ewelka-sochaczew 11.03.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 a to nasz dach, został jeszce malutki kawałeczek do zrobienia:)http://images45.fotosik.pl/1423/0cf833674941e8b1gen.jpghttp://images43.fotosik.pl/1422/b6d4da8907aea2f3gen.jpghttp://images37.fotosik.pl/1385/b249e480f397e8a5gen.jpghttp://images37.fotosik.pl/1385/92d4ee16a5280a2agen.jpghttp://images38.fotosik.pl/1413/36827608566ce233gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 11.03.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ''a to nasz dach, został jeszce malutki kawałeczek do zrobienia'' Witam jeśli mogę zapytaac ile wyniósł was dach bo zastanawiam się czy kłaść dachówkę czy blache a nie wiem czy finansowo podołam:D? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 11.03.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 paweł2210, blachodachówka, łaty, dwa okna plus wszystkie akcesoria dachowe( rynny itd) 20500zł robocizna 5500 zł razem 26000 zł.gwarancja na blachę 40 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ancyk 11.03.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Witaj Ewelka ładne drzwi wejściowe my jesteśmy na etapie zakupu zastanawiamy sie czy drewniane czy pcv. Napisz jaka to firma i jaki koszt? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 11.03.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Ancyk drzwi wejściowe firmy kmt, koszt 2400 zł, drzwi piękne mają refleks wypukły i...i... przez refleks wypukły goście widzą cię w środku:( nie działają na zasadzie lustra weneckiego, więc mała "wpadka" gdy chcesz zajrzeć kto cie odwiedza, bo przez nie wszystko widać. Więc mały dylemat piękne czy praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 11.03.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 paweł2210, blachodachówka, łaty, dwa okna plus wszystkie akcesoria dachowe( rynny itd) 20500zł robocizna 5500 zł razem 26000 zł. gwarancja na blachę 40 lat. dziekuje bardzo:) do tego chyba jeszcze dochodzi wiezba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 12.03.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 dziekuje bardzo:) do tego chyba jeszcze dochodzi wiezba? Wiesz no o tym ci nie pisałam, krokwy 7800zł, ułożenie 3200zł, deski około 3000-3500zł, papa nie pamiętam. Deskowanie i papowanie czyli robocizna- praca męża więc bez kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 12.03.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 dziękuje za info:D teraz mniej więcej wiem jakie mnie czekają koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.03.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ewelka- napisałem ci PRIVa o namiary na ekipę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ancyk 12.03.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dzięki Ewelka może ktoś się wypowie na temat drzwi wejściowych drewno czy PCV a jak po zimie czy komuś coś się nie podziało z drewnianymi drzwiami? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.03.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Wejściowe PCV?- jakoś tak lipnie brzmi i wydaje mi się, że plastik będzie bardziej podatny na odkształcenia. Znajomy ostatnio robił drzwi zew. z drewna- podobały mu się bardzo drzwi Gerdowskie tyle, że były b. drogie. Poszedł do stolarza i gość mu takie zrobił- wyszło sporo taniej- może nie wyglądają idealnie tak samo ale są ładnie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskarek 12.03.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witamjeśli drzwi zewnętrzne to najlepiej drewniane my mamy firmy WIATRAK cena około 2.800 złtylko mamy problem bo mamy te drzwi otwierane do środka do wiatrołapu i chcemy je odwrócić tak aby otwierały się na zewnątrz czy da radę?może ktoś coś wie na ten temat?Pozdrawiam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada1984 13.03.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Mam do was pytanie, może niektórym wyda sie śmieszne:) Chodzi mi o wymiary okien. Czytając forum(powoli mi to idzie,bo dopiero mijam 50 stronę widziałam, że wiele osob zmienia wymary okien. Nie mam projektu przed sobą bo wszystko mamy złozone u projektanta adaptujacego. Czy one są jakieś niewymiarowe (tzn.drogi będzie koszt zakupu?) czy na jakiej podstawie zmienialiście wymiary?by były większe? Wiem, że jeżeli sama będę zmieniała wymiary to musze to podać na poczatku budowy. Czyli najpierw obejść firmy i zobaczyć jakie wymiary mają? Czy wszedzie są standardowe? No i jeszcze jedno, domyślam się że pewnie już za pozno na to:( Skladajac projekt do projektanta adaptujacego nie zglosilam ze chcialabm zrezygnowac z tego malego pokoju na dole. Wydawalo mi sie ze salon jest wystarczajaco duzy. teraz jak ogladam wasze zdjecia powiekszonego salonu to jestem zachwycona i mogę mieć tylko pretensje do siebie:0 Czy myślicie że jest jeszcze szansa pozniej z kierownikiem budowy wprowadzic zmiany i zlikwidowac ten pokoj? Czy to tylko projektant mogl zrobic? A ogolnie taka zmiana wiaze sie ze zmiana konstrukcji? czy to nie jest ściana nośna? Pytania może głupie, ale nie mam nawet kogo zapytać o to:) Będę wdzięczna za każdą wypowiedz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelka-sochaczew 13.03.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 ada1984 - w moim przypadku wyglądało to tak: w trakcie budowy czyli po adaptacji projektu wprowadziłam wiele zmian : zmiana wielkości okien, przesunięcie ścianek działowych, zlikwidowałam balkon później go jednak zrobiłam itd. za każdym razem zgłaszałam to projektance która jest również nadzorcą budowy i nie było problemu. Z likwidacją pokoju na dole też nie było problemu ale ja zostawiłam dwa słupy. Wiecej zachodu było by gdybym chciała z nich zrezygnować ( wiecej podciagów itd) . Musisz dogadać się z kimś kto prowadzi ci budowę i pamiętaj że oni pracują dla ciebie a nie ty dla nich. Być może będziesz musiała zapłacić za nowe zmiany, ale t abyś czyła się idealnie w swoim domu jest tego warte.A pamiętam jak kiedyś nadzorczyni mi powiedziała: dopóki pierwsza łopata w ziemie nie wbita, zmieniaj co chcesz.Oczywiście po konsultacji z nią. A co do okien to ja zmieniałam prawie wszystkie, frontowe 150x150 bo takie mi się podobają. Jak będziesz zainteresowana to prześle ci wszystkie wymiary i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.03.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ada, u mnie zmiany okien wynikaly z checi wiekszej funkcjonalnosci pomieszczeń, prowadzenia instalacji itp.czesc okien zmniejszalam, czesc drzwi balkonowych zmienialam na okna itp. W trakcie budowy odwidzial nam sie pokoj na dole, zrezygnowalismy z komina przechodzacego przez lazienki (mamy wentylacje mechaniczna). wszystkie zmiany ustalalismy z kierbudem i on naniosl zmiany na projekcie. poniewaz nie byly one istotne nie bylo potrzeby korzystania z uslug architekta, a co za tym idzie placenia wiekszej kasy. nie ingerowalismy w konstrukcje. zmiany okien , pokoju na dole nie musisz zglaszac przy wniosku o PNB, dopiero kiedy robisz odbior domu skaldasz projekt z zaznaczonymi na czerwono zmianami, ktore poczynilas w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 13.03.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Witam jeśli drzwi zewnętrzne to najlepiej drewniane my mamy firmy WIATRAK cena około 2.800 zł tylko mamy problem bo mamy te drzwi otwierane do środka do wiatrołapu i chcemy je odwrócić tak aby otwierały się na zewnątrz czy da radę?może ktoś coś wie na ten temat? Pozdrawiam:cool: Możesz bez problemu przełożyć razem z ościeżnicą - tylko, że będą oczywiście mieć klamkę po przeciwnej stronie. Z "lewych" nie zrobisz "prawych" estetycznie (zostanie dziura po wkładce czy zamku listwowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.03.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Witam jeśli drzwi zewnętrzne to najlepiej drewniane my mamy firmy WIATRAK cena około 2.800 zł tylko mamy problem bo mamy te drzwi otwierane do środka do wiatrołapu i chcemy je odwrócić tak aby otwierały się na zewnątrz czy da radę?może ktoś coś wie na ten temat? Pozdrawiam:cool: a nie mozecie od razu zamowic w wersji otwieranej na zewnatrz z okresleniem prawe/lewe? kazda szanujaca sie firma drzwiowa daje taka opcje. my mamy drzwi Gerdy i nie bylo z tym zadnego problemu. Jesli wiarak nie daje takich mozliwosci to moze lepiej poszukac drzwi innej firmy, rownie ladnych a nie nastreczajacych problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 13.03.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 a nie mozecie od razu zamowic w wersji otwieranej na zewnatrz z okresleniem prawe/lewe? kazda szanujaca sie firma drzwiowa daje taka opcje. my mamy drzwi Gerdy i nie bylo z tym zadnego problemu. Jesli wiarak nie daje takich mozliwosci to moze lepiej poszukac drzwi innej firmy, rownie ladnych a nie nastreczajacych problemow. Ja zrozumiałem, że te drzwi są zamontowane. A takie chyba już nie tak łatwo wymienić u producenta. Ale może niech autor się odezwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.03.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja zrozumiałem, że te drzwi są zamontowane. A takie chyba już nie tak łatwo wymienić u producenta. Ale może niech autor się odezwie aaa rzeczywiscie, nie doczytalam, drzwi chyba kupione. no to teraz juz tylko pozostaje kombinacja z ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 13.03.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 W kwestii okien i innych cennych uwag:1. szerokość okien i drzwi balkonowych na piętrze jest za duża i większość producentów okien to kwestionowała2. wysokość drzwi wejściowych jest niestandardowa przez co same drzwi będą droższe o ok 30-40%3. okno w kuchni to po stronie wykuszu- jeśli zamierzasz je robić odsuń je od ściany z salonem- zmieścisz tu lodówkę.4. jak będziesz lać strop wezwij jakiegoś hydraulika niech powie gdzie będą piony - zrobisz sobie w tych miejsca dziury (ja nie zrobiłem i będę kuć)5. Kominek - proponuję takie rozwiązanie jak u nas- komin od piętra- na dole sama ściana działowa= sporo miejsca gratis.6. Jeśli nie podnosisz ścianki kolankowej zwróć uwagę cieślom aby podnieśli belkę (płatew) bo wg projektu jest za nisko i będziesz miała ładną dekorację wenątrz pomieszczeń.7. Jeśli likwidujesz pokój na dole zlikwiduj też jeden słup- zostaw ten przy schodach. Kolega z forum mWilQ na folderze publicznym ma projekt stropu terriva, który takie rozwiązanie przewiduje. To tyle.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts