Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nutka - czy macie juz zrobione schody, zeby zrobic zdjecie i podeslac jak wygladaja bez zabiegu? Bo pan, ktory potencjalnie bedzie nam budowal dom, mowi ze w tym projekcie zlikwidowanie zabiegu jest niemozliwe.

Moze ktos jeszcze likwidowal zabieg? Jesli tak, bardzo prosze o fotki.

My zlikwidowaliśmy zabieg. Jest to możliwe. Kuknij sobie na moje zdjecia.

Witam:) u nas dość spore postępy:)

http://img35.imageshack.us/img35/4944/p8102399800x600.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mam pytanie do tych którzy budowali Rodo g2. ile więźby i ile dachówki wam poszło?

nam wyliczyli 9m3 kantowki, kontrlaty 4x2,5 400mb, łaty 4x5cm 1200mb na więźbe

Edytowane przez Lauren

Gość Konto usunięte na żądanie

Z tymi schodami ciekawe jak wyjdzie u nas bo my podnieśliśmy cały parter o 1 cegłę więc dochodzi ponad 1 stopień...

Lauren

Możesz mi podać koszt (jaki przewidujecie): Lanie stropu, balkonów, murowanie ściany kolankowej no i dach Plisssss Robota + materiał

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Mariola, mnie taka cena też załamuje więc szukam dalej bo muszę zrobić schody we wrześniu i kuchnię też muszę zrobić we wrześniu bo chcemy się w październiku wprowadzić. Kasa już nam się skończyła więc robimy na bieżąco co możemy. Chciałabym jeszcze w tym miesiącu zrobić np. szambo.

Proszę tylko nie na priva tylko na forum wrzucajcie fotki chociaż i jakieś podstawowe info o schodach, jakie drewno, kolor i takie tam. Ceny jak nie chcecie nie podawajcie bo kasa kasą ale pomysły też się man przydadzą. W necie jest tego masa ale to nie w naszym rodku więc jakoś moja wyobraźnia nie chce tego przenieść do naszego domku.

Witam:) u nas dość spore postępy:)

http://img35.imageshack.us/img35/4944/p8102399800x600.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mam pytanie do tych którzy budowali Rodo g2. ile więźby i ile dachówki wam poszło?

nam wyliczyli 9m3 kantowki, kontrlaty 4x2,5 400mb, łaty 4x5cm 1200mb na więźbe

Witam,

Ja zamówiłem 8 m3 drzewa i 720 łaty. Co do kontrłat to będę wykorzystywał deski po szalunkach :).

Z dachówką jeszcze nie wiem, dopiero mam wstępne wyceny.

Pozdrawiam

Gość 80mariusz80

Jestem na etapie wycen na maszynowe tynki wewnętrzne (zacierane ręcznie), może się przydać innym:

Rodek 6p, 100% podpiwniczenia (również pod garażem, gdzie jest kotłownia); ilość metrów na tynki cementowo-wapienne: 647m2 - w tym są wliczone ściany piwnicy (bez wspomnianej kotłowni pod garażem, którą otynkowaliśmy sobie we własnym zakresie), parteru, półpiętra, piętra (włącznie ze ściankami kolankowymi) oraz poddasza (tynkowanie szczytów i kominów).

Ilość metrów na tynki gipsowe (sufity): 88m2 - bez sufitów w kuchni i całej piwnicy.

Wg polskiej normy otwory w ścianach poniżej 3m2 są wliczane w metraż, powyżej tej wartości - nie.

Kwotowo u nas to 25,50PLN/m2 za c/w i 24PLN/m2 za gips; do tego listwy przyokienne 69m po 6PLN/m.

Koszt całkowity: 19.000 netto.

Z tymi schodami ciekawe jak wyjdzie u nas bo my podnieśliśmy cały parter o 1 cegłę więc dochodzi ponad 1 stopień...

