margaret2011 06.02.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam.Dostałam wycenę montażu wraz z materiałem instalacji wod-kan, co i cw w rodo6.Proszę o sugestie co do ceny, ewentualnie o co dopytać wykonawcę. Z góry dziękuję za opinie. 1 INSTALACJA WOD-KAN MATERIAŁ +ROBOCIZNA 4.800,00 2 STELAŻE WC 5W1 2szt.x620 1.240,00 RAZEM 6.040,00 OGRZEWANIE 1 OGRZEWANIE PODŁOGOWE OKOŁO 48M2X80 3.840,002 PION GRZEWCZY+SZAFKI ROZDZIELACZOWE 1.800,00 3 GRZEJNIKI ŁAZIENKOWE STANDARD 2X550 1.100,00 4 GRZEJNIKI STANDARD 8SZT. 4.900,00 5 PION GRZEWCZY DO GRZEJNIKÓW 1.200,00 6 ORUROWANIE DO GRZEJNIKÓW 1.600,00 7 MODUŁY GŁOWICE ZACISKI DO GRZEJNIKÓW 1.100,00 8 MIESZACZ DO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO 1.500,00 9 ROBOCIZNA 1.900,00 RAZEM 18.940,00 KOTŁOWNIA 1 KOCIOŁ DE DIETRCH MCR 3.240,00 lub2 KOCIOŁ DE DIETRICH MCA 7.100,00 3 ZASOBNIK 150L 1.700,00 4 POMPA CYRKULACYJNA ZAWORY NACZYNIA 1.700,00 5 SYSTEM-POWIETRZNO-SPALINOWY 1.500,00 6 ROBOCIZNA 1.800,00 UWAGI:KOSZTORYS NIE OBEJMUJE ROBÓT BUDOWLANYCH WYLEWKI CEMENTOWEJ,DODATKOWEJ WARSTWY STYROPI. PRZYŁĄCZY ZEWNĘTRZNYCH ORAZ ZAKUPU I MONTAŻU ARMATURY SANITARNEJ,ODKURZACZA CENTRALNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.02.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam. Dostałam wycenę montażu wraz z materiałem instalacji wod-kan, co i cw w rodo6. Proszę o sugestie co do ceny, ewentualnie o co dopytać wykonawcę. Z góry dziękuję za opinie. 1 INSTALACJA WOD-KAN MATERIAŁ +ROBOCIZNA 4.800,00 2 STELAŻE WC 5W1 2szt.x620 1.240,00 RAZEM 6.040,00 OGRZEWANIE 1 OGRZEWANIE PODŁOGOWE OKOŁO 48M2X80 3.840,00 2 PION GRZEWCZY+SZAFKI ROZDZIELACZOWE 1.800,00 3 GRZEJNIKI ŁAZIENKOWE STANDARD 2X550 1.100,00 4 GRZEJNIKI STANDARD 8SZT. 4.900,00 5 PION GRZEWCZY DO GRZEJNIKÓW 1.200,00 6 ORUROWANIE DO GRZEJNIKÓW 1.600,00 7 MODUŁY GŁOWICE ZACISKI DO GRZEJNIKÓW 1.100,00 8 MIESZACZ DO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO 1.500,00 9 ROBOCIZNA 1.900,00 RAZEM 18.940,00 KOTŁOWNIA 1 KOCIOŁ DE DIETRCH MCR 3.240,00 lub 2 KOCIOŁ DE DIETRICH MCA 7.100,00 3 ZASOBNIK 150L 1.700,00 4 POMPA CYRKULACYJNA ZAWORY NACZYNIA 1.700,00 5 SYSTEM-POWIETRZNO-SPALINOWY 1.500,00 6 ROBOCIZNA 1.800,00 UWAGI:KOSZTORYS NIE OBEJMUJE ROBÓT BUDOWLANYCH WYLEWKI CEMENTOWEJ,DODATKOWEJ WARSTWY STYROPI. PRZYŁĄCZY ZEWNĘTRZNYCH ORAZ ZAKUPU I MONTAŻU ARMATURY SANITARNEJ,ODKURZACZA CENTRALNEGO. margaret, ciezko mi sie ustosunkowac do ceny (robilam dawno i pamiec szwankuje, dwa - nie mam podlogowki) natomiast w ofercie niech instalator dokladnie Ci okresli typy i rodzaje materiałów w tej cenie np. grzejniki - jakiej firmy, jakie moce, jakie typy, jedno-dwurzedowe itp. okreslenie "standard" wiele nie mowi, to samo stelaże wc, jakiej marki rury do podlogowki, zeby nie byla to jakas chinszczyzna "no name" itp. szczegoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RozAnia 06.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam.Nadal zmagam się z wyborem wykonawcy do C.O i C.U.W. Zastrzelili mnie stwierdzeniem że grzejniki muszę mieć pod oknami dachowymi, bo jak nie to będą mi zamarzać przy aktualnych temperaturach i że nie powinienem dawać wanny pod oknem dachowym bo będzie mi zimno jak w zimie będę się kąpał. Czy wam powstaje lód na oknach dachowych i jak z tym kąpaniem w zimie (trochę mnie wystraszyli ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć). Proszę o opinię od mieszkających np. aLien01, też masz wannę pod oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.02.