La_bruijta 24.01.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Nasza blacha kosztowała nas ok 21000 Gwarancja 10 lat i mowa tu razem z wykończeniówką z rynnami kanion(KOSZT RYNIEN 2000ZŁ)., bez 4 okien i wyłazu :trzeba dodać blacha gładka 45 arkuszy 86zł arkusz zakładając podwójne podbicie, blacha na podbitke(ta trapezowa od spodu72m/kw- 27zł metr),folia,gąsiory 13 sztuk 50zł sztuka,uszcelki,wkręty farmerskie12 paczek,śniegołapy 140sztuk 500zł i inne dodatki,sama blacha to nie jest jeszcze droga bo prawie 30złm/kw za ruukki plus połysk brąz. A więc widzicie ile jeszcze dodatków. Sytuacja z dodatkami jest też w ceramicznej i cementowej tylko, że o wiele drożej, wykończenie jest bardzo drogie.Mamy już położoną blachodachówke i niejeden deszcz spadł i nie jest tak głośno, mając na uwadze że dojdzie ocieplenie.Kochani a podaliście koszt położenia takiej dachówki cementowej ?Z tego co wiem za wykończenie ceramicznej bądź cementowej płaci się inaczej.My zapłaciliśmy za robociznę 6000 tys za dach(25zł metr- wykończenie nie liczone inaczej),z położeniem folii i łat mamy jeszcze kawałek dobudówki.Wiadomo więźba to osobny temat.A więc kochani rzeczywistość jest całkiem inna od tej co podają producenci i przedstawiciele, my nie żalowaliśmy na materiał bo dach z blachodachówki może dobrze wyglądać i spelniać swoje przeznaczenie. PS. A CZYSZCZENIE DACHÓWKI CEMENTOWEJ-ŁADNIE WYGLĄDA PRZEZ 2-3 SEZONY ALE PÓŻNIE SZCZOTA,WODA I HEJA NA GÓRE,CHYBA ŻE KTOŚ POWIE TAK MOŻE BYĆ. ok skoro mowa o całkowitych kosztach to: - całość dachu, czyli więźba, dachówka (razem z dachówką wykończeniową oczywiście a to było 1/3 ceny), obróbka blacharska, wkręty, gwoździe, folia paroprzepuszczalna, te wszystkie rodzaje taśm figarol, taśma ołowiana do obróbki kominów, blachy koszowe, silikony, rynny blaszane siba, gwoździe, zszywki kosztowały 22 972 zł. Bez więźby 17 572 zł. Z tym że sami wszystko robiliśmy, więc trzeba by dołożyć z 10 000 za robotę. Natomiast jeśli chodzi o czyszczenie to wydaje mi się, że zarastanie to kwestia nie tyle jakości dachówki, a mikroklimatu który panuje w danym miejscu. Przykładowo moja babcia która ma dom obok z dachówką przedwojenną- cementową (taką zwykłą szarą robioną własnymi siłami) i nic a nic na niej nie porasta. Widziałem też oczywiście domy gdzie po kilku latach widać zielonkawe ślady ale czy to przeszkadza? mi nie ale to jest już kwestia gustu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolibry 24.01.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 MICHELL NARESZCIE.Najważniejsze wyjść z ziemi.Czekamy na dalsze relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 24.01.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 hi hi ja tez czekam co dalej ale niestety moja ekipa jeśli jutro zaleją płyte to znikają na jakieś dwa tygonie robić dach na wcześniejszej budowie. A jak wrocą no to myslę że już pojdzie :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 24.01.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 michell wielkie gratukacje a teraz już tylko przodu ( raczej do góry ) !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 25.01.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 vanka dzięki , chociaz z moim szczesciem dziekując pewnie coś zapeszam. No ale nic trzeba być dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierzant36 25.01.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 VANKA99 ! bardzo Ci dziękuje za słowa otuchy To przykre, że wszyscy mają problem z urzędnikami, bo to swiadczy o ich cholernej nieudolności i niemocy a przede wszystkim niechęci do załatwienia czegokolwiek W mojej pracy nie do pomyślenia jest takie traktowanie petentów, dawno byłabym na "zielonej trawce". No, ulżyło mi. Dzieki, Vaneczka Pozdrawiam wszystkich i dalej wracam do papierzysków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliweczka1719502984 28.01.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witam wszystkich. Właśnie dziś zaczęłam załatwianie papierków (wiem, wiem, poniedziałek, ale nie jestem przesądna). Cieszę się bardzo ale też i boję, jak każdy mam wiele pytan i wątpliwości. Wybraliśmy projekt rod 6(2G), dlatego też proszę o kontakt osoby z podkarpacia, które już realizują ten projekt.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 28.01.2008 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Oto nasza balustrada - niestety zdjęcia nie oddają jej prawdziwego piękna, m.in. liście tych roślin są "trójwymiarowe" powyginane w różne strony http://images25.fotosik.pl/147/7b5235ead4cfacd2.jpg http://images31.fotosik.pl/123/04dcae2b2f438fe5.jpg Z czystym sumieniem polecam wykonawcę - namiary na priw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolibry 29.01.2008 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 29.01.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Właśnie dziś zaczęłam załatwianie papierków (wiem, wiem, poniedziałek, ale nie jestem przesądna). to mi przypomniało, że pierwszą łopatę kopiąc pod fundament, wbiłem 13 kwietnia w... piątek . Też nie jestem przesądny. odpukać, tfu tfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierzant36 29.01.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 REMLE ! nie mów, że zdjęcia nie oddają tego jak naprawdę wygląda balustrada, bo nie wyobrażam sobie, że może wyglądać jeszcze ładniej. Prawdziwy majstersztyk, bardzo mi sie podoba a mój geodeta zawalił terminy i teraz myka sie od odpowiedzialności , co z takim zrobić, ile można czekać na" głupią" mapkę Pozdrawiam budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 30.01.2008 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Dzięki Kochani! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 30.01.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 remle ale u Was nowości. Macie bajerancką balustrade - robi wrażenie, prawdziwe cudeńko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykv 01.02.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witam wszystkich. Wybraliśmy ten wspaniały projekt rodo6, jednak jak wszyscy chcemy dodać swoje 3 grosze. Jednak przed podjęciem decyzji proszę o poradę. Czy wystarczyło podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak, czy może warto o 2? Czy ktoś buduje to cudeńko w okolicach Olsztyna? No i problem z ogrzewaniem, elektryczne czy gazowe z butli (nie ma jeszce gazu ziemnego). Dodatkowo myślimy o kominku z płaszczem. Będziemy wdzięczni z podpowiedź. Wybór ogrzewania wiąże się z decyzją odnośnie kotłowni. Przy elektrycznym można by ją umieścić za garażem. Przy gazówcer nie bardzo, nie chcielibyśmy budować nieproporcjonalnie długiego komina za garażem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiki2000 01.02.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Henrykv my od kwietnia ruszamy z budową 25km od Olsztynma.Podnosimy ścianę kol.o 1 pustak. Zastanawiam się nad zmianą łazienki na dole chodzi oto aby zrobić łazienkę w pomiezczeniu gdzie jest garderoba, a przejście do garażu zrobić przy schodach mały co otym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiki2000 01.02.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 przepraszam chdzi mi o pomieszczenie gospodarcze, a nie garderobę, bo jeszcze teraz moge to zrobić, dzięki temu łazienka na dole była by z okno. Niewiem jak wyglądało by to przejście do garaży przy schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykv 02.02.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 My dokładnie zamierzamy budować się w Ługwałdzie. A Wy? Z propozycją zamiany pomieszczeń (łązienki). Pomieszczenie gospodarcze na łązienkę. Wydaje mi się mało praktycznre, ponieważ trzeba by było iść do łązienki przez garaż! Chyba że chodzi o zamianę kotłowni z łazienką. To jest ciekawy pomysł, tylko nie wiem jak z kominem z kotłowni. A macie tam gaz w ziemi? Jakby coś to bądźmy w kontakcie, nam może również się uda w kwietniu, ale jeszcze nie mamy pozwolenia na budowę, ani kredytu. To może być nierealne. Proszę o maile na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiki2000 03.02.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 henrykv tak chodzi o kotłownię, gaz mamy ziemny, wtm tygodniu będę rozmawiała z osobą która ma zobaczyc czy na tym etapie jest to duży koszt jeśli chodzi o zmiany. My budujemy w Olsztynku.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiki2000 03.02.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 remle jak pięknie to wasz pomysł, czy jakiś projektant wam pomagał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 03.02.2008 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich nowych budowniczych! I życzę ogromu sił, cierpliości i ... szczęścia. Powodzenia! U nas już KONIEC. To chyba moje ostatnie zdjęcia bo w tym tygodniu przeprowadzka - oczywiście będę podglądać jak Wam idzie (i szczególnie kibicować Michell). Co prawda jeszcze nie wszystko skończone na 100%, ale reszta będzie się robić "w trakcie", bo nie jest niezbędna. Pozdrawiam!!!! Kuchnia - jeszcze jutro zamontują witraże i małe wąskie szafeczki łączące okap z płytą grzejną. http://images34.fotosik.pl/130/4c2ffbd6cae3530f.jpg http://images32.fotosik.pl/130/4cb90e5afe1b8e4b.jpg http://images27.fotosik.pl/151/812c8de7fc76ae0b.jpg salon - w tym tygodniu do odbioru krzesła i komoda http://images31.fotosik.pl/130/647fec332f3fdb3a.jpg http://images33.fotosik.pl/130/0368a4809911198d.jpg moje firanki prasowane pół dnia - tulipany http://images31.fotosik.pl/130/9a3ef4cfce18a624.jpg dolna łazienka - muszę coś wymyślić na te białe ściany (macie jakieś pomysły?) http://images27.fotosik.pl/151/f04ab3669a490aaa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts