Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość 80mariusz80

@oskarek

U mnie podłogówka obie łazienki, kuchnia, wiatrołap, kawałek salonu (1/3). Dałem grzejniki alu w salonie, jeden wielki "600" w zlikwidowanym gabinecie i 3 małe "350" pod oknami pod wykuszem. Piec 25kW. Powinno starczyć.

Gość 80mariusz80
Co myślicie o pokryciu dachu blachodachówką? Czy domek dużo straci wizualnie? Zastanawiamy się nad takim rozwiązaniem , ponieważ różnica w cenie pewnie jest spora.

Czy wszyscy podnosiliście wysokość domu o 1 pustak? Patrząc na projekt wydaje mi się strasznie niskie poddasze.

Ja podniosłem o 2 pustaki (0,5m), niektórzy twierdzą że domek wtedy traci wizualnie. Może faktycznie będzie wyższy jak szerszy, ale nie dbam o to... Ma być dla nas praktyczny i wygodny.

Co do blachodachówki, wybrałem dachówki tradycyjne, tj. ceramiczne. Na początku rozważałem blachodachówkę ale po przeanalizowaniu sytuacji wykreśliłem ją z listy. Wszystko ma swoje plusy i minusy, z tego co pamiętam, akustyka na poddaszu będzie dość głośna (dudnienie deszczu o blachę), wizja skorodowanego dachu za x lat i jego wymiana, ostrożny montaż (tj. uszkodzenie arkusza blachy i zniszczenie powłoki cynkowej może skutkować ogniskiem rdzy), mało przyjazne warunki gwarancji (konkretnie z pracownikiem firmy Blachotrapez, materiały organiczne pod blachą, jak liście, mech wykluczają gwarancję czy też szkody montażowe uszkadzające warstwę przeciwkorozyjną), duża powierzchnia nośna dla wiatru w przypadku poluzowania jakiegoś arkusza, więcej odpadów przy układaniu dachu. Na drugim biegunie - relatywnie dobra cena na tle innych poszyć dachowych, szybki montaż, atrakcyjny wygląd (naśladownictwo dachówek ceramicznych), bogata paleta kolorów do wyboru.

Na tym forum jest chyba dość sporo amatorów blachodachówek, myślę że Ci też pomogą z punktu widzenia użytkownika.

Witam po dłuższej przerwie, u nas prawie nic się nie dziej, taka nuda budowlana zimowa,

Kolejnym krokiem u nas jest dach, tynki, poddasze w chwili obecnej hydraulika i elektryka,

Tynki cementowo-wapienne z agregatu cena za 1 m2 14zł (po znajomości) chyba nie drogo. Kasa powoli się kończy.

a co u was Nutka dawno się nie odzywałaś.

.

Witaj Ewelka,

Jesteśmy na tym samym etapie co Wy. Skończyliśmy właśnie wod - kan (etap pod tynki, wyszło nawet tanio o dziwo ;) ). Teraz własnie robiłam ćwiczenie polegające na sprawdzeniu kolejnych ekip od tynków - ceny, terminy, itd

Wciąż nie możemy się zdecydować między gispowymi cementowo-wapiennymi.

Nie chcemy gładziować potem więc skłaniamy się teraz do gipsowych (plus c-w w łazienkach i pralni), wczesniej myśleliśmy, żeby robić cementowo-wapienne - że bardziej suche i twarde...teraz wróciliśmy do punktu wyjścia i nie wiemy na co się zdecydować. Kosztowo wychodzi to podobnie - najczęściej podaja nam cenę 23 zł za metr z materiałem i 12 zł za metr bez materiału. To 23 za gipspwe to niby ma być tak na gładko że można od razu malować, zobaczymy :) Terminy raczej tynkarze mają czyli chyba dalej trochę kryzysowo jest i ludzie budują mniej.

Z kasą oczywiście też jest coraz słabiej, znam Twój ból:)

Elektrykę planujemy na luty, też tu wszystko rozkminiamy, żeby było fajnie i nie bardzo drogo. - Myślałam że to prosty temat będzie a tu tyle możliwości i opcji poprowadzenia kabelków:) Kupiliśmy już trochę materiałów w sieci, ostatecznie mamy elektyka z którym nie umówieliśmy się od punktu tylko za całość - mamy trochę takich pomysłów jak ledy na schodach, w kuchni, dodatkowe klawiaturki do alarmu i takie tam:) Mąż chce mieć to fajnie zrobione, bez kabli na podłodze potem i innych przedłużaczy.

Trzymam za Was kciuki i życze powodzenia ! :)

Acha - i mam już projekt kuchni i myślę powoli o ogrodzeniu które ostatecznie będziemy robić sami (żeby móc w lecie już coś dziąłać w ogrodzie:) - nie mogę się doczekać! )

W ogóle to czekam na WIOSNĘ :D

TAR - bardzo dziękuje Ci za ten okap. Pasuje mi bardzo, ma fajna moc i pozwali mi zrobić kuchnię taką jak chcę. Pozdrowienia!

Edytowane przez Nutka_

Gość Konto usunięte na żądanie

Temat dachu przerabiałem i przerabiami przerabiał długo będę :) Na dzień dzisiejszy mam w głowie 3 rozwiązania

1. Dachówka roben monza plus antracyt gdzie całkowity koszt wynosi ok 42 000 zł z robocizną

2. Blachodachówka Ruukki finnera- czekam na wycenę

3. Blachodachówka Ruukki Classic Premium na rąbek stojący- cena podobna jak dachówka ale dla nas opcja najbardziej przyjazna pod kątem mchu-działkę mamy mocno zadrzewioną.

Dostałem wycenę okien firmy MS i jestem mile zaskoczony:

*)Okucia MACO Multi-Matic, w każdym skrzydle UR mikrowentylacja, narożnik antywyważeniowy, mechanizm podnośnika palcowego ułatwiający zamykanie okna, blokada niewłaściwej obsługi klamki, klamka Hoppe Secustic z zabezpieczeniem antywłamaniowym, ciepła stalowa ramka międzyszybowa w standardzie.

Okna w profilu TYTANowym, szklenie szybą Supertermo u=0,5/06 , w promocji za 1zł + szara uszczelka

16550zł - płatność 40%+50%+10% lub 15850zł – płatność 90%+10%

witam

Nutka my kupiliśmy okna OKNOPLUS i mamy też orzech, miał być złoty dąb ale po obejrzeniu twoich okien na forum zmieniliśmy zdanie. Zobaczymy jak będą wyglądać po zamontowaniu, już niedługo 08.02.2012

Pozdrawiam

Kojak, kolor okien wbrew pozorom sporo determinuje:)

Ja wymyśliłam że z zewnątrz ten orzechowy kolor będzie pasował do orzechowej podbitki i dobrze będzie wyglądał z jasną elewacją. Ogrodzenie chcemy zrobić z przodu z deseczek i pomalować też w takim kolorze orzechowym.

W środku z koleji (gdzie jest swoja drogą sporo do dobierania) założyłam że dwa główne kolory to będzie jasny, taki śmietankowy kolor (ecri jak to się fachowo nazywa) i własnie dodatki w kolorze orzechowym, ciemnym. Na wizualkach całość pomieszceń wychodzi jasna (np w salonie jasna podłoga, jasne ściany) no a dodatki takie jak lampy są w kolorze ciemnym. Chciałabym żeby cały dół był w jednym spójnym charakterze zrobiony (od wiatrolapu przez kuchnię do salonu), żeby całość pasowała do siebie a nie żey w każdym pomieszczeniu był inny styl i inne kolory. W kuchni sporo się musiałam nagłowić żeby była jasnym pomieszczeniem, ale żeby całość pasowała do tej ciemnej oprawy okna.

Mam nadzieję że będziesz zadowolony z okien :) - My jesteśmy z wyglądu zadowoleni. Oczywiście gdzieś może byśmy okno powiększyli a gdzieś zmniejszyli ale to już inna kwestia:)

Wcześniej też po zamontowaniu końcem października wydawało mi się ze w domku jest ciemno przez te 3 szyby ale to raczej efekt tego że nie ma tynków ani elektrtyki a na polu zrobiło się szaro, jesiennie. Teraz jak spadł śnieg, na polu biało to w domu znowu jest jasno i już się tym nie przejmuję :)

Edytowane przez Nutka_

nutka, do uslug :)

Ja się do Ciebie jeszcze będę przymilać wiosną jak będę projektować ogród. Podpatruję Twój ogrodowy blog - jest super, wyszukuje już roślinki i zastanawiam się jak to wszystko ułożyć. Mam w ogrodzie też małą skarpę do zagospodarowania (jest spadek terenu) więc szukam co i jak się tam sadzi. Chcę posadzić też jakieś drzewa bo jesteśmy na gorce i woda nam nie grozi ale za to jak wicher zawieje...:) to głwoę urywa - ani jednego drzewa na horyzoncie:)

Niestety nie zacznę się w to bawić przed zrobieniem ogrodzenia - mamy do ogrodzenia 128 metrów i długo rozkminialiśmy jak nie wydać na to kupę kasy, jakoś nie wyobrażam sobie wydania 30 tysięcy na zwykłe ogrodzenie takiej małej działki a takie wyceny dostawaliśmy od różnych ekip. Ostatecznie wymyślilismy chyba jakiś fajny sposób - jak nam się to uda zrealizować za jakieś 2 - 3 miesiące to opiszę dokładnie koszty i co i jak zrobiliśmy.

Nutka co do ogrodzenia to tak jak Ci pisałem wcześniej nas zrobienie tyłu i boków z tych paneli wyniosło ok 7 tysięcy ale przód hm... jak liczę biorąc pod uwagę słupki z cegły która jest na kominie z betonami na podmurówkę, sztachetami, bramą i furtką to z 15 tysi się uzbiera więc te 30 000 nie jest takie wielkie :)

Witam.

A ja dalej z oknami- mam wycenę na okna na profilu ALUPLAST i z montażem jest to 13 000 profil 5o komorowy okna 2 szybowe. Jest jedno ale Pan twierdzi, że okna balkonowe powinne mieć poprzeczki gdyż mogą się wypaczać. Czy ktoś ma jakąś wiedzę na/t tego profilu?

Gość 80mariusz80
Tak, drzwi balkonowe również są typowe. Szerokość w świetle muru 1100 mm to maksymalna szerokość dla wysokości tych drzwi. Jest to na granicy wytrzymałości ale dopuszczalne. Jeśli jest problem ze znalezienem wykonawcy takich drzwi, to tylko dlatego że robią drzwi (mam na myśli PCV) na g.... profilach które by się wypaczyły po paru latach nawet gdyby była szerokość w świetle muru 1000. Nie będę wymieniał chińskich profili i niektórych polskich, bo mogę obrazić kogoś kto kupował od tych firm, a mnie guzik do gustów inwestorów. Dlatego przy drzwiach balkonowych zazwyczaj słyszysz że zrobią Ci albo dzielone, albo z belką poprzeczną albo zmniejsz (zwęź) Pan otwór. U mnie akurat murarz się pomylił - zrobił mi szerokość 1200 (myślał że 1100 to szerokość ościeżnicy i dodał na futrynę :) ), ale w efekcie wyszło mi to na dobrze, bo mam drzwi dwuskrzydłowe które wyglądają całkiem zgrabnie i można przejść przez jedno skrzydło.

Większość okien PCV w Polsce jest robionych na Aluplaście, ponoć ok. 3/4. Niby niemiecka jakość, produkowana w Polsce. Nie są mi znane walory użytkowe tego profilu po x-latach użytkowania, więc nie osądzam. W każdym razie obecnie najpopularniejszy profil w Polsce.

Edytowane przez 80mariusz80

Witajcie! Bardzo was proszę o kosztorys do banku pilnie potrzebuję na piątek podaję maila [email protected] Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

Ania

JA również prosiłąbym o przesłanie tego kosztorysu ciągle nie możemy się doliczyć ile kredytu nam potrzeba:( (email [email protected]) Z góry bardzo dziękuję wszystkim pomocnym osobom:):)