcze na etapie wykonczen, jednakze ten slup chce oszlifowac i polakierowac wydobywajac piekno faktury drewna :) Wkomponuje go sciane. To samo platwie u gory - rowniez w moim zamysle beda wystawac pod sufitem. Lubie takie aranzacje, przypominaja mi troche goralskie chatki albo schroniska. Moi murarze zapytali przed ustawieniem scianki o ten slup i zdecydowalem sie aby w malym pokoju byl na rowni ze sciana (zatynkuje go), natomiast w pokoju vis a vis wystaje zza sciany i tu mam zamiar go wkomponowac w wyglad pokoju (sypialni).

Edytowane przez 80mariusz80

Witam serdecznie! Mam pytanie dotyczące ścianki działowej między najmniejszym a największym pokojem na górze. Dopiero teraz zajarzyłam, że idzie w tej ścianie belka od dachu, która nie jest całkowicie ukryta w tej ścianie i wystaje na około 4 cm. Co robiliście na tej ścianie, żeby ją ukryć a może to tylko ja mam taki problem.jeżeli wytynkują tą ścianę to belkę będzie trzeba obudować płytą gipsową czy lepiej na całą ścianę pdyołożyć płytę???????

Witam Mery_25,

my tej belki nie stosowaliśmy z tego powodu, że drzewo ma tendencje do wykręcania się i pękania. Zamiast tego zastosowaliśmy słupy betonowe i nie mieliśmy problemu ze schowaniem ich w ścianie.

Pozdrawiam.

Będziemy właśnie podpisywać umowę z wykonawcą i tak się zastanawiam czy ten zakres prac jest kompletny jeśli chodzi o stan surowy otwarty?może ktoś też miał podobny załącznik do umowy?

Zakres prac stanu surowego:

Załącznik 1

Zakres prac budowlanych budynku przy ulicy .................... w ............................

Wykonanie zbrojenia na placu budowy

Roboty ziemne wymagane do rozpoczecia budowy:

Usunięcie warstwy ziemi urodzajnej

Wykonanie wykopow, wykopow liniowe oraz przekopow

Wykonanie ław drutowych

Wykonanie poziomu 0

Wykonanie ław fundamentowych żelbetowych pod słupy/tarasy/ganki/kominy

Wykonanie stóp pod słupy/tarasy/ganki/kominy

Wykonanie izolacji/hydroizolacyja poziomej/pionowej ław fundamentowych

Wykonanie ścian fundamentowych

Wykonanie izolacji/hydroizolacyja poziomej/pionowej ścian fundamentowych

Ręczne zasypanie wykopów i wnętrza ścian fundamentowych z zagęszczeniem warstwowym

Wykonanie podłoża (podkłady betonowe) pod posadzki z chudego betonu

Wykonanie poziomu 1+

Wykonanie wszystkich ścian nośnych zewnętrznych i wewnętrznych wraz

z otworami okiennymi i drzwiowymi

Wykonanie wszystkich ścian działowych z otworami okiennymi i drzwiowymi

Wykonanie stropow zelbetonowych, słupów, belek, podciągów, wieńców

Wykonanie wewnętrznych/zewnetrznych schodów żelbetowych

Wykonanie kominow spalinowych i wentylacyjnych

Montaz piwnicznych okien systemowych (1szt)

Wykonanie przepustów pod instalacje, rozprowadzenia kanalizacji z wyprowadzeniem do poziomu

posadzki

Wykonanie wzmocnien/nadproży w ścianach zewnętrznych/wewnętrznych/działowych ponad/pod

otworami okiennymi, drzwiowymi

Wykonanie balkonów

Wykonanie tarasów i ganków zewnętrznych

Wykonanie scianki kolankowej wraz z słupkami żelbetowymi

Wykonanie okładania (szpałdowanie) ścian i słupów

Wykonanie rygli i przekryc scian zelbetonowych

Wykonanie kominow

Wykonanie kominów ponad dachem z klinkieru

Obsadzenie kratek wentylacyjnych w ścianach kominow

Spoinowanie kominów

Wykonanie kompletnego dachu:

Montaż murłat

Wykonanie więźby dachowej (ręczna impregnacja środkiem typu Fobos)

- wykonanie łacenia (łaty i kontrłaty)

- jętki, słupy, krokwi, ramy, płatwie

Pokrycie dachu folią wysokoparoprzepuszczalną

Deskowanie połaci dachowych

Wykonanie boazeri z listew drewnianych

Wkonanie pokrycia dachowego z dachówki

Wkonanie obróbek blacharskich (krańcowych, kalenicowych, koszowych,

przymurowych, kominowych),

Wykonanie wylotów wentylacyjnych, nasad i odpowietrzenia kanalizacji,

Montaż ław kominowych i stopni kominiarskich

Montaż okien połaciowych (dachowych), kołnierzy uszczelniajacych

Montaz wyłazów dachowych oraz wyłazu stropowego