TAR 19.12.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 mWilQ ma racje, nam nie chodzilo o oszczednosc a o komfort. oszczednosci z reku sa znikome, predzej zepsuje sie centrala niz sie zwróci zainwestowana w nia kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 19.12.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Masz racje bo to nie chodzi o oszczednosc, jesli myslicie ze rekuperator to kolejne urzadzenie do oszczedzania energii to sie mylicie, aby zaoszczedzic energie ludzie zamykaja kratki wentylacyjne i calymi dniami nie otwieraja okien w ten sposob eliminuja strate ciepla do otoczenia. Reku nie "podgrzeje" ci powietrza z minus 10 do 20 stopni, zawsze bedzie to powietrze chlodniejsze od tego w pomieszczeniu, o ile chlodniejsze??? to zalezy od tego jak wykonasz instalacje, jaki reku kupisz, jaka izolacje przewodow zastosujesz po i z jakim wydatkiem reku bedzie pracowalo.reku wykonuje sie dla komfortu posiadania "wladzy" nad iloscia powietrza naplywajacego i wyrzucanego z domu (choc podczas ostatnich wichurach dalo sie zaobserwowac ze mino iz wentylacja byla OFF, przeplyw powietrza wystepowal)U mnie nie chodzi wentylacja przez 24 godziny, nie czuje takiej potrzeby, za to niezapomniane sa chwile gdzy w przeciagu 5 minut po zalaczeniu reku czujesz w pokoju swierze powietrze, przydaje sie to glownie w nocy.ogolnie rzecz biorac na 100% wydacie wiecej kaski na prad i CO w porownaniu do osob twz "beztlenowcow", czy warto??? decyzja na szczescie nie nalezy do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 20.12.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Dzień Dobry,ja zacznę trochę z innej beczki. Jak macie zaizolowaną posadzkę w piwnicy, tj. co kolejno kładliście na chudziaku?Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 21.12.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Jakoś pusto się zrobiło na forum, może wszyscy zajęci wykańczaniem wnętrz???albo dalszą częścią budowy. U mnie stan surowy zamkniety, hydraulika, kanalizacja, częściowo elektryka. Materiały na wiosnę się zbierają, no i dowiedziałam się dziś że moje meble kuchenne są już do odbioru miały być za 6- 8 tygodni, a po 2 już gotowe. I co ja z nimi teraz zrobię? I tak zamówiłam je wczesniej bo po nowym roku maja byc droższe, ale meble przed tynkami, tego sie nie spodziewałam. No cóż postoją w pokoju i poczekają, a przez ten czas będe na nie patrzeć i poatrzeć. Napiszcie co u was, lokmen ty chyba najbliżej mnie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 21.12.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Jakoś pusto się zrobiło na forum, może wszyscy zajęci wykańczaniem wnętrz??? albo dalszą częścią budowy. U mnie stan surowy zamkniety, hydraulika, kanalizacja, częściowo elektryka. Materiały na wiosnę się zbierają, no i dowiedziałam się dziś że moje meble kuchenne są już do odbioru miały być za 6- 8 tygodni, a po 2 już gotowe. I co ja z nimi teraz zrobię? I tak zamówiłam je wczesniej bo po nowym roku maja byc droższe, ale meble przed tynkami, tego sie nie spodziewałam. No cóż postoją w pokoju i poczekają, a przez ten czas będe na nie patrzeć i poatrzeć. Napiszcie co u was, lokmen ty chyba najbliżej mnie, pozdrawiam Po co je brać przed ustalonym terminem? Niepotrzebne problemy z noszeniem i przestawianiem, a już na pewno niepotrzebne ryzyko uszkodzenia. Ja wczoraj kontynuowałem biały montaż elektryki. Taka pierdoła, a ciszy i mocno zbliża do normalnych domowych warunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.12.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 ewelka nie bierz jeszcze mebli, skoro mialy byc za 8 tygodni niech je przetrzymaja. jak wstawisz do domu przy wykonczeniowce, na bank ryzykujesz uszkodzeniem. wykonawcy nie zwracaja uwagi na nic (czasem nawet nieswiadomie) klada narzedzia i pierdoly tam gdzie popadnie. ja sie strasznie wkurzalam na elektryka, ktory w kazdym wolnym miescu zostawial koncowki z kabelkow , srubokrety i inne duperele. inni wykonawcy to samo. efekt: porysowany lakier na meblach lazienkowych i uszkodzone parapety i schody (bo cos spadlo) a juz mnie najbardziej wpienialo, kiedy polozylam styro na wszelkie blaty, parapety i inne poziome powierzchnie to oni go sciagali, bo niewygodnie bylo im narzedzia trzymac wrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 21.12.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 ewelka nie bierz jeszcze mebli, skoro mialy byc za 8 tygodni niech je przetrzymaja. jak wstawisz do domu przy wykonczeniowce, na bank ryzykujesz uszkodzeniem. wykonawcy nie zwracaja uwagi na nic (czasem nawet nieswiadomie) klada narzedzia i pierdoly tam gdzie popadnie. ja sie strasznie wkurzalam na elektryka, ktory w kazdym wolnym miescu zostawial koncowki z kabelkow , srubokrety i inne duperele. inni wykonawcy to samo. efekt: porysowany lakier na meblach lazienkowych i uszkodzone parapety i schody (bo cos spadlo) a juz mnie najbardziej wpienialo, kiedy polozylam styro na wszelkie blaty, parapety i inne poziome powierzchnie to oni go sciagali, bo niewygodnie bylo im narzedzia trzymac wrrrrrr Ja się pod tym podpisuję rękami i nogami i czymkolwiek jeszcze się da... Najlepsi są wykonawcy, którzy na okrągło gadają, że to inni nie szanują ich pracy, a sami są totalnymi ignorantami i niszczą wszystko. Parapety to najlepszy stolik, u mnie się nagadałem, a to i tak nic nie dało. Ściągałem z nich wszystko przy każdej wizycie - pojawiało się ponownie. Szczytem było jak zwróciłem uwagę, że coś jest spieprzone i usłyszałem... "no cóż trzeba będzie się przyzwyczaić". To są sytuacje kiedy uwielbiam być przed rozliczeniem. Wtedy też mówię, no cóż naprawa bubli będzie kosztowała wynagrodzenie "DO WIDZENIA". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 21.12.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ewelka mi pozostaje Ci tylko kibocować. Zakończyliśmy SSO-okna zabite i tak postoi bona tą chwilę pozostajemy przy opcji bez kredytu. W przyszłym roku zrobimy dach i może wstawimy okna. TAR znalazłem coś dla Ciebie http://archon.pl/images/products/m4b443cc869c95/289.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 21.12.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) no tak, ale chodziło mi o dom w którym aktualnie mieszkam (naprzeciwko budowy), mam wolne pomieszczenie więc mogłyby stać spokojnie.W sklepie mogą jeszcze stać, ale 4 tygodnie mnie nie zbawią, bo tynki dopiero w marcu. i tak wiedziałam, ze będą wcześniej niż mi potrzebne, ale cóż. http://images43.fotosik.pl/1223/1a0ee2da25d49bfcgen.jpghttp://images43.fotosik.pl/1223/1a0ee2da25d49bfcgen.jpg Edytowane 22 Grudnia 2011 przez ewelka-sochaczew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.12.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 lokmen dzieks gdybym miala jeszcze wyjscie z wykuszu to by pasowalo, a tak to ciezko oknem wychodzic no ale moze sie pokusza o zrobienie projektu zadaszenia nad druga czescia tarasu - bo ja tam tylko chce zrobic. sciane wykuszowa zostawie jak jest. ewelka to zmienia postać rzeczy, bo z wypowiedzi wynikalo ze na budowie macie zamiar trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RozAnia 22.12.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 ewelka proszę możesz się pochwalić ile was kosztowała hydraulika i jaki sposób ogrzewania gaz czy węgiel. ile podłogówki i gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata400 23.12.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Pierwsza gwiazdka Już pierwsza gwiazdka, drżąc dobrą nowiną, oczekiwaniem upływ czasu mierzy, i by pojednań magią w dusze spłynąć, do wigilijnej zaprasza wieczerzy. Spróbuj ją znaleźć w ten wieczór na niebie, a kiedy ujrzysz jej srebrzyste lśnienia, poczuj, jak z blaskiem tym płyną do Ciebie, Świąt najszczęśliwszych, serdeczne życzenia. Wszystkiego Najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich Forumowiczów życzy Renata z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 23.12.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Wesołych Świąt w zdrowiu i pozytywnym nastroju dla wszystkich!!! Mam prośbę- potrzebuję wymiar okna od kogoś kto z 3 drzwi nad wiatrołapem zrobił po środku drzwi, a po bokach 2 okna - o wymiar tych właśnie okien mi chodzi http://www.umysl.pl/astrolog/ikony_5_pod_1/war_pkn_choinka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANET 13 23.12.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Kiedy Boże Narodzenie nadchodzi,przesłać życzenia się godzi.Przyjmijcie zatem z rąk naszych garść życzeń najlepszychzdrowia, spokoju, radości,a w Nowym Roku - olbrzymich Obfitości http://images49.fotosik.pl/1232/faa16e6a0d0a4febm.jpg http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3234 Edytowane 27 Grudnia 2011 przez JANET 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 24.12.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Zdrowych wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Cierpliwości, uśmiechu i zdrowia, wszystkiego najlepszego. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 24.12.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Wesołych Świąt w zdrowiu i pozytywnym nastroju dla wszystkich!!! Mam prośbę- potrzebuję wymiar okna od kogoś kto z 3 drzwi nad wiatrołapem zrobił po środku drzwi, a po bokach 2 okna - o wymiar tych właśnie okien mi chodzi Nad wykuszem? Ja mam tak zrobione. Drzwi 100/210, a okna miały mieć 100/140. Ostatecznie z powodu wbudowanych rolet mają 100/120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozenm 25.12.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 My mamy okna 120/150 i drzwi 110na 220, ale myślę że mniejsze też spełniły by role.... na stronie archonu już jest modyfikacja projektu tam też są wymiary.... Pozdrawiamy i życzymy spokojnych świąt .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdakol 27.12.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam, my co prawda mamy tylko jedno okno nad wykuszem i ma ono wymiar 110/120.Reszta to 2x drzwi balkonowe po 110/210.Pozdrowionka i wszystkiego najlepszego w nadchodzącym 2012 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANET 13 27.12.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam, Może ktos z Was buduje ten dom i zna juz jakie sa koszty, ma jakies podpowiedzi, ja bede zaczynal od Lutego, Marca. Pozdrawiam witam proszę zobaczyć to forum może się przyda,pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73624-DOM-W-RODODENDRONACH-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klopsik33 28.12.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ja coraz poważniej rozważam budowę tego domu. Z przyjemnością będe śledził oba wątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts