Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W temacie rozwiązań w Rodosku to zauważyłam że skupiliśmy się na uwagach dołu domu..

Mnie nasunęła sie dziś jedna myslę praktyczna uwaga co do góry. Zlikwidowałam jedno okno nad wykuszem (zostały 2). Myślę że to było dobre rozwiązanie bo dzieki temu mam w jednym pokoju miejsce na meble, które nie dochodzą do okna, a w drugim długą na 2,70 szafę wnękową - co bardzo sobie chwalę gdyż ten pokój to moja sypalnia i cieszy mnie że nie bedę zbiegać rano po schodach po ubrania na dół....

Wogóle myślę że na górze bardzo by sie przydała garderoba - ale widzę to dopiero teraz jak sie urządzamy... Chyba teraz zmniejszyłabym oba pokoje na górze i zrobiłabym między nimi garderobę (oczywiscie kosztem śodkowego okna) - na etapie budowy nie bardzo to widziałam, bałam sie że wyjdzie taka "wąska kiszka" i dletego wybrałam szafę wnękową - ale garderoba pozostanie w strefie - "niezrealizowanych z braku czasu pomysłów"...

pozdrawiam MAriola

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich.

Przeczytałam prawie całe forum, a uzbierało się już dobrych paręset stron i muszę przyznać, że znalazłam tu wiele cennych uwag.

Sama buduję dom pod Częstochową i chętnie nawiążę kontakt z kimś kto buduje lub mieszka w rodo a jest z woj. śląskiego. Aktualnie jestem na etapie konstrukcji dachu ale jednocześnie zastanawiam się nad rozmieszczeniem sprzętów w kuchni. Zostawiłam obydwa wejścia do kuchni ale zlikwidowałam okno od strony wykusza. Jeżeli ktoś ma opracowany projekt takiej kuchni to poprosiłabym o przesłanie na adres: [email protected]

tynki różnie: c-w filcowane x4 36zł (nie polecam, u mnie i tak ostatecznie pojawiły się gładzie) / m2, zwykłe c-w na gładko 24zł

posadzki: 10-12zł

Bardzo dziękuję!

A zdradzisz ile tak mniej-więcej wyszło z materiałami?

Zastanawiam się czy w tym roku jeszcze zmieścimy się w budżecie z tynkami....czy odpuścić i robić na wiosnę.

Witam nowych rodofanów...

Mam pytanie do osób, które poszerzyły dom o 80 cm.. ile Wam wyszło m2 tynków wew i zewn i wylewek? próbowałam odszukać na forum ale bezskutecznie. Bardzo by mam to ułatwiło planowanie budżetu...Z góry dziękuję:)

Ja poszerzalem o 80cm czesc mieszkalna, zwezajac garaz o 20 - wyszlo bodaj 420m2 bez sufitow (robilem regispy). Z sufitami byloby dodatkowo ok 90m2 (70m2 czesc mieszkalna na dole + garaz).

Za tynki zaplacilem 10000 z materialem (c-w w pomieszczeniach mokrych: lazienki, kotlownia, garaz - reszta pomieszczen gipsowe) - bez sufitow.

Wylewki wyszlo ok 9000 za robocizne i material, z tym ze material sam zalatwialem. Koszty robi przede wszystkim styropian - u mnie bylo 7cm gora, na dole 12cm. Styropian to ok 3000, robocizna z ulozeniem styropianu i plastyfikatorem 2500 (za niecale 200m2), cement, folia, zbrojenie w garazu - 2100, piasek 1400

Edytowane przez artek-

Widze że osób budujących przybywa - więc mam dla Was jeszcze jedną podpowiedź. Dziś bym nie oszczędzała tylko wylała skosy z botonu...

PO zrobeniu regipsów - okazałao sie że ciągle cos peka w kazdym pokoju - i mimo poprawek po 10x - zawsze to samo wychodzi - więc dałam sobie spokój i udaje że tego nie widzę....

pozdrawiam MAriola

Widze że osób budujących przybywa - więc mam dla Was jeszcze jedną podpowiedź. Dziś bym nie oszczędzała tylko wylała skosy z botonu...

