Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Za nasz projekt wziął się architekt i stara się nanieść nasze zmiany. Obiecał, że zrobi wizualizację ściany z powiększonym wykuszem - ciekawe co z tego wyjdzie. Niestety już drugi czy trzeci tydzień czekamy aż geodezja z Kartuz odda podbitą mapkę...

Ponieważ już na poważnie zaczynamy szukać ekipy to mam prośbę do wszystkich z okolic trójmiasta o podanie (tutaj lub np na prv) namiarów na ekipy które wam robiły SSO.

Jeden daleki znajomy rzucił z głowy 60tyś za robociznę (rodo 6 G2) i powiedział, że dokładnie wszystko wyjdzie z kosztorysu, którego koszt to 600zł - trochę szkoda tyle płacić jak by się okazało, że są drodzy...

Jak zdążymy to chcemy zacząć jeszcze na jesień :)

pozdrawiam

michalC

Rzucanie kwot z głowy zazwyczaj jest z marginesem, tak żeby później wyjść na dobrego i życzliwego jak się ugnie podczas negocjacji.

Biorąc pod uwagę czas w jakim się budowałem (3 lata wstecz) i moją kwotę uważam, że moglibyście spokojnie z 10tyś z tej kwoty odciąć.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte na żądanie
Myślę, że jeśli uderzycie do majstrów daleko na południe od trójmiasta np. w okolice Starogardu Gd lub Skórcza to znajdziecie ekipę nie o 10 a o20 - 30 tysi taniej. Tyle że tam to Kociewiacy... :)

Myślę, że jeśli uderzycie do majstrów daleko na południe od trójmiasta np. w okolice Starogardu Gd lub Skórcza to znajdziecie ekipę nie o 10 a o20 - 30 tysi taniej. Tyle że tam to Kociewiacy... :)

O 30 tyś taniej, czy 30 tyś za mury z podwójnym garażem i pokrycie dachowe? Niezłe ceny!

O 30 tyś taniej, czy 30 tyś za mury z podwójnym garażem i pokrycie dachowe? Niezłe ceny!

Architekt też wspomniał, że w dzisiejszych czasach (chyba o kryzys chodziło...) to i za 35 tyś by to ktoś postawił (ale nr telefonu nie podał ;) ).

W okolicach Gniezna znajomi teściów by postawili ten dom za ok 20 tyś (bez dachu), tylko że nikt tu pod Gdańsk nie chce jechać ;) tyle że majstry bez umowy itp.

mC

taak i bedziecie sie bujac z pijakami, terminami i popapractwem - obok nas buduje sie facet, ktory tak przyoszczedzil, SSO stawiaja mu juz rok, pracownicy co dzien inni i wszyscy dzien w dzien zalani, juz nas jako mieszkancow to wpienia.

prawda jest taka albo jakosc i bulisz albo niska cena i modlisz sie w duchu by sie udalo.

My mielismy ekipe z Kaszub i wcale nie byli najtansi za to chatka postawiona dobrze. w cenie ok. 50 tys byly wszystkie prace:murarka, wiezba, kanaliza 0, pelne odeskowanie dachu, wykopy, schody wew i zew., komin i zawsze w trakcie wychodzace roboty dodatkowe. poza oknami, instalacjami i pokryciem dachu.

Edytowane przez TAR

Witam wszystkich!

Za nasz projekt wziął się architekt i stara się nanieść nasze zmiany. Obiecał, że zrobi wizualizację ściany z powiększonym wykuszem - ciekawe co z tego wyjdzie. Niestety już drugi czy trzeci tydzień czekamy aż geodezja z Kartuz odda podbitą mapkę...

Ponieważ już na poważnie zaczynamy szukać ekipy to mam prośbę do wszystkich z okolic trójmiasta o podanie (tutaj lub np na prv) namiarów na ekipy które wam robiły SSO.

Jeden daleki znajomy rzucił z głowy 60tyś za robociznę (rodo 6 G2) i powiedział, że dokładnie wszystko wyjdzie z kosztorysu, którego koszt to 600zł - trochę szkoda tyle płacić jak by się okazało, że są drodzy...

Jak zdążymy to chcemy zacząć jeszcze na jesień :)

pozdrawiam

michalC

moze tu poszukaj wykonawcow, ja wzielam paru z tych polecanych, z wiekszosci bylam zadowolona

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?49580-TRÓJMIASTO-Biała-lista-wykonawców

TAR nie do końca- owszem są ekipy pijackie zgadzam się ale są też ekipy normalne. Kwestię alkoholu można uzgodnić przed wejściem na budowę - pijesz - spadasz...

Myślę, że kryzys daje się we znaki- wczoraj podpisałem umowę na pokrycie dachu dachówką za 6500 zł + 1000 zł obróbki okien i kominów. Ekipa z dala od W-wy. Te "rodzime" chciały 12 000, inna ekipa 13 100 jedna nawet 20 000. Niech sobie chcą i w domu siedzą...

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Lokmen to jak na kryzys tez niemalo, ja placilam za wszystko 8000, pokrycie dachu, , wstawienie okien dachowych, obrobki okien, montaz i obrobki orynnowania, montaz plotkow dachowych, obrobki komina. budowalam sie gdy to wykonawca "wybieral sobie inwestora" :) ale generalnie rejon trojmiejski jest drogi.

hej

mam takie dziwne pytanie - szukamy obecnie drzwi zewnętrznych do naszego rodka.

Znaleźliśmy drzwi drewniane, dębowe, antywłamaniowe, wyglądają dosyć dobrze - kosztują 2600 zł. Czy to nie jest za mało jak na porządne drzwi?

Powinniśmy szukać dalej?

I jeszcze jedno pytanie - czy 35 zł za metr (robocizna) za elewację to jest cena okay? Chodzi oczywiście o ocieplenie styropianem + tynk.

PS. 60 tyś to dużo za stan surowy. My budowaliśmy u dobrej ekipy w Krakowie za 45 w zeszłym roku, tyle samo brali w 2010 a wiem że teraz z tą naszą ekipą nawet za 40 można się dogadać...:) Robili w tej cenie SSO + rynny+ podbitke.

Edytowane przez Nutka_

Gość 80mariusz80
szukamy obecnie drzwi zewnętrznych do naszego rodka.

Znaleźliśmy drzwi drewniane, dębowe, antywłamaniowe, wyglądają dosyć dobrze - kosztują 2600 zł. Czy to nie jest za mało jak na porządne drzwi?

Właśnie zamawiam drzwi zewnętrzne. Całkowity koszt z montażem wyjdzie mnie ~3500 PLN brutto. Drzwi sosnowe, gr. 68, antywłamaniowe, producent Agmar.

hej

mam takie dziwne pytanie - szukamy obecnie drzwi zewnętrznych do naszego rodka.

Powinniśmy szukać dalej?

I jeszcze jedno pytanie - czy 35 zł za metr (robocizna) za elewację to jest cena okay? Chodzi oczywiście o ocieplenie styropianem + tynk.

PS. 60 tyś to dużo za stan surowy. My budowaliśmy u dobrej ekipy w Krakowie za 45 w zeszłym roku, tyle samo brali w 2010 a wiem że teraz z tą naszą ekipą nawet za 40 można się dogadać...:) Robili w tej cenie SSO + rynny+ podbitke.

Nutka,

Zorbud-Michałowice jest przedstawicielem kilku producentów drzwi zewnętrznych,więc tam popytaj.

Pozdrawiam

Dziękuję za wszystkie informacje dot. ekip - na pewno sprawdzimy kilka ofert a wasze info będzie bardzo pomocne. Biała lista wygląda obiecująco ;)

Dostałem właśnie informację od architekta, że w projekcie brak jest płotków śnieżnych. Ich posiadanie ponoć od niedawna jest wymagane prawnie (jak się domyślam dotyczy to nowych domów....). Płotki sprawiają, że możliwe obciążenie wzrasta (cytując architekta: jeden ze współcznników rośnie o 45%) a to wymaga przeliczenia całej konstrukcji dachu - koszt przeliczenia 400PLN. Czy ktoś z was spotkał się z tym, że płotki są wymagane? Przeliczaliście dach z tego powodu?

pozdrawiam

michalC

Liczyć to ja widzę, że ten Twój inżynier potrafi ale najlepiej mu wychodzi liczenie ile na Tobie zarobi... nie daj się...

W naszym projekcie jedynie nad wjazdem do garażu potrzeba ew. zamontować płotki.

Co do obowiązku posiadania płotków pierwsze słyszę. Faktem jest, że ich zastosowanie wymaga przeliczenia obciążenia dachu bo się zwiększa oraz to że trzeba to przewidzieć na etapie projektowania.

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

michalc, lokmen nie wiem czy trzeba czy nie my zamontowalismy na poczatku tylko na garazu z obu stron i nad tarasem i po snieznej zimie domontowywalismy na reszcie dachu. i bylo to dobre posuniecie. pierwszej zimy spadajacy snieg obluzowal nam rynne, o malo mnie nie zabil jak zsunal sie z dachu z kawalkami lodu (mamy sciezke pomiedzy garazem a wejsciem domu i na te sciezke posypal sie caly ten chlam jak przechodzilam) i do tego ja z kazdej strony mam rabaty wiec szkoda mi roslin. tej zimy nie mielismy zadnych problemow a i rosliny ocalaly ;)

oczywiscie to tylko moje zdanie i doswiadczenie po 2 latach mieszkania w rodku :)

Kasę za przeliczenie bierze konstruktor a nie architekt i to tylko sugestie a nie nakaz więc nie jest tak źle. ;) Pytanie co to za przepisy z tymi płotkami bo nie mogę nigdzie znaleźć. Ogólna ocena projektu przez konstruktora i tak idzie w kierunku stwierdzenia, że dom jest zaprojektowany z rezerwą (szczególnie biorąc pod uwagę pomorze) i wiele elementów można (po przeliczeniu ;) ) odchudzić co wpłynie na oszczędności (głównie na stali i betonie).

daszki rozważę, własnie z praktycznego punku widzenia jak sugeruje TAR, fundament będzie z bloczków (jak chyba u większości z was) bo to jednak spora oszczędność a strop się i tak nam zmieni bo powiększamy wykusz i lekko garaż...

pozdrawiam

mC

Witam. Mam pytanie do osob które juz maja postawiony dom lub w nim mieszkaja. Czy jesli zostawi sie tylko jedno okno w kuchni to nie jest za

ciemno? Mysle o poszerzeniu tego okna ale nie bardzo wiem na jaki wymiar?. Poszerzal ktos?

I jeszcze odnosnie okna w powiększonym salonie (po likwidacji gabinetu) czy nie uwazacie ze okno 180x150 jest strasznie duze? Czy lepiej zmniejszyc je na 150x150?

I juz ostatnie: podobaja mi sie okna w wykuszu gdy wszystkie sa w takim samym rozmiarze. Czy osoby ktore tak maja moglyby sie wypowiedziec, czy trudno bylo wprowadzic taka zmiane i jaki maja wymiar? Czy trzy razy 90x170 wyglada dobrze?

Bedę wdzięczna za kazda wypowiedz. Musze szybko podjac decyzje co do tych okien i nie wiem co robic.

Witam. Mam pytanie do osob które juz maja postawiony dom lub w nim mieszkaja. Czy jesli zostawi sie tylko jedno okno w kuchni to nie jest za

ciemno? Mysle o poszerzeniu tego okna ale nie bardzo wiem na jaki wymiar?. Poszerzal ktos?.

mam dwa ale zmniejszone

I jeszcze odnosnie okna w powiększonym salonie (po likwidacji gabinetu) czy nie uwazacie ze okno 180x150 jest strasznie duze? Czy lepiej zmniejszyc je na 150x150?

ja tak uwazalam, zmniejszylam, jestem zadowolona

I juz ostatnie: podobaja mi sie okna w wykuszu gdy wszystkie sa w takim samym rozmiarze. Czy osoby ktore tak maja moglyby sie wypowiedziec, czy trudno bylo wprowadzic taka zmiane i jaki maja wymiar? Czy trzy razy 90x170 wyglada dobrze? Bede wdzięczna za kazda wypowiedz. Musze szybko podjac decyzje co do tych okien i nie wiem co robic.

mamy tak jak w projekcie wiec nie pomoge

Witajcie ponowię pytanie o namiary na balustrady ze stali nierdzewne.j Jakimi płytkami obłożyć balkony chodzi mi o kolor do czarnego dachu i jasnej kremowej elewacji???, myślałam o jakimś szarym kolorze i wtedy schody wejściowe w tym odcieniu cokół i kominy mamy w kamieniu dekoracyjnym brązowo-pomarańczowym Doradźcie!!!!Pozdrówka

Witajcie ponowię pytanie o namiary na balustrady ze stali nierdzewne.j Jakimi płytkami obłożyć balkony chodzi mi o kolor do czarnego dachu i jasnej kremowej elewacji???, myślałam o jakimś szarym kolorze i wtedy schody wejściowe w tym odcieniu cokół i kominy mamy w kamieniu dekoracyjnym brązowo-pomarańczowym Doradźcie!!!!Pozdrówka

balustrady - akurat w tym nie pomoge nie te rejony :) kolory - rzuc jakas fota zebysmy mieli ogolne pojecie jak to wyglada