mWilQ 23.05.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Mam pytanie ile wam poszło ton cementu na fundamenty, i jaki robiliście wykop??? Nam poszło już 8,5 tony i brakło, własnie mąż jedzie po dostawę fundament kopany ręcznie, bez szalunków, chudziak pod ławę z betoniarki, beton na ławę z gruszki ok 13-14 metrów - wersja rodo6 z 1 garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 23.05.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ktos niedawno szukal chyba tutaj rozdrabniarki do WC (w piwnicy).Czytam wlasnie Magazyn Instalatora i zauwazylem reklame Grundfosa:http://www.grundfos.pl/web/homepl.nsf/webPrintView/8DEF7C94FE53B7DBC125704D003BD59Amoze sie tej osobie to przydac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 23.05.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 cos dla ludzi o mocnych nerwach http://images38.fotosik.pl/862/a96bd27b310cbbe0m.jpg Autorskie podejscie do problemu - jak dostac sie do okapu dachu na szczycie pomiedzy domem a garazem Copyright by Mariusz PS. Uprzedzajac pytania - tak, nie pomalowalem tego na ziemi bo nie mielismy czasu na to (probowalismy zdazyc przed jesienna slota - akurat to byla trafna decyzja) oraz nie bylismy do konca pewni czy dostaniemy ten kolor okien ktory chcielismy (a nadbitka i krokwie koniecznie chcielismy miec w kolorze stolarki okiennej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 23.05.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 cos dla ludzi o mocnych nerwach http://images38.fotosik.pl/862/a96bd27b310cbbe0m.jpg Autorskie podejscie do problemu - jak dostac sie do okapu dachu na szczycie pomiedzy domem a garazem Copyright by Mariusz PS. Uprzedzajac pytania - tak, nie pomalowalem tego na ziemi bo nie mielismy czasu na to (probowalismy zdazyc przed jesienna slota - akurat to byla trafna decyzja) oraz nie bylismy do konca pewni czy dostaniemy ten kolor okien ktory chcielismy (a nadbitka i krokwie koniecznie chcielismy miec w kolorze stolarki okiennej). No bardzo ładna konstrukcja spełniająca wszelkie wymogi BHP w pracy Jak widać i z takimi przypadkami można sobie poradzić. U nas na szczęście ten fragment szczytu zrobił mi murarz przy dokańczaniu szczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 24.05.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 cisza na forum, chyba wszyscy zajeci budowąOliwkowo piękne płytki w górnej łazience, jak ja chciałabym być już na takim etapie.......hmm.., wczoraj skończyliśmy fundamenty i za dwa tygodnie murynapiszczie ile kosztował was stan zeropozdrawiam wszystkich rododendrowiczów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 24.05.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 cisza na forum, chyba wszyscy zajeci budową Oliwkowo piękne płytki w górnej łazience, jak ja chciałabym być już na takim etapie.......hmm.., wczoraj skończyliśmy fundamenty i za dwa tygodnie mury napiszczie ile kosztował was stan zero pozdrawiam wszystkich rododendrowiczów, Nie wszyscy są zajęci budową. U nas już 7 m-cy przerwy przez cholerny bank. Próbujemy dobrać kredyt, bo wcześniej mieliśmy łączony na zakup działki i budowę (ok 200tyś), a jak wiadomo taka kwota nie wystarczy. Teraz troszkę żałujemy, bo można było wziąć kredyt na działkę, szybko go spłacić i wziąć odpowiednią kwotę na budowę. Mimo zdolności, spełnionych wszystkich warunków, zabezpieczenia w postaci innych nieruchomości na 1mln i pozytywnej opinii głównego analityka, dalej kręcą nosem. Jakiś chory okres nam się trafił i nas wykańczają psychicznie. Szkoda, bo dom już prawie gotowy. Niestety brakuje tak niewiele, a jednak tak dużo. Jeśli chodzi o postępy, to śledzę, ale nie te na forach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwkowo 24.05.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 cisza na forum, chyba wszyscy zajeci budową Oliwkowo piękne płytki w górnej łazience, jak ja chciałabym być już na takim etapie.......hmm.., wczoraj skończyliśmy fundamenty i za dwa tygodnie mury napiszczie ile kosztował was stan zero pozdrawiam wszystkich rododendrowiczów, Niestety nie napisze ile nasz kosztował stan zero bo nie wiem, nie prowadziliśmy jeszcze żadnych zapisek. Robiliśmy to z własnych oszczędności więc nam to nie było do niczego potrzebne. Wzięliśmy kredyt na wykończeniówkę i zaczęliśmy takie notatki prowadzić, ale też nie tak szczegółowe jak niektórzy tutaj na forum. Nasze koszty wykonczeniówki przedstawiają się następująco : Dach nas kosztował ok 24000 (materiał 18500 + 5000 robota) Hydraulika to szczerze nie wiem już wydaliśmy 32900 a jeszcze nie kupiliśmy odkurzacza centralnego (ale juz mamy wszystkie grzejniki piec, który kosztował ok 8000, podłogówka na dole kuchnia+hol+wiatrołap+2 łazienki, (materiał+robocizna) stolarka zewnetrzna 21400 elektryka 10900 (materiał+robocizna) tynki 18500 (materiał+robocizna) ocieplenie poddasza 17000 (materiał+robocizna) i jeszcze mnóstwo kupionych drobiazgów, które długo by wymieniać robota za układanie płytek: 2 łazienki i kuchnia+hol+wiatrołap ok 7000 zł. Zamówiliśmy schody jesionowe koszt 9200 zł, oraz stolarka drzwiowa wewnętrzna DRE ok 10000 zł. Może się komuś to przyda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 24.05.