PO zrobeniu regipsów - okazałao sie że ciągle cos peka w kazdym pokoju - i mimo poprawek po 10x - zawsze to samo wychodzi - więc dałam sobie spokój i udaje że tego nie widzę....

pozdrawiam MAriola

O tak, potwierdzam :D Wylać, zatynkować i spokój. Może w następnym domu tak zrobimy ;-)

Heh:) Racja TAR:)

Domek jest fajny, my z mężem zaczeliśmy budowę koncem czerwca więc wciąż jesteśmy na fali radości że domek stoi i możemy go wykańczać więc w sumie wszystko nam się podoba:)

No i jestem z tych którzy wybrali by go po raz drugi:)

Pozdrowienia!

Nutka, ja po przeprowadzce tez narzekalam na rodka ale w sumie mozna sie przyzwyczaic, nawet udaje mi sie wjechac tylem do tego waskiego garazu ;) (my akurat mamy tam postawione 2 duze regały i szafe na narzedzia plus w spizarni jeszcze 2).

Gdybym jednak jeszcze raz sie budowala w tym samym miejscu to bym wybrala inny dom i to byłby ten projekt oczywiscie z malymi zmianami:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kiwi-n/m4dc3fc099895b,2598

ale szczytem moich marzen jest dom z plaskim dachem, parterowy troche jak ten ponizej, niestety WZ u nas nie pozwalaly na takie rozwiazanie i dzialka tez za mala, ale kto wie moze kiedys......

http://www.contemporist.com/photos/st_lambert_08_01.jpg

uwierzycie, ze po ponad roku mieszkania nadal nie jestesmy do konca rozpakowani i ulozeni? O lampach nie wspomne ;)

Ktos wyzej pytał czy z klatki nie schodzi zimne powietrze, odpowiem: schodzi ale nie jest to szczegolnie dokuczliwe (mam na mysli otwarta klatke schodowa)

eniac podzielam twoje odczucia odnosnie "zmeczenia materialu" tez tak mielismy i ja nadal dostaje torsji jak mam gdzies do sklepu jechac i pomagac komus z rodziny wybierac np. kafelki bleee.....

Edytowane przez TAR

pozdrawiam MAriola

My właśnie tak zrobiliśmy!!! Wiem ,że są to większe koszta, ale naszym zdaniem warto;) Zdjęcia z betonowych skosów może zamieszcze wieczorem, bo sama jeszcze nie widziałam:(. Tak to jest jak się buduje na odległość:(

Witam. Jak juz wcześniej pisalam ja też mam skosy murowane z cegły dziurawki i ocieplone styropianem 10cm, na to siatka i klej a na strychu grubsza wylewka. Jestem cała happy że już się nie będziemy bawić z wełną i kiepskimi fachowcami.To bujda że koszty są takie wysokie. Zrobiliśmy grubsze ścianki na poddaszu i parterze i żadnych słupów na poddaszu nie mamy. We frontowym pokoju na górze, tam gdzie miał być słup jest przedłużona ścianka żeby ciężar płatwi miał się na czym oprzeć. Wybiję w tej ściance dwa kwadratowe otwory i będą tam półeczki na jakąś ozdobę, widziałam gdzieś na forum jak ktoś tak zabudował słup regipsem. Oczywiście drzwi środkowe nad wykuszem zlikwidowane, bo nie wyobrażam sobie gdzie miałabym meble postawić. Poza tym ten pokój to byłby jedno wielkie okno..

Niewiem dlaczego schody zabiegowe mają tylu przeciwników, ja takie mam i co ja się nabiegam po nich aż po piwnicę.. Są bardzo wygodne i fajnie wyglądają.

Odnośnie wiatrołapu to my dobudowaliśmy ganek bo byliśmy zmuszeni (strasznie by nam wiało i sypało w dzwi) i choć pewnie zepsuł trochę wygląd domku to teraz będzie gdzie buty postawić:) Piwnica przez to także zyskała wejście z zewnątrz.

Kominka u nas na razie nie będzie choć komin stoi. Może kiedys znajdziemy czas i ochotę na "kotłownię" w salonie to pomyślimy.. A wentylacje się przydadzą, ta w salonie także, mniej wilgoci.

Ogólnie dom wydaje mi się komfortowy. Widziałam już wiele kiepskich wnętrz dlatego ten mi się tak podoba. Gdybym miała wybrać inny to byłby to dom o dachu w litere T. Czyli na przykł. Rododendron 2. Jest tam bardzo niewiele skosów na poddaszu. Przez to dużo więcej ustawności.

Edytowane przez Kasia1314

Witajcie napiszcie proszę ile was kosztowały okna do całego domku??. Musimy zimą zamówić aby obniżyć koszty.Dziś nam leją płytę górną aż 24 kubiki betonu sobie zażyczyli szok jak dużo! jak zwykle nasi budowlańcy się podśmiewają, że bardzo gruba płyta ale cóż taki są te wyliczenia w naszym rodku:) Pokoik na dole zlikwidowany.Okno w kuchni od strony wykusza też jednak zostawimy przejście z boku. Napiszcie coś więcej o tych schodach czemu są nie wygodne???My je troszkę poszerzyliśmy. Pozdrówka

Gość Konto usunięte na żądanie

24m3 to trochę dużo. Nam wyszło 19,5 m3- rodek z podwójnym garażem i strop terriva.

Co do okien to śledząc forum mogę napisać że w zależności od producenta ale ludzie podają zakres cenowy od ok 16 000 do 22 000

Witajcie napiszcie proszę ile was kosztowały okna do całego domku??. Musimy zimą zamówić aby obniżyć koszty.Dziś nam leją płytę górną aż 24 kubiki betonu sobie zażyczyli szok jak dużo! jak zwykle nasi budowlańcy się podśmiewają, że bardzo gruba płyta ale cóż taki są te wyliczenia w naszym rodku:) Pokoik na dole zlikwidowany.Okno w kuchni od strony wykusza też jednak zostawimy przejście z boku. Napiszcie coś więcej o tych schodach czemu są nie wygodne???My je troszkę poszerzyliśmy. Pozdrówka

Okna 14.800zł Oknoplus, obustronny kolor, część okien zlikwidowana, Rodo6p, no i było to rok temu. Wydaje mi się, że pytanie o ogólną cenę jest bezsensowne.

Schody zabiegowa są niewygodne moim zdaniem. Mamy takie w pracy i są koszmarne - można chodzi tylko po jednej stronie (tam gdzie szerszy stopień), przy wymijaniu trzeba się zatrzymać (no dobra, to może nie jest tak istotne w domu, gdzie nie przechodzi tam i z powrotem kilka osób). No i moje 1.5roczne dziecko nie dało by rady się na nie wspiąć - teraz radzi sobie nieźle przytrzymując się barierki ;-)

Może to i racja że 1,5 roczne dziecko ma lepiej wychodzić tylko że ja bym takiego brzdąca w ogóle na tak wysokie schody nie puściła żeby nie rozbiło głowy:) Może w szpilkach źle jest po nich chodzić, ale te przeważnie się zdejmuje na dole:) Tak, z pewnych względów może i są niezbyt wygodne, np gdy jest ciemno trzeba szukać stopni:D Ale ogólnie bardzo ok. A co do okien to chyba każdy ma inna ilość wg uznania i chyba rzadko kto ma jak w projekcie. Więc lepiej pytać o firmę niż o cenę, chyba że faktyczne z zakresu od.. do..

Gdybym miała niezbyt wysokie schody, tak ze dwa stopnie, to napewno byłaby to kostka. Nie taka zwykła z krawężnikami tylko takie okrągłe słupki betonowe, w kolorze kostki, poustawiane na przykład w półkole. Nie umiem tego wytłumaczyć ale widziałam takie i zakochałam się. A w zimie jest to praktyczniejsze bo mniej śliskie.

Gdybym miała niezbyt wysokie schody, tak ze dwa stopnie, to napewno byłaby to kostka. Nie taka zwykła z krawężnikami tylko takie okrągłe słupki betonowe, w kolorze kostki, poustawiane na przykład w półkole. Nie umiem tego wytłumaczyć ale widziałam takie i zakochałam się. A w zimie jest to praktyczniejsze bo mniej śliskie.

Takie?

http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2010/03/schody-z-kostki.jpg

To schody z użyciem palisady betonowej.