Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[kuchnia wbrew pozorom przy 2 oknach jest ustawna i spora przy rezygnacji ze spizarki, 2 okna idealnie ja doswietlaja, ja mam wystawe kuchni poludniowo-wschodnia. a zeby bylo fajniej i "trudniej" nie rezygnowałam z obu wejsc. sam projekt kuchni to kwestia dobrego zaplanowania i chwili namyslu a nie dzialan na hurrra

Nawet nie wyobrazasz sobie ile czasu ja juz mysle o tej kuchni i tych oknach:(:(

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli możesz to w takim razie napisz na jakiej wysokosci masz okno i czy masz rozmiar niezmieniony jak w projekcie (120x130). a także jaką masz wysokość mebli w kuchni. W projekcie okno zaczyna sie na wysokosci 100 cm, przyjmując ze meble mają standardowo 85-90 cm i dochodzi do tego ogrzewanie podłogowe, posadzka, kafelki..to wydaje mi sie ze blat wyjdzie rowno z oknem.

Jak będę pamiętał, to pomierzę w domu i podeślę.

@TAR: pochwalisz się nowymi projektami? Ja sobie tylko oglądam to co pojawia się w biurach i wiem, że wybrałbym inny projekt z wiedzą którą teraz posiadam, ale o realizacji mogę pomarzyć. Kredyt trzyma mnie do 53 roku życia :p

W takim razie bardzo proszę o przesłanie zdjęć waszych kuchni na meila [email protected].

Nie widziałam żadnego Rodka na żywo, więc pewnie dlatego takie glupoty mi do glowy przychodzą. Wiem że zmieniając rozmiar okna w kuchni muszę zmienić i w kotłowni(pomieszczeniu gospodarczym).

Ciągle nie mogę podjąc decyzji co do tych okien, wcale nie podoba mi sie pomysl usunięcia malego okna ale boje się że ta kuchnia jest strasznie nieustawna i nie umie wyobrazic sobie rozmieszczenia mebli przy zostawieniu obu wejśc i obu okien.

No widzisz, zaprosiłabym Cie w odwiedzinki ale zdaje się że mieszkasz po drugiej stronie polski:(

Jak nie poszerzysz okna w kuchni to zostaw nie dzielone (chyba TAR tak ma), ja podzieliłam i oczwiście fajnie się je otwiera ale słupek zabrał trochę światła.

Z drugiej strony....teraz jak są te upały to duża ilość okien wcale nie sprzyja....:)

Pozdrowienia!

Jeśli możesz to w takim razie napisz na jakiej wysokosci masz okno i czy masz rozmiar niezmieniony jak w projekcie (120x130). a także jaką masz wysokość mebli w kuchni. W projekcie okno zaczyna sie na wysokosci 100 cm, przyjmując ze meble mają standardowo 85-90 cm i dochodzi do tego ogrzewanie podłogowe, posadzka, kafelki..to wydaje mi sie ze blat wyjdzie rowno z oknem.

wy macie w projekcie 120x130? ja w swoim mialam jedno 90x140 a drugie 120x140

Jak będę pamiętał, to pomierzę w domu i podeślę.

@TAR: pochwalisz się nowymi projektami? Ja sobie tylko oglądam to co pojawia się w biurach i wiem, że wybrałbym inny projekt z wiedzą którą teraz posiadam, ale o realizacji mogę pomarzyć. Kredyt trzyma mnie do 53 roku życia :p

jejku, ja tu chyba jestem jedna z niewielu która by nie zmieniła projektu.

wprawdzie do mieszkanai jeszcze daleko ale bardzo lubimy ten domek a budową cieszymy się jak dzieci....

mWilq - co do ogrodzenia to nawet nie wiesz jak dobrze Cie rozumiem:) My mamy już z jednej strony zrobioną słupki, podmurówkę i siatkę, z dwóch narazie tylko słupki i podmurówka. Najtrudniejszy będzie przód gdzie oprócz fundamentu pod bramę narazie nic nie ma:)

Ale radość i satysfakcja jest ogromna, pomaga nam kolega ze studiów, na tym upale wszyscy się rozpływamy ale to co jest zroboione prezentuje się super:))

Jak tylko skończymy to sieje trawę i sadze pierwsze drzewka!

Te z MG to potężne domy, jak dla mnie za duże, ale ten z muratora przyjemny :)

viole moglabym wybudowac mniejsza ale pod wzgledem funkcjonalnym dla mnie ideal, kwestia poprzesuwania paru drzwi i domurowania 1 scianki. ten z muratora bardzo fajny ja mam na mysli ten wiekszy k. 150m2 - rewelacyjny, pierwszy plus - parterowka i to dosc dobrze ustawna (oczywiscie niewielkie zmiany bym porobila), plus podcienie na tarasie

Kupowaliśmy projekt w grudniu. Mamy jedno okno 120x130, a drugie 90x130.

Czytajac forum gdzieś natchnęłam sie że drzwi wejsciowe sa niestandardowego rozmiaru. W naszym projekcie jest podane 100x210. To chyba standardowy wymiar?

tak, wczesniej byly 100x230 (chyba na naswietle gorne) wiekszosc i tak zrobila normalny wymiar :) ale ze wymiar okien zmienili to nie wiedzialam, po co? moze w wykuszu tez sa inne ja mam 2 szt. 60x170 i 1 szt. 120x170 i chyba takie tez mam zrobione.

Kochana wstrzymaj sie z trawa do wrzesnia, teraz sianie trawy niewskazane :)

Dzięki za info TAR.

Do wrzęnia wytrzymam, końca ogrodzenia i tak na razie nie widać....;)

Pozatym mamy kiepską ziemię i jeszcze ze dwa auta jakiejś lepsze muszę zamówić albo nawet trzy, inaczej później będę żałować że w to nie zainwestowałam.

Ja też pytanie z innej beczki - elektryk proponuje nam 3 tyś za zrobienie instacji odgronowej (materiał+robocizna)

Czy to dobra cena? Płaciliście więcej ? mniej? Nie robiliście wcale?

My postanowiliśmy zmieścić się jeszcze z tym tematem przed ropoczęciem prac elewacyjnych.

Trzy lata temu jak podzwoniłem po firmach to słyszałem kwoty nie kilku, a kilkunastu tysięcy złotych za zabezpieczenie odgromowe. Znajomy elektryk powiedział mi, że to kupa kasy, a prowizorki, które zazwyczaj pojawiają się na dachach mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jedyne co to zainwestowałem w dobre zabezpieczenia do rozdzielni.