Lauren

Możesz mi podać koszt (jaki przewidujecie): Lanie stropu, balkonów, murowanie ściany kolankowej no i dach Plisssss Robota + materiał

Ufff... u nas to ciężko podać bo w zasadzie nie przewidujemy ile wydamy liczymy średnio, potem skład zabiera co zostało. Jeśli chodzi o robociznę to mamy wykonawce który buduje cały "SSO" i za całość płacimy. Stal kupowaliśmy od razu na cały dom. Mogę ci podać ile wydaliśmy/zużyliśmy mniej więcej dopiero jak już zakończymy ten etap. tyle mogę powiedzieć - na strop nam idzie 18,5 m3 betonu (strop 16cm, belki schody i 3 balkony).

Gość Konto usunięte na żądanie

Schody- hehe ostatnio miałem ostrą wymianę zdań z moją połówką właśnie na temat schodów...

Moje zdanie jest takie że choćbym miał je strugać z zapałek to za ok 30 desek nie dam 13 000.

Dla mieszkających na mazowszu takie info, że na giełdzie w słomczynie można zamówić stopnie- wytną pod wymiar jaki im się poda. Dla przykładu 1 deska dębowa ok 150 zł...

Tyle że to robota z cyklu "Adam Słodowy Zrób to SAM"

Schody- hehe ostatnio miałem ostrą wymianę zdań z moją połówką właśnie na temat schodów...

Moje zdanie jest takie że choćbym miał je strugać z zapałek to za ok 30 desek nie dam 13 000.

Dla mieszkających na mazowszu takie info, że na giełdzie w słomczynie można zamówić stopnie- wytną pod wymiar jaki im się poda. Dla przykładu 1 deska dębowa ok 150 zł...

Tyle że to robota z cyklu "Adam Słodowy Zrób to SAM"

150zł nie wydaje się być małą kwotą. Dolicz do tego: obróbkę (jakieś frezy, szlifowanie), spocznik(i) , poręcz i tralki, lakier, elementy montażowe, materiał na podstopnice... I nie wiem czy 10 000 zł wystarczy. Pozostaje jeszcze pytanie - czy samemu uda się to zrobić estetycznie i bezpiecznie :)

ps. liczę, że u nas cena będzie jednak niższa niż 13000 ale robimy hurtem też kilka innych rzeczy z drewna. Stopnie o grubości 4cm będą z jesionu barwionego na kolor stolarki okienno-drzwiowej, podstopnice z płyt GK malowanych jakąś dobrą farbą, poręcz drewniana, tralki inox. Do tego 3 bramki bezpieczeństwa (małe dziecko) i część (górny bieg) stopni na zejściu do piwnicy.

150zł nie wydaje się być małą kwotą. Dolicz do tego: obróbkę (jakieś frezy, szlifowanie), spocznik(i) , poręcz i tralki, lakier, elementy montażowe, materiał na podstopnice... I nie wiem czy 10 000 zł wystarczy. Pozostaje jeszcze pytanie - czy samemu uda się to zrobić estetycznie i bezpiecznie :)

ps. liczę, że u nas cena będzie jednak niższa niż 13000 ale robimy hurtem też kilka innych rzeczy z drewna. Stopnie o grubości 4cm będą z jesionu barwionego na kolor stolarki okienno-drzwiowej, podstopnice z płyt GK malowanych jakąś dobrą farbą, poręcz drewniana, tralki inox. Do tego 3 bramki bezpieczeństwa (małe dziecko) i część (górny bieg) stopni na zejściu do piwnicy.

Ja mam podobne zdanie jak kolega lokmen. U mnie schody są jeszcze łatwiejsze do położenia, bo wszystkie mam w kąty proste (bez zabiegu). Dostałem raz wycenę, w której wykonawca nie ukrywał ile bierze za robociznę, a ile za materiał i wyszło ok 1500zł materiał+3500zł robocizna (w tym stopnice, spocznik, poręcz i barierka). Deska dębowa, kolor wskazany z próbnika, barierka prosta drabinka. Widać, że robocizna przy schodach kosztuje ponad dwa razy więcej niż materiał, ale przy 5 tyś za całość nie marudziłem. Kolejne wyceny to 7,5tyś, 9 tyś i 10tyś. Rozstrzał niesamowity, materiał taki sam. Jakość nieokreślona, bo wszystkie ekipy z ogłoszenia. Zresztą na ekipach poleconych nie raz się przejechałem, więc nie stosuję takiej reguły.