Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Konto usunięte na żądanie
Ewelka 3 bo my Zyrardow :-) masz namiar na kogoś kto ma już chociaż stan surowy - chętnie bym okiem spojzal bo my na razie parter bez stropu mamy.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do renata400

wrzuć zdjęcie na facebook lub nk lub na fotosik, gdy jest już dodane kliknij prawym przyciskiem myszki na właściwości i tam jest adres URL coś takiego i skopiuj ten adres,

następnie w okienko pisania na forum w opcji dodaj grafikę wklej adres i gotowe.

czekam na zdjęcia:)

lokmen koło sochaczewa są 2 rodosy zamieszkałe w których byłam i powiem ci, że świetna rzecz jest zobaczyć na żywo, wprowadziłam dużo zmian

jak chcesz to dam ci namiary na privhttp://photos.nasza-klasa.pl/13501157/190/main/8f45d90841.jpeg

to nasz parter po zmianach i poddasze

http://photos.nasza-klasa.pl/13501157/191/main/a23156bae5.jpeg

No delikatnie mowiac teoria zadziwiajaca a majstra trzeba bylo alkomatem zbadac jak to mowil ;) Macie tynki gipsowe czy cem-wap? Tak jak pisal przedmowca najlepiej by bylo jak bys wrzucila fotke tego miejsca. A zamiast kuc wylewki , jesli ta plama rosnie caly czas to odkujcie kawalek tynku w tym miejscu albo na styku sciany i podlogi, moze tam bedzie widac jakas wilgoc czy wode. Tak jak pisalem wczesniej i wbrew temu co przedmowca pisal - niekoniecznie wyciek musi byc w scianie w tym dokladnie miejscu, moze to ciagnac gdzies z zupelnie innej strony albo z drugiej strony sciany (tam planowo lazienka jest pewnie). A czy instalacja byla juz zalewana woda?Moze po prostu majstrowi cos nie poszlo i wyciekalo i spuscil wode i nabil powietrze a plama sobe wyszla juz po fakcie?

Pozdrawiam

Kuba

DO qboos

kucie wylewki juz sie zaczęło, najnowszy news od hydraulika jest taki że w tym miejscu idzie dużo rur do grzejników (ale one napewno nie przeciekają...) więc jak robili wylewki nie pszło tam juz styropianu ułożyc i któryś budowlaniec wymyślił żeby podsypac to piaskiem - i w ten sposób wyrówna poziom ze styropianem - i teraz jest teoria że piasek był mokry i to powód tej plamy..........Dla mnie starszna HEREZJA ale kto to wie...?? JAk myślisz jest to możliwe????

Rozkuli wylewke wokół i nigdzie wody nie widać... Ściana jest wewnętrzną ścianą działową więc zewnętrzne "dopływy" wody odpadają.

pozdrawiam MAiola

Cześć!

Mam na imię Julek, mieszkam w okolicach Poznania, a z rodzinką budujemy Dom w Rododendronach 6(W)

Śledziłem ten wątek od dłuższego czasu, czytałem wasze opinie, rady. ;) Teraz sam mogę się pochwalić, że mój rodek 6W jest już w stanie surowym zamkniętym:wave: (taki odbieramy od dewelopera)

Niestety cała wykończeniówka zostaje dla nas :rolleyes:

Deweloper zaproponował nam ofertę wykończeniową (według nas nietanią), która jest poniżej:

Adaptacja domu do pakietu POD KLUCZ: (80 000PLN)

- Ściany działowe gr.12 cm (otynkowane i pomalowane na biało)

- Sufity malowane na biało

- Parapety wewnętrzne drewniane

- Ocieplenie poddasza - wełna Rockwool 15cm + folia paraizolacyjna

- Instalacja elektryczna wg projektu

- Instalacja niskoprądowa okablowanie (telefon 2 gniazda, LAN - 2 gniazda, TV-SAT 2 gniazda, alarm, domofon, CCTV 4 kamery), bez osprzętu

- Instalacja Centralnego odkurzacza bez odkurzacza

- Instalacja szamba o poj. 8,8 m3

- Posadzki izolowane przeciwwilgociowo i cieplne z warstwą wyrównawczą cementową

- Instalacja WOD-KAN-CO-GAZ wg projektu bez osprzętu

- Schody drewniane lub żelbetowe

- Zagospodarowanie terenu wokół budynku: wyrównanie terenu, trawa

Dodatkowo do tego pakietu deweloper wyliczył inne opcje: (ceny brutto)

- Osprzęt instalacji elektrycznej firmy Legrand - 6.500 PLN

- Osprzęt instalacji TV-SAT 2.300 PLN

- Osprzęt instalacji alarmowej - 4.500 PLN

- Osprzęt instalacji CCTV (4 kamery + rejestrator) - 4.300 PLN

- System nawadniania ogrodu wraz z linią kroplującą - 4.900 PLN

- Furtka i brama wjazdowa dwuskrzydłowa - 3.900 PLN

- Furtka i brama wjazdowa przesuwana - 4.200 PLN

- Kominek z płaszczem wodnym wraz z zabudową - 10.000 PLN

To niektóre z wyliczeń dewelopera. Czy są one według Was opłacalne? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

czy to jest cena samej robocizny??(te 80 tys.)

Cześć!

Mam na imię Julek, mieszkam w okolicach Poznania, a z rodzinką budujemy Dom w Rododendronach 6(W)

Śledziłem ten wątek od dłuższego czasu, czytałem wasze opinie, rady. ;) Teraz sam mogę się pochwalić, że mój rodek 6W jest już w stanie surowym zamkniętym:wave: (taki odbieramy od dewelopera)

Niestety cała wykończeniówka zostaje dla nas :rolleyes:

Deweloper zaproponował nam ofertę wykończeniową (według nas nietanią), która jest poniżej:

Adaptacja domu do pakietu POD KLUCZ: (80 000PLN)

- Ściany działowe gr.12 cm (otynkowane i pomalowane na biało)

- Sufity malowane na biało

- Parapety wewnętrzne drewniane

- Ocieplenie poddasza - wełna Rockwool 15cm + folia paraizolacyjna

- Instalacja elektryczna wg projektu

- Instalacja niskoprądowa okablowanie (telefon 2 gniazda, LAN - 2 gniazda, TV-SAT 2 gniazda, alarm, domofon, CCTV 4 kamery), bez osprzętu

- Instalacja Centralnego odkurzacza bez odkurzacza

- Instalacja szamba o poj. 8,8 m3

- Posadzki izolowane przeciwwilgociowo i cieplne z warstwą wyrównawczą cementową

- Instalacja WOD-KAN-CO-GAZ wg projektu bez osprzętu

- Schody drewniane lub żelbetowe

- Zagospodarowanie terenu wokół budynku: wyrównanie terenu, trawa

Dodatkowo do tego pakietu deweloper wyliczył inne opcje: (ceny brutto)

- Osprzęt instalacji elektrycznej firmy Legrand - 6.500 PLN

- Osprzęt instalacji alarmowej - 4.500 PLN

- Osprzęt instalacji CCTV (4 kamery + rejestrator) - 4.300 PLN

- System nawadniania ogrodu wraz z linią kroplującą - 4.900 PLN

- Furtka i brama wjazdowa dwuskrzydłowa - 3.900 PLN

- Furtka i brama wjazdowa przesuwana - 4.200 PLN

- Kominek z płaszczem wodnym wraz z zabudową - 10.000 PLN

To niektóre z wyliczeń dewelopera. Czy są one według Was opłacalne? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Witajcie,

czy jest ktoś z mieszkających już lub wykańczających Rodo 6 kto NIE podnosił ściany kolankowej?

U nas z powodu spadku terenu fundament będzie schodkowy (fundament garażu będzie niżej niż domu). Zdecydowaliśmy strop garażu wylać na oryginalnej wysokości (nie podnośić go) i dzięki temu manewrowi ściana kolankowa w pokoju nad garażem będzie wyższa. Zastanawiam sie czy podnosić ścianę kolankową nad domem - wydaje mi sie że trochę jednak traci elewacja na tym zabiegu. Zastanawiam się czy pomieszczenia na poddaszu (bez tych nad garażem bo te będą ok) stracą na funkcjonalności/ustawności przy nie podnoszeniu ściany kolankowej? Czy obecność jaskółek niweluje ten problem?

tak z innej beczki, ostatnio natknąłem się na ciekawe mapy

http://maps.geoportal.gov.pl

Polecam widać na nich granice i numery działek.

EDIT

Tak patrzę na ceny developera i trochę mnie to zaskakuje:

rozumiem że w tej cenie chyba ujęli odtwarzacz blue-ray no i jakiś mały TV do kuchni bo 2300 za kilka gniazd tv jakąś antenę na dachu nawet z konwerterem wielo odbiornikowym to to jest przegięcie.

Osprzęt instalacji alarmowej 4500

Gwarantuje Ci że stosując sprawdzoną polską centralkę SATEL choćby CA-10 + reszta osprzętu, a zmieścisz się w 2000zł i zostanie jeszcze na dobre winko.

System nawadniania ogrodu wraz z linią kroplującą - 4.900 PLN

Dokładnie rok temu u znajomego montowaliśmy system nawadniania centrala, skrzynka rozdzielcza, przewody, tryskacze na 4 linie (ok 12 szt), linia kropelkowa, czujnik deszczu. Sprzet obrej firmy- cena wszystkiego nie przekroczyła 3500 zł.

Osprzęt Legrand też wydaje mi się jakąs sumą za wielką. Co do reszty się nie wypowiem bo się nie znam ale patrząc po tym co wipisałem to pewnie podobnie. Czyli cena sklepowa + marża duuuża...

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Witajcie,

Coś ostatnio mało się dzieje na forum, chyba wszyscy mocno zapracowani ;)

U nas prace idą do przodu, co najważniejsze to się ogrodziliśmy z tyłu domku :-) łazienka dolna skończona a w górnej brakuje tylko szafki i umywalki. Płytki w kuchni i holu ułożone. Kuchnia i schody zamówione, panele już czekają na ułożenie :-) W lipcu jak dobrze pójdzie przeprowadzka :wave: Nowe zdjęcia zamieściłam w albumie.

A co u Was?

Pozdrawiamy

A na koniec wielkie sprzątanie :-)

Hej - crosspostuję do was, bo mam pytanie o to jak wylewaliście stropy; wprawdzie nie buduję Rododendronów, a Werbeny, ale projekt jest podobny; chodzi mi o kwestię stropu nad garażem - czy na waszych budowach wylewaliście go w tym samym dniu, co nad częścią mieszkalną - czy też najpierw garaż, potem mur na ścianie łączącej garaż i dom - i dopiero wtedy strop na części mieszkalnej?

dwiemuchy

Jestem właśnie przed wylaniem stropu i zadałem to pytanie majstrowi- będziemy zalewać 2 stropy jednocześnie, przy czym najpierw zaleje wieniec między garażem a domem i potem postawi ściankę żebyy mieć na czym układać belki stropowe- tak mi wytłumaczył więc tak musi być- ja się aż tak nie znam.

Większość z tutaj piszących lała z gruszki. Nam poszło 20m3 betonu wykop na ok 60cm, później cały tir bloczków na fundament i później jeszcze 14m3 na chudziak.