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 U nas SSO ok. 180.000; dom podpiwniczony 100%, dachowka ceramiczna, na Porothermie, strop zelbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 24.05.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Nie wszyscy są zajęci budową. U nas już 7 m-cy przerwy przez cholerny bank. Próbujemy dobrać kredyt, bo wcześniej mieliśmy łączony na zakup działki i budowę (ok 200tyś), a jak wiadomo taka kwota nie wystarczy. Teraz troszkę żałujemy, bo można było wziąć kredyt na działkę, szybko go spłacić i wziąć odpowiednią kwotę na budowę. Mimo zdolności, spełnionych wszystkich warunków, zabezpieczenia w postaci innych nieruchomości na 1mln i pozytywnej opinii głównego analityka, dalej kręcą nosem. Jakiś chory okres nam się trafił i nas wykańczają psychicznie. Szkoda, bo dom już prawie gotowy. Niestety brakuje tak niewiele, a jednak tak dużo. Jeśli chodzi o postępy, to śledzę, ale nie te na forach mWilQ, może warto spróbowac przenieść kredyt do innego banku - próbowaliście? Gdzie macie takie trudności? My własnie mamy kredyt na działkę w PKO BP i wtępnie złożyliśmy tam też wniosek o kredyt budowlany. Jednak Nordea namawia nas do przesienia pierwszego kredytu do nich i dobrania kwoty na budowę. Jedyne co to musieliśmy zrobić wycenę rzeczoznawcy. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 24.05.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 U nas stan zero wyszedł jak w mordę strzelił 30.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 24.05.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Spytam z ciekawosci: buduje w ogole ktos rodka bez kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzio_s 24.05.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Tak ja buduję.Kończę dach.Koszty :działka 360 000SSO 150 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 24.05.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 chciałabym być tym szczęściarzem i budować bez kredytu, ale cóż bez kredytu ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 24.05.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 chciałabym być tym szczęściarzem i budować bez kredytu, ale cóż bez kredytu ani rusz jak widać na moim przykładzie z kredytem też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga-gaga 25.05.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Spytam z ciekawosci: buduje w ogole ktos rodka bez kredytu? My budujemy. Ale powiem szczerze idzie to nam powoli jak krew z nosa. Budujemy systemem gospodarczym, wiele prac robimy sami. Jedynych obcych fachowców jakich mieliśmy to do dachu, elektryka i do tynków jak na razie. A tak to reszta to fachowcy z bliskiej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 25.05.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 aga-gaga napisz ile kosztował cię stan surowy otwary z pokryciem dachu, sama buduję systemem gospodarczym i w jakim roku go postawiłaś, bo teraz co rok materiały coraz droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 25.05.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) mWilQ ile kosztowała u Ciebie całość prac związanych z instalacją rekuperatora wraz z rekuperatorem. Chodzi mi o całkowity koszt jaki poniosłeś. Nam firma robi wszystko kompleksowo i wyniesie nas to 18000 brutto (rury sztywne "spiro", reku z wymiennikiem przeciwprądowym).Jestem więc ciekawa jak to wygląda u Ciebie. Edytowane 25 Maja 2011 przez Blacky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata400 25.05.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 My też budujemy bez kredytu. Towar na dom kupowaliśmy jakieś dwa lata temu.Praktycznie wszystko jest już kupione, brakuje tylko okien i rynien;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 25.05.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 mWilQ ile kosztowała u Ciebie całość prac związanych z instalacją rekuperatora wraz z rekuperatorem. Chodzi mi o całkowity koszt jaki poniosłeś. Nam firma robi wszystko kompleksowo i wyniesie nas to 18000 brutto, jestem więc ciekawa jak to wygląda u Ciebie. Ja nie instalowałem u siebie rekuperatora. Maiłem wycenę na ok 21tyś. Uderzaj z pytaniem do TAR, powinna coś pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sister_2 25.05.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 My też budujemy bez kredytu systemem gospodarczym, mamy narazie tylko fundamenty. W następnym tygodniu planujemy stawiać mury. Do tej pory koszt wyniósł ok. 15 000zł licząc również projekt oraz skrzynkę z prądem. Stan surowy otwarty z pokryciem dachowym planujemy zamknąć w kwocie 80 000zł. Zobaczymy czy się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts