Gość 80mariusz80 24.04.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Wow, ale odzew... Dziękuję każdemu za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 25.04.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 ... Osobiście jakoś nie widze potrzeby ogrzewania garażu, a juz na pewno nie będzie "najcieplejszym pomieszczeniem w domu" (po co????)... Wyszło poza planem. Rurki ułożono z dużymi odstępami (przynajmniej trzy razy dalej od siebie niż w innych pomieszczeniach i mimo to garaż przyjemnie się nagrzewa i trzyma to ciepło. Z tym, że ja mam pojedyncze stanowisko, a to jest jest "kilka" metrów w porównaniu z lotniskiem na dwa auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 25.04.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam. Napiszcie mi ile w rodo6z pojedynczym garażem może kosztować ocieplenie dachu i zabudowa poddasza, według parametrów z projektu. Chodzi mi o przybliżoną cenę. Ile Wy zapłąciliściem a może robiliście dodatkowe ocieplenie. Jeden z wykonawców zapytał mnie też czy chcę rusztowanie pod gk z atestem czy bez? Pozdrawiam i z góry dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 25.04.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam. Napiszcie mi ile w rodo6z pojedynczym garażem może kosztować ocieplenie dachu i zabudowa poddasza, według parametrów z projektu. Chodzi mi o przybliżoną cenę. Ile Wy zapłąciliściem a może robiliście dodatkowe ocieplenie. Jeden z wykonawców zapytał mnie też czy chcę rusztowanie pod gk z atestem czy bez? Pozdrawiam i z góry dziękuję za info. Robociznę za poddasze i strych miałem wycenianą na ok 12 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak139 25.04.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witamczy dawaliście obowiązkowo izolacje z papy termozgrzewalnej na chudziaka przed wylewkami a właściwie na etapie robienia wod-kan? I jak to wygląda jeśli ktoś ma dom podpiwniczony. Ja mam dom z piwnicą garaz jest na gruncie i zastanawiam się czy izolować?Poradźcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piniaS 25.04.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam czy dawaliście obowiązkowo izolacje z papy termozgrzewalnej na chudziaka przed wylewkami a właściwie na etapie robienia wod-kan? I jak to wygląda jeśli ktoś ma dom podpiwniczony. Ja mam dom z piwnicą garaz jest na gruncie i zastanawiam się czy izolować? Poradźcie coś. Witam!Ja mam dom z piwnicą i nie dawałam papy termozgrzewalnej na chudziaku tylko taka folie zwana izolacją poziomą,a następną na stropie przed pustakami żałuje ze nie dałam jeszcze jednej warstwy na wysokości parapetów w piwnicy! foto: http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2656&attachmentid=57939 Pozdrawiam Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez piniaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 25.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Ja aktualnie izoluję sobie piwnicę przed wylewkami. Na chudziak dałem 3x Izoplast Dysperbent (lepik wodochronny i przeciwwilgociowy) - koniecznie na bazie wody, nie rozpuszczalników. Na to gruba folia budowlana 0.4mm. Następnie styropian 3+4 cm, hydrofobiczny i o podwyższonej lambdzie, na to znowu gruba folia budowlana. Na wierzch przyjdą wylewki 5-7 cm, zbrojone. Zastanawiam się, czy nie zastosować żwiru do betonowej wylewki, żeby zwiększyć nacisk na tą przekładankę (mam nierówności).Pod garażem też mam piwnicę, więc tam nic nie izoluję na posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ancyk 27.04.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witajcie, proszę o pomoc odnośnie schodów.Jaką macie długość stopni na dole a jaką w górnych stopniach czy te na górze są krótsze?Niestety spaprali nam schody ścianka od łazienki nachodzi na schody a to dlatego że schody górne są w tej chili za długie .KKierownik budowy radzi nam burzyć ścianę ściąć o 10cm schody górne tak,żeby ścianka z łazienki nie wchodziła na schody,twierdzi jednak ,ze wtedy stopnie górne będą sporo krótsze od tych dolnych ok 13cm.Napiszczie proszę jak to jest u was.Nikt nam nie doradził schody mamy zabiegowe bez spocznika. Jestem ciekawa czy można by było jeszcze na tym etapie je poprawić???Dla zainteresowanych mogę przesłąć piękny projekt sypialni na garażem wraz z łazienką.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 27.04.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witajcie, proszę o pomoc odnośnie schodów.Jaką macie długość stopni na dole a jaką w górnych stopniach czy te na górze są krótsze?Niestety spaprali nam schody ścianka od łazienki nachodzi na schody a to dlatego że schody górne są w tej chili za długie .KKierownik budowy radzi nam burzyć ścianę ściąć o 10cm schody górne tak,żeby ścianka z łazienki nie wchodziła na schody,twierdzi jednak ,ze wtedy stopnie górne będą sporo krótsze od tych dolnych ok 13cm.Napiszczie proszę jak to jest u was.Nikt nam nie doradził schody mamy zabiegowe bez spocznika. Jestem ciekawa czy można by było jeszcze na tym etapie je poprawić???Dla zainteresowanych mogę przesłąć piękny projekt sypialni na garażem wraz z łazienką.Pozdrawiam serdecznie Wrzuć zdjęcia sytuacyjne. Z pewnością łatwiej Ci będzie przestawić ściankę niż poprawić schody. Pamiętaj, żeby za bubla nie płacić, chyba, że ekipa zadeklaruje się wykonać to prawidłowo ze swoich materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agazaw 27.04.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 hej.mam pytanko wiem że już ten temat był na forum ale nie mam za barzdo czasu żeby iść do tyłu,ile metrów do tynkowania ma rodo z podwójnym garażem\?? i mam elektryka zgodzonego za 12tyś z materiałęm cały dom to dobra cena?? ponad 150punktów... pozdrawiam kristos... Witam ! czytam twoją kwotę za ekektrykę i jestem w szoku bo w moim regionie ceny się wahają między 4,5 tyś a 7 tyś z materiałem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristos07 27.04.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 też mi się wydaje że dużo , elektryka wraz z alarmem w tej cenie też jest skrzynka i to coś jak by burza była żeby komp.telewizora nie popaliło , ale elektryke mam trochę skompilkowaną i się nazbierało punktów,też planuje rolety zewnętrzne sterowane elektrycznie,tylko nie wim czy zastosować na pilota czy na kontakt tylko że była by opcja zamykania np.w korytarzu jednym przyciskiem wszystkie rolety,góra i dół,jak możecie mi doradzić odnośnie rolet to był bym wdzięczny,jakiej firmy macie i jak się sprawują,okna mam już zamontowane,z firmy okno plus 3szybowe z zawiasem ukrytym.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 28.04.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 też mi się wydaje że dużo , elektryka wraz z alarmem w tej cenie też jest skrzynka i to coś jak by burza była żeby komp.telewizora nie popaliło , ale elektryke mam trochę skompilkowaną i się nazbierało punktów,też planuje rolety zewnętrzne sterowane elektrycznie,tylko nie wim czy zastosować na pilota czy na kontakt tylko że była by opcja zamykania np.w korytarzu jednym przyciskiem wszystkie rolety,góra i dół,jak możecie mi doradzić odnośnie rolet to był bym wdzięczny,jakiej firmy macie i jak się sprawują,okna mam już zamontowane,z firmy okno plus 3szybowe z zawiasem ukrytym.pozdrawiam U mnie sterowanie rolet wygląda tak: Przy każdej jest wyłącznik dzwonkowy ze sterownikiem pozwalający zamykac/ otwierać pojedyńczą roletę. Pomieszczenia z kilkoma oknami(salon, sypialnia, rekreacja) posiadają dodatkowy wyłącznik sterujący wszytkimi roletami w pomieszczeniu. Dodatkowo sa dwa wyłączniki w wiatrołapie - odpowiednio: wszystkie rolety na parterze i w całym domu A na piętrze w korytarzu wyłącznik wszytkich rolet na tej kondygnacji. Sterowniki rolet RCS4 i |RCS3 (grupowy). Pilota nie mam, ale steroniki grupowe podpięte sa do centrali alarmowej (sterowanie SMS, timer i co tam do głowy wpadnie :) ) zatem z fotela mogę kierowac ich pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 28.04.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) W końcu przegryzłem się z tematem pokrycia dachowego. Po długim namyśle blacha czy dachówka padło na dachówkę będziemy robić Creaton Terra Optima angoba łupek- na dzień dzisiejszy bez okien dachowych wycena z robocizną to ok 32 000 zł. W kwestii tych udogodnień, o których piszecie (sterowanie, sms itp.) Rozkminiałem to ostatnio i tak się zastanawiam czy robi się to po to żeby z tego korzystać czy tylko dla zasady posiadania- widzę to na przykładzie znajomego - no ma - wydał sporo kasy na te bajery, a mieszka już od roku i połowa tego ustrojstwa jeszcze nie działa bo nie ma czasu tego popodłączać. Jak widać w tym przypadku jest zastanawiające czy warto było wydać na to kasę... Co do rolet to żałuje, że nie podniosłem nadproży żeby zostawić miejsce na kasetkę- teraz ew. pozostaje zamontowanie albo w oknie albo do nadproża. Ciekaw jestem jak przy roletech, które są często zasłaniane zachowują się kwiaty. Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.04.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 lookmen - dobry wybor z dachowka, okno dachowe w najmniejszym pokoiku polecam - bez niego bedzie za ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 28.04.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 ... W kwestii tych udogodnień, o których piszecie (sterowanie, sms itp.) Rozkminiałem to ostatnio i tak się zastanawiam czy robi się to po to żeby z tego korzystać czy tylko dla zasady posiadania- widzę to na przykładzie znajomego - no ma - wydał sporo kasy na te bajery, a mieszka już od roku i połowa tego ustrojstwa jeszcze nie działa bo nie ma czasu tego popodłączać. Jak widać w tym przypadku jest zastanawiające czy warto było wydać na to kasę. Sterowniki do rolet jakies trzeba kupić, żeby nimi sterować (pomijam sznurek ) Rozwiązania sterowania grupowego są bez i przewodowe. Ja wybrałem przewodowe, podłączone również do centrali, która ma sterownie SMSami. Zatem sterowniki i centralę i tak bym kupił, kosztem dodatkowym jest kilkadziesiąt metrów skrętki ( od centrali do wyłączników). Co do rolet to żałuje, że nie podniosłem nadproży żeby zostawić miejsce na kasetkę- teraz ew. pozostaje zamontowanie albo w oknie albo do nadproża. Ciekaw jestem jak przy roletech, które są często zasłaniane zachowują się kwiaty. Nadproża podniosłem - kwiaty w ilości czterech żyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristos07 28.04.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 hejmożecie min napisać jakiej firmy macie rolety zewnętrzne i ile was kosztowały razem ze sterowaniem??,ja jeszcze rolet nie mam i wtym roku nie bede miał,jak to u was wyglądało,a elektyk przychodzi końcem maja, i musze mu jakoś wytłumaczyć jak to ma działać,wypuszczaliście kabel na zewnątrz do silnika. np. wszystkie silniki są z jednej strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 28.04.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 hej możecie min napisać jakiej firmy macie rolety zewnętrzne i ile was kosztowały razem ze sterowaniem??,ja jeszcze rolet nie mam i wtym roku nie bede miał,jak to u was wyglądało,a elektyk przychodzi końcem maja, i musze mu jakoś wytłumaczyć jak to ma działać,wypuszczaliście kabel na zewnątrz do silnika. np. wszystkie silniki są z jednej strony... Rolety miałem zamontowane razem z oknami. Zasilanie musisz doprowadzic do każdego okna, niektóre systemy sterowania wymagają, aby było z jednej fazy, albo trzeba zastosowac separator faz. Reszta czyli kable do sterowania określisz dopiero po wybraniu sposobu sterowania. zasilanie 3 żyły , sterowanie w zależności od systemu od dwóch zył w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ancyk 29.04.2012 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witajcie ponawiam pytanie o schody napiszcie proszę jaka jest ich długość na dole czyli jak się wchodzi na nie z salonu a jaka dł u góry przy wejściu do pokoi(chodzi mi o dł stopnia), czy jest jednakowa, czy może te u góry stopnie wychodzą krótsze o kilka centymetrów? Jutro mają mi burzyć ściankę od łązienki żeby nie nachodziła na schody oraz ścinać schody u góry więc ta inf. od was bardzo mi się przyda. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.04.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Ancyk , zakladam, ze chodzi o glebokosc stopnia, ja mam i u gory i na dole takie same (pomijajac stopnie zabiegu) stopnica beton 26,5 cm, stopnica na gotowo drewno - 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 29.04.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) Ancyk, a jak przesuną ścianę łazienki to schody się poprawią? A łazienka pewnie się zmniejszy... - pamiętaj że schody powinny ładnie się prezentować bo w końcu kilka razy dziennie po nich latasz Ja bym kazał rozwalać schody i zrobić jak w projekcie- wiem że to bardziej hardkorowe ale jak zpieprzyli to niech poprawiają. Dziś będę na działce to zmierzę swoje schody. P.S. post o 4:29 widzę że te schody Ci spać nie dają Daj fotki jak możesz tego co tam wyszło. --------------------EDIT------------------- dł. stopnia 27 cm wysokość 16 cm. Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts