Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Dziś po raz pierwszy zalogowałam się na waszym forum. Miło poznać inne osoby budujace dom w rododendronach 6, wasze pomysły,porady itp. My z mężem dopiero co zakupiliśmy działkę, jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Chcielibyśmy zaczą budowe pod koniec marca lub na poczatku kwietnia, o ile pogoda na to pozwoli. Może wyda wam się to śmieszne,ale oprócz pustaków nie mamy jeszcze żadnych materiałów:( Czy może nam ktoś pomóc, wyjaśnić czy już wszystko powinniśmy kupywać, co jest najważniejsze? Myślimy, że chyba najwcześniej to można kupić stal zbrojeniową. Pomoże ktoś?

Spokojnie nie ma co pędzić z kupowaniem materiałów to nie rok 2006 - 2007 teraz na ogół wszystko jest od ręki jedynie na okna, bramę, drzwi trzeba czekać ale to jest towar typowo na zamówienie. Ja pustaki kupowałem jak zaczęli kopać ławy. Jak ekipa mówiła mi kilka dni wcześniej co będą potrzebować to dopiero wtedy zamawiałem.

A tak poza tym powodzenia w budowie naprawdę warto i nie ma co się stresować :)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po dłuższej przerwie, u nas prawie nic się nie dziej, taka nuda budowlana zimowa,

Kolejnym krokiem u nas jest dach, tynki, poddasze w chwili obecnej hydraulika i elektryka,

Tynki cementowo-wapienne z agregatu cena za 1 m2 14zł (po znajomości) chyba nie drogo. Kasa powoli się kończy.

a co u was Nutka dawno się nie odzywałaś.

Myśle również o schodach dokładnie o stopniach które można zamontować samemu na piankę i kołki fishera. jeden stopień dąb 85zł.

A kto z Was ma prąd budowlany? Właśnie dostaliśmy pierwszy rachunek za prąd budowlany - od 1 grudnia do 13 stycznia czyli 1,5 miesiąca i wyszło 364zł. Przecież to masakra jakaś. Jesteśmy na etapie wykańczania i nie mieszkamy tam jeszcze. Czy to normalna wysokość rachunku?... Jak jest u Was?

My mamy taryfę C11 (prąd budowlany) za czasów budowy i wykończeniówki rachunki za okresy dwumiesięczne oscylowały w granicach 220zł.

Teraz mieszkamy ale nie zmieniliśmy jeszcze taryfy - ostatnia faktura za październik/listopad była na kwotę 514zł... Nie mamy gazu, CO i CWU zasilane kotłem na ekogroszek (wykorzystuje 3 pompy obiegowe, dmuchawę i podajnik).

Witam.Dziś po raz pierwszy zalogowałam się na waszym forum. Miło poznać inne osoby budujace dom w rododendronach 6, wasze pomysły,porady itp. My z mężem dopiero co zakupiliśmy działkę, jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Chcielibyśmy zaczą budowe pod koniec marca lub na poczatku kwietnia, o ile pogoda na to pozwoli. Może wyda wam się to śmieszne,ale oprócz pustaków nie mamy jeszcze żadnych materiałów:( Czy może nam ktoś pomóc, wyjaśnić czy już wszystko powinniśmy kupywać, co jest najważniejsze? Myślimy, że chyba najwcześniej to można kupić stal zbrojeniową. Pomoże ktoś?

TAk jak napisal aLien01 na zapas nie ma co kupować, choc można i trzeba sprawdzic ceny i ewntualnie zarezerwować materiały w niższych cenach - na wiosne przeważnie sa podwyzki.

A ja tak z innej beczki trochę :) ArKaMA, jakie masz okna/ dachówkę/ kolor elewacji? Bardzo mi się podoba :]

MI też się podoba. ;) Dachowka to Creaton Premion czarny mat, okna AVANTE ciemny braz i brązowe rolety. Elewacja na razie pokryta gruntem, ale w kolorze docelowym WEBER 10 II - taki siaki żółty

Spokojnie nie ma co pędzić z kupowaniem materiałów to nie rok 2006 - 2007 teraz na ogół wszystko jest od ręki jedynie na okna, bramę, drzwi trzeba czekać ale to jest towar typowo na zamówienie. Ja pustaki kupowałem jak zaczęli kopać ławy. Jak ekipa mówiła mi kilka dni wcześniej co będą potrzebować to dopiero wtedy zamawiałem.

A tak poza tym powodzenia w budowie naprawdę warto i nie ma co się stresować :)

Dzieki za miłe słowa. Jeszcze dobrze nie zaczeliśmy,a już się martwimy jak to będzie. Najgorsza jest ta niewiedza w zakresie budowy. Powoli czytam całe forum i szukam najlepszych rozwiązań dla siebie. Już mam kilka zmian na oku:)

Mam jeszcze jedno pytanie: Myślicie że jest taka możliwość by pod schodami zrobić mały schowek z wejściem od garażu? Nawet tam nie muszą być drzwi, po prostu mała przestrzeń. Chciałabym tam mieć maleńką spiżarnie, bo z tej w kuchni chciałabym zrezygnować.Da rady coś takiego zrobic?

Mam jeszcze jedno pytanie: Myślicie że jest taka możliwość by pod schodami zrobić mały schowek z wejściem od garażu? Nawet tam nie muszą być drzwi, po prostu mała przestrzeń. Chciałabym tam mieć maleńką spiżarnie, bo z tej w kuchni chciałabym zrezygnować.Da rady coś takiego zrobic?

Jak najbardziej mozliwe - nie pamiętam kto tak zrobił, ale na naszym forum czytalem o tym rozwiązaniu.

Dzieki za miłe słowa. Jeszcze dobrze nie zaczeliśmy,a już się martwimy jak to będzie. Najgorsza jest ta niewiedza w zakresie budowy. Powoli czytam całe forum i szukam najlepszych rozwiązań dla siebie. Już mam kilka zmian na oku:)

ada ja mam szpiżarkę pod schodami wejście przez salon i garaż,

Czy jest ktoś z was w stanie napisać ile kosztował stan surowy otwarty, zamkniety i ogolnie stan pod klucz.Domyslam sie ze w kazdym regionie ceny są inne, no i oczywiście wiekszosc buduje systemem gospodarczym, ale to zawsze jakas skala porównawcza. Zastanawiamy sie z mężem ile nam kredytu bedzie trzeba dobrac:(:(

Czy jest ktoś z was w stanie napisać ile kosztował stan surowy otwarty, zamkniety i ogolnie stan pod klucz.Domyslam sie ze w kazdym regionie ceny są inne, no i oczywiście wiekszosc buduje systemem gospodarczym, ale to zawsze jakas skala porównawcza. Zastanawiamy sie z mężem ile nam kredytu bedzie trzeba dobrac:(:(

Co prawda już dokładnie nie pamiętam ale to było tak: :)

SSO - około 175tys. zł

SSZ - około 200tys. zł

Pod klucz z zagospodarowaniem terenu (ogród, polbruk, ogrodzenie) - około 470tys zł

Rejon Szczecin czytaj drogo

Witam

Co do kosztów to nasz domek w wersji 6p na razie kosztował nas jakieś 265 tys.

a zrobione mamy:

-stan surowy zamknięty (brak drzwi wejściowych)

-wykonana instalacja elektryczna na parterze i poddaszu(zakupione materiały na instalacje do piwnicy i garażu)

-wykonane ocieplenie połaci dachowych wełną 15cm (ale zakupiona jest już na dokładkę wełna gr 5cm)

-zamontowane ok 70% stelaży pod regipsy na poddaszu i parterze

-poddasze i parter (bez garażu) wykonane tynki

-zakupione grzejniki ,piec na paliwo stałe cichewicza i kominek (bez płaszcza wodnego)

-z wydatków ekstra to solar + zasobnik ok 6000

-prace murarskie i instalacyjne oraz ocieplenie połaci dachu własnymi siłami :)

i to ak po krótce

moje koszty podobne do Alienowych, bez ogrodu - tu wydatek ponad 30 tys. , z dodatkow mamy solary i reku, kamerki zew,rozbudowane instalacje elektr i siec komputerowa. za to nie mamy jeszcze calego umeblowania :D Edytowane przez TAR

Gość Konto usunięte na żądanie

U nas stan surowy otwarty (ach pokryty papą) pochłonął ok 130 000 tyś.

Pokrycie dachu mamy wycenę na 42 000 zł dachówka + robota

Okna 15 500 z montażem tyle że jakiś kijowy europlast- czekam na wycenę MS okna oraz okna na proilu Veka i Brugmann

Czyli SSZ wyjdzie 200 000 jak nic :(

Ile płaciliście za okna i jakiego producenta?

Ja wydałem 130 tys. + 20 tys. okna OKNOPLUS pakiet trzyszybowy, nie mam jeszcze drzwi frontowych, garażowych i z tyłu garażu. Mam piwnice pod prawie całym domem(bez garażu). Dachówka Creaton premion pięć okien dachowych ROTO, acha i jeszcze mam kupione 11 metrów sześciennych steropianu 15cm Austrotherm. Nie wliczam w to papierologii. RODO 6G2. Edytowane przez kojak139

U nas stan surowy otwarty (ach pokryty papą) pochłonął ok 130 000 tyś.

Pokrycie dachu mamy wycenę na 42 000 zł dachówka + robota

Okna 15 500 z montażem tyle że jakiś kijowy europlast- czekam na wycenę MS okna oraz okna na proilu Veka i Brugmann

Czyli SSZ wyjdzie 200 000 jak nic :(

Ile płaciliście za okna i jakiego producenta?

okna Avante koszt 16 lub 18 tys (juz nie pamietam) okna zmienione wzgledem projektu glownie za sprawa reygnacji z 2 balkonowtch w sypialni nad wykuszem i 1 balkonowego w sypialni nad wejsciem, kolor jednostronny orzech, jestesmy bardzo zadowoleni z okien, montazu i serwisu.

ada1984

Oczywiście że jest taka możliwość. My zrobiliśmy taką spiżarkę z wejściem od garażu. podłoga spiżarki jest ok 3 schodki poniżej garażu. Poszukam zdjęć to wkleję.