Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam:)

Dawno mnie tu nie było :( a szkoda tyle stron przybyło - super się czyta o postępach i zmaganiach forumowiczów

Ja mam pytanie troszkę z innej beczki: Jakiej firmy polecilibyście płytę indukcyjną i dlaczego? prosiłabym również o podanie symbolu płyty i opisu sprawowania się produktu, może ktoś poleci mi coś fajnego praktycznego dobrego

z góry wszystkim dziękuję za odpowiedź pozdrawiam serdecznie :):):)

Jeszcze nie użytkuję ale zakupiła Teka IR641

A i o jeszcze jednym zapomniałam jak macie otwierane drzwi w górnej łazience na schody? na korytarz? a może do środka? proszę o odpowiedzi i fotki jak ktoś takowe posiada dzięki :)

Też jeszcze ich fizycznie nie mam ale będą otwierane do środka, w projekcie rodo6 otwieranie na zewnątrz jest trochę nieprzemyślane.

Dawno mnie tu nie było :( a szkoda tyle stron przybyło - super się czyta o postępach i zmaganiach forumowiczów

Ja mam pytanie troszkę z innej beczki: Jakiej firmy polecilibyście płytę indukcyjną i dlaczego? prosiłabym również o podanie symbolu płyty i opisu sprawowania się produktu, może ktoś poleci mi coś fajnego praktycznego dobrego

Teka IR641

A i o jeszcze jednym zapomniałam jak macie otwierane drzwi w górnej łazience na schody? na korytarz? a może do środka? proszę o odpowiedzi i fotki jak ktoś takowe posiada dzięki :)

płyta electrolux 60134p

drzwi w łazience otwierane do środka - na zewnątrz moim zdaniem to niewypał

U mnie są deski do ściany więc gdybym tak chciał zrobić to muszę uciąć deski na grubość styropianu- stąd pytanie czy jeśli desek nie obetnę, a styropian dam do samej deski, a od strony poddasza dam wełnę - to czy ta będzie dobrze.

Ja dałem styropian do desek ale czy to jest dobrze to by trzeba fachowców w odpowiednim dziale forum spytać.

Wydaje mi się, że drewno nie tworzy mostków cieplnych bo jest dobrym izolatorem, więc nie przejmowałbym się zbytnio. W końcu bywa, że inne elementy więźby też przechodzą z pomieszczeń mieszkalnych - patrz płatwie w oryginale ;-) - na zewnątrz i jakoś specjalnie się ich nie traktuje.

Płytę mamy ELECTROLUX EHD 60020 P - sterowanie sensorami jest nieco upierdliwe (nie lubię dotykowych bajerów) i trzeba się przyzwyczaić. Poza tym OK, elektronika generalnie ma swoje wady i zalety - ale je można odnieść pewnie do wszystkich producentów. Zalety: precyzyjne ustawianie mocy, precyzyjne kończenie gotowania, zapobieganie zalaniu. Wady - grube omlety nam słabo wychodzą - nie ścinają się od góry ;-) (nasza teoria jest taka, że na gazówce płomienie bardziej otaczają naczynie - nagrzewają też bezpośrednio jego boki i w związku z tym ciepło jest rozłożone równomiernie).

Drzwi łazienki górnej otwierane do środka. Nie korzystamy jeszcze z niej, więc nie powiem czy ten kierunek się sprawdza.

Gość Konto usunięte na żądanie

Dzięku michur.

Co do drzwi od górnej łazienki to będą się otwierały na zewnątrz- ale przerobiliśmy schody żeby nie otwierały się prosto na nie.

sch1.jpg

Witam,buduję bardzo podobny dom do rodo i mam problem z wiatrołapem,jest poprostu zbyt ciemny,nie ma okna.Jak u was to wygląda,bo ja niewyobrażam sobie zapalać światła w dzień po wejściu do domu.Może był poruszany ten temat,jestem na razie w połowie wątku.Drzwi obecnie mam tymczasowe przeszklone mimo to jest ciemno.

Witam,buduję bardzo podobny dom do rodo i mam problem z wiatrołapem,jest poprostu zbyt ciemny,nie ma okna.Jak u was to wygląda,bo ja niewyobrażam sobie zapalać światła w dzień po wejściu do domu.Może był poruszany ten temat,jestem na razie w połowie wątku.Drzwi obecnie mam tymczasowe przeszklone mimo to jest ciemno.

Drzwi wewnętrzne wpuszczają światło, dodatkowo pozostałe drzwi do pomieszczeń z oknami mam przeszklone - to wystarczy.

Witam! Aktualnie jesteśmy przed wyborem kominka.

Jakiej mocy macie wkłady kominkowe (DGP)?

Jaką firmę polecacie?

Pozdrawiam

Planujