Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powitać!!

Więc tak schody to kolor jakiś tam dobrany pod kolor zamówionych drzwi ,,Merbau,, z firmy Pol-Skone schody są lakierowane , po zamówieniu drzwi wzięliśmy próbkę ze sklepu z kolorem i pojechaliśmy do gościa który robi schody i powiedział ze na 99% bedzie to samo i jest. Drewno to buk. Cały czas się robią i nie ma na razie opcji zrobić zdjęcia z balustradą a oklejone muszą być cały czas coś się dzieje i szkoda żeby ekipa po nich chodziła. za około tydzień będą skończone to wrzucę fotki:) A teraz cena.............. prawie 13000!!!! kosmos ale na pewnych rzeczach się nie oszczędza.

Dolna Łazienka ta jasno żółta to Paradyż SABRO SILON BEIGE ....... same płytki 4300

Górna Łazienka biało czarna też Paradyż HANABI HIRO BIANCO ..... same płytki ponad 6tys, wanna jeszcze lepiej by wyglądała obudowana oryginalną szklaną mozaiką ale 30cm/30cm po rabacie 150zł za sztukę....to kupiiśmy zwykłą mozaikę za 45zł za sztukę i do tego fuga szara z brokatem....fajnie wygląda:)

Do pierwszego września przeprowadzka.............. Bankomat już nie chce dawać i w tym roku kostki nie będzie:((

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bamari mi też bardzo podobają się twoje schody, chciałabym zobaczyć je w całości i z barierką tym bardziej, że właśnie czekam na projekt i wycenę swoich a że w pierwszej wersji mają być bez podstopnic bo mi sie nie podobały to widząc te twoje może zmienię jednak zdanie :) i koniecznie napisz jaki to kolor i na jakim drewnie i jeśli możesz to zdradź cenę.

I jeszcze jedno pytanko - jakie kafle masz w łazience, mój brat szuka właśnie czegoś w żywym kolorze do małej łazienki na poddaszu a te wasze wyglądają całkiem sympatycznie :)

Z góry dzięki, pozdrawiam

Podstopnie trochę kosztują tymbardziej że u nas trzy pierwsze są gięte a to podobno podnosi bardzo cenę, bez podstopni to nie to samo jak szaleć to szaleć:) jak na razie jesteśmy zadowoleni z wykonania:))

Witam Wszystkich.

Budujemy Rodo 6 g2 w okolicy Oświęcimia. Obecnie jesteśmy na etapie murowania poddasza. Od dłuższego czasu śledzimy forum i postępy wszystkich Budowniczych... Nosimy się z zamiarem kupna okien dachowych. Kwestia pierwsza...pvc czy drewno? A druga....np. przy oknie pvc...słabsze parametrowo znanej firmy (fakro, roto), czy "flagowy model" mniej popularnej? Rozważamy okna firmy 4look typ winterproof . Czy ktoś może wie coś na temat tej firmy? Gorąca prośba o odpowiedz!!

Witam Wszystkich.

Budujemy Rodo 6 g2 w okolicy Oświęcimia. Obecnie jesteśmy na etapie murowania poddasza. Od dłuższego czasu śledzimy forum i postępy wszystkich Budowniczych... Nosimy się z zamiarem kupna okien dachowych. Kwestia pierwsza...pvc czy drewno? A druga....np. przy oknie pvc...słabsze parametrowo znanej firmy (fakro, roto), czy "flagowy model" mniej popularnej? Rozważamy okna firmy 4look typ winterproof . Czy ktoś może wie coś na temat tej firmy? Gorąca prośba o odpowiedz!!

Przy wyborze podpytałem kilku sprzedawców i zawsze padały 3 firmy (fakro, roto i velux). Mówiono mi, że wszystkie w podobnej jakości i że "będzie Pan zadowolony". Zdecydowałem się na okna łazienkowe Veluxa (z białą powłoką wodoszczelną) z uchwytem górnym. W pokojach, żeby okno połaciowe pasowało kolorem, również białe zamówiłem okna ścienne. Wszystkie inne są z kolorem dwustronnym dąb bagienny. Z koloru jestem zadowolony, jedynie teraz pomyślałbym nad klamką dolną.

zedecydowalismy się na tynk zewnętrzny sylikatowy firmy greinplast. Ekipa na próbę zrobiła filary przed domem i wydaje nam się że jednak to nie ten odcień koloru co widzieliśmy w rzeczywistości pomimo ze nr sie zgadza, majster twierdzi że kolor sie zmieni w przeciągu 30 dni czy to prawda? a może tak nam się wydaje dlatego że filary na tle szarych murów wygladaja inaczej niz efekt koncowy w całości.

zedecydowalismy się na tynk zewnętrzny sylikatowy firmy greinplast. Ekipa na próbę zrobiła filary przed domem i wydaje nam się że jednak to nie ten odcień koloru co widzieliśmy w rzeczywistości pomimo ze nr sie zgadza, majster twierdzi że kolor sie zmieni w przeciągu 30 dni czy to prawda? a może tak nam się wydaje dlatego że filary na tle szarych murów wygladaja inaczej niz efekt koncowy w całości.

Kolor zmienia się po wyschnięciu, ale u mnie trwało to 24h. Dla przykładu: zrobiłem elewacje w jasnej żółci i o ton wyżej chciałem mieć ramki wokół okien. Wykonawca zatynkował ramki, przyjechałem i z gębą do niego, że miały być ciemniejsze. Powiedział, że będę mógł oceniać na następny dzień i rzeczywiście kolor wyszedł idealny i kontrastuje z elewacją.

Gość Konto usunięte na żądanie

Witam.

Wczoraj wracając z działki w Wildze natknąłem się na Rodoska 6p na pieknej działce w m. Dziecinów. Przyznać się kto tam buduje? :)

Prośba do Was:

Napiszcie ile poszło kasy od zalewania stropu do pokrycia dachu np. papą. czyli zalanie stropu, wymurowanie ścianki kolankowej, zrobienie dachu. Ceny z materiałem. Tak pi razy drzwi. Pytam bo maestro już do drzwi puka i chcepy się upewnić że nam starczy.

Witam.

Wczoraj wracając z działki w Wildze natknąłem się na Rodoska 6p na pieknej działce w m. Dziecinów. Przyznać się kto tam buduje? :)

Prośba do Was:

Napiszcie ile poszło kasy od zalewania stropu do pokrycia dachu np. papą. czyli zalanie stropu, wymurowanie ścianki kolankowej, zrobienie dachu. Ceny z materiałem. Tak pi razy drzwi. Pytam bo maestro już do drzwi puka i chcepy się upewnić że nam starczy.

Witaj,

to nasz Rodosek:)

jeśli chodzi o koszty to podam z pamięci bo zapodziałem notes z zapiskami po przeprowadzce, ale postaram się coś pomóc.

Tak więc zacznę od robocizny za więźbę dachową z deskowaniem i papą koszt ok. 5000 zł. Koszty materiału na wykonanie więźby i deskowanie nie znane bo cały materiał ciąłem z bala. Koszt stropu i ścianki kolankowej też nie pamiętam. Ale dobrze pamiętam koszty blachy na dom z oknami rynnami i innymi pierdołami 18500zł. robocizna dekarza 5000 zł.

I to było na tyle co pamiętam mam nadzieję, że znajdę notes i podam coś konkretniejszego.

Pozdrawiam i służę pomocą.

Bamari dzięki za odpowiedź. Faktycznie cena spora, ja pierwszą wycenę miałam na 9200 z barierką metal/drewno i bez podstopnic. Teraz czekam na drugą ale umówiłam się z facetem na cenę z podstopnicami i będzie też projekt schodków w tym tygodniu więc zobaczymy.

Powiem tak nie warto oszczędzać schody już skończone.... wyszły netto 11700 plus 8% vatu!!!! jeszcze ich nie widziałem , będę w domu za dwa dni ale żona mówi że są piękne i że takie właśnie chciała.

Górna Łazienka prawie skończona:)

20110805006.jpg20110805007.jpg20110805009.jpg

20110805008.jpg

Gość Konto usunięte na żądanie

Oliwkowo tak coś właśnie mi chodziło po głowie że gdzieś ten dom już widziałem :) jak byście się zastanawiali co to za typ w niedzielę passatem w bramie stał i się gapił to to byłem ja z żonką.

Michuadam- na poprzedniej stronie było:

Cytat Napisał bamari Zobacz post

Witam!!

Mam szybkie pytanie a nie chce mi się czytać ponad 300 stron, kto ocieplał i pamięta ile wyszło metrów w rodku 6 z jednym garażem?? a jak by jeszcze pamiętał ile na to poszło byłoby super ?????

ok 200m2 (z balkonami) x 45zł robocizna (styropian, siatka, klej, tynk) + ok 10tyś materiał

Powiem tak nie warto oszczędzać schody już skończone.... wyszły netto 11700 plus 8% vatu!!!! jeszcze ich nie widziałem , będę w domu za dwa dni ale żona mówi że są piękne i że takie właśnie chciała.

W tam razie czekam na zdjęcia :) i może dzięki wam rozwiąże się mój problem z podstopnicami

Nutka - czy macie juz zrobione schody, zeby zrobic zdjecie i podeslac jak wygladaja bez zabiegu? Bo pan, ktory potencjalnie bedzie nam budowal dom, mowi ze w tym projekcie zlikwidowanie zabiegu jest niemozliwe.

Moze ktos jeszcze likwidowal zabieg? Jesli tak, bardzo prosze o fotki.

Jak to nie możliwe, sporo osób likwidowało zabieg. Może i jest to trochę problem bo trzeba sobie zmierzyć i rozrysować ale nie jakiś tam wielki kłopot. My zlikwidowaliśmy zabieg i zrobiliśmy spocznik a nawet dwa. Jeden jest na szerokość obu biegów schodów i cofnięty tak że jest już jakby nad garażem, drugi mały przed trzema schodkami na piętro. Mam nie wiele zdjęć ale coś tam widać w dzienniku i galerii. A jak chcesz to jutro jeszcze zrobię dokładną fotkę spocznika i wrzucę na forum.

Nutka - czy macie juz zrobione schody, zeby zrobic zdjecie i podeslac jak wygladaja bez zabiegu? Bo pan, ktory potencjalnie bedzie nam budowal dom, mowi ze w tym projekcie zlikwidowanie zabiegu jest niemozliwe.

Moze ktos jeszcze likwidowal zabieg? Jesli tak, bardzo prosze o fotki.

Można albo ze spocznikiem po całości (u mnie tak jest) i ze schodami dość stromo, ale nie wchodzą za bardzo na salon, lub ze spocznikiem przed wejściem do pokoju nad garażem i z dwoma schodami łamanymi, wtedy wychodzą łagodniejsze schody. Zdjęcie jak znajdę to dodam do folderu.