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Witam. Nadal zmagam się z wyborem wykonawcy do C.O i C.U.W. Zastrzelili mnie stwierdzeniem że grzejniki muszę mieć pod oknami dachowymi, bo jak nie to będą mi zamarzać przy aktualnych temperaturach i że nie powinienem dawać wanny pod oknem dachowym bo będzie mi zimno jak w zimie będę się kąpał. Czy wam powstaje lód na oknach dachowych i jak z tym kąpaniem w zimie (trochę mnie wystraszyli ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć). Proszę o opinię od mieszkających np. aLien01, też masz wannę pod oknem jak najbardziej pod oknami dachowymi powinny byc grzejniki , niestety zrobilam blad i nie dalam w lazience, my mamy tylko grzejnik rurkowy na scianie przy wejsciu i mamy ciepla podloge cieplo od instalacji c.o (caly wezel przechodzi nam przez lazienke), Ale przyznaje - w lazience jest za zimno, dodatkowo chodzi w czasie kapieli grzejnik termowentylatorowy i wtedy jest ok. Nie dawanie wanny pod oknem - instalator przesadza edit: mi lod czasem osadza sie w lazience ale chyba Namtar ma ten problem we wszystkich oknach (mimo grzejników) faktem jest, ze okna dachowe sa beznadziejnej jakosci - niezaleznie od marki - wychodzi w uzytkowaniu - u siebie mam velux i fakro i oba to jeden badziew. Edytowane 6 Lutego 2012 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 06.02.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam. Nadal zmagam się z wyborem wykonawcy do C.O i C.U.W. Zastrzelili mnie stwierdzeniem że grzejniki muszę mieć pod oknami dachowymi, bo jak nie to będą mi zamarzać przy aktualnych temperaturach i że nie powinienem dawać wanny pod oknem dachowym bo będzie mi zimno jak w zimie będę się kąpał. Czy wam powstaje lód na oknach dachowych i jak z tym kąpaniem w zimie (trochę mnie wystraszyli ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć). Proszę o opinię od mieszkających np. aLien01, też masz wannę pod oknem Ja się z tym zgadzam, czytałam sporo opini o problemach z cieknącymi oknami dachowymi pod którymi nie ma grzejnika, nawet tu na tym forum. Dlatego też własciwie pod każdym oknem dachowym planujemy przynajmniej nieduży grzejnik. Nie wiemy jeszcze właśnie tylko jak z łazienką ale chyba też zrobimy. Z tą wanną...no ja bym nie chciała żeby mi od okna wiało i też wanny tam nie daje alemoże lepiej niech wypowie się aLien który z takiego rozwiązaia korzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 06.02.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam. Dostałam wycenę montażu wraz z materiałem instalacji wod-kan, co i cw w rodo6. Proszę o sugestie co do ceny, ewentualnie o co dopytać wykonawcę. Z góry dziękuję za opinie. 1 INSTALACJA WOD-KAN MATERIAŁ +ROBOCIZNA 4.800,00 2 STELAŻE WC 5W1 2szt.x620 1.240,00 RAZEM 6.040,00 OGRZEWANIE 1 OGRZEWANIE PODŁOGOWE OKOŁO 48M2X80 3.840,00 2 PION GRZEWCZY+SZAFKI ROZDZIELACZOWE 1.800,00 3 GRZEJNIKI ŁAZIENKOWE STANDARD 2X550 1.100,00 4 GRZEJNIKI STANDARD 8SZT. 4.900,00 5 PION GRZEWCZY DO GRZEJNIKÓW 1.200,00 6 ORUROWANIE DO GRZEJNIKÓW 1.600,00 7 MODUŁY GŁOWICE ZACISKI DO GRZEJNIKÓW 1.100,00 8 MIESZACZ DO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO 1.500,00 9 ROBOCIZNA 1.900,00 RAZEM 18.940,00 KOTŁOWNIA 1 KOCIOŁ DE DIETRCH MCR 3.240,00 lub 2 KOCIOŁ DE DIETRICH MCA 7.100,00 3 ZASOBNIK 150L 1.700,00 4 POMPA CYRKULACYJNA ZAWORY NACZYNIA 1.700,00 5 SYSTEM-POWIETRZNO-SPALINOWY 1.500,00 6 ROBOCIZNA 1.800,00 UWAGI:KOSZTORYS NIE OBEJMUJE ROBÓT BUDOWLANYCH WYLEWKI CEMENTOWEJ,DODATKOWEJ WARSTWY STYROPI. PRZYŁĄCZY ZEWNĘTRZNYCH ORAZ ZAKUPU I MONTAŻU ARMATURY SANITARNEJ,ODKURZACZA CENTRALNEGO. Szczegóły, szczegóły i jeszcze raz szczegóły. A najlepiej, jeśli koleżanka ma ochotę, to samemu załatwić materiał. Zasobnik 150L za 1700 PLN? Do siebie kupiłem z Galmetu 300-litrowy z dwiema wężownicami za niecałe 2100 (brutto). Na Allegro chodzą z Biawaru (dla mnie lepsza firma od Galmetu) 150-litrowe za 1200-1300 PLN; jak się dogadasz z oferującym, to poza Allegro da Ci jeszcze niższą cenę, a jak znajdziesz kogoś taniej i ostrzelasz ogniem krzyżowym to Ci jeszcze trochę zejdzie albo kuriera da taniej. Minuta roboty na kompie i masz już conajmniej 400 PLN taniej. U mnie wod-kan, c.o., c.w.u. materiał + robocizna niecałe 40.000 PLN (mam w pełni podpiwniczony, wychodzi trochę więcej jak bez podpiwniczenia; materiał załatwiałem sam). W tej cenie nie są wliczone umywalki, muszle, czyli tzw. "biały montaż". Grzejniki drabinkowe - ze 100 PLN wykonawca na tym będzie miał, u mnie większy rozmiar z Purmo typ Santorini C jeśli dobrze pamiętam, 2 szt. za 1200 PLN. Grzejniki "standard" 8 szt. za 4900 PLN - co to ma być, stalowe, żeliwne, aluminiowe? Jak aluminiowe to ja dałem za wszystkie (w tym piwnica+wykusz) 3724 PLN (brutto) z dowozem (bez głowic termostatycznych). Jak będziesz mieć piec na węgiel to instalacja najprawdopodobniej w układzie otwartym (zbiornik przelewowy) - zatem w grę wchodzą tylko grzejniki aluminiowe, bo na stalowe producenci nie dają gwarancji (musi być układ zamknięty), a żeliwne są za ciężkie na te porothermy (przynajmniej ja bym się bał je wieszać, zwłaszcza na ściankach 11,5cm). Rurki do wody - z czego, jaki materiał, producent, itd, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gewe 06.02.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 W końcu chyba mamy ekipę i przymierzamy się do budowy. Pojawiają się pierwsze pytania. W projekcie mamy fundament lany ale wykonawca proponuje fundament z bloczków. Które rozwiązanie uważacie za lepsze? Ja u siebie zmieniłem na bloczki. tz. stopa 50x50 była zbrojona i zalewana gruszka a resztę już wyciągałem bloczkami. Jest to bardziej pracochłonne ale potem jest czystsza robota, jeśli chodzi o gruntowanie dysperbite czy ocieplanie styropianem fundamentów i łatwe rozprowadzenie kanalizacji. Uważam, że jest to chyba najlepsze rozwiązanie gdybym miał robić jeszcze raz fundamenty to napewno zrobiłbym tak samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 06.02.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 PS. Przy co i wodkan ostrzegam przed firmą Diamond - nie kupuj tego chińskiego badziewia, od zaślepki, przez zawory po grzejniki, i Bóg sam jeden wie co tam jeszcze trzaskają. Logo to taka uśmiechnięta buźka z przymkniętym jednym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 07.02.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam. Nadal zmagam się z wyborem wykonawcy do C.O i C.U.W. Zastrzelili mnie stwierdzeniem że grzejniki muszę mieć pod oknami dachowymi, bo jak nie to będą mi zamarzać przy aktualnych temperaturach i że nie powinienem dawać wanny pod oknem dachowym bo będzie mi zimno jak w zimie będę się kąpał. Czy wam powstaje lód na oknach dachowych i jak z tym kąpaniem w zimie (trochę mnie wystraszyli ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć). Proszę o opinię od mieszkających np. aLien01, też masz wannę pod oknem Polecam grzejniki pod oknami dachowymi, ja mam pod trzema oknami grzejnik V21 600x500 i gdy piec pracuje nie jest tak zle, choc przy mrozach -13 i wiekszych mam w dolnych rogach oblodzone. Niech mi nikt nie mowi ze to zalezy od ocieplenia ramy okiennej, bo to bzdura, sam robilem ocieplenie poddasza wiec zwracalem uwage na ewentualne mostki termiczne. W lazience mam dwa grzejniki i podlogowke, niestety wieczorami jest w niej dosc chlodno (jak na lazienke) ale to wina charakteru ogrzewania. Okna mam z Veluxa, nie te z najnizszej polki, myslalem ze jak kupie troszke lepsze to moze bedzie OK, ale ... mialo byc dobrze a jest jak zwykle. Co do wanny natomiast, hmmm ja bym jej nie dawal pod oknem, raz ze czuc wiekszy chlod od okna dachowego, dwa zwiekszasz ilosc pary ktora osiada i wykrapla sie na oknie, trzy nie ma mozliwosci szybkiego osuszenia okna. O wanne najlepiej zapytac aLiena konkluzje mam jedna Chron Nas Panie od glodu, zarazy i okien dachowych !!!!! Ogolnie rzecz ujmujac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.02.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Chron Nas Panie od glodu, zarazy i okien dachowych !!!!! Amen dlatego dzis bym budowala z plaskim dachem, wiecej miejsca, mniej problemow, bez dachowych i dobrze doswietlony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 07.02.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Polecam grzejniki pod oknami dachowymi, ja mam pod trzema oknami grzejnik V21 600x500 i gdy piec pracuje nie jest tak zle, choc przy mrozach -13 i wiekszych mam w dolnych rogach oblodzone. Niech mi nikt nie mowi ze to zalezy od ocieplenia ramy okiennej, bo to bzdura, sam robilem ocieplenie poddasza wiec zwracalem uwage na ewentualne mostki termiczne. W lazience mam dwa grzejniki i podlogowke, niestety wieczorami jest w niej dosc chlodno (jak na lazienke) ale to wina charakteru ogrzewania. Okna mam z Veluxa, nie te z najnizszej polki, myslalem ze jak kupie troszke lepsze to moze bedzie OK, ale ... mialo byc dobrze a jest jak zwykle. Co do wanny natomiast, hmmm ja bym jej nie dawal pod oknem, raz ze czuc wiekszy chlod od okna dachowego, dwa zwiekszasz ilosc pary ktora osiada i wykrapla sie na oknie, trzy nie ma mozliwosci szybkiego osuszenia okna. O wanne najlepiej zapytac aLiena konkluzje mam jedna Chron Nas Panie od glodu, zarazy i okien dachowych !!!!! Ogolnie rzecz ujmujac A ja póki co nie narzekam ale nie użytkujemy jeszcze górnej łazienki. Natomiast ani lodu ani skraplania nie zauważyłem, a mamy chyba wszystkie możliwe kombinacje pod oknami: tylko podłogówka, grzejnik, grzejnik zakręcony (czyli defacto brak grzania). Okna Roto z blokiem termoizolacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 07.02.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 PS. Przy co i wodkan ostrzegam przed firmą Diamond - nie kupuj tego chińskiego badziewia, od zaślepki, przez zawory po grzejniki, i Bóg sam jeden wie co tam jeszcze trzaskają. Logo to taka uśmiechnięta buźka z przymkniętym jednym okiem. My mamy grzejniki Diamond Wulkan - co ma być z nimi nie tak? Oprócz tego, że dochodzi nam w instalce do elektrolizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 07.02.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Grzejniki stalowe mają być firmy Kermi, możecie coś o tej firmie powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Grzejniki stalowe mają być firmy Kermi, możecie coś o tej firmie powiedzieć? mialam w poprzednim mieszkaniu i teraz tez je mam. jestem bardzo zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metii 08.02.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam! Śledzę wątek Domu w Rododendronach od ponad dwóch lat. Znalazłam tu kilka ciekawych rozwiązań które zastosowałam w swoim domu. Między innymi rezygnowaliśmy z gabinetu na dole, nie mamy przejścia z wiatrołapu do kuchni, Mieszkamy już od 6 miesięcy i dom jest na prawdę przyjazny i dobrze się w nim mieszka. Wklejam kilka zdjęć salonu i kuchni.(mam nadzieję, że się uda, wcześniej tego nie robiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superelmirka 08.02.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dzieki gewe, co odpowiedz pozdrawiam, Ja u siebie zmieniłem na bloczki. tz. stopa 50x50 była zbrojona i zalewana gruszka a resztę już wyciągałem bloczkami. Jest to bardziej pracochłonne ale potem jest czystsza robota, jeśli chodzi o gruntowanie dysperbite czy ocieplanie styropianem fundamentów i łatwe rozprowadzenie kanalizacji. Uważam, że jest to chyba najlepsze rozwiązanie gdybym miał robić jeszcze raz fundamenty to napewno zrobiłbym tak samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superelmirka 08.02.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Metii bardzo ładne wnętrza! Bardzi mi sie podobaja:) Czy w wolnej chwili mogłabyś proszę wstawić zdjęcia łazienek, bo powoli zaczynamy się zastanawiać jak wszystko rozstawić tam.. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metii 08.02.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Metii bardzo ładne wnętrza! Bardzi mi sie podobaja:) Czy w wolnej chwili mogłabyś proszę wstawić zdjęcia łazienek, bo powoli zaczynamy się zastanawiać jak wszystko rozstawić tam.. dzięki Witam! mamy zrobiona na razie tylko dolną łazienkę, postaram się wieczorem zrobić zdjęcia i wstawić je rano. Budowaliśmy systemem gospodarczym, prawie wszystkie rzeczy robiliśmy sami, więc w miarę możliwości finansowych będziemy wykańczać inne wnętrza Do tej pory mamy gotowy dół (chociaż wciąż brakuje sporo drobiazgów i nowych mebli) pokój córeczki (na przeciwko łazienki) oraz pokój nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 08.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Mam prośbę do wszystkich posiadających kocioł gazowy kondensacyjny. Podajcie moc swojego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.02.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Mam prośbę do wszystkich posiadających kocioł gazowy kondensacyjny. Podajcie moc swojego pieca. junkers cerapur smart ZSB-22-3c moc 21,8 kW -i uprzedzajac pytanie- tak jestem zadowolona (moj najlepszy zakup w domu oprocz kolektorow i reku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts