Kasia1314 22.09.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 To szkoda że nie widziałaś mojej:D hehe A co do murarzy i ogólnie wszystkich wykonawców to pilnować pilnować i jeszcze raz mierzyć Bo niewiem jak u was ale ja latałam z metrem i jeśli mi ktoś coś proponował zmienić to trzeba to przemyśleć do samego dachu. Niestey ale w większości jedna zmiana pociąga następne. A ja tam swoje wiem i każdy proponuje zmiany, najczęściej po to żeby się nie orobić A jak naprawde trzeba coś zrobić inaczej to mu się nie chce przeliczać i mierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.09.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 wracajac do dyskusji nt. kominow/ciagow/wentylacji podam Wam link do fajnej stronki, powinna zainteresowac http://www.kominiarze.pl/?site=galeria# edit: a latanie i mierzenie mam juz "z bani" hihi, wyszlo jak wyszlo i jestesmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 22.09.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 No to dobrze jak wyszło ok. Gorzej jak ktoś potem zmierzy i powie o k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 22.09.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 No to dobrze jak wyszło ok. Gorzej jak ktoś potem zmierzy i powie o k... Słyszę to niestety od każdej ekipy wykańczającej (łącznie z sobą). Obok tego słychać jeszcze delikatniejszy zwrot: "Jest problem [..]" Masakra - dobrze, że to już finisz prac w środku. Na budowie dobitnie poznaliśmy znaczenie dwóch prawd: "Chcesz mieć dobrze, zrób to sam" oraz "z przysłówków: dobrze, tanio, szybko tylko dwa dowolne mogą wystąpić obok siebie i opisać sposób wykonanej roboty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 22.09.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Właśnie dlatego dużo rzeczy zrobiliśmy sami. Wszystko co się dało, żeby nie było pozbyte. Wystarczy że mam ekipe do dachu.. Z przerażeniem patrzyłam jak oni tymi krokwiami poniewierają, rzucają, obcinają po metrze z każdej strony bo tak im fajnie było przykręcić po środku:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 22.09.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Nam podoba się szara elewacja taka jak u jednego z forumowych Rodosowiczów z jednym wyjątkiem- chcemy odwócić kolory- mniej ciemnego więcej jasnego: http://www.republika.pl/ospskorcz/dzialka/elewacja.jpg Co do majstrów i ich pilnowania- nasz Bob jest tego zaprzeczeniem naprawdę złego słowa nie powiem i właściwie nie ma się do czego czepnąć jak na razie. Cieśle też zrobili dobrze swoją robotę. Zadrą jest ta belka nieszczęsna tyle że tak jest w projekcie więc nie mam co się czepiać- a że ich czas naglił to i pewnie zabrakło woli żeby zadzwonić pogadać, zmienić etc. Ogólnie spoko loooz. Właśnie dzwonili że skończyli, za tydzień deskujemy i kończymy na ten rok wreszcie. Przy okazji rozgryzłem czemu też ta belka jest tak nisko- bo nie podnosiliśmy ścianki kolankowej- jakbyy było podniesione o 1 pustak nie byłoby problemu wtedy problemem byłby widok domu jak stodoła... :] Ta strona o kominach jest ciekawa. Nie ma co ale talentów partaczy nam nie brakuje. Edytowane 22 Września 2011 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 22.09.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Dla mnie podniesienie ścianki o 1 pustak nie robi wielkiej różnicy. O 2 to już bym się zastanowiła o wygląd z zewnątrz. Ale za to w środku jest dużo lepiej jak jest wyżej. Ja mam okolo 95 cm ścianki i muszę przyznać, że mi się dość nisko wydaje. Może jak się otynkuje i zrobi na gotowo to będzie jaśniej, piękniej i w ogóle. Do tej pory nie miałam ze skosami doczynienia, może stąd to dziwne wrażenie. Wkońcu pokoje na górze to raczej sypialnie a życie toczy się na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 22.09.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Mam szybkie pytanie do tych, co już otynkowali dom - jak wykończyliście w środku domu komin systemowy (z pustaków i ceramiki) - czy daliście go otynkować czy nie? Jedni tynkują, drudzy nie, okładają go potem wełną mineralną i przykrywają płytą g/k. Jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 22.09.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 z info na stronie którą podała TAR wynika że każdy komin winien być otynkowany.http://www.kominiarze.pl/?site=galeria# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 22.09.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam Czy u was też okno w łazience dolnej wychodzi tak fantastycznie że mieści się tylko kabina 80cm????? Kurcze jakoś nam toi uciekło przy murowaniu, ktoć coś wspomniał o tym ale było szybko, szybko i dopiero teraz jest lipa.... Mała ta kabnia (((( Więc i DOBRA RADA DLA TYCH CO BUDUJĄ - ZAPLANUJCIE KABINE 90CM ..... teraz żałujemy że nie przesunęlismy tego okna.... pozdrawiam MAriola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 22.09.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 z info na stronie którą podała TAR wynika że każdy komin winien być otynkowany. http://www.kominiarze.pl/?site=galeria# Otynkowany musi być tradycyjny ze zwykłych cegieł. Chodzi mi o komin systemowy, a la Icopal, Schiedel, czyli rura ceramiczna w środku, izolowana wełną i pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 23.09.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/wykonczenie-scian-komina,17_1132.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 23.09.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/wykonczenie-scian-komina,17_1132.html Dzięki, to już czytałem - to dotyczy komina, który wystaje ponad dach; mnie chodzi o część komina który jest w domu (wewnątrz budynku)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 25.09.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) U nas już SSO ....właściwie to od 10tego września już sobie stoi domek i czeka na okna ale teraz dopiero nadrabiamy zaległości internetowe i robimy wpisy w blogowym dzienniku budowy:) Edytowane 25 Września 2011 przez Nutka_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek- 26.09.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Dzięki, to już czytałem - to dotyczy komina, który wystaje ponad dach; mnie chodzi o część komina który jest w domu (wewnątrz budynku)... Ja tynkowalem (tynk gipsowy), z tym ze pod tynk tynkarze dali jakas siatke czy cos takiego. Tynkowanie bylo tylko na gorze, bo na dole komin ukryl sie w zabudowie kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak139 26.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam_jaką_polecacie_folie_dachową.PILNA_SPRAWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 26.09.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 kojak139- najlepsza folia- to jej brak- TYLKO DESKOWANIE i nie dajcie się robić w wała że folia wytrzyma 30 lat.... Pięć lat temu położyłem dach. Dachówka cementowa, pod nią membrana/ folia paroizolacyja. Zapewniano mnie, że folia jest doskonałej jakości i warto ją zastosować. Dzisiaj jestem załamany.Po upływie zaledwie kilku lat okazało się , że folia zamienia się w pył , a jej resztki na dachu wyglądają tak jakby pochodziły z grobu faraona.Teraz pod dachówką mam tylko wełnę.Na moją skargę producent odpowiedział , że gwarancja na folię jest na JEDEN ROK , a rękojmia na DWA LATA.Według mnie to skandal.Kładąc dachówkę o gwarancji 30-letniej nie przypuszczałem ,że po 5-ciu latach będę musiał robić remont kapitalny dachu. Może ktoś miał podobny problem.Jak zmusić producenta foli do uznania reklamacji ? Przecież producenci muszą ponosić odpowiedzialność za głośno reklamowane buble. Tu masz cały temat poświęcony czy deskować czy nie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?26074-LUDZIE!!!-DESKOWA%C4%86-CZY-NIE-BO-OSZALEJE!!jest-01.42-w-nocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 26.09.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam_jaką_polecacie_folie_dachową. PILNA_SPRAWA U mnie na dachu mam Strotex Supreme 1700/3000 (paroprzepuszczalność 1700-3000g/m2/dobę) z firmy Foliarex. Kupiłem to co miał mój dostawca dachówki i rynien (wszystko z jednej ręki); tam były bodajże 3 typy: Basic, Medium i właśnie Supreme. Różnice były o ile dobrze pamiętam w wytrzymałości mechanicznej (rozrywanie) folii. Wybrałem ten typ z górnej półki, nie chciałem oszczędzać na dachu. Nie wspominam jednak miło tej firmy,gdyż próbowałem ściągnąć od nich aktualny atest ITB (Instytutu Techniki Budowlanej) - na swojej stronie mieli ten atest nieaktualny i bałem się, iż aktualna (wtenczas) produkcja tych folii może już nie spełniać wymogów atestu. Niestety, próbowałem się skontaktować i telefonicznie i emailowo, za każdym razem mnie olewano na recepcji i w laboratorium, natomiast szef firmy pan Borowik nieosiągalny. Z moją folią nic się nie dzieje, opinię będę mógł wystawić i tak za n-lat, ale gdybym miał drugi raz kupować to bym wziął Deltę z Doerkena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 27.09.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Nutka piekny dom, ja jestem za tobą własnie deskują i papują dach, blacha na wiosnę, okna w przyszłym tygodniu, zobaczymy:)Nutka napisz jakie wybrałaś drzwi wejściowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 27.09.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 kojak139- najlepsza folia- to jej brak- TYLKO DESKOWANIE i nie dajcie się robić w wała że folia wytrzyma 30 lat.... Tu masz cały temat poświęcony czy deskować czy nie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?26074-LUDZIE!!!-DESKOWA%C4%86-CZY-NIE-BO-OSZALEJE!!jest-01.42-w-nocy! Swięta racja. Jeśli to nawet nie będą dosłownie strzępy, to folia traci swą paroprzepuszczalnośc za góra 5 lat. Kasa w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts