Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyjemnie patrzeć na te wszystkie rodoski :) My na razie jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Dom jaki wybraliśmy to Rododendron 6p 2G zmiany jakie wprowadziliśmy to: likwidacja spiżarni i gabinetu,podniesienie ściany kolankowej o jeden pustak tj 25cm co o tym sądzicie? Zastanawiam się też nad mocą przyłączeniową.Ile Kw proponujecie?

Gość 80mariusz80
Dom jaki wybraliśmy to Rododendron 6p 2G zmiany jakie wprowadziliśmy to: likwidacja spiżarni i gabinetu,podniesienie ściany kolankowej o jeden pustak tj 25cm co o tym sądzicie? Zastanawiam się też nad mocą przyłączeniową.Ile Kw proponujecie?

My tez zlikwidowalismy gabinet kosztem powiekszenia salonu, tutaj kierowaly nami wzgledy praktyczne - oboje z zona pochodzimy z rodzin wielodzietnych no i trzeba gdzies ich wszystkich pomiescic na urodzinach :) Spizarka u nas wisi na wlosku, bo ja - nie chce, zona - tak. Nie wiem po co jej spizarka jak jest caly dom podpiwniczony... Eeehh te kobiety. Chyba jej ustapie, w koncu kuchnia to nie moje krolestwo (moje bedzie w piwnicy - warsztat).

My podnieslismy scianke kolankowa o 2 pustaki (0,5m). Temat ten byl walkowany x-razy w tym watku (nie dalej chyba jak 1-2 tygodnie temu), jak poszukasz to i znajdziesz zdjecia rodoska z podwyzszona scianka kolankowa (akurat naszego :p ).

Moc przylaczeniowa - akurat jestem na etapie elektryki, wiec napisze jak to u mnie wyglada: na projekcie bylo bodajze 12kW (dla nas o wiele za malo), dalismy 21kW ale po namowie elektryka i opini u kumpla ktory zbudowal (ma 21kW), zmienilismy na 18kW i taka umowe poslalismy do zakladu. 12kW to zdecydowanie za malo, balismy sie ze jesli wiekszosc bedzie urzadzen bedzie chodzic, ja jeszcze bede sobie cos dlubal w warsztacie (a chocby spawarka), to wybicie pewne. Z kolei kolega, ktory ma 21kW, po roku zamieszkiwania, stwierdzil ze tego nie wykorzystuje i 18kW wystarczyloby mu spokojnie. Do tego dobra rada wujka-elektryka i zdecydowalismy sie na 18kW.

Pozdrawiam.

Witam!

Jestem na etapie zamawiania bram garażowych. Jakiej firmy wybieraliście bramy i czy furtka w bramie jest bardzo potrzebna? Cena za furtkę wynosi prawie tyle co jedna brama bez furtki. Jakie bramy są najlepsze? Segmentowe, roletowe?

Pozdrawiam

witam

Furtka w bramie tej która sie łamie w kilu miejsach jak sie otwiera wygląda okropnie - ma do tego próg wysokości z 10cm więc jej "użyteczność" zdecydowanie spada moim zdaniem. DO tego kosztuje chyba z 2.000 więcej.... Jeżeli jest to dla Ciebie jakoś szczególnie ważne to ma sens tylko jezeli weźmiesz bramę taka która podnosi się całą płaszczyzną - ale jak szukałam bramy to u KAŻDEGO kogo zapytaam ze sprzedawcó usłyszałam że to powoduje duży ubytek ciepła i że dziś takie bramy montuje sie głównie w budynkach wolnostających typu osobny garaż. My mamy dom tak usytuowany że bramę garażową mamy po tej stronie domu co wszyscy inni duże okno z slanu - i bedzeimy do domu wchodzic w wikszości przez garaż - mimo teoretycznie niezbędnej furtki wybraliśmy barmę "łamaną" bez niej a napęd jest na tyle szybki że póki co nie narzekamy.... zobaczymy jak zaczniemy mieszkać:)))

Gość 80mariusz80
tak a'propos spizarki troche zaluje, ze jej nie zrobilam, nawet ciut mniejszej niz projekcie. ustawiczne chodzenie do garazu (tam przenieslismy spizarke, nie mamy piwnicy) po kazda pierdółke stalo sie meczace - sluchaj zony bo to ty bedziesz ganial do piwnicy ;)

:D no chyba bede musial (dzieki za podzielenie sie ciekawym doswiadczeniem).

Kopernik byla kobieta!

Liga chroni, liga radzi, liga nigdy cie nie zdradzi!

;)

Jakiej wysokości schody macie w Waszych rodkach?

W projekcie jest 18, zastanawiamy się czy to nie za wysokie?

Wysokość w projekcie jest optymalna. Ja zmieniając klatkę schodową musiałem zaryzykować (żeby schody nie wychodziły mi na środek salonu) i zrobiłem na 21cm. Kwestia przyzwyczajenia no i oczywiście bezpieczeństwa. W mieszkaniu biegam po schodach bardziej stromych i jakoś mi to nie przeszkadza.

My zrobiliśmy schody jak w projekcie (18), wczoraj zalaliśmy betonem i wydają się w sam raz. Z tym, że dojdzie jakaś płytka czy drewno.

Jak robisz wymiar stopnia na 18cm, to po dołożeniu płytki, drewna wysokość schodka nie zmienia się (dokładasz tyle samo na każdym stopniu). Wymiar przy podłodze i spoczniku powinien z odpowiednim zapasem przygotować zbrojarz/murarz od konstrukcji.

:D i jeszcze dodam, ze zrobienie drzwi z tylu garazu (zamiast okien) bylo pomyslem doskonalym. nie mamy tam kotłowni tylko taki podreczny magazynek z jednej strony na przetwory/wieksze ilosci napojów itp a zdrugiej strony na inne pierdolety w tym ogrodowe (rekawice, sekatorki, cebulki, sznurki, paliczki, doniczki, nawozy, itp. duperele. zanim nie skorzystalam z tych drzwi ile ja kilometrow narobilam zeby cos przeniesc z garazu do ogrodu - obchodzenie domu dookola to strata czasu i "nog" .

do tego dochodzi zrobienie kranikow z woda po obu stronach domu - spore ulatwienie przy podlewaniu i wyprowadzenie gniazdek na elewacji z obu stron domu - przydaje sie do kosiarki

nie zapominajcie o kablu do oswietlenia ogrodu (o ile bedziecie robic - warto), furtki (elektrozamek) , bramy, domofonu. my sluchawki domofonowe mamy i na dole i na gorze, zeby nie latac po schodach. ostatnio widzialam taki domek, ktos nie pomyslal i teraz do niego kamien 2xparapet i 1xokno :D

ostatnio myslalam, ze przesadzilam z "kablami" otóż nie, te wolne teraz sie przydaja.

Co prawda jeszcze nie użytkuję rodka, więc tego typu doświadczeń nie mam, ale niestety ten projekt w wersji z 1 garażem, ma bardzo mało miejsca na wszelkiego rodzaju graty (np. ogrodowe narzędzia). Ja staram się maksymalnie wykorzystać ściany garażu (na swoje potrzeby), a pomieszczenie przejściowe, czyli dawną kotłownie oddaję do dyspozycji żony. W tym też pomieszczeniu planuję szafkę, która musi zastąpić spiżarkę (ta została wywalona kosztem szafy wnękowej).

Biorąc pod uwagę ilość pomieszczeń cały czas mi się marzy drugi garaż z tyłu działki z odpowiednim pomieszczeniem gospodarczym/ogrodowym. Tylko skąd na to wszystko brać kasę. Bankomat już nie chce dawać :(

u nas murarz usiłuję zrobić schody 16,5, 17 cm, zobaczymy czy się mu uda, jak co to fotki zamieszcze w weekend , chcielismy zrezygnować z jednego schodka zabiegowego ( bylismy w w rodo 6 gdzie to się udało), ale u nas niestety murarz nie ma takiej wyobraźni, w ostateczności zostają trzy

a tak z innej beczki, balkon i lukarnie z przodu mam o 25 cm przesunietą w prawa stronę (murarza troche ściągneło), a to dlatego, że poprzesuwał trochę okna frontowe (nie chciał docinać cegły)! i chchiał zachować układ że balkon jest centralnie nad oknami( mimo tych 25cm), obecnie widać to po cegłach z jednej jest 10 a z drugiej 9, jak myśiicie czy ma to duży wpływ, strop jest jeszcze nie zalany ale kolumny stoją z przodu na ten przesuniety balkon.

Zobaczyłam to wczoraj i nie wiem co robić, jeżeli balkon ma przesunąć tak jak powinien być centralnie na elewacji to trzeba skuć kolumny i poprzesuwać okna i drzwi frontowe,

pomóżcie co zrobić skuwać czy zostawić, ale co z więźbą i czy okno balkonowe bedzie centralnie nad drzwiami?

na pierwszy rzut oka nie widać, że coś jest nie tak, po zalaniu kolumn (zdjęcia narazie nie mam) dopiero widać, że coś jest......... delikatnie mówiąc.

jedna kolumna jest bliżej drzwi od drugiej, nie wiem co robić

Dwie sprawy

1. techniczno/konstrukcyjna - jeśli masz wątpliwości czy jest dobrze zrobione, to zaproś kierownika budowy (on musi wziąć za to odpowiedzialność)

2. estetyczna/wizualna - jeśli Ci się nie podoba, a jest zrobione inaczej niż w projekcie, to egzekwuj. Ekipa dostała projekt i ma wybudować dom według niego, a nie według swoich wizji. Jeśli coś w projekcie jest nie tak, lub mają wątpliwości, powinni Cię zawiadomić lub kierownika budowy, który takie sprawy również powinien z Tobą uzgadniać. Oczywiście poprawki na koszt firmy, która to wykonała.

To Ty będziesz mieszkała w tym domu przez najbliższe lata, więc sama musisz ocenić, czy tak może być, czy nie. Proponuję jednak nie bać się wymagać od ekipy tego za co się zapłaciło lub ma się zapłacić. Poza tym jak już zdecydujesz, że ma zostać przesunięte (ale dalej Ci się nie podoba), to negocjuj zapłatę. Firma, która by to poprawiała na swój koszt, może Ci ten koszt podarować w prezencie (i tak stracą, ale się nie narobią). Takie moje zdanie.

Gość 80mariusz80
na pierwszy rzut oka nie widać, że coś jest nie tak, po zalaniu kolumn (zdjęcia narazie nie mam) dopiero widać, że coś jest......... delikatnie mówiąc.

jedna kolumna jest bliżej drzwi od drugiej, nie wiem co robić

Na zdjęciu widać, iż drzwi wejściowe nie są centralnie pod balkonem, tylko przesunięte w jedną stronę (dla mnie fuszerka). Przeraża mnie coś innego: nad otworami okiennymi powinny być nadproża, murarz dał same cegły. Porotermy nie przeniosą obciążenia stropu ! ! ! Co to za partacz?!

budujemy z cegły maxa pojedyńczy mur, stawiany główką, nad oknami są belki tylko z zewnątrz jest cegła "9" i ich nie widać z środka tak, i

Na budowie była pani nadzorczyni i trzeba wszystko przesunąć tak jak jest w projekcie , ponieważ to zmieni konstrukcje dachu itd,, nie zawsze tanio znaczy dobrze, ale dobrze że to wyszło teraz a nie np. jakby zakładali dach., oby murarz jutro nie uciekł tylko niech się bierze za poprawianie błędów.

Wysokość w projekcie jest optymalna. Ja zmieniając klatkę schodową musiałem zaryzykować (żeby schody nie wychodziły mi na środek salonu) i zrobiłem na 21cm. Kwestia przyzwyczajenia no i oczywiście bezpieczeństwa. W mieszkaniu biegam po schodach bardziej stromych i jakoś mi to nie przeszkadza.

Jak robisz wymiar stopnia na 18cm, to po dołożeniu płytki, drewna wysokość schodka nie zmienia się (dokładasz tyle samo na każdym stopniu). Wymiar przy podłodze i spoczniku powinien z odpowiednim zapasem przygotować zbrojarz/murarz od konstrukcji.

faktycznie.... nie zmienia się ;) w każdym bądź razie mamy wysokość schodów 18 cm natomiast też wprowadziliśmy niewielkie zmiany ze względu na to, że schody wchodziły by nam do salonu. Murarz robił nam schody więc wyszły dobrze :)

Dzięki Wam za odpowiedzi o schodach.

Ostatecznie zrobiliśmy schody na wysokość 17 cm, będą łagodniejsze. Pozbyliśmy się też zupełnie zabiegu bo wiemy że nie jest on wygodny.

Rozważaliśmy tą sprawę wczoraj do bardzo późnej nocy, Kierownik Budowy zaproponował nam aż 6 różnych wersji schodów. Ostatecznie jesteśmy zadowoleni z efektu - z tego ze stopnie będą niższe ale bardziej właśnie z braku zabiegu.