Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będziemy właśnie podpisywać umowę z wykonawcą i tak się zastanawiam czy ten zakres prac jest kompletny jeśli chodzi o stan surowy otwarty?może ktoś też miał podobny załącznik do umowy?

Zakres prac stanu surowego:

Załącznik 1

Zakres prac budowlanych budynku przy ulicy .................... w ............................

Wykonanie zbrojenia na placu budowy

Roboty ziemne wymagane do rozpoczecia budowy:

Usunięcie warstwy ziemi urodzajnej

Wykonanie wykopow, wykopow liniowe oraz przekopow

Wykonanie ław drutowych

Wykonanie poziomu 0

Wykonanie ław fundamentowych żelbetowych pod słupy/tarasy/ganki/kominy

Wykonanie stóp pod słupy/tarasy/ganki/kominy

Wykonanie izolacji/hydroizolacyja poziomej/pionowej ław fundamentowych

Wykonanie ścian fundamentowych

Wykonanie izolacji/hydroizolacyja poziomej/pionowej ścian fundamentowych

Ręczne zasypanie wykopów i wnętrza ścian fundamentowych z zagęszczeniem warstwowym

Wykonanie podłoża (podkłady betonowe) pod posadzki z chudego betonu

Wykonanie poziomu 1+

Wykonanie wszystkich ścian nośnych zewnętrznych i wewnętrznych wraz

z otworami okiennymi i drzwiowymi

Wykonanie wszystkich ścian działowych z otworami okiennymi i drzwiowymi

Wykonanie stropow zelbetonowych, słupów, belek, podciągów, wieńców

Wykonanie wewnętrznych/zewnetrznych schodów żelbetowych

Wykonanie kominow spalinowych i wentylacyjnych

Montaz piwnicznych okien systemowych (1szt)

Wykonanie przepustów pod instalacje, rozprowadzenia kanalizacji z wyprowadzeniem do poziomu

posadzki

Wykonanie wzmocnien/nadproży w ścianach zewnętrznych/wewnętrznych/działowych ponad/pod

otworami okiennymi, drzwiowymi

Wykonanie balkonów

Wykonanie tarasów i ganków zewnętrznych

Wykonanie scianki kolankowej wraz z słupkami żelbetowymi

Wykonanie okładania (szpałdowanie) ścian i słupów

Wykonanie rygli i przekryc scian zelbetonowych

Wykonanie kominow

Wykonanie kominów ponad dachem z klinkieru

Obsadzenie kratek wentylacyjnych w ścianach kominow

Spoinowanie kominów

Wykonanie kompletnego dachu:

Montaż murłat

Wykonanie więźby dachowej (ręczna impregnacja środkiem typu Fobos)

- wykonanie łacenia (łaty i kontrłaty)

- jętki, słupy, krokwi, ramy, płatwie

Pokrycie dachu folią wysokoparoprzepuszczalną

Deskowanie połaci dachowych

Wykonanie boazeri z listew drewnianych

Wkonanie pokrycia dachowego z dachówki

Wkonanie obróbek blacharskich (krańcowych, kalenicowych, koszowych,

przymurowych, kominowych),

Wykonanie wylotów wentylacyjnych, nasad i odpowietrzenia kanalizacji,

Montaż ław kominowych i stopni kominiarskich

Montaż okien połaciowych (dachowych), kołnierzy uszczelniajacych

Montaz wyłazów dachowych oraz wyłazu stropowego

Wykonanie kompletnego orynnowania

Wykonanie podlogi z desek na poddaszu

Cześć

Jesteśmy jeszcze przed tym etapem ale chcemy oszacować wstepne wydatki, ile płącicie za SSO i w jakim rejonie Polski

Pozdrawiam i życzę powodzenia

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć

Jesteśmy jeszcze przed tym etapem ale chcemy oszacować wstepne wydatki, ile płącicie za SSO i w jakim rejonie Polski

Pozdrawiam i życzę powodzenia

i

Będziemy budować koło Krakowa. Za SSO policzyli nam 80tys za robociznę, a razem z materiałami oszacowali nam wstępnie na 210tys. Z tym że piwnica z bloczków szalunkowych, nie monolityczna jak w projekcie i garaż dwustanowiskowy.

WITAM

SPRZEDAM PUSTAKI MAXY Z ODONOWA OK 25000 PO 1,80 ZŁ OKOLICE KRAKOWA (KOCMYRZÓW-KRZYSZTOFORZYCE)

ORAZ PROJEKT DOM W RODODENDRONACH 6P http://allegro.pl/projekt-dom-w-rododendronach6p-nowy-i1583759850.html

ZAINTERESOWANYCH PROSZĘ O KONTAKT ( tel 668850080 lub e-mail [email protected] , [email protected])

Lauren,

80 tys za robiciznę dla SSO to wydaje się dość dużo.

My tez kraków i tez 2 garaze ale bez piwnicy płacimy 45- 50 (50 z tarasem i resztą małej architektury - schodki do domu, itd) za robiciznę i mieliśmy taką ofertę od więcej niż jedej ekipy.

Chyba że budujesz ful-systemem zleconym?

Pozdro!

Nuta

Lauren,

80 tys za robiciznę dla SSO to wydaje się dość dużo.

My tez kraków i tez 2 garaze ale bez piwnicy płacimy 45- 50 (50 z tarasem i resztą małej architektury - schodki do domu, itd) za robiciznę i mieliśmy taką ofertę od więcej niż jedej ekipy.

Chyba że budujesz ful-systemem zleconym?

Pozdro!

Nuta

Wiem że to trochę dużo ale zdecydowaliśmy się na tego wykonawce bo daje gwarancje na swoją robotę. Strasznie nas martwiła kwestia piwnicy, wiadomo musi być solidnie wykonana. A tak to będzie się martwił wykonawca:P Po za tym zamawia towar i nie musimy latać po składach, no chyba że znajdziemy coś sami taniej. Więc chyba tak będziemy budować ful systemem zleconym:) Przynajmniej SSO:)

Wiem że to trochę dużo ale zdecydowaliśmy się na tego wykonawce bo daje gwarancje na swoją robotę. Strasznie nas martwiła kwestia piwnicy, wiadomo musi być solidnie wykonana. A tak to będzie się martwił wykonawca:P Po za tym zamawia towar i nie musimy latać po składach, no chyba że znajdziemy coś sami taniej. Więc chyba tak będziemy budować ful systemem zleconym:) Przynajmniej SSO:)

Witam

UROCZY JEST wASZ OPTYMIZM:))) od razu widaż "świeżą krew" na forum:)))))

Jednak czy oby napewno można wszystko pozostawic wykonawcy????

Ja bym nia była taka pewna że skoro płacisz to wszystko możesz zwalić na głowę ekipy budowlanej . Oni zbuduja i pójdą dalej - wy zostaniecie mieszkać:)))

Pozdrawiam i życzę sukcesów

Mariola i Jerzyk

Witam

UROCZY JEST wASZ OPTYMIZM:))) od razu widaż "świeżą krew" na forum:)))))

Jednak czy oby napewno można wszystko pozostawic wykonawcy????

Ja bym nia była taka pewna że skoro płacisz to wszystko możesz zwalić na głowę ekipy budowlanej . Oni zbuduja i pójdą dalej - wy zostaniecie mieszkać:)))

Pozdrawiam i życzę sukcesów

Mariola i Jerzyk

Nikt nie powiedział że zostawimy wszystko w rękach wykonawcy... raczej chodziło o podpisanie umowy z okresem gwarancji.

Witam wszystkich :)

Właśnie zaczęliśmy budowę domu Rodo 6 bez piwnic. Narazie mamy fundamenty. W trakcie zalewania dowiedziałam się, że powinniśmy wrzucić w beton jakieś grosiki, żeby pieniądze trzymały się domu (co oczywiście uczyniłam) ;) Też tak robiliście?

Pozdrawiam

Agnieszka i Tomek

Gość 80mariusz80

@sister_2

A myslalem ze jestem jedyny :)

Tez tak zrobilem. Na rogu domu w lawie fundamentowej zalalismy betonem monety, natomiast pod glownymi drzwiamy wejsciowymi - obrazek Swietej Rodziny i buteleczke wody swieconej. Ot, taka tradycja u nas. Na razie Duch Swiety czuwa nad nami, bo jeszcze nic zlego nam sie nie przytrafilo.

Edytowane przez 80mariusz80

A myslalem ze jestem jedyny :)

Tez tak zrobilem. Na rogu domu w lawie fundamentowej zalalismy betonem monety, natomiast pod glownymi drzwiamy wejsciowymi - obrazek Swietej Rodziny i buteleczke wody swieconej. Ot, taka tradycja u nas. Na razie Duch Swiety czuwa nad nami, bo jeszcze nic zlego nam sie nie przytrafilo.

No o tych monetach to słyszałam i nawet sami wrzucaliśmy i złotówki i euro;)ale o wodzie święconej i obrazku pierwsze słysze:)

Witam

Mam pytanie do osób które już mieszkają - HELP !!!!

Mam takie putanie przyszłościowe:

BUDUJE RODO 6W (mam w salnie okno wyjściowe tarasowe i jeszcze takie jak w kuchni 90/180 i wykusz ) i teraz zauważyłam ze grzejnik w salonie wychodi mi dokładnie na pod tym oknem 90/180 jest dużżżży na całą długośc okna lub nawet większy... ale co gorsza zapalnował salon w ten sposób że pod tym samym oknem wypada mi ustawić długi narożnik lub kanape na 3 soby - reasumując zasłonię cały grzejnik...

Mam teraz wątpliwości czy taki grzejnik wydoli żeby ogrzać w zimie duży otwarty salon - czy raczej ogrzeje mi doskonale kanapę a nie całe pomieszczenie...

Jeżli chcecie mi zaproponować zmiane ustawienia kanapy to powiem że wymaga to przerobienia istalacji do tv i co gorsza chyba zasłoni wejscie do gabinetu bo ja mam te pomieszczenia "otwarte" i na dodatek u mnie w miejscu waszego gabinetu jest kuchnia....:(((((((((((((

MACIE JAKIEŚ POMYSŁY????? HELP -POTRZEBNA POMOC

MARIOLA I JERZYK

Witam! Moje wcześniejsze powitanie przebiegło bez echa ;) My wciąż na etapie papierologii, przyłączania mediów itd. Z sukcesów to wybraliśmy chyba firmę od pomp ciepła, ogrodzenie w drodze no i wrzesień/październik ruszą fundamenty :)

My również budujemy wersje 6W, ale w całym domu będzie podłogówka, więc nie pomogę...

Teraz coś, co chyba wszyscy lubią czyli zdjęcia!! Mam nadzieję, że uda mi się je zamieścić.

...

Edytowane przez kayleigh

No i się nie udało oczywiście... Jeszcze raz...

Działka (po prawej stronie drogi)

http://images47.fotosik.pl/854/64f382031a99eb93m.jpg

Parter

http://images47.fotosik.pl/854/23f41b031364f7c6m.jpg

Piętro

http://images40.fotosik.pl/835/c008f5cd67871e74m.jpg

Elewacja wejściowa

http://images37.fotosik.pl/807/c909b34dbf308a53m.jpg

Elewacje boczne

http://images41.fotosik.pl/847/c2e0bd9508c0e76bm.jpg

http://images38.fotosik.pl/833/3ac05c2006a30d02m.jpg

Elewacja ogrodowa

http://images46.fotosik.pl/801/26c9fe31be1fa462m.jpg

Nasze zmiany:

- piwnica

- pompa ciepła, podłogówka w całym domu

- przesunięty wykusz, likwidacja bocznego okna, powiększenie okien frontowych

- powiększenie wiatrołapu i przeniesienie łazienki do kotłowni na parterze

- schody ze spocznikami, likwidacja okna nad schodami

- wejście do garderoby z sypialni

- likwidacja kolumn

:)

Gość Konto usunięte na żądanie

Witam.

Co do groszy to potwierdzam że u nas też w każdy róg domu poszła garść miedziaków.

kayleigh - wyedytój swój poprzedni wpis i wykasuj te błędne wpisy bo się śmietnik zrobi.

Witam! Moje wcześniejsze powitanie przebiegło bez echa ;) My wciąż na etapie papierologii, przyłączania mediów itd. Z sukcesów to wybraliśmy chyba firmę od pomp ciepła, ogrodzenie w drodze no i wrzesień/październik ruszą fundamenty :)

My również budujemy wersje 6W, ale w całym domu będzie podłogówka, więc nie pomogę...

Teraz coś, co chyba wszyscy lubią czyli zdjęcia!! Mam nadzieję, że uda mi się je zamieścić.

...

GARATULE WYBORU:))

faJNY DOMEK:))) CHOCIAZ JA MAM ZMIENIONY MOCNO środek bardzij na wzór Rodo 6 no i mam garaż

Z doświadczenia mocno polecam poszerzyć balkon nad wykuszem i to dobrze sobei przemyślcie o ile bo straszna kiszka wąska wychodzi.

Ja poszerzyłam chyba 20cm i to nadal będzie ciasno jak zrobie elewacje (styropian 15 cm...)

Co do poszerzania okien to o które okna wam chodzi????

Mogę wam podpowiedziec tyle że ja mam okna jak w projekcie i w domu jest BARDZO JASNO i wszyscy co przychodza mówią "ale fane duże okna" w domu jest dardzo jasno, tylko teraz się zastanawiam jak to będzie ogrzewac to w zimie...

CO do okien głównie na górze polecma zrobic za wczasu rozeznanie jakie okna chcecie i z jakiej firmy bo nie wszyscy robią takie duże okna (chyba 110cm jest w projekcie) no a potem trzeba zmiejszać i płacić....:::

pozdrawiam MAirola