mWilQ 02.02.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Też jestem bardzo ciekaw jak to u Was wychodzi. U nas teraz schodzi około 40kg ekogroszku na dobę ~ 25zł plus prąd na zasilanie dmuchawy, podajnika i 3 pomp. Temperatura wewnątrz wszędzie w części mieszkalnej 22.5st, na zewnątrz w nocy -16 w dzień -11. W piwnicy chłodniej, najzimniej w garażu (chociaż grzejnik na full ale jednak brama robi swoje) Ocieplenie 15cm styro, na piwnicy 10cm, nie mamy nawet jeszcze kleju na siatce, więc mogą być nieszczelności Skosy 25cm wełny, sufity 30cm wełny. Można nas podglądać na https://esterownik.pl/remote/974 "Archiwum > Wykresy", a w "Archiwum > Alarmy" są daty zasypów - jeden zasyp to około 130kg węgla. Zmiany ustawień też są dla nas dostępne? Już widzę tylko do odczytu Pewnie znajomym wysyłacie przed wizytą, żeby dostosowali odpowiednio swój ubiór. Ogólnie ciekawie zaprezentowany schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 02.02.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Zmiany ustawień też są dla nas dostępne? Może lepiej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina123 02.02.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 aLien 01Mnie również bardzo podoba się wnętrze Twojego domu i muszę przyznać, że chętnie obejrzałabym jeszcze inne pomieszczenia np łazienki. Ja niestety nie mogę sie jeszcze pochwalić takimi zdjeciami, bo mamy stan surowy otwarty.Zachęcam innych do "pochwalenia się" wystrojem domu zwłaszcza salon, kuchnia, łazienkiZ gory dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 03.02.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Zrobiło się zimno - mam w związku z tym pytanie: jakie ilości opału idą Wam dziennie? Wszyscy mamy ten sam projekt, do pełni wiedzy proszę o info o grubości ocieplenia i temp zewnętrznej. Artur Nikt więcej się nie pochwali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 03.02.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Nikt więcej się nie pochwali? Może jeszcze ktoś aLien 01, a jak u ciebie na gazie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.02.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Nikt więcej się nie pochwali? Ja obecnie grzeje się tylko komikiem z płaszczem wodnym. W zeszłym roku zeszło mi około 9mp drewna w tym zejdzie około 10mp. Grzejemy od 16 do 22, temperatura w domu 22C-23C. Jak wracamy z prac przed rozpalaniem jest około 19C. Dom ocieplony 15cm styropiany lambda = 031, dach 2x15cm lamda = 039 i 033. Co prawda mam już gaz jednak lubię palić w kominku i z piecem jeszcze sobie poczekam Sam jestem ciekawy ile w praktyce idzie gazu aby ogrzać RODO. Przy obecnych cenach drewna trzeba liczyć, że ogrzanie domu wyniesie około 2000zł P.S. Artur a co tam słychać u Ciebie coś działasz w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.02.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 paulina123 specjalnie dla ciebie Łazienka dolna: Łazienka górna: Pokój córki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 03.02.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ... P.S. Artur a co tam słychać u Ciebie coś działasz w środku? Działam - stąd pytanie o koszty ogrzewania. Zbliżam sie do stanu deweloperskiego :bash:Od półtora tygodnia działa gazowe ogrzewanie. Tyle, że nie mam jeszcze ocieplonego dachu - czekam na doschnięcie tynków (posadzki robiłem w listopadzie). Na dole temp 10C, u góry 6 gazu idzie 20m3 na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek- 03.