Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ania_andrzej żałujemy że nie zrezygnowaliśmy z jednego balkonu od strony tarasu. W zupełności 2 balkony by wystarczyły. Okno dachowe mamy tylko w górnej łazience. W małym pokoiku na piętrze bez okna dachowego jest ciemno moim zdaniem. Tam bez okna dachowego pokój wygląda jak ciemna nora, dobrze że bedę miała tam tylko garderobę. Balkon od strony wykusza został zmniejszony i jest tylko na wykuszu dlatego po tej stronie nie mamy układu okien jak w projekcie. Jeden pokój od tej strony ma małe okienko a drugi wąskie drzwi balkonowe z okienkiem.Kotłownia jest w piwnicy. To tyle

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My balkony wyrzuciliśmy dwa i z tego jesteśmy bardzo zadowoleni. Jak myślę o izolowaniu tego nad wykuszem i kupnem barierki to mi wystarczy.

Mieszkamy też teraz w domu jednorodzinnym i jak raz na rok wyjdę na balkon to już sukces - nie przydają sie na nic choć oczywiście ozdabiają elewację. Przede wszystkim siedzi się na tarasie, nie na balkonie.

O schodach już pisałam pare razy - tak jak powyżej pisze aga-gaga to świetny ruch. Jak będziemy mieli elektrykę i będzie się dało zrobić tam sensowne zdjęcie to wkleję tutaj.

U nas kotłownia została na miejscu (będzie piec gazowy) a pralnie zrobilismy nad garażem (jest podwójny) w miejscu garderoby przylegającej do łazienki górnej. Jest tam jedno dachowe okno, miejsce na pralkę, suszenie rzeczy, deskę do prasowania, itd. Chyba dodatkowe wc tam wstawimy.

Co do kuchni.

Drzwi od strony holu zostawiliśmy bo uparł się mój mąż (ja chciałam zamurować) i to był jednak dobry pomysł żeby zostawić przejście. W pokoju będzie parkiet a w kuchni i holu płytki więc jednak cieszę się że będzie można wejść w butach do kuchni, co pewnie się będzie często robić.

Okno zamurowaliśmy to małe w kuchni i szczerze mówiąc teraz bym tego nie zrobiła. Oczywiście zaprojektowaną mam tam teraz lodówkę i obok piecyk i kuchenke w słupku i dodatkowe szafki (trochę podobnie jak aLien tylko on ma większą lodówkę) ale jednak kuchnia nie jest już taka jasna i gdyby mogła cofnąć czas to zostawiłabym to okno tak jak jest w projekcie. No ale pewnie zawsze coś takiego się ma co by sie inaczej zrobiło:)

Edytowane przez Nutka_

zaluje: ze mam schody zabiegowe, ze nie wyrzucilam balkonu nad tarasem (choc moj ojciec jak przyjezdza uwielbia w nocy siedzieć i papierochy kurzyc), balkony mi sie przydaja do suszena prania wiosna i latem, ze drzwi tarasowych nie zrobilam potrójnych i suwanych, ze zostawilam slup w salonie, ze nie poszerzylam garazu o co najmniej metr, ze inaczej nie rozplanowalam komina - zamiast w kwadrat zrobilabym szachty w rzędzie, ale najbardziej zaluje, ze wybralam ten projekt:mad: i ze brakuje mi kasy na calkowite wyposazenie ;)

nie zaluje: zmiany wiekszosci drzwi balkonowych na okna, poniesionych inwestycji na rekuperacje i kolektory. ze kotłownia zostala jak w projekcie, mam tez tam pralnie, wygospodarowania czesci garazu na pom. gosp., ze z tylu domu od strony garazu sa drzwi, latem nie trzeba tyle chodzic, ze wypuscilam na zewnątrz 2 krany z woda i 4 dodatkowe gniazdka el. zewnetrzne, ze zrobilam odeskowanie pelne i dachowke ceramiczna, ze nie powiekszalam wiatrolapu, ze mam zamkniety wiatrolap, ze zlikwidowalam spizarke w kuchni, ze zrobilam dwa okna (mniejsze) i dwa wejscia do kuchni, ze podnioslam scianke kolankowa o 1 pustak, ze zrobilam tzw. cieple progi przy balkonach i niz mi nie przemarza.

Edytowane przez TAR

Kurczę coś mi subskrypcja nawala, bo dostałem maila dopiero po kilku zapisanych stronach.

Wracam powoli do normalnego funkcjonowania, więc i tutaj będę aktywniejszy. U nas zima. Na schodach powiło się tyle śniegu, że dzisiaj miałem problem z zamknięciem drzwi. Przy oknach dachowych nie zarejestrowałem żadnych problemów, ale to może dlatego, że tak często przy nich przebywam ;) Gdyby nie kwestie doświetlenia, to też uznałbym je za zbędne. Grzejników i podłogówki na górze nie mam. Powietrze dmucha mi z sufitów. Średnio podoba mi się to rozwiązanie i teraz zrobiłbym wszędzie podłogówkę. U mnie podobnie jak u niektórych pokój nad garażem jest najzimniejszy, ale mam tam jeden punkt nadmuchowy tyle, że większej średnicy. Powiem więcej, na tym etapie jak jeszcze nie mam automatów to nawet w garażu mam cieplej niż w tym pokoju. Zresztą garaż jest jednym z najcieplejszych pomieszczeń. Przy takiej pogodzie i mrozach po - 15 pompa bez sterowników i automatów i bez kominka (bo jeszcze nie paliłem) zjada mi sporo energii (razem z całym AGD i oświetleniem) za miesiąc może być ok 700zł.

nie, nie podoba mi sie juz ale to stwierdzilam po zamieszkaniu, zaluje ze nie szukalam wsrod innych projektow nie tylko archonowych. a z archonowych najblizej mi do tego "dom w kiwi"(spelniajacy moje WZ)

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kiwi-n/m4dc3fc099895b,2598

bo najbardziej podobaja mi sie nowoczesne z plaskim dachem, lub domy w stylu willi nadmorskich z lat miedzywojennych np. projekt Slodki z MG

i chcialam dopisac ze zaluje iz drzwi nie maja bocznych oslon

w projekcie jest przciez kwadratowy 4 szachty nie obok siebie tylko 2x2. (3 wentylacyjne+1 spalinowy) u mnie dzieki reku wystarczylyby 3: spalinowy, wentylacyjny i do okapu i bym je dala w rzedzie, kominek nie bylby taka kolubryna na pol salonu i pokoj nad kuchnia tez by inaczej wygladal. w lazienkach komina nie stawialam, dzieki czemu powierzchnia wieksza.

Co do kosztów to widzę,że jest duża rozbieżność. My zamierzamy budować w woj.warmińsko-mazurskim, więc jestem ciekawa jak to u nas wyjdzie. Staram się wierzyć, że nie bedzie tak źle:):)

Witajcie!!! Gdzie dokładnie budujecie?? My również w warmińsko- mazurskim, nie ma u nas zbyt wielu Rodosków. Pozdrawiam ciepło :) Gosia

Ja się do Ciebie jeszcze będę przymilać wiosną jak będę projektować ogród. Podpatruję Twój ogrodowy blog - jest super, wyszukuje już roślinki i zastanawiam się jak to wszystko ułożyć. Mam w ogrodzie też małą skarpę do zagospodarowania (jest spadek terenu) więc szukam co i jak się tam sadzi. Chcę posadzić też jakieś drzewa bo jesteśmy na gorce i woda nam nie grozi ale za to jak wicher zawieje...:) to głwoę urywa - ani jednego drzewa na horyzoncie:)

Niestety nie zacznę się w to bawić przed zrobieniem ogrodzenia - mamy do ogrodzenia 128 metrów i długo rozkminialiśmy jak nie wydać na to kupę kasy, jakoś nie wyobrażam sobie wydania 30 tysięcy na zwykłe ogrodzenie takiej małej działki a takie wyceny dostawaliśmy od różnych ekip. Ostatecznie wymyślilismy chyba jakiś fajny sposób - jak nam się to uda zrealizować za jakieś 2 - 3 miesiące to opiszę dokładnie koszty i co i jak zrobiliśmy.

Gosik 102 Architekt krajobrazu do usług :) W razie pytań służę pomocą. Dzięki Waszym radom nasz Rodosek świętuje ukończenie SSO :)

Witajcie!!! Gdzie dokładnie budujecie?? My również w warmińsko- mazurskim, nie ma u nas zbyt wielu Rodosków. Pozdrawiam ciepło :) Gosia

Zamierzamy wybudowac się pod Ostródą. Zamierzamy , bo jestesmy na etapie adaptacji projektu. Chcieliśmy zacząć w kwietniu,ale nie ma szans że się uda. Na razie stoimi pod znakiem zapytania co z wodą(niestety problemy z podłączeniem-duży koszt)Ale na razie jestem dobrej myśli.

Masz racje, że w naszej okolicy jest mało Rodo6- żadnego nie widzieliśmy na żywo:(

A wy skąd jesteście? Gdzie zamierzacie się budować?

Gość Konto usunięte na żądanie
w projekcie jest przciez kwadratowy 4 szachty nie obok siebie tylko 2x2. (3 wentylacyjne+1 spalinowy) u mnie dzieki reku wystarczylyby 3: spalinowy, wentylacyjny i do okapu i bym je dala w rzedzie, kominek nie bylby taka kolubryna na pol salonu i pokoj nad kuchnia tez by inaczej wygladal. w lazienkach komina nie stawialam, dzieki czemu powierzchnia wieksza.

No właśnie te kwadratowe to tyle że ładne są. My zrobiliśmy je w rzędzie. Jeśli chodzi o salon to w salonie komina do kominka nie ma bo zaczyna się od stropu nad salonem- przez strop jest tylko dziura do podłączenia kominka.

No właśnie te kwadratowe to tyle że ładne są. My zrobiliśmy je w rzędzie. Jeśli chodzi o salon to w salonie komina do kominka nie ma bo zaczyna się od stropu nad salonem- przez strop jest tylko dziura do podłączenia kominka.

No własnie my o tym nie pomyśleliśmy wcześniej, żeby komin zrobić od piętra, no a teraz zastanawiamy się jak ładnie zrobić kominek - przede wszystkim jak zrobić żeby nie wyglądał zbyt ciężko.

Zastanawiamy sie nad taką bryłą jak poniżej na zdjęciu. Co myślicie?

Tylko bez tej półki czarnej na dole bo nie ma tam na nią miejsce i oczywiście wykończenie pewnie trochę inne ale chodzi mi o sam kształt bryły kominka i miejsce na drewno.

Jakie macie kominki w swoim rodku? Jesteście zadowoleni?

My planujemy z nawiewem, bez płaszcza wodnego.

Czy uda nam się z całośćią (wkład, obudowa, rozprowadzenie powietrza) zamknąć w kwocie 10 tyś?

Kominek.png

Edytowane przez Nutka_

Renia, Witaj - wydaje mi się że ten który wkleiłaś jest zupełnie inny, tylko miejsce na drewno podobne.

Mnie chodzi o narożną szybę i o to że ten kominek jest tak podzielony - to są takie jakby dwie bryły, nie jest to wtedy taki jeden duży klocek tylko osobno jakby wkład a osobno ta część pod którą jest komin i tam też miejsce na drewno. Nie wiem czy tu ktoś coś takiego robił....

Zdjęcia takich kominków w linkach poniżej:

http://www.konieczko.mojabudowa.pl/pliki/konieczko/image/narozny.jpg

http://www.gracjan2.mojabudowa.pl/pliki/gracjan2/image/kominek4.jpg

http://www.sylwia1234.mojabudowa.pl/pliki/sylwia1234/image/11_232.jpg

Na tym ostatnim trochę za dużo gratów, figurek ktoś poustawiał ale chodzi mi o kształt:)

"jeden duży klocek"-fajnie to ujęłaś Nutka:D

Te,które wkleiłaś też są bardzo fajne,ale wydaje mi się że będą zabierały dużo więcej miejsca. Za to super będzie widać palący się ogień i z jadalni i z salonu:yes:

Kurcze w Polsce ponoć nie za fajna pogoda, to pewnie wszyscy zbierają energię i czekają na wiosnę.Pozdrawiam Renata