Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oliwkowo, piękna kuchnia:)

Ja własnie projektuje swoją i zlew i płyte umieścilam w tym samym miejscu.

Jedna róznic jest taka że nie mam tego małego okna więc piekarnik zaplanowałam w słupku koło lodówki razem z mikrofalą.

Tez chce zrobić kuchnię w dwóch kolorach podobnie jak Ty:) Tylko ja ma ciemniejsze okna - taki czekoladowy kolor (orzech z oknoplus) i chce żeby kuchnia była jasna, taka kremowa a ten ciemny to dodatek przy wykończeniu elementów.

Najbardziej zastanawiam sie nad okapem bo pasuje mi w projekcie zrobić taki teleskopowy zabudowany w szafce...ale boje się że będzie mało wydajny. Jaki jest Twój i czy się sprawdza?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oliwkowo, piękna kuchnia:)

Ja własnie projektuje swoją i zlew i płyte umieścilam w tym samym miejscu.

Jedna róznic jest taka że nie mam tego małego okna więc piekarnik zaplanowałam w słupku koło lodówki razem z mikrofalą.

Tez chce zrobić kuchnię w dwóch kolorach podobnie jak Ty:) Tylko ja ma ciemniejsze okna - taki czekoladowy kolor (orzech z oknoplus) i chce żeby kuchnia była jasna, taka kremowa a ten ciemny to dodatek przy wykończeniu elementów.

Najbardziej zastanawiam sie nad okapem bo pasuje mi w projekcie zrobić taki teleskopowy zabudowany w szafce...ale boje się że będzie mało wydajny. Jaki jest Twój i czy się sprawdza?

sie tak wtrace :) ja mam wydajnosc okapu 475 -650 m3/h i to jest wg. mnie minimum jakie powinno byc w naszej kuchni. okap zwykle uzywam na 1 lub 2 biegu (ciche) a na 3 biegu zwykle jak robie imprezke i mam duzo gotowania. Okap skosny (podobny do Oliwkowo) Ciarko typ black pearl, bardzo wygodny w uzytkowaniu i myciu, ta firma rowniez ma w ofercie okapy teleskopowe o wydajnoci max 700m3/h. Dodam, ze oprocz okapu w kuchni mam wentylacje wyciagowa reku. a tu link do ich sklepu internetowego (tez zamawialam przez neta i realizacja byla w porzadku)

http://www.twojeokapy.pl/p/pl/146/sl_t.html

no chyba ze chcesz jaka super wypasiona i droga wloszczyzne :D pozdrawiam A.

Dzięki serdeczne TAR.

Ja sporo gotuje więc jednak musze mieć porządny ten okap.....w projekcie najładniej wygląda mi taki zabudowany w szafce, dlatego myślę o teleskopowym żeby tam była taka jedna linia z szafkami....zobacze jeszcze jak to zrobię, popatrze na Twoją stronę z okapami:)

Droga włoszczyzna odpada ;)

Dzięki serdeczne TAR.

Ja sporo gotuje więc jednak musze mieć porządny ten okap.....w projekcie najładniej wygląda mi taki zabudowany w szafce, dlatego myślę o teleskopowym żeby tam była taka jedna linia z szafkami....zobacze jeszcze jak to zrobię, popatrze na Twoją stronę z okapami:)

Droga włoszczyzna odpada ;)

sprawdz dokladnie wydajnosci, bo teleskopowce maja 100-300 m3/h, ciezko znalezc takie z wieksza wydajnoscia a jak juz gdzies znajdziesz to albo glosne, albo sie psuja. ten ciarko mam sprawdzony u siebie i jeszcze paru miejscach.

edit: jeszcze dodam, ze gdyby ten konkretny okap teleskopowy (tej wydajnosci) byl dostepny kiedy robilismy projekt kuchni to chyba tez bym go zamowila i troszke inaczej zrobila szafki gorne.

Edytowane przez TAR

Witajcie bardzo was proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła. Mamy dylemat eko groszek czy pompa, która jest niestety bardzo kosztowna, ale wygoda i oszczędność to podstawa. Napiszczie proszę jakie macie pompy i czy jesteście zadowoleni jakie są koszty ogrzewania i czy warto a co z rach. za prąd obawiam się ,źle dobranej bądź żle zainstalowanej pompy, która pochłąnia prąd i ma problemy z ogrzaniem domu przy -30 st. Dom budujemy na Podhalu więc zimy są bardzo srogie. Z góry dziękuję

Ania

Witajcie bardzo was proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła. Mamy dylemat eko groszek czy pompa, która jest niestety bardzo kosztowna, ale wygoda i oszczędność to podstawa. Napiszczie proszę jakie macie pompy i czy jesteście zadowoleni jakie są koszty ogrzewania i czy warto a co z rach. za prąd obawiam się ,źle dobranej bądź żle zainstalowanej pompy, która pochłąnia prąd i ma problemy z ogrzaniem domu przy -30 st. Dom budujemy na Podhalu więc zimy są bardzo srogie. Z góry dziękuję

Ania

U nas i u jeszcze jednej pary na forum pojawiła się pompa powietrzna Daikina (Altherma). Problemów z grzaniem jeszcze nie doświadczyłem (minimalna temperatura od założenia pompy to -19stopni). Oczywiście w module wewnętrznym są grzałki elektryczne (3 i 6kW), które wspierają układ podczas mrozów.

Urządzenie jest na pewno wygodne, bo bezobsługowe. Niestety w moim rejonie kuleje wsparcie. Firma sprzedająca i montująca (de facto znajomy) mnie wyrolowała i nie mogłem znaleźć zastępstwa. Jak się okazało pomoc ze strony Daikina jest minimalna, bo oni nie mogą się wpychać między umowę cywilno prawną między sprzedającym i kupującym. Wracając do sedna sprawy... pompa owszem jeśli masz pewności, że serwis jest pod ręką i ludzie w nim pracujący znają się na rzeczy. Koszt pompy powietrznej jest mniejszy o nawierty. Efektywność mniejsza, bo i temperatura źródła zazwyczaj niższa. Z drugiej strony pompa z wymiennikiem w gruncie, bez względu na temperaturę na dworze musi pompować glikol przez całą instalację, a to pochłania energię. Chciałbym się wypowiedzieć na temat rzeczywistych kosztów, ale się wstrzymam, bo jesteśmy świeżo po przeprowadzce i dopiero przeszliśmy na prąd docelowy. W chwili obecnej szukam jeszcze podlicznika na szynę, żeby wyliczyć sobie ile tak naprawdę mnie to wszystko kosztuje.

Co do ekogroszku, to również mogę się wypowiedzieć, bo wspieram swojego sąsiada, który się buduje i nie zawsze ma możliwość podjechać żeby zająć się piecem. Ceny materiały z tego co mówił są różne, głównie zależne od jakości. Podajnik powiedzmy jest wygodny, bo wystarcza na kilka dni, ale znowu pojawia się problem wyczyszczenia pieca z popiołu. Mała tacka z tego co zauważyłem przyjmuje mniej niż wytworzy cały podajnik. Sąsiad mi mówił, że w takiej sytuacji jeśli nie zostanie ona opróżniona to piec się wygasi. To jednak dla mnie nie jest największy problem. Zdecydowanie piec przekreśla pył, który pojawia się w całej kotłowni po wsypaniu kilku worków lub po opróżnianiu tacki z popiołu. Przy pompie takich atrakcji nie ma. Na koniec jeszcze cecha wspólna - przy odciętym zasilaniu i tak i tak oba urządzenia przestają działać i pozostaje tylko kominek :)

Wiam

Kto z Was ma ogrzewanie gazowe, mozecie napisac ile zuzuliscie gazu w grudniu i przy jakich temperaturach w pomieszczeniu, jakie kotly macie oraz ile H2O "idzie" Wam na miesiac? Dom dobrze ocieplony?

Chcialbym porownac to z moim piecem i zuzyciem gazu, wydaje mi sie ze nie jest taki maly, w grudniu poszlo ok 180 m3 gazu tylko na CWU i CO (woda to jakies 11m3)

A kto z Was ma prąd budowlany? Właśnie dostaliśmy pierwszy rachunek za prąd budowlany - od 1 grudnia do 13 stycznia czyli 1,5 miesiąca i wyszło 364zł. Przecież to masakra jakaś. Jesteśmy na etapie wykańczania i nie mieszkamy tam jeszcze. Czy to normalna wysokość rachunku?... Jak jest u Was?

A kto z Was ma prąd budowlany? Właśnie dostaliśmy pierwszy rachunek za prąd budowlany - od 1 grudnia do 13 stycznia czyli 1,5 miesiąca i wyszło 364zł. Przecież to masakra jakaś. Jesteśmy na etapie wykańczania i nie mieszkamy tam jeszcze. Czy to normalna wysokość rachunku?... Jak jest u Was?

tak, na etapie budowania tez bylo podobne zuzycie, ale na wykonczeniowke mielismy juz prad docelowy - czemu nie zrobicie zmiany, wystarczy ze zasilanie glowne bedzie juz doprowadzone, wypisuje sie oswiadczenie i taryfe zmieniaja.

Między 200, a 300 złotych. Ostatni 222zl, a wydawalo mi się, że tylko ładowarka chodzi :bash:

Wiam

Kto z Was ma ogrzewanie gazowe, mozecie napisac ile zuzuliscie gazu w grudniu i przy jakich temperaturach w pomieszczeniu, jakie kotly macie oraz ile H2O "idzie" Wam na miesiac? Dom dobrze ocieplony?

Chcialbym porownac to z moim piecem i zuzyciem gazu, wydaje mi sie ze nie jest taki maly, w grudniu poszlo ok 180 m3 gazu tylko na CWU i CO (woda to jakies 11m3)

ja mam zuzycie za 2 m-ce (listopad, grudzień) wysokosc faktury 576 zł. nie wiem ile to w m3 nie mam przy sobie f-ry , temperatury w domu 22-24 st., garaz wylaczony, pozostale grzejniki ustawienia na glowicy st. 3 na piecu st. 3, woda na piecu st. 6 tzw. economic. o ustawieniach pieca i zasobnika pisalam pare stron wczesniej. zuzycie mam o polowe nizsze niz w roku poprzednim za analogiczny okres. z pieca i instalacji jestem niezmiernie zadowolona (chyba jedynie to mi w domu wyszło ;)

zuzycie pradu: Taryfa g12W rozliczenia rzeczywiste:

pazdziernik - 101 zł

listopad 137 zł

grudzien 201 zł

(w grudniu zwiekszenie z powodu: wiecej gotowania, bo swieta - plyta elektryczna+piekarnik, czesciej i dluzej palilismy oswietlenie ogrodowe, i chcielismy sprawdzic o ile wzrosnie nam rachunek kiedy wszystkie lampy w salonie beda zapalone :D mamy: 2 lampy z 4 zarówkami + 4 lampy po 3 zarowki i 5 kinkietow w sumie 25 żarowek :D. za styczeń za prad na pewno zaplacimy mniej :D )

zuzycie pradu: Taryfa g12W rozliczenia rzeczywiste:

pazdziernik - 101 zł

listopad 137 zł

grudzien 201 zł

(w grudniu zwiekszenie z powodu: wiecej gotowania, bo swieta - plyta elektryczna+piekarnik, czesciej i dluzej palilismy oswietlenie ogrodowe, i chcielismy sprawdzic o ile wzrosnie nam rachunek kiedy wszystkie lampy w salonie beda zapalone :D mamy: 2 lampy z 4 zarówkami + 4 lampy po 3 zarowki i 5 kinkietow w sumie 25 żarowek :D. za styczeń za prad na pewno zaplacimy mniej :D )

Witam

Gratuluje tak niskich rachunków za prąd ja co prawda grzeje czasami wodę prądem i mam prąd 2 taryfowy ale najniższy rachunek jak dotychczas dostałem to 460zł (listopad grudzień) za 2 miesiące. Nawet mieszkając w mieszkaniu płaciłem średnio 280zł/2-m-ce. Mam nadzieje, że teraz będzie jeszcze mniej gdyż od niedawna jestem na nowej taryfie i już widzę duże oszczędności a wiadomo grudzień zżera duuużo prądu.

dzieki Alien, wybor odpowiedniej taryfy to polowa sukcesu. wszelkie pradozerne prace typu pranie, zmywanie, wykonuje w taryfie 2, warto podkreslic ze nas jest tylko 2 osoby wiec światło pali sie max w 2 pomieszczeniach jednoczesnie + schody, gotujemy najczesciej tez tylko w weekendy - wiec tu jest nizsze zuzycie, za to mamy reku z dodatkowa nagrzewnica el. a tv jest wlaczone nawet wtedy gdy nikt nie oglada + dodatkowy termo_grzejnik elektryczny w łazience o mocy 2 kW wlaczany podczas mycia. wszelkie oswietlenia sufitow, schodow mamy ledowe, pozostale zarowki normalne. a na ogrodzie energooszczedne + ledy.

w mieszkaniu placilam wiecej niz teraz w domu ale mialam grzanie z klimy a latem chlodzenie - i tu duzo mi nabijalo.

podsumowujac, gdyby bylo nas wiecej + codzienne gotowanie prad bylby pewnie tez na poziomie 300 zł / m-c

Z przejściem na prąd docelowy z prądu budowlanego nie wszędzie jest tak kolorowo. W mojej okolicy, gdzie dostawcą jest Touron nie było mowy o przejściu na prąd docelowy jeśli nie posiadało się zaświadczenia z PINB o odbiorze budynku lub zaświadczenia o meldunku w domku. Podobnie z tego co pamiętam, nie było tak kolorowo z wyborem taryfy. Jeśli się komuś opłacała taryfa nocna to można ją było wybrać, ale już jakaś opcja z taryfą weekendową była oferowana dla osób, które mają zużycie powyżej 3k kW.

Do wniosku również nie wiedziałem jakie wartości powpisywać, a projektu nie miałem wówczas przy sobie. Na miejscu zaproponowano mi 13kW i tyle mi na razie wystarcza. Opłata jednorazowa jest zależna od tej wartości (zapłaciliśmy ponad 2 tyś zł za te 13kW). Następnie miesiąc w miesiąc któraś z opłat stałych również jest tą wartością generowana. Warto o tym pamiętać. Na etapie budowy domu, jeśli ktoś będzie miał również problemy z uzyskaniem prądu docelowego, to może warto wnioskować np o 5kW i płacić mniej, a dopiero przy wprowadzeniu kiedy zapotrzebowanie będzie większe zmienić warunki.

Co do gazu, teraz pytam z ciekawości, tak pod kątem rodziców, którzy ostatnio zrobili centralne w starej kamienicy, napiszcie jaki wpływ na zużycie ma piec, wielkość grzejników itd. Hydraulik mówił nam, że spore - w sensie im droższy piec tym oszczędności przy eksploatacji mogą być większe i im bardziej przewymiarowane grzejniki tym mniejszą zadyszkę ma gorszy piec, a tym samym w pokojach jest cieplej przy mniejszym zużyciu gazu. Herezja, czy prawda?

Dzięki za informacje o kosztach prądu, tylko, że my mamy prąd budowlany i jeszcze nie mieszkamy a rachunek na 364zł nawet nie za 1,5 miesiąca tylko za miesiąc i 7 dni (rozliczenie rzeczywiste, więc sami spisujemy licznik, zużyliśmy 246 kwh, oczywiście większość kwoty faktury to opłaty stałe). Dla mnie to jakaś porażka. Chciałam więc porównać z tymi, którzy też jeszcze nie mieszkają a mają prąd budowlany, lub mieszkają z prądem budowlanym.

Na zwykły prąd będziemy mogli przejść dopiero po odbiorze budynku:(

Edytowane przez Blacky

Witam.Dziś po raz pierwszy zalogowałam się na waszym forum. Miło poznać inne osoby budujace dom w rododendronach 6, wasze pomysły,porady itp. My z mężem dopiero co zakupiliśmy działkę, jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Chcielibyśmy zaczą budowe pod koniec marca lub na poczatku kwietnia, o ile pogoda na to pozwoli. Może wyda wam się to śmieszne,ale oprócz pustaków nie mamy jeszcze żadnych materiałów:( Czy może nam ktoś pomóc, wyjaśnić czy już wszystko powinniśmy kupywać, co jest najważniejsze? Myślimy, że chyba najwcześniej to można kupić stal zbrojeniową. Pomoże ktoś?