Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie układania izolacji z wełny pomiędzy stryszkiem a pokojami na poddaszu.

Pomiędzy jętki wcisnąłem 15cm wełny z rolki i na to od strony stryszku sklejka na podłogę.

Połać dachową na stryszku też mam wypełnioną wełną 15cm i na to folia potem sklejka.

I mam dylemat czy dokładać jeszcze izolacji pomiędzy pokojami a stryszkiem?

Jak patrzyłem na temperatury to na stryszku mam jakieś dwa -trzy stopnie mniej(13 stopni) niż w pokojach na poddaszu(15-16stopni).

Co prawda nie mam jeszcze zamontowanych schodów ale wejście jest zasłonięte sklejka więc powietrze nie przepływa swobodnie.

Jak u Was jest z temperaturą na stryszku?

Bo mi się wydaje ,że gdzieś mi to ciepła ucieka :/

Darek

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do osob które mają piec na eko groszek, o jakiej mocy (KW) macie swoje piece? Bo zakupiliśmy piec ogniwo 16KW ale teraz obawia, sie czy przy takich mroźnych zimach jaką teraz mamy on da rade dogrzac odpowiednio mieszkanie i baniak na wodę 300 l. Czy ktoś z Was ma piec o takiej mkocy ?

Gość 80mariusz80
Jak powinna wyglądać wylewka pod kominkiem- grubsza czy cieńsza. Czy dawaliście styropian?

U mnie co prawda jeszcze przed wylewkami, ale zaprosiłem do siebie fachowca od stawiania kominków, właśnie m.in. z pytaniem czy dawać styropian pod kominek. Odpowiedź zdecydowanie brzmiała: "nie", przy czym w naszym wypadku trzeba wziąść pod uwagę dwa aspekty: pod spodem mamy piwnice i będziemy stawiać piecokominek (popularny kiedyś na Śląsku "kachlok"), zatem coś przeciwnego niż tak popularne (jeszcze?) obecnie kominki z tzw. "zimną obudową".

Miej również na uwadze, żeby do kominka było doprowadzone świeże powietrze z zewnątrz. U mnie będzie rura fi160, ale dla osób bez piwnicy są produkowane płaskie rury (o przekroju prostokąta), które można zamaskować we wylewce i wyprowadzić na zewnątrz (minusem tego rozwiązania są straty ciepła podłogi). Parę razy miałem już gdzieś tę rurę, ale to naprawdę ważna rzecz i muszę ją zrobić. Ogień potrzebuje tlenu do spalania i będzie Ci go zasysał z otoczenia, kiedyś nie było z tym problemu, okna były mało szczelne, jednakże dzisiaj będzie Ci się tworzyć podciśnienie w mieszkaniu. Dodatkowo brak tego kanału może być w przyszłości źródłem tlenku węgla - mało medialny epitet, ale po wejściu na tą stronę i przeczytaniu paru informacji medialnych z wielu, włos się jeży na głowie:

http://www.kominypolskie.com.pl/

To tzw. "czarny raport". Polecam ku przestrodze.

Gość 80mariusz80
Mam pytanie do osob które mają piec na eko groszek, o jakiej mocy (KW) macie swoje piece? Bo zakupiliśmy piec ogniwo 16KW ale teraz obawia, sie czy przy takich mroźnych zimach jaką teraz mamy on da rade dogrzac odpowiednio mieszkanie i baniak na wodę 300 l. Czy ktoś z Was ma piec o takiej mkocy ?

U mnie 25 kW, a ja się martwiłem czy aby nie przepłaciłem i przewymiarowałem piec... Z tego co pamiętam, to zgodnie z projektem zapotrzebowanie mocy jest ok. 12 kW, więc myślę że 16 kW da sobie radę. A że bojler 300l ? Bez problemu! Jak dasz zawór mieszalnikowy albo trójdrożny, to kiedy w lato go przesterujesz (nie potrzebujesz ogrzewać domu), na ogrzewanie bojlera starczy łopata węgla (i tak za dużo), aby Ci ta woda w bojlerze syczała z gorąca. O to się nie martw. To jest właśnie dla mnie argumentem za ogrzewaniem bojlera wodą z pieca na węgiel, a nie z solarów. Rozumiem, że inwestycja ekologiczna, ale mnie interesuje kiedy ta inwestycja mi się zwróci - a porównując energię cieplną jaką uzyskam z całodniowego nagrzania cieczy grzewczej, a megadżuli uzyskanych z łopaty węgla, to zdecydowanie taniej wychodzi mi ogrzać tą wodę tradycyjnym kosztem (nie biorę już pod uwagę, że w zimie wydajność solarów jest dużo mniejsza). Dla mnie pompy ciepła, solary są inwestycją, ale długofalową, która zwróci mi się jak będę na emeryturze, albo moim dzieciom. Wtedy to zacznie zarabiać na siebie. Dzisiaj mnie interesuje tylko to, żeby szybko się wprowadzić do domu, bo budujemy z tego co uciułamy i nie wchodzę w zielone inwestycje (które nie są tanie). Jak za 20-30 lat będzie to standardem, to sobie założę (albo moje dzieci) solary, pompy ciepła, ogródkową elektrownię wiatrową i co tam jeszcze da radę przetworzyć.

Jedyne na co się skusiłem, to zbieranie deszczówki do podziemnych zbiorników :) Obliczyłem koszt inwestycji (własny pomysł) na ok. 1800-2000 PLN i jej zwrot najpóźniej za 8 lat (przy założeniu, że ceny wody za kubik nie będą rosły). Po tym okresie, każdy kubik wody z nieba idzie do mojej kieszeni (umycie auta, podlewanie ogrodu/ogródka). Jak się uda, zamieszczę fotorelację i sprzedam darmowo pomysł wykonania.

Edytowane przez 80mariusz80

My mamy Ogniwo Eko Plus 25kW i jest zdecydowanie przewymiarowany :( A grzejemy także piwnicę i zbiornik CWU 200l. Chętnie bym się wymienił na tego słabszego.

Witam Wszystkich. Od wiosny jak tylko śniegi puszczą i załatwimy wszystkie papierki, zamierzamy ruszac z budową. Wybraliśmy projekt "Dom-w-rododendronach-6-g2p". Mam prośbę do wszystkich, którzy posiadają takie domki, co warto zmienic i co zmieniliście w projekcie.

Gość 80mariusz80
Witam Wszystkich. Od wiosny jak tylko śniegi puszczą i załatwimy wszystkie papierki, zamierzamy ruszac z budową. Wybraliśmy projekt "Dom-w-rododendronach-6-g2p". Mam prośbę do wszystkich, którzy posiadają takie domki, co warto zmienic i co zmieniliście w projekcie.

Pomysłów jest bardzo dużo. Warto poświęcić czas i przeczytać ten wątek od początku, cały. Zwłaszcza teraz, w mroźne i długie wieczory ;)

Pomysłów jest bardzo dużo. Warto poświęcić czas i przeczytać ten wątek od początku, cały. Zwłaszcza teraz, w mroźne i długie wieczory ;)

Czytam! Czytam! Trochę dużo tego. Chciałem dowiedziec się czy są jakieś "błędy" w projekcie, które warto poprawic.

chyba najszybciej bedzie przez "przeszukaj temat" , wpisz zmiany, bledy itp. hasla. Ten temat byl juz tyle razy walkowany, ze wystepuje kilkakrotnie. rozumiem, że starym wyjadaczom po prostu chyba juz sie nie chce pisac i powielac na ten sam temat ;)

Gość 80mariusz80

@TAR

Noooo... Pytania pojawiają się regularnie te same, koszt dachu, koszt SSO/SSZ, ile za okna, kosztorys do kredytu, etc. itd. itp. Kiedyś się wysiliłem i opisałem dokładnie chyba co do grosza ile mi wyszedł dach, z jakich materiałów i akcesoriów. Jak potem się ludziska pytali ile kosztuje dach, to jeszcze mi się chciało odszukiwać mój post i podklejać linka, teraz już macham na to ręką.

O, tak jak Mariusz napisał - warto przeczytać forum, sporo razy ten temat był poruszany.

Częśc rzeczy to rzecz gustu czy potrzeb (pokój na dole czy jego brak czy podniesienie ścianki kolankowej), część to cięcie kosztów (np ilość okien dachowych czy ilość balkonów) a część poprawa mankamentów w projekcie ( u nas to była zmiana schodów).

Chyba trzeba się wysilić i poczytać całość.

pozdrowienia!

Kazdy z nas byl tu nowy, tez mi sie juz nie chce pisac i czasem dywagowac na rozne tematy co by bylo gdyby, zwlaszcza ze juz mieszkam od 1,5 r. i jest jak jest.

No ale czasem trzeba pomoc, chociaz uwierzcie narzedzie do przeszukiwania watku jest naprawde sporym ulatwieniem dla nowicjuszy.

ps. na miejscu "nowych" nie chcialoby mi sie czytac wszystkiego, zwlaszcza, ze duzo tu rozmow o potocznie zwanej d... Maryny :lol2:

ale ja zaczynalam wczesniej i stanowczo mniej stron bylo nastukane.

Edytowane przez TAR

ps. na miejscu "nowych" nie chcialoby mi sie czytac wszystkiego, zwlaszcza, ze duzo tu rozmow o potocznie zwanej d... Maryny :lol2:

ale ja zaczynalam wczesniej i stanowczo mniej stron bylo nastukane.

i właśnie o to chodzi, wy zaczynaliście to było kilka stron, a teraz jest 380 do przestudiowania :bash:

i właśnie o to chodzi, wy zaczynaliście to było kilka stron, a teraz jest 380 do przestudiowania :bash:

Do tego w nich masa informacji nieistotnych (taka jak np. ten mój wpis :)) oraz posty, w których poznikały obrazki, przez co treść jest nie do końca zrozumiała.

Z drugiej strony kolejne powtórki spowodują, że za rok ktoś przyjdzie i będzie marudził, że ma 580 stron do przeczytania ;-)

Takie niestety błędne koło.

Przydałoby się zgromadzić wszystkie pomocne informacje (rozwiązania, statystyki, ceny, itp.) w jednym miejscu (vide: folder publiczny mWilqa) ALE: komu się będzie chciało? Na pewno nie tym co już mieszkają :)

Trzeba więc brać ten tema z dobrodziejstwem inwentarza ;-)

Najlepiej odpowie na to pytanie ten kto już mieszka co by zmienił jeszcze. My dopiero mamy stan zamknięty. Mogę powiedzieć co zmieniliśmy. Podnieśliśmy poddasze o 1 pustak a można było podnieść np o 2 pustaki. W kuchni są 2 okna więc jedno mogliśmy zlikwidować, wtedy łatwiej będzie dopasować meble. Wybraliśmy projekt z jednym garażem. W garażu nic nie zmieniliśmy. Kotłownię powiększyliśmy tym samym zmniejszając łazienkę. To tyle zmian jakie wprowadziliśmy. Jak się wprowadzimy to pewnie przyjdzie nam więcej pomysłów do głowy co można było jeszcze zmienić :)

Pozdrawiam

My podnieśliśmy ściane kolankową o 1 pustak. Zmieniliśmy schody zabiegowe na ze spocznikiem i teraz będąc u znajomych którzy tego nie uczynili w swoim rodku i widząc jakie schody zabiegowe są niewygodne jesteśmy zadowoleni ze zmiany a znajomi widząc nasze plują sobie w brodę że tego u siebie nie zmienili.

Zmieniliśmy wejście do górnej łazienki, zmienił się trochę pokój koło łazienki ale było warto. To wejście z projektu jest nieprzemyślane.

Zostawiliśmy pokój na dole i jesteśmy zadowoleni tak nam się podobało. W kuchnii zostawiliśmy 2 okna i 2 wejścia.

Witam Wszystkich. ..., co warto zmienic i co zmieniliście w projekcie.

Wydłuzyłem dom o 1,8m, a garaz o 0,5m. Kotłownia wylądowała za garażem, w jej miejscu jest pralnia. Okno w kuchni od strony wykuszu zlikwidowane.

Podniesiona ścianka kolankowa o jeden pustak. Z balkonów został tylko ten nad wykuszem, pozostałe dwa podzieliły los okna kuchni :)

Zmieniłem rozkład pomieszczen na piętrze.jeden z pokoi rozparcelowałem na garderoby i powiększenia łazienki. To zmieniłem, a co warto? Okaże się w życiu.:)