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Może jeszcze ktoś aLien 01, a jak u ciebie na gazie? U mnie ogrzewanie gazowe. Obecnie idzie ok 16m3 gazu/dobe, z tym ze na dole jest bardzo cieplo (nawet 25 stopni), u gory nieco chlodniej, wieczorem przed snem dogrzewamy lekko farelka. Ocieplenie 15cm styropianu, 20cm skosy i sufity, dodatkowo ocieplone sciany kolankowe od wewnatrz styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.02.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 U mnie ogrzewanie gazowe. Obecnie idzie ok 16m3 gazu/dobe, z tym ze na dole jest bardzo cieplo (nawet 25 stopni), u gory nieco chlodniej, wieczorem przed snem dogrzewamy lekko farelka. Ocieplenie 15cm styropianu, 20cm skosy i sufity, dodatkowo ocieplone sciany kolankowe od wewnatrz styropianem. Dużo to jakie macie rachunki za gaz - 1000zł/1m-c?. Jak dobrze pamiętam cena gazu za 1m3 to 2zł a do tego dochodzą jeszcze opłaty stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 03.02.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Ok to i ja powiem cos niecos na temat ocieplenia i ogrzewania. mam oczywiscie Rodoska z pojedynczym garazem, sciany z pustaka ceramicznego 25cm ocieplonego 20 cm welny mineralnej Rockwoola, okna 3 szybowe + rolety zewnetrzne, sciany fundamentu ocieplone 10 cm styropianu, na posadzkach na parterze (oprocz garazu bo tam nie mam nic - ze wzgledy na popelniony blad fachmana) mam od 18-24cm styropianu, w skosach dachu mam 25 cm welny az po sam szczyt (stryszek rowniez), nad sufitem mam 30 cm welny. Wentylacja mechaniczna z rekuperacja, niestety bez wstepnej nagrzewnicy elektrycznej ani GWC i teraz po pary dniach mrozow mi zamarzla kominek jest ale bez rozprowadzenia ciepla, palimy nim 3-4 razy w miesiacu (pomijalny wplyw na srednie zuzycie gazu) w domu sa 2 osoby dorosle i 2 dzieci, temperatura w dzien oscyluje wokolo 20,5 w nocy przy tych mrozach spada do ok 19,3. System ogrzewania to piec WOLF, podlogowka na parterze, na poddaszu grzejniki (lazienka grzejniki + podlogowka). Piec pracuje na funkcji uwzglednienia temperatury pomieszczenia, czyli srednio pracuje przez 8-10 godzin potem sie wylacza a mimo tego temp gwaltownie nis spada (izolacja i podlogowka robi swoje) Przy temperatutrach jakie byly jeszcze ok 2-3 tygodni temu czyli w okolicy 0 stC (w nicy nieznacznie ponizej 0) piec spalal okolo 6 kubikow, przy temp -5 (-7)stC w dzien i -10 stC w nocy spalal ok 8 m3, przy obecnych temoperaturach w dzien -15 i w nocy -23 (tak mialem wczoraj i tej nocy) poszlo mi jakiec 10-11 kubikow gazu. Oczywiscie wloczone jest w to CWU. Na przyklad za grudzien placilem 360 zeta za gaz, a za styczen 401 PLN (184 m3). Przewiduje koszty za CO i CWU za rok przy obecnych stawkach na ok 2500 PLNow. Najzimniejszy jest pokoj nad garazem i garderoba, mocno sie wychladza od garazu mimo iz na podlodze mam 8 cm styropianu - chyba przykleje jeszcze w lecie z 2-3 cm na suficie w garazu i przeciagne klejem. Czy moja wypowiedz jest wystarczajaca? Edytowane 3 Lutego 2012 przez Namtar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Namtar i to są normalne rachunki za gaz. Trzeba jednak zauważyć, że inni trzymają wyższą temperaturę. Ja optymalnie czuję się w temp. 22C ale to jest kwestia indywidualna.Co do pokoju nad garażem to fakt wychładza się najszybciej. Dałem dlatego tam 2 grzejniki i plus jest taki, że szybko się nagrzewa. Ogólnie żałuję, że zrobiłem tam pokój córki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 03.02.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ok to i ja powiem cos niecos na temat ocieplenia i ogrzewania. ... Najzimniejszy jest pokoj nad garazem i garderoba, mocno sie wychladza od garazu mimo iz na podlodze mam 8 cm styropianu - chyba przykleje jeszcze w lecie z 2-3 cm na suficie w garazu i przeciagne klejem. Czy moja wypowiedz jest wystarczajaca? Ten pokój nad garażem faktycznie jest najzimniejszy. Mam w calym domu podłogówkę, ale nad garażem wyprowadziłem podejście pod grzejnik, zobaczymy czy sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.02.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 a u mnie wbrew pozorom najzimniej jest w tym najmniejszym pokoiku, pokoj nad garazem calkiem przyzwoicie trzyma tempe. mam 3 grzejniki - 1 garderoba, 1 przy dachowym i 1 duzy pod oknem, mam tez 5 cm styro na suficie w garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek- 03.02.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Dużo to jakie macie rachunki za gaz - 1000zł/1m-c?. Jak dobrze pamiętam cena gazu za 1m3 to 2zł a do tego dochodzą jeszcze opłaty stałe. Gdyby bylo caly miesiac bylo po -20 stopni to pewnie tyle by sie uzbieralo. Na razie od 15 pazdziernika do dzis poszlo 1060m3 gazu czyli dobrze ponad 2000 PLN. Nie moge dogadac sie ze sterownikiem. Przy trybie "korekta" (czyli z pogodowka) mimo ustawionych 20,5 stopni temperatura na czujniku jest 23,5 stopnia i spalanie 16m3/dobe. Przy 0 stopni bylo ok 8m3/dobe, czyli mniej wiecej 0,4m3/dobe na kazdy stopien roznicy temperatur. Jeszcze jedna ciekawa rzecz - skracanie "okienek" czasowych generalnie niewiele daje - zuzycie raczej bylo nawet wieksze. Aha. Robilem badanie termowizyjne domu i nie wyszlo wcale tak zle. Poprawki wymaga jedno okno polaciowe i bok kapliczki z przodu domu. Szyby wyszly rewelacyjnie, za to ramy okien (czyli stolarka PCV) nie za dobrze. Czekam na ostateczne wyliczenia, jesli wyjdzie duzo gorzej niz deklarowal producent bede reklamowal. Edytowane 3 Lutego 2012 przez artek- Uzupelnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 03.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jak jesteśmy przy ociepleniu to mam prośbę:Jakiś czas temu poruszaliśmy temat nieocieplonej ściany na styku muru i dachu- czy ktoś kto nie ma ocieplonej tej przestrzeni może zerknąć co w tym czasie się tam dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina123 04.02.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 aLien01!Dziekuję bardzo, łazienki śliczne. Widać,żewystrój domku był solidnie przemyślany. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 04.02.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 TARz tego co kojarze to Ty masz nagrzewnice w inst reku, jak czesto sie teraz zalacza i ile czy orietujesz sie jakie koszty generuje - zastanawiam sie miedzy rozwiazaniami: nagrzewnica wstepna przed reku a GWC glikolowy, obecnie nie wiem jak szybko splacilby sie wiekszy wydatek na glikolowy w porownaniu do nagrzewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 mam, ale zmodyfikowalam system, nagrzewnica nie zalacza sie z automatu (tak mialam w zeszlym roku i centrala nie wykorzystywala wszelkich swoich mozliwosci przy odzysku) oczywiscie moglabym modyfikowac czujniki temperatury powietrza ale dalam sobie spokoj. teraz nagrzewnice mam na osobnym obiegu i moge ja wlaczac z reki, w tym sezonie pracowala tylko 5 dni i glownie w ostatnim tygodniu. nie wiem jakie koszty generuje, moc mojej nagrzewnicy to albo 1,6 albo 2 kW , juz nie pamietam dokladnie. nie mam doswiadczenia z GWC, nie wchodzimy w ten temat. edit: dzis jest wylaczona, reku daje rade nawet sie nie wylacza na odszranianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superelmirka 05.02.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 W końcu chyba mamy ekipę i przymierzamy się do budowy. Pojawiają się pierwsze pytania. W projekcie mamy fundament lany ale wykonawca proponuje fundament z bloczków. Które rozwiązanie uważacie za lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts