Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie ile wam poszło ton cementu na fundamenty, i jaki robiliście wykop???

Nam poszło już 8,5 tony i brakło, własnie mąż jedzie po dostawę

fundament kopany ręcznie, bez szalunków, chudziak pod ławę z betoniarki, beton na ławę z gruszki ok 13-14 metrów - wersja rodo6 z 1 garażem

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość 80mariusz80

cos dla ludzi o mocnych nerwach ;)

http://images38.fotosik.pl/862/a96bd27b310cbbe0m.jpg

Autorskie podejscie do problemu - jak dostac sie do okapu dachu na szczycie pomiedzy domem a garazem :)

Copyright by Mariusz :)

PS. Uprzedzajac pytania - tak, nie pomalowalem tego na ziemi bo nie mielismy czasu na to (probowalismy zdazyc przed jesienna slota - akurat to byla trafna decyzja) oraz nie bylismy do konca pewni czy dostaniemy ten kolor okien ktory chcielismy (a nadbitka i krokwie koniecznie chcielismy miec w kolorze stolarki okiennej).

cos dla ludzi o mocnych nerwach ;)

http://images38.fotosik.pl/862/a96bd27b310cbbe0m.jpg

Autorskie podejscie do problemu - jak dostac sie do okapu dachu na szczycie pomiedzy domem a garazem :)

Copyright by Mariusz :)

PS. Uprzedzajac pytania - tak, nie pomalowalem tego na ziemi bo nie mielismy czasu na to (probowalismy zdazyc przed jesienna slota - akurat to byla trafna decyzja) oraz nie bylismy do konca pewni czy dostaniemy ten kolor okien ktory chcielismy (a nadbitka i krokwie koniecznie chcielismy miec w kolorze stolarki okiennej).

No bardzo ładna konstrukcja spełniająca wszelkie wymogi BHP w pracy ;)

Jak widać i z takimi przypadkami można sobie poradzić. U nas na szczęście ten fragment szczytu zrobił mi murarz przy dokańczaniu szczytu.

cisza na forum, chyba wszyscy zajeci budową

Oliwkowo piękne płytki w górnej łazience,

jak ja chciałabym być już na takim etapie.......hmm.., wczoraj skończyliśmy fundamenty i za dwa tygodnie mury

napiszczie ile kosztował was stan zero

pozdrawiam wszystkich rododendrowiczów,

Nie wszyscy są zajęci budową. U nas już 7 m-cy przerwy przez cholerny bank. Próbujemy dobrać kredyt, bo wcześniej mieliśmy łączony na zakup działki i budowę (ok 200tyś), a jak wiadomo taka kwota nie wystarczy. Teraz troszkę żałujemy, bo można było wziąć kredyt na działkę, szybko go spłacić i wziąć odpowiednią kwotę na budowę. Mimo zdolności, spełnionych wszystkich warunków, zabezpieczenia w postaci innych nieruchomości na 1mln i pozytywnej opinii głównego analityka, dalej kręcą nosem. Jakiś chory okres nam się trafił i nas wykańczają psychicznie. Szkoda, bo dom już prawie gotowy. Niestety brakuje tak niewiele, a jednak tak dużo. Jeśli chodzi o postępy, to śledzę, ale nie te na forach ;)

cisza na forum, chyba wszyscy zajeci budową

Oliwkowo piękne płytki w górnej łazience,

jak ja chciałabym być już na takim etapie.......hmm.., wczoraj skończyliśmy fundamenty i za dwa tygodnie mury

napiszczie ile kosztował was stan zero

pozdrawiam wszystkich rododendrowiczów,

Niestety nie napisze ile nasz kosztował stan zero bo nie wiem, nie prowadziliśmy jeszcze żadnych zapisek. Robiliśmy to z własnych oszczędności więc nam to nie było do niczego potrzebne. Wzięliśmy kredyt na wykończeniówkę i zaczęliśmy takie notatki prowadzić, ale też nie tak szczegółowe jak niektórzy tutaj na forum.

Nasze koszty wykonczeniówki przedstawiają się następująco :

Dach nas kosztował ok 24000 (materiał 18500 + 5000 robota)

Hydraulika to szczerze nie wiem już wydaliśmy 32900 a jeszcze nie kupiliśmy odkurzacza centralnego (ale juz mamy wszystkie grzejniki piec, który kosztował ok 8000, podłogówka na dole kuchnia+hol+wiatrołap+2 łazienki, (materiał+robocizna)

stolarka zewnetrzna 21400

elektryka 10900 (materiał+robocizna)

tynki 18500 (materiał+robocizna)

ocieplenie poddasza 17000 (materiał+robocizna)

i jeszcze mnóstwo kupionych drobiazgów, które długo by wymieniać

robota za układanie płytek: 2 łazienki i kuchnia+hol+wiatrołap ok 7000 zł.

Zamówiliśmy schody jesionowe koszt 9200 zł, oraz stolarka drzwiowa wewnętrzna DRE ok 10000 zł.

Może się komuś to przyda :-)

Pozdrawiam

Nie wszyscy są zajęci budową. U nas już 7 m-cy przerwy przez cholerny bank. Próbujemy dobrać kredyt, bo wcześniej mieliśmy łączony na zakup działki i budowę (ok 200tyś), a jak wiadomo taka kwota nie wystarczy. Teraz troszkę żałujemy, bo można było wziąć kredyt na działkę, szybko go spłacić i wziąć odpowiednią kwotę na budowę. Mimo zdolności, spełnionych wszystkich warunków, zabezpieczenia w postaci innych nieruchomości na 1mln i pozytywnej opinii głównego analityka, dalej kręcą nosem. Jakiś chory okres nam się trafił i nas wykańczają psychicznie. Szkoda, bo dom już prawie gotowy. Niestety brakuje tak niewiele, a jednak tak dużo. Jeśli chodzi o postępy, to śledzę, ale nie te na forach ;)

mWilQ, może warto spróbowac przenieść kredyt do innego banku - próbowaliście? Gdzie macie takie trudności?

My własnie mamy kredyt na działkę w PKO BP i wtępnie złożyliśmy tam też wniosek o kredyt budowlany.

Jednak Nordea namawia nas do przesienia pierwszego kredytu do nich i dobrania kwoty na budowę. Jedyne co to musieliśmy zrobić wycenę rzeczoznawcy.

Pozdrowienia!

Spytam z ciekawosci: buduje w ogole ktos rodka bez kredytu?

My budujemy. Ale powiem szczerze idzie to nam powoli jak krew z nosa. Budujemy systemem gospodarczym, wiele prac robimy sami. Jedynych obcych fachowców jakich mieliśmy to do dachu, elektryka i do tynków jak na razie. A tak to reszta to fachowcy z bliskiej rodziny.

mWilQ

ile kosztowała u Ciebie całość prac związanych z instalacją rekuperatora wraz z rekuperatorem. Chodzi mi o całkowity koszt jaki poniosłeś.

Nam firma robi wszystko kompleksowo i wyniesie nas to 18000 brutto (rury sztywne "spiro", reku z wymiennikiem przeciwprądowym).

Jestem więc ciekawa jak to wygląda u Ciebie.

Edytowane przez Blacky

mWilQ

ile kosztowała u Ciebie całość prac związanych z instalacją rekuperatora wraz z rekuperatorem. Chodzi mi o całkowity koszt jaki poniosłeś.

Nam firma robi wszystko kompleksowo i wyniesie nas to 18000 brutto, jestem więc ciekawa jak to wygląda u Ciebie.

Ja nie instalowałem u siebie rekuperatora. Maiłem wycenę na ok 21tyś. Uderzaj z pytaniem do TAR, powinna coś pomóc.

My też budujemy bez kredytu systemem gospodarczym, mamy narazie tylko fundamenty. W następnym tygodniu planujemy stawiać mury. Do tej pory koszt wyniósł ok. 15 000zł licząc również projekt oraz skrzynkę z prądem. Stan surowy otwarty z pokryciem dachowym planujemy zamknąć w kwocie 80 000zł. Zobaczymy czy się uda ;)