vanka99 23.12.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Życzę wszystkim Świąt wypełnionych radością i miłością, aby przyniosly spokój i odpoczynek. A Nowy Rok 2008, niech przyniesie spełnienie Wszelkich marzeń, szczęscie i powodzenie. Wszystkich serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancka 23.12.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Kochani !!!!!! Wesołych Świąt !!!!!!!!! a to ćwiczyliśmy cały rok na tę okazję : http://www.elfyourself.com/?id=1729714301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora1-77 26.12.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Korzystając z chwili wolnego czasu zamieszczamy zdjecia naszych fundamentów:) http://images34.fotosik.pl/88/87c896e3cd4037dc.jpg http://images31.fotosik.pl/88/50dc5faac51e1459.jpg http://images23.fotosik.pl/130/b93c63756b748272.jpg http://images34.fotosik.pl/88/6b5f3c218f3a6a97.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 27.12.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 dora1-77 gratuluje fundamentówPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 27.12.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Do osob, ktore juz wybudowaly: jakie wylapaliscie "bubelki" i bledy w projekcie?Czy ktos z Was przymierza sie moze do Osemki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 29.12.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Witam.Staram się o przyłącza i rozumiem, że za zaistalowanie prądu (doprowadzenie prądu od słupa do skrzynki) czyli wpięcie + skrzynka + robocizna tych z zakładu energetycznego może kosztować te 1200 zł, ale przyłącz wody to mnie "zabił".Koszt coś ponad 1000 zł i jak zapytałem gościa z gminy co oni w ramach tej kasy zrobią (spodziewałem się usłyszeć wpięcie do nitki i doprowadzenie wody do ściany - raptem ze 2 metry) on łaskawie odpowiedział, że nic! Mam sobie to sam zorganizować a ich wezwać w dniu wpinania się do rury głównej.W związku z tym moje pytanie brzmi: prawda to jest?jak było w Waszym przypadku? czy on mnie czasem nie oszukuje ?1000 zł za samo pozwolenie do podłączenia? przecież do samej śmierci im abonament będę płacił! czy to nie wystarczy.Dzięki, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krutny 03.01.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witam, U nas wiele sie do przodu nie posunelo przez to ze wykonawca przylacza do domku wykorzystal wszystkie co do jednego ustawowe dni z 3 miesiecy (dodam ze dlugosc do pociagniecia to ok 30m przez co zalatwia przylacz do 2 domkow). Przez co prad bedziemy mieli w domku podlaczony dopiero na dniach jak nam zaloza licznik. Jak tylko bedzie prad jedziemy ostro z alarmem, montazem ogrzewania, lazienka itd.... Mamy duzo do nadrobienia przez to nieszczesne przylacze. Nasz rodo6 grasujacy na sniegu: http://quad.rootnode.pl/rodo6/rodo6_23_12_2007.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula_83 04.01.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 wiolcia12... proszę powiedz czy nie zalujesz ze nie zrezygnowałaś z pokoju na dole w celu powiekszenia salonu? ja mam straszny dylemat...chce miec ten pokoj, ale nie wiem czy salon nie bedzie wtedy za maly. Jak on sie prezentuje?? POMOCY bo rodzina ze mna zwariuje...please a no i oczywiście WITAM, jestem tu nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 04.01.2008 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Krutny cudo, pieknie się prezentuje Wasz rodo! Bardzo mi sie podoba! Jaki to kolor okien? Anula witamy! Nie wyobrażam sobie salonu nie powiększonego o pokój - jak rozłozyliśmy stół w wykuszu i wypoczynek to salon jest w sam raz. A my walczymy teraz już z totalną końcówką: karnisze, poprawki, listwy itp. Dziś bylismy w Dobrodzieniu zamówić komodę (na wymiar) i krzesła do stołu. Prawie wszystko juz jest prócz kuchni i balustardy wew., ale moantaz na dniach. Pozdrawiam Was serdecznie, życzę DOSIEGO ROKU i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula_83 04.01.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 a wiolcia narzekala?hmm....ja niestety ze wzgledu na szerokosc dzialki musze zmniejszyc wykusz, wiec prawdopodobnie wogole go zlikwiduje i poszerze calosc o jkaies 40 cmo ile nie zmienie zdania co do projektu 9ze wzgledu na ten salon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 04.01.2008 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Szczerze mówiąc nie pamiętam zdania Wiolci na ten temat ale może się pojawi za niedługo i nam ten sekret wyjawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierzant36 05.01.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witam wszystkich "rododendronowiczów" . Mam nadzieje, że przyjmiecie mnie do swojego grona. Pozdrawiam serdecznie i życze wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 05.01.2008 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witamy Sierzanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierzant36 05.01.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krutny 05.01.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Krutny cudo, pieknie się prezentuje Wasz rodo! Bardzo mi sie podoba! Jaki to kolor okien? Dzieki. Kolor to orzech wloski. Pozdrawiam, krutny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 06.01.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Odnośnie tych przyłączy wody to sam sobie odpowiem może się komuś przyda. Otóż nie trzeba tym baranom z wodociągów nic płacić za przyłącz. Trzeba wkopać rurę łączącą dom z rurą wodociągową, kupuje się specjalną złączkę, zakłada i woda jest w domu wtedy należy zadzwonić żeby przyszli i założyli licznik. Także kasiura się im za to nie należy. Zdaje się, że bezprawnie ją pobierają (nowe przepisy, które nie wszędzie chciały być wprowadzone). 1000 zł zostaje w kieszeni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierzant36 06.01.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witajcie, przez moją nieuwagę korespondencja z Wami powędrowała gdzie indziej, no cóż, dopiero się uczę planujemy wprowadzić w projekcie rodo6 zmiany, które dla Was nie są żadną nowością : -powiększenie salonu kosztem gabinetu, ale sie opłaca(tak myślę) -przeniesienie kotłowni na tyły domu, za garaż(podwójny, budujemy rodo6 G2) -dodanie kolumn przed wejściem (identycznie jak u wiolci -podniesienie ściany kolankowej przynajmniej o jeden pustak -likwidacja spiżarki w kuchni i zabudowanie tej ściany gdzie miała być spiżarka(nie wiem tak do końca czy to jest dobry pomysł,może coś podpowiecie ) -nie wiem co zrobić z tym oknem w kuchni od strony wykuszu, zostawić,zamurować,no,mam dylemat -jeżeli chodzi o poddasze to juz w ogóle bije się z myślami, bo nie mam pojęcia jak ustawne są te pokoje , pomyśleliśmy, żeby zrobić z tej strony nad wykuszem, jedno okno balkonowe na środku i dwa zwykłe okna po bokach, co Wy na to,oceńćie swoim fachowym podejściem do sprawy czy to ma jakiś sens Poza tym wszystkim którzy już mieszkaja lub zamierzaja zamieszkać w rodo6 gratuluję, Macie piekne domki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati_Andrzej_rodo6 06.01.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witamy wszystkich Forumowiczów miłosników Rododendrony 6 Od kilku dni jesteśmy właścicielami projektu. Mamy już mapkę i zajmujemy się adaptacją projektu. Z dużym zainteresowaniem czytamy wszystkie wypowiedzi na temat postępów w budowaniu kolejnych rodo 6. Sami chcemy wprowadzić kilka zmian: 1. likwidacja małego okna w kuchni obok wykusza. 2. przenieść kuchnię w miejsce gabinetu a gabinet w miejsce kuchni. 3. zlikwidować 1 okno balkonowe nad wykuszem. 4. zlikwidować 1 okno dachowe w pokoju nr 5. 5. zlikwidować okna dachowe w garderobach. 6. zlikwidować balkon z tyłu domy, ale co zrobić w zamian? 7. kotłownię umieścić na tyle garażu i tam wstawić piec "na wszystko". Mamy w związku z tym pytanie: czy przeniesienie komina wiąże się z dużym problemem i zamieszaniem? Poza tym nie do końca jesteśmy zdecydowani na rodzaj ogrzewania domu- myśleliśmy o kominku z płaszczem, ale wielu naszych znajomych szczerze odradza tą formę ogrzewania. Będziemy mieli gaz i ogrzewanie gazowe- jednak tylko w formie alternatywnej, gdyż obawiamy się ogromnych kosztów. Czy ktoś z Was może nam w tej kwestii coś doradzić? Jeszcze jedno pytanie: stawiacie ściany 1- czy 2-warstwowe i z jakiego materiału? Ile bloczków w zaokrągleniu trzeba zakupić-mamy garaż dwustanowiskowy. Bardzo prosimy o odpowiedź pozdrawiamy serdecznie i trzymamy kciuki za piękne domki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolcia12 07.01.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Anula_83Co do wielkości salonu - rzeczywiście gdybyśmy powiększyli go o gabinet, byłby o wiele przestronniejszy. Co prawda by mamy trochę powiększony domek na długość (pan budowlaniec powiększył nam go o jakieś 60 cm), więc salon też na tym zyskał. Ale jeśli Ty masz jeszcze zmniejszyć, albo zlikwidować wykusz, to obawiam się, że salon będzie bardzo mały. I niestety nie ustawny ze względu na ilość otworów drzwiowych i okien. My teraz wstawimy stół w wykuszu i jakiś wypoczynek, i obawiam się, że może być ciasnawo.Ale z drugiej strony w czerwcu powiększy nam się rodzina i nie wyobrażam sobie, żeby tego małego pokoju na dole nie było. Musiałabym biegać cały czas do dziecka na górę. A tak będę mogła je położyć w małym pokoju (ciszej i spokojniej) i nie będę musiała biegać na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 07.01.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Z dużym zainteresowaniem czytamy wszystkie wypowiedzi na temat postępów w budowaniu kolejnych rodo 6. Sami chcemy wprowadzić kilka zmian: 1. likwidacja małego okna w kuchni obok wykusza. 2. przenieść kuchnię w miejsce gabinetu a gabinet w miejsce kuchni. 3. zlikwidować 1 okno balkonowe nad wykuszem. 4. zlikwidować 1 okno dachowe w pokoju nr 5. 5. zlikwidować okna dachowe w garderobach. 6. zlikwidować balkon z tyłu domy, ale co zrobić w zamian? 7. kotłownię umieścić na tyle garażu i tam wstawić piec "na wszystko". Mamy w związku z tym pytanie: czy przeniesienie komina wiąże się z dużym problemem i zamieszaniem? Poza tym nie do końca jesteśmy zdecydowani na rodzaj ogrzewania domu- myśleliśmy o kominku z płaszczem, ale wielu naszych znajomych szczerze odradza tą formę ogrzewania. Będziemy mieli gaz i ogrzewanie gazowe- jednak tylko w formie alternatywnej, gdyż obawiamy się ogromnych kosztów. Czy ktoś z Was może nam w tej kwestii coś doradzić? Jeszcze jedno pytanie: stawiacie ściany 1- czy 2-warstwowe i z jakiego materiału? Ile bloczków w zaokrągleniu trzeba zakupić-mamy garaż dwustanowiskowy. Pati_Andrzej_rodo6, odn. 3 myśmy zostawili dwa skrajne wejścia balkonowe i z tego pośrodku zrobiliśmy okno - ładnie to wygląda, wydaje mi się że lepiej jak trzy balkonowe i do tego pokój jest ustawniejszy. 4 i 5 - zlikwidowaliśmy okno w garderobie w pokoju nad garażem, inne zostały. też chciałem polikwidować bo to koszt spory ale teraz się cieszę że zostawiliśmy je. w łazience u góry jest jasno i można w lecie otwierać i wietrzyć ją, na przeciwko w małym pokoju jest wręcz niezbędne, w pokoju nad garażem to okno też jest potrzebne bo trochę ciemno by było. 6. balkonu bym broń Boże nie likwidował! domek straci na wyglądzie zewnętrznym i ciemno by było w pokojach na piętrze gdyby np okna tam wstawił. co do ścian to my mamy dwuwartswowe (porotherm 25 + ocieplenie). to chyba najekonomiczniejsze rozwiazanie. a bloczków nam poszło 1800 (30 palet poro 25) tj ok 170 m2 - z tym, że garaż jednostanowiskowy. Dorzuć paletę lub dwie więcej i starczy . a z ogrzewaniem to ciągle nad tym myślimy. Może ktoś już ma doświadczenie ile wychodzi ogrzewanie gazem takiego domku? to by było wygodne Pozdrawiam.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts