Ratki 05.05.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Będziemy właśnie podpisywać umowę z wykonawcą i tak się zastanawiam czy ten zakres prac jest kompletny jeśli chodzi o stan surowy otwarty?może ktoś też miał podobny załącznik do umowy? Zakres prac stanu surowego: Załącznik 1 Zakres prac budowlanych budynku przy ulicy .................... w ............................ Wykonanie zbrojenia na placu budowy Roboty ziemne wymagane do rozpoczecia budowy: Usunięcie warstwy ziemi urodzajnej Wykonanie wykopow, wykopow liniowe oraz przekopow Wykonanie ław drutowych Wykonanie poziomu 0 Wykonanie ław fundamentowych żelbetowych pod słupy/tarasy/ganki/kominy Wykonanie stóp pod słupy/tarasy/ganki/kominy Wykonanie izolacji/hydroizolacyja poziomej/pionowej ław fundamentowych Wykonanie ścian fundamentowych Wykonanie izolacji/hydroizolacyja poziomej/pionowej ścian fundamentowych Ręczne zasypanie wykopów i wnętrza ścian fundamentowych z zagęszczeniem warstwowym Wykonanie podłoża (podkłady betonowe) pod posadzki z chudego betonu Wykonanie poziomu 1+ Wykonanie wszystkich ścian nośnych zewnętrznych i wewnętrznych wraz z otworami okiennymi i drzwiowymi Wykonanie wszystkich ścian działowych z otworami okiennymi i drzwiowymi Wykonanie stropow zelbetonowych, słupów, belek, podciągów, wieńców Wykonanie wewnętrznych/zewnetrznych schodów żelbetowych Wykonanie kominow spalinowych i wentylacyjnych Montaz piwnicznych okien systemowych (1szt) Wykonanie przepustów pod instalacje, rozprowadzenia kanalizacji z wyprowadzeniem do poziomu posadzki Wykonanie wzmocnien/nadproży w ścianach zewnętrznych/wewnętrznych/działowych ponad/pod otworami okiennymi, drzwiowymi Wykonanie balkonów Wykonanie tarasów i ganków zewnętrznych Wykonanie scianki kolankowej wraz z słupkami żelbetowymi Wykonanie okładania (szpałdowanie) ścian i słupów Wykonanie rygli i przekryc scian zelbetonowych Wykonanie kominow Wykonanie kominów ponad dachem z klinkieru Obsadzenie kratek wentylacyjnych w ścianach kominow Spoinowanie kominów Wykonanie kompletnego dachu: Montaż murłat Wykonanie więźby dachowej (ręczna impregnacja środkiem typu Fobos) - wykonanie łacenia (łaty i kontrłaty) - jętki, słupy, krokwi, ramy, płatwie Pokrycie dachu folią wysokoparoprzepuszczalną Deskowanie połaci dachowych Wykonanie boazeri z listew drewnianych Wkonanie pokrycia dachowego z dachówki Wkonanie obróbek blacharskich (krańcowych, kalenicowych, koszowych, przymurowych, kominowych), Wykonanie wylotów wentylacyjnych, nasad i odpowietrzenia kanalizacji, Montaż ław kominowych i stopni kominiarskich Montaż okien połaciowych (dachowych), kołnierzy uszczelniajacych Montaz wyłazów dachowych oraz wyłazu stropowego Wykonanie kompletnego orynnowania Wykonanie podlogi z desek na poddaszu Cześć Jesteśmy jeszcze przed tym etapem ale chcemy oszacować wstepne wydatki, ile płącicie za SSO i w jakim rejonie Polski Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 05.05.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Cześć Jesteśmy jeszcze przed tym etapem ale chcemy oszacować wstepne wydatki, ile płącicie za SSO i w jakim rejonie Polski Pozdrawiam i życzę powodzeniai Będziemy budować koło Krakowa. Za SSO policzyli nam 80tys za robociznę, a razem z materiałami oszacowali nam wstępnie na 210tys. Z tym że piwnica z bloczków szalunkowych, nie monolityczna jak w projekcie i garaż dwustanowiskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejasinsk 06.05.2011 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 WITAMSPRZEDAM PUSTAKI MAXY Z ODONOWA OK 25000 PO 1,80 ZŁ OKOLICE KRAKOWA (KOCMYRZÓW-KRZYSZTOFORZYCE)ORAZ PROJEKT DOM W RODODENDRONACH 6P http://allegro.pl/projekt-dom-w-rododendronach6p-nowy-i1583759850.html ZAINTERESOWANYCH PROSZĘ O KONTAKT ( tel 668850080 lub e-mail [email protected] , [email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka17 06.05.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) Ile sztuk porothermu 25 potrzebne jest na wybudowanie Rodo 6 jednostanowiskowy garaz? a ile na sciaki działkowe budowane z suporku?Prosze o odpowiedz Edytowane 6 Maja 2011 przez lenka17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 06.05.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Lauren, 80 tys za robiciznę dla SSO to wydaje się dość dużo.My tez kraków i tez 2 garaze ale bez piwnicy płacimy 45- 50 (50 z tarasem i resztą małej architektury - schodki do domu, itd) za robiciznę i mieliśmy taką ofertę od więcej niż jedej ekipy.Chyba że budujesz ful-systemem zleconym? Pozdro!Nuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 06.05.