Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR - jak tam Twoje rośliny - nie głupieją od tej temperatury? - u mnie trawa kiełkuje i bez puszcza pąki :)

w sumie to nie wiem, jak wychodze i wracam to jest ciemno, a w weekend u nas byla powtorka z rozrywki z ub tygodnia, tyle ze oprocz wiatrow tez lalo (no rh przynajmniej dostaly wody) wiec nie chcialo mi sie nosa wychylac na dwor. ale trawa wciaz zielona i co dziwne roze kwitna, lawenda tez i skonczyla kwitnienie sasanka. oby teraz nie przymrozilo, bo nie wiem jak pozakladam tkanine na krzaki. A ja teraz intensywnie popołudniami przeprojektowuje swoje rabaty, zeby na wiosne juz stac w blokach startowych. jestem jakas uzalezniona chyba :rolleyes: a mielismy po meble jechac.....

Witajcie ponawiam pytanie o łazienkę na górze czy ktoś przeniósł i jest zadowolony???Myślę żeby ją przenieść na przeciwko do pokoju od str. południowej a w stare miejsce zrobić pralnię

Hej - mało kto chyba tak robił. Ta lazienka na gorze nie jest wcale taka mała, na pewno chcesz przenosić?

Ja zrobiłam pralnię w pomieszczeniu nad garażem przyległym do łazienki.

Nutka też masz garaż dwustanowiskowy? Mamy tam teraz sporo miejsca można by tą przestrzeń jakoś podzielić nie mam właściwie jeszcze pomysłu.Myślałam o dużej sypialni wraz z garderobą. Może podzielę na dwa pokoje sama nie wiem. Jakie masz pomieszczenia po za pralnią nad garażem?Prześlij mi proszę jakieś fotki. Dziękuję i pozdrawiam

Gość Konto usunięte na żądanie

Ancy słabo szukałaś - strona 342 "bozenm" powiększył łazienkę o balkon

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/73f9249a3f541ad2.html

natomiast strona 343 "zuziax" zamienił z pokojem vis a vis

Strona 147 kama&michał też zmienili układ łazienki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73624-DOM-W-RODODENDRONACH-6/page147

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Witam wszystkich,

Mam krótkie pytanko odnośnie wykończenia poddasza w kartongipsie. Mam ekipę, która położyła wełnę,płyty i teraz pojawia się kwestia zaciągnięcia spoin tych płyt, tzn. kierownik tej ekipy mówi,że zaciągną jakimś gispem łączenia płyt i miejsca po wkrętach na płytach, całych płyt twierdzi,że zaciągać nie trzeba. Cenę ustaliłem z nimi na 45pln z zaciągnięciem dwukrotnym problem w tym,że ja przez "zaciągnięcie" cały czas rozumiem zaciągnięcie łączeń płyt i tez POWIERZCHNI tych płyt,natomiast wykonawca uważa,że zaciągnięcie łączeń płyt wystarczy. Wg mnie to chyba jakaś lipa i zamierzam się z nim mocno skłócić. Jak to naprawdę powinno wyglądać? proszę o szybkie uwagi,bo dzisiaj muszę sprawę ostatecznie wyjaśnić

Ancy słabo szukałaś - strona 342 "bozenm" powiększył łazienkę o balkon

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/73f9249a3f541ad2.html

natomiast strona 343 "zuziax" zamienił z pokojem vis a vis

Strona 147 kama&michał też zmienili układ łazienki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73624-DOM-W-RODODENDRONACH-6/page147

A moja łazienka lekko sie powiększyła :) :)rzut I piętra + opis.jpg

Witam wszystkich,

Mam krótkie pytanko odnośnie wykończenia poddasza w kartongipsie. Mam ekipę, która położyła wełnę,płyty i teraz pojawia się kwestia zaciągnięcia spoin tych płyt, tzn. kierownik tej ekipy mówi,że zaciągną jakimś gispem łączenia płyt i miejsca po wkrętach na płytach, całych płyt twierdzi,że zaciągać nie trzeba. Cenę ustaliłem z nimi na 45pln z zaciągnięciem dwukrotnym problem w tym,że ja przez "zaciągnięcie" cały czas rozumiem zaciągnięcie łączeń płyt i tez POWIERZCHNI tych płyt,natomiast wykonawca uważa,że zaciągnięcie łączeń płyt wystarczy. Wg mnie to chyba jakaś lipa i zamierzam się z nim mocno skłócić. Jak to naprawdę powinno wyglądać? proszę o szybkie uwagi,bo dzisiaj muszę sprawę ostatecznie wyj..

Typowe nieporozumienie między wykonawcą i inwestorem. Jeśli nie planujesz kleić siatki po całości płyt, to wystarczą łączenia i punkty po wkrętach.

mWilQ : to na kartongips na poddaszu zaciąga się siatkę po całości?? szczerze mówiąc nie słyszałem o takich praktykach, nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak to potem wygląda

Siatkę zatapia się w kleju i na to kładzie się gładź. Nie ma opcji, żeby to popękało. U nas stosuje się raczej rozwiązania niskobudżetowe, a ładowanie siatki w klej i gładzi po całości do takich nie należy.

Nutka też masz garaż dwustanowiskowy? Mamy tam teraz sporo miejsca można by tą przestrzeń jakoś podzielić nie mam właściwie jeszcze pomysłu.Myślałam o dużej sypialni wraz z garderobą. Może podzielę na dwa pokoje sama nie wiem. Jakie masz pomieszczenia po za pralnią nad garażem?Prześlij mi proszę jakieś fotki. Dziękuję i pozdrawiam

Tak, dwustanowiskowy - widzę że jesteś z Nowego Targu, to jednak kawalek od Krakowa, tak to bym Cie zaprosila żeby oglądnąć bo nie wiem czy umiem dobrze wyjaśnić te zmiany jakie tam zrobiliśmy.

Po pierwsze usuneliśmy zabieg ze schodów i część tego miejsca nad garażem funkcjonuje jako takie półpiętro - spocznik.

Po dwóch stronach wydzielone są pomieszczenia - pralnia po prawej i garderoba po lewej. Są całkiem spore. Na końcu jest pokój (nasza przyszła sypialnia).

Akurat z tych zmian jesteśmy bardzo zadowoleni, schody są wygodne i wygodny jest też dostęp do wszystkich trzech pomieszczeń nad garażem.

Dziś jestem w delegacji ale końcem tygodnia wyślę Ci zdjęcia.

Pozdrowienia!

Gość Konto usunięte na żądanie
Po pierwsze usuneliśmy zabieg ze schodów i część tego miejsca nad garażem funkcjonuje jako takie półpiętro - spocznik.

Po dwóch stronach wydzielone są pomieszczenia - pralnia po prawej i garderoba po lewej. Są całkiem spore. Na końcu jest pokój (nasza przyszła sypialnia).

Mamy tak samo. Potwierdzam, że to świetne rozwiązanie: na dole brak skosu w łazience/spiżarni (zależy co kto robi),drzwi od górnej łazienki nie otwierają się prosto na schody bo te są dużo wcześniej, w pokoju nad garażem powstają dwa małe pomieszczenia, które można wykorzystać m.in na pralnię czy cuś.

Prawidłowo i fachowo to powinno być zatopiona na łączeniach taśma siateczkowa flizelina a najlepiej taśma papierowa i zatopiona w jakimś specjalnym gipsem (uniflot Knauf) na wkrętach też uniflot bez siatki. I na koniec zaciągnąć całość gładzią włącznie z płytami wtedy jest 100% pewne. Nie będzie widać łączę ani tez nie będzie widać zabrudzeń w tym miejscu bo tez z takim czym się spotkałem. Myślę ze w tej cenie powinno to być uwzględnione a jeżeli nie to postaraj się dogadać z fachowcem.

bardzo proszę również innych użytkowników o zdjęcie, bo nie możemy zdecydować się na na formę, na pewno same trepy bez podstopnic, a barierki z z elementami metalowymi, u nas cena wacha się od 6,5 do 12 tysięcy - drogie. Z góry dziękuję wszystkim