Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O tak jak też walczę z ogrodzeniem :). Najpierw dźwigałem betonowe słupki... przy pierwszym coś we mnie zaskrzypiało, przy drugim nogi się ugięły, a przy trzecim to miałem wrażenie, że padłem na kolana. Mam już połowę ogrodzenia za sobą. Pozostało mi ok 35 przęseł w skład których wchodzi 6 desek długich na 2m i szerokich na 20cm czyli w przybliżeniu kilometr deski do polakierowania na gotowo :p Uwielbiam temat ogrodzenia!

Poza tym żeby oderwać się od ogrodzenia postanowiłem zrobić pełną elektrykę ogrodową - 20 lamp podzielonych na 4 strefy, zasilanie do nawadniania, drugiego garażu, altany z grilem, bramy i furtek. Kopałem rowy na 80cm do 1m ręcznie :p Polecam zabawę podczas pogody jaką ostatnio mieliśmy. Najpierw na patelni 30stopni kopanie, później burze i ulewy i naturalne obsypywanie ziemi, a później znowu patelnia i znowu pogłębianie.

Mimo wszystko uważam, że ta część prac jest najprzyjemniejsza :p

Czy przy kopaniu rowów, podajesz wymiar wgłąb? Małżonek zakupił ręczny świder, który znacznie ułatwia kopanie głębokich dołków (u nas na razie pod tymczasowe ogrodzenie). Jest tylko jeden warunek, ziemia musi być wilgotna. Jednak myślę, że obecnie cała Polska nie narzeka na brak wody w gruncie ;-)

Rodek6NEjama?authkey=Gv1sRgCIGS6Kaf_r_Y5QE#5757616037593316066

Edytowane przez ejama

Czy przy kopaniu rowów, podajesz wymiar wgłąb? Małżonek zakupił ręczny świder, który znacznie ułatwia kopanie głębokich dołków (u nas na razie pod tymczasowe ogrodzenie). Jest tylko jeden warunek, ziemia musi być wilgotna. Jednak myślę, że obecnie cała Polska nie narzeka na brak wody w gruncie ;-)

Tak wgłąb. Świder już mi nie pomoże, kopanie mam za sobą :) Dołki pod słupki ogrodzeniowe w porównaniu z rowami pod elektrykę to pikuś. Według mnie pogoda jaką teraz doświadczamy wcale nie jest dobra na kopanie. Zresztą podobną miałem podczas prac. Jak pada to ziemia się obsypuje i to robota głupiego, dlatego ja bym już wolał upały ale bez deszczu. W jeden dzień tylu metrów ręcznie nikt by nie wykopał (jak policzyłem to rowów narobiłem na 220metrów i biorąc pod uwagę głębokość na 1m i szerokość szpadla to troszkę tej ziemi przewaliłem) :)

Edytowane przez mWilQ

mWilQ to masz chyba duza dziale ze az tyle lamp zewnetrznych robisz? u mnie jest 6 z czego 2 z przodu. w zupelnosci daja rade. nie zapomnij tez kabli do ew. domku narzedziowego, altany zewnetrznej czy np. oczka/kaskady - dodatkowy kabel zawsze sie przydaje. my nie zakopywalismy kabli az tak gleboko.

mWilQ to masz chyba duza dziale ze az tyle lamp zewnetrznych robisz? u mnie jest 6 z czego 2 z przodu. w zupelnosci daja rade. nie zapomnij tez kabli do ew. domku narzedziowego, altany zewnetrznej czy np. oczka/kaskady - dodatkowy kabel zawsze sie przydaje. my nie zakopywalismy kabli az tak gleboko.

Działka klasyczna 1200 m2, punktów oświetleniowych coś koło 20szt. Oświetlenie to połowa roboty, pozostała część to sterowanie do nawadniania (mam źródła wody z dwóch stron działki), kojec dla psa, dwie furki, brama garażowa, drugi garaż z pomieszczeniem gospodarczym na tyłach działki i kolejnym narożniku altana z grillem. Oczywiście tego się jeszcze nie dorobiłem, ale kable już mam :D

Ja też pytanie z innej beczki - elektryk proponuje nam 3 tyś za zrobienie instacji odgronowej (materiał+robocizna)

Czy to dobra cena? Płaciliście więcej ? mniej? Nie robiliście wcale?

My postanowiliśmy zmieścić się jeszcze z tym tematem przed ropoczęciem prac elewacyjnych.

Witam :) Mój osobisty elektryk stwierdził ,że to nie jest duża kwota .... w zależności od tego czy macie położoną już dachówkę czy nie bo to też jest ważne. Nam wszystko zorganizował mój elektryk ale drut kazał położyć dekarzom podczas kładzenia dachówki .

Gość Konto usunięte na żądanie

mWilQ

Do kopania polecam kupić łopatę i obciąć boki- tak jak w załączniku.

Idzie jak burza :)

Co do głębokości Twoich wykopów to 1m na kabel to przesada i szkoda roboty. Nawet nawodnienie nie trzeba kłaść na takiej głębokości- wystarczy po sezonie sprężarką wydmuchać wodę z układu- (przeważnie w kolektorach są szybkozłączki pod przewód do powietrza)

lopata.jpg

Witam :) Mój osobisty elektryk stwierdził ,że to nie jest duża kwota .... w zależności od tego czy macie położoną już dachówkę czy nie bo to też jest ważne. Nam wszystko zorganizował mój elektryk ale drut kazał położyć dekarzom podczas kładzenia dachówki .

Hej,

My niestety nie byliśmy tacy zapobiegliwi i przy kładzeniu dachu zupełnie nie myśleliśmy jeszcze o piorunochronie:)

U nas ostatecznie będzie to wyglądało tak - z przodu domu zakopana jest bednarka (około 10 metrów długości) i 4 sztyce, tak samo z tyłu domu, kabel będzie szedł po dachówce wzdłuż kalenic(antenki w najwyższych punktach dachu i kominow) - będą zakładać jutro.

Dalej szukamy drzwi zewnętrznych.......ciężka praca:)

Pozdrowienia!

Nutka_

Jeśli mam być szczery to jeśli chcesz tak zrobić jak piszesz to sobie odpuść bo szkoda kasy i pracy, a to i tak nie zadziała!!

Bednarkę układa się dookoła domu w odległości 1m od budynku (tzw. otok odgromowy) do tego doczepia się wąsy. Należy pamiętać aby kable elektryczne krzyżowały się w odl. min. 1m.

Można też na etapie wylewania fundamentów pospawać zbrojenie i do zbrojenia dospawać wąsy.

Sztyce 4 szt.- a dlaczego 4?- wiesz, że na gruncie piaszczystym to i czasem sztyce wali się na 35 metrów w głąb?

Bez wykonania pomiaru rezystancji gruntu to jest tak zwane na oko, a jak wiadomo "na oko to chłop w szpitalu..." :)

Tak więc śmiało mogę stwierdzić, że wasze rozwiązanie może posłużyć co najwyżej za uziemienie instalacji, a po strzale pioruna w dom przy tego typu "odgromie" w domu zrobi się na chwilę jasno by potem długo było cieeemno :)

Nutka_

Jeśli mam być szczery to jeśli chcesz tak zrobić jak piszesz to sobie odpuść bo szkoda kasy i pracy, a to i tak nie zadziała!!

Bednarkę układa się dookoła domu w odległości 1m od budynku (tzw. otok odgromowy) do tego doczepia się wąsy. Należy pamiętać aby kable elektryczne krzyżowały się w odl. min. 1m.

Można też na etapie wylewania fundamentów pospawać zbrojenie i do zbrojenia dospawać wąsy.

Sztyce 4 szt.- a dlaczego 4?- wiesz, że na gruncie piaszczystym to i czasem sztyce wali się na 35 metrów w głąb?

Bez wykonania pomiaru rezystancji gruntu to jest tak zwane na oko, a jak wiadomo "na oko to chłop w szpitalu..." :)

Tak więc śmiało mogę stwierdzić, że wasze rozwiązanie może posłużyć co najwyżej za uziemienie instalacji, a po strzale pioruna w dom przy tego typu "odgromie" w domu zrobi się na chwilę jasno by potem długo było cieeemno :)

Hej, być może masz rację - my tu nie jesteśmy ekspertami także nie będę się upierać, napisze tylko że:

- bednarka jest grubsza niz zwykle

- na działce nie mamy piasku tylko gline

- pomiar ma zrobić elektryk jak to wszystko siadzie

- wtedy jak bedzie za malo uziomu to dolozymy wiecej bednarki

Tyle wiem:)

PS. Wybraliśmy po strasznie długiej analizie drzwi zewnętrzne firmy CAL. Ma ktoś takie? Ceny niestety wysokie:(

:) My mamy dębowe drzwi CAL'a "Jurand" z kolekcji rycerskiej :)

Prezentują się świetnie, działają też świetnie i sprawiają wrażenie bardzo solidnych (i mamy nadzieję, że takie faktycznie są).

Mamy je dopiero niecały rok a otwieramy (używamy) dopiero od tej wiosny.

Z dodatków braliśmy zamek listwowy (ryglowanie klamką i zamykanie jednym kluczem) i próg dębowy. No i kosztowne poszerzenie ramy bo otwór zrobiliśmy szerszy (pod wpływem impulsu i bez sprawdzenia u producentów drzwi...)

Blacky - dziękuję! Jurand nam się podoba ale mamy tradycyjny raczej wygląd domku, czerwony dach, itd więc musimy wybrać coś z klasycznej kolekcji.

Asiakrzyś - wyszło 4 Ω, także jest ok i sprawa z piorunochronem się kończy:)

Loko - pytaliśmy o ten otok elektryka, on mówi że rzeczywiście sie tak robi na piaszczystej glebie a u nas nie ma takiej ziemi także są takie dwie podkowy zrobione i to wystarczyło.

Pozdorowienia dla wszystkich na dobry dzień!

A ja w ramach walki z nudą i nic nie robieniem na budowie wziąłem się za zrobienie filtra biologicznego do oczka wodnego. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę zrobić fotorelację.

A ja w ramach walki z nudą i nic nie robieniem na budowie wziąłem się za zrobienie filtra biologicznego do oczka wodnego. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę zrobić fotorelację

W takim razie prosimy o fotorelację:):)

Oczko wodne pierwsza klasa, wymiary ma niezle. Zazdroszcze. Zastanawiam sie kiedy ja zaczne robić swoje, moze za 2 lata.....:(:(