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Lauren, 80 tys za robiciznę dla SSO to wydaje się dość dużo. My tez kraków i tez 2 garaze ale bez piwnicy płacimy 45- 50 (50 z tarasem i resztą małej architektury - schodki do domu, itd) za robiciznę i mieliśmy taką ofertę od więcej niż jedej ekipy. Chyba że budujesz ful-systemem zleconym? Pozdro! Nuta Wiem że to trochę dużo ale zdecydowaliśmy się na tego wykonawce bo daje gwarancje na swoją robotę. Strasznie nas martwiła kwestia piwnicy, wiadomo musi być solidnie wykonana. A tak to będzie się martwił wykonawca:P Po za tym zamawia towar i nie musimy latać po składach, no chyba że znajdziemy coś sami taniej. Więc chyba tak będziemy budować ful systemem zleconym:) Przynajmniej SSO:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 06.05.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Wiem że to trochę dużo ale zdecydowaliśmy się na tego wykonawce bo daje gwarancje na swoją robotę. Strasznie nas martwiła kwestia piwnicy, wiadomo musi być solidnie wykonana. A tak to będzie się martwił wykonawca:P Po za tym zamawia towar i nie musimy latać po składach, no chyba że znajdziemy coś sami taniej. Więc chyba tak będziemy budować ful systemem zleconym:) Przynajmniej SSO:) Witam UROCZY JEST wASZ OPTYMIZM:))) od razu widaż "świeżą krew" na forum:))))) Jednak czy oby napewno można wszystko pozostawic wykonawcy???? Ja bym nia była taka pewna że skoro płacisz to wszystko możesz zwalić na głowę ekipy budowlanej . Oni zbuduja i pójdą dalej - wy zostaniecie mieszkać)) Pozdrawiam i życzę sukcesów Mariola i Jerzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lauren 06.05.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witam UROCZY JEST wASZ OPTYMIZM:))) od razu widaż "świeżą krew" na forum:))))) Jednak czy oby napewno można wszystko pozostawic wykonawcy???? Ja bym nia była taka pewna że skoro płacisz to wszystko możesz zwalić na głowę ekipy budowlanej . Oni zbuduja i pójdą dalej - wy zostaniecie mieszkać)) Pozdrawiam i życzę sukcesów Mariola i Jerzyk Nikt nie powiedział że zostawimy wszystko w rękach wykonawcy... raczej chodziło o podpisanie umowy z okresem gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sister_2 06.05.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witam wszystkich Właśnie zaczęliśmy budowę domu Rodo 6 bez piwnic. Narazie mamy fundamenty. W trakcie zalewania dowiedziałam się, że powinniśmy wrzucić w beton jakieś grosiki, żeby pieniądze trzymały się domu (co oczywiście uczyniłam) Też tak robiliście? Pozdrawiam Agnieszka i Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 07.05.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) @sister_2 A myslalem ze jestem jedyny Tez tak zrobilem. Na rogu domu w lawie fundamentowej zalalismy betonem monety, natomiast pod glownymi drzwiamy wejsciowymi - obrazek Swietej Rodziny i buteleczke wody swieconej. Ot, taka tradycja u nas. Na razie Duch Swiety czuwa nad nami, bo jeszcze nic zlego nam sie nie przytrafilo. Edytowane 7 Maja 2011 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata400 07.05.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 A myslalem ze jestem jedyny Tez tak zrobilem. Na rogu domu w lawie fundamentowej zalalismy betonem monety, natomiast pod glownymi drzwiamy wejsciowymi - obrazek Swietej Rodziny i buteleczke wody swieconej. Ot, taka tradycja u nas. Na razie Duch Swiety czuwa nad nami, bo jeszcze nic zlego nam sie nie przytrafilo. No o tych monetach to słyszałam i nawet sami wrzucaliśmy i złotówki i euro;)ale o wodzie święconej i obrazku pierwsze słysze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 07.05.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam Mam pytanie do osób które już mieszkają - HELP !!!! Mam takie putanie przyszłościowe: BUDUJE RODO 6W (mam w salnie okno wyjściowe tarasowe i jeszcze takie jak w kuchni 90/180 i wykusz ) i teraz zauważyłam ze grzejnik w salonie wychodi mi dokładnie na pod tym oknem 90/180 jest dużżżży na całą długośc okna lub nawet większy... ale co gorsza zapalnował salon w ten sposób że pod tym samym oknem wypada mi ustawić długi narożnik lub kanape na 3 soby - reasumując zasłonię cały grzejnik... Mam teraz wątpliwości czy taki grzejnik wydoli żeby ogrzać w zimie duży otwarty salon - czy raczej ogrzeje mi doskonale kanapę a nie całe pomieszczenie... Jeżli chcecie mi zaproponować zmiane ustawienia kanapy to powiem że wymaga to przerobienia istalacji do tv i co gorsza chyba zasłoni wejscie do gabinetu bo ja mam te pomieszczenia "otwarte" i na dodatek u mnie w miejscu waszego gabinetu jest kuchnia....(((((((((((( MACIE JAKIEŚ POMYSŁY????? HELP -POTRZEBNA POMOC MARIOLA I JERZYK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzio_s 08.05.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Zrób podłogówkę w salonie i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kayleigh 08.05.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Witam! Moje wcześniejsze powitanie przebiegło bez echa My wciąż na etapie papierologii, przyłączania mediów itd. Z sukcesów to wybraliśmy chyba firmę od pomp ciepła, ogrodzenie w drodze no i wrzesień/październik ruszą fundamenty My również budujemy wersje 6W, ale w całym domu będzie podłogówka, więc nie pomogę... Teraz coś, co chyba wszyscy lubią czyli zdjęcia!! Mam nadzieję, że uda mi się je zamieścić. ... Edytowane 8 Maja 2011 przez kayleigh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kayleigh 08.05.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 No i się nie udało oczywiście... Jeszcze raz... Działka (po prawej stronie drogi) http://images47.fotosik.pl/854/64f382031a99eb93m.jpg Parter http://images47.fotosik.pl/854/23f41b031364f7c6m.jpg Piętro http://images40.fotosik.pl/835/c008f5cd67871e74m.jpg Elewacja wejściowa http://images37.fotosik.pl/807/c909b34dbf308a53m.jpg Elewacje boczne http://images41.fotosik.pl/847/c2e0bd9508c0e76bm.jpg http://images38.fotosik.pl/833/3ac05c2006a30d02m.jpg Elewacja ogrodowa http://images46.fotosik.pl/801/26c9fe31be1fa462m.jpg Nasze zmiany: - piwnica - pompa ciepła, podłogówka w całym domu - przesunięty wykusz, likwidacja bocznego okna, powiększenie okien frontowych - powiększenie wiatrołapu i przeniesienie łazienki do kotłowni na parterze - schody ze spocznikami, likwidacja okna nad schodami - wejście do garderoby z sypialni - likwidacja kolumn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 08.05.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam. Co do groszy to potwierdzam że u nas też w każdy róg domu poszła garść miedziaków. kayleigh - wyedytój swój poprzedni wpis i wykasuj te błędne wpisy bo się śmietnik zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kayleigh 08.05.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Ok, gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 09.05.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam! Moje wcześniejsze powitanie przebiegło bez echa My wciąż na etapie papierologii, przyłączania mediów itd. Z sukcesów to wybraliśmy chyba firmę od pomp ciepła, ogrodzenie w drodze no i wrzesień/październik ruszą fundamenty My również budujemy wersje 6W, ale w całym domu będzie podłogówka, więc nie pomogę... Teraz coś, co chyba wszyscy lubią czyli zdjęcia!! Mam nadzieję, że uda mi się je zamieścić. ... GARATULE WYBORU:)) faJNY DOMEK:))) CHOCIAZ JA MAM ZMIENIONY MOCNO środek bardzij na wzór Rodo 6 no i mam garaż Z doświadczenia mocno polecam poszerzyć balkon nad wykuszem i to dobrze sobei przemyślcie o ile bo straszna kiszka wąska wychodzi. Ja poszerzyłam chyba 20cm i to nadal będzie ciasno jak zrobie elewacje (styropian 15 cm...) Co do poszerzania okien to o które okna wam chodzi???? Mogę wam podpowiedziec tyle że ja mam okna jak w projekcie i w domu jest BARDZO JASNO i wszyscy co przychodza mówią "ale fane duże okna" w domu jest dardzo jasno, tylko teraz się zastanawiam jak to będzie ogrzewac to w zimie... CO do okien głównie na górze polecma zrobic za wczasu rozeznanie jakie okna chcecie i z jakiej firmy bo nie wszyscy robią takie duże okna (chyba 110cm jest w projekcie) no a potem trzeba zmiejszać i płacić....::: pozdrawiam MAirola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 09.05.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Zrób podłogówkę w salonie i po problemie. teraz bym zrobiła ale juz mam wylewki i tynki więc za póxno u mnie na to....(( MAriola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga-gaga 09.05.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Cy mógłby mi ktoś udzielić informacji czy steropian mozna odliczyć od vatu. Jaki jest ten vat 7% czy może 23%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts