Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...najwazniejsze, ze odbior domu dostalam :)....

Dokładnie, byle z głowy, byle nikt nie truł po jakimś czasie. Dziw mnie bierze, że są osoby, które w ogóle tych dokumentów nie składają. Mam wśród znajomych takich co 7 lat mieszkają już bez odbioru. Dla mnie głupota. Niech tam się coś stanie, to żadne płacze wtedy nie pomogą.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mWilQ :D

U nas majster rozkładał w ok 3 dni (2 osoby). Wbrew pozorom to szybko idzie- najwięcej czasu schodzi się na ustawianiu belek i stemplowaniu ich. Potem to już leci jeden podaje pustaki drugi układa.

to bardzo szybko... ale w rodo jest troche prostrzy strop niz u mnie(mam projekt indywidualny podobny do rodo)

Witam

Jak poradziliście sobie z rozmieszczeniem tych wszystkich gniazdek włączników, lamp itd., chodzi mi o instalacje elektryczną. Czy robić tak jak w projekcie czy po swojemu? Dla mnie to jest straszny dylemat bo ciężko przewidzieć na etapie stanu surowego ostateczne umeblowanie domu. Czekam na jakieś porady, a może ktoś przedstawi swój projekt rozmieszczenia punktów w rodo6 g2?

Witam

Jak poradziliście sobie z rozmieszczeniem tych wszystkich gniazdek włączników, lamp itd., chodzi mi o instalacje elektryczną. Czy robić tak jak w projekcie czy po swojemu? Dla mnie to jest straszny dylemat bo ciężko przewidzieć na etapie stanu surowego ostateczne umeblowanie domu. Czekam na jakieś porady, a może ktoś przedstawi swój projekt rozmieszczenia punktów w rodo6 g2?

niestety trzeba uzyc wyobrazni i pomyslec wczesniej co i gdzie chce sie miec. dodatkowo w razie czego pomyslec o ekstra wlacznikach i oswietleniu. co rodek to inny pomysl. chyba mwilq w folderze rodkowym wstawil pomysl na elektryke.

Witam

zerknij do folderu publicznego w mojej sygnaturze; pass: mwirodo

Dzieki TAR dzięki mWilQ.

Mam jeszcze pytanie odnośnie bramy garażowej, a mianowicie czy możliwe jest zamontowanie bramy jeśli garaż nie jest otynkowany. I czy bramę z napędem elektrycznym da się otworzyć ręcznie ( nie mam jeszcze prądu). Dodam, że brama będzie szeroka około 5 metrów - myślę o HORMANN-ie.

Dzieki TAR dzięki mWilQ.

Mam jeszcze pytanie odnośnie bramy garażowej, a mianowicie czy możliwe jest zamontowanie bramy jeśli garaż nie jest otynkowany. I czy bramę z napędem elektrycznym da się otworzyć ręcznie ( nie mam jeszcze prądu). Dodam, że brama będzie szeroka około 5 metrów - myślę o HORMANN-ie.

Na tym etapie tynkowałem ścianę z bramą (mała ilość powierzchni) i sufit, żeby później nie martwić się o mechanizm (u mnie i tak do odkurzenia i mycia). Wyszedłem z założenia, że to garaż i tynki były robione ręcznie. Wyszły i tak bardzo dobrze :). Brama elektryczna z napędem na pewno będzie miała możliwość otwarcia ręcznego.

Dawno się nie odzywałam, bo też nic się nie działo i jeszcze chwilę będziemy trwać w przedbudowlanej stagnacji. W lutym złożyliśmy papierki do urzędu i czekamy na pozwolenie na budowę. Im bliżej rozpoczęcia całego zamieszania, tym bardziej się niepokoję tym, co nasz czeka w niedalekiej (mam nadzieję) przyszłości.

Na forum zaglądamy i w planach uwzględniamy sugestie pojawiające się to tu, to tam. Widzę, że chyba jestem pierwszą osobą, która nie zrezygnuje ze spiżarki w kuchni. Szukając odpowiedniego dla siebie projektu, uznałam to pomieszczenie za niezbędne :-)

Mąż "studiuje" Muratora, oblicza, przelicza, rozrysowuje i zgrubną wizję naszego przyszłego domu już mamy. W teorii buduje się łatwo ;-)

Dzisiaj byliśmy obejrzeć efekt prac naszego (prawdopodobnie) majstra od stawiania ścian. Mąż uważa, że widać staranne podejcie do wykonywanej pracy. Oby tak było i na naszej budowie.

Do przeczytania wkrótce. Na pewno odezwę się jak coś ruszy.

Ponieważ kuchnia nawet bez niej jest mała.

Nie przesadzajmy, aż taka mała nie jest. Ja mam zajętą przestrzeń jak w projekcie ze spiżarką i uważam, że kuchnia jest w zupełności wystarczająca. Zmieściła się odpowiednia dla mnie ilość mebli, cały sprzęt AGD, mam dwa okna, więc jest ok. Brakuje mi tylko małego stolika z dwoma krzesełkami. Ale to akurat mam w wykuszu.

Gość Konto usunięte na żądanie
My jednak zlikwidowaliśmy tą spiżarkę bo bardzo nam zależy aby w kuchni był jakiś stolik na szybkie śniadanie. Spiżarkę zrobiliśmy pod schodami i części dolnej łazienki bo mamy sam kibelek. W sumie wyszła ładna i wiekla spiżara- jedyny minus, że nie przy kuchni.

poważnie bo słyszałem że robią całą instalacje wod-kan po tynkach.

ja jednak zrobie po.

Dla mnie poroniony pomysł, ale jak ktoś lubi, to i pewnie elektrykę mógłby zrobić po tynkach. Wystarczy dobra bruzdownica.

Napisz jeszcze jakie to tynki i czy później będzie gładzenie.