Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powitać!!!

Trochę mnie tu nie było i czytam ze narzekacie na Robena Plus my mamy taką dachówkę i jest super kazdemu się podoba:))

Mam pytanko do tych co robili ,, opierzenia,, balkonów nam gość z polecenia podobno dobry krzyknął 3500!!!! na moje drogo za trochę papy blachy i hydroizolacji:)) ile wy płaciłiście chwalić się jutro ma przyjechać robić

zamówione balustrady wyszło 14,5mtr po ok 260zł za metr.........a gdzie płot.....skąd na to wszystko brać kasiorkę

U mnie bez większego analizowania rynku zgodziłem się na 800zł (robocizna i materiał) za papę na balkonie nad wykuszem i opierzenia na 3 balkonach.

Również jestem na etapie szukania balustrad. Na pewno będzie to drewno, ale jeszcze nie wiem, czy w "X" czy deska w poziomie. Ogrodzenie zdecydowałem się zrobić zamiast ze sztachet to właśnie z poziomych 4 desek. Wykonanie we własnym zakresie jak tylko dostaniemy cholerny kredyt.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli ktoś jest z pomorskiego i szuka schodów to my bierzemy stąd http://www.schody-polska.pl bez żadnych bajerów zwykłe bukowe z balustradą ze stali nierdzewnej koszt ok 13tys.....:(((

My też już zamówiliśmy schody: jesionowe + 3 razy bejca na dowolny kolor, balustrada ze stali nierdzewnej i za schody z montażem zapłacimy 9200. Montaż pod koniec czerwca. Jak już zamontują wrzucę fotki :-)

Pozdrawiamy

Witam :)

Chciałabym się pochwalić na jakim etapie jesteśmy ale nie wiem czy uda mi się wstawić foto. Faktycznie stan SSO nie uda sie zamknąć w 80000zł jak planowaliśmy mimo, że nie płacimy za robociznę:( ale może w 100000 damy radę. Materiały wybieramy nie najtańsze ale też nie najdroższe ;)

aaaaaaaa.jpg

witam. obserwuję ale organizacja początków zajmuje cały czas. pytań coraz więcej, więc zacznę i mam nadzieję że za 2 miesiące nie będziecie mnie wytykać palcami :).

jaki komin do pieca z zamkniętą komorą spalania piec gazowy kondensacyjny (kotłownia przeniesiona do garażu), systemowy jakiej firmy, ile wentylacji itp. Czy wogóle robiliście komin czy pozostaliście na wyrzucie przez ścianę garażu. czy jak ktoś zrobił komin to z wkładem podwójna blacha np 80/125. czy moge taką stalową rurkę wstawić do pustaka wentylacyjnego ?

Trochę mnie tu nie było i czytam ze narzekacie na Robena Plus my mamy taką dachówkę i jest super kazdemu się podoba)

Kto narzeka ten narzeka....Ja akurat bardzo ją chwalę,po póltora roku jak nówka,wszyscy podziwiają:)

A jeśli chodzi o schody to nam wyceniono na 12 000 drewniane stopnie i mdf lakierowane na mat podstopnice w jasnym kolorze plus barierki drewniane,realizacja w umowie na 15 sierpnia...czyli Święto...:):):)

Mam jeszcze pytanie: Czy cena 50zł za m2 elewacji na gotowo,w dwoch etapach( teraz ocieplenie i na wiosnę puc z kolorem- czyli 2x rozstawianie rusztowań), ocieplenie wełną - czy to cena oki czy nie bardzo...?:) Z góry dziekuję za odpowiedzi.Pozdrawiamy

cena ok, tym bardziej, że pracę podzielono na dwa etapy

Witajcie,

W końcu my miejmy szansę pochwalić się naszym domkiem, a przede wszystkim kominkiem. Szukaliśmy razem z żoną dość długo rozwiązania w którym kominek nie przypominałby bunkra na środku salonu, by nie dominował, myślę że udało się nam coś ciekawego wymyśleć, trochę przez przypadek.

Teraz gdybym miał robić kominek jeszcze raz bezwzględnie chciałbym komin ukryć w ściance nośnej by kominek mniej "wchodził" w salon.

DSCN5706.jpg

DSCN5703.jpg

DSCN5697.jpg

DSCN5696.jpg

Coś to nie oszczędzanie gryzie mi się z robenem plus. Dachówka tragedia! Jakościowo daleko w tyle za konkurencją.

Ja nie krytykuje czyiś wyborów, wybór dachówki był przemyślany szwagier ma nią dom pokryty już 5 lat i dach ma jak nowy, a poza tym inni forumowicze też są z niej zadowoleni. jak wiemy każdy produkt nawet najlepszej firmy może być felerny.

pozdrawiam

Witam jestem nowa na tym forum, nie chcę na początek wyjść na jakiegoś leniucha ale udało mi się jak na razie przeczytać ok. 120 stron forum (na tyle pozwolił mi mój 2 letni synek) i prosze o wielką wyrozumiałość jeśli powtarzam pytanie ale jesteśmy na etapie wybierania projektu i nie ukrywam, że rodo6n bardzo przypadł nam do gustu. Czy ktoś buduje bądź wybudował rodo6 w okolicach Opola, Wrocławia lub Lubina? Bardzo chcielibyśmy zobaczyć jak domek wygląda w realu. Bardzo proszę o odpowiedź zwłaszcza tych spod Lubina (np. Pawlusp) będziemy tam w weekend więc chętnie byśmy odwiedzili innych wielbicieli Rodfo. Pozdrawiam

Gość Konto usunięte na żądanie

Artek

Pytanie o kominek- komin to jak macie od parteru czy od piętra?

Pytam bo widzę że mało miejsca zajmuje. My robimy komin od 1 pietra. przez strop będzie tylko rura do której będzie podpięty kominek.

Artek

Pytanie o kominek- komin to jak macie od parteru czy od piętra?

Pytam bo widzę że mało miejsca zajmuje. My robimy komin od 1 pietra. przez strop będzie tylko rura do której będzie podpięty kominek.

Od parteru systemem do dachu i od dachu ponad szczyt murowany z cegły klinkierowej. W sumie nie wiem dlaczego projektanci ładują komin przed kanały wentylacyjne, co w efekcie wypycha kominek w kierunku środka salonu. Ja już tego nie mogłem zmienić, ale jak ktoś może to lepiej przemyśleć. W moim przypadku zmiana polegała na postawieniu kominka obok komina, a nie przed nim.

Od parteru systemem do dachu i od dachu ponad szczyt murowany z cegły klinkierowej. W sumie nie wiem dlaczego projektanci ładują komin przed kanały wentylacyjne, co w efekcie wypycha kominek w kierunku środka salonu. Ja już tego nie mogłem zmienić, ale jak ktoś może to lepiej przemyśleć. W moim przypadku zmiana polegała na postawieniu kominka obok komina, a nie przed nim.

Prawie tak mam, ale z jedną drobną uwagą. Komin jest od parteru po sam szczyt systemowy, ale ponad dachem obłożony połówkami cegły klinkierowej. Komin to Schiedel Rondo Plus z tym że bez wentylacji (w domu bedzie rekuperacja). Poza tym dom jest poszerzony o 60cm. co powoduje że i zmieszczę szafę wnękową w przedpokoju i kuchnię po drugiej stronie ściany, no i więcej miejsca jest na kominek.

Serwus,

Zrobiliśmy wyceny dachówki ceramicznej ROben i Rupp dla rodka z podówjnym garażem gdyby kogoś interesowało:

http://forum.muratordom.pl/entry.php?115189-Wycena-dachówki-ceramicznej-dla-domu-w-rododendronach-6-G2

Osoby które już już przykryły dach np Robenem - uważacie że cena dobra czy kiepska?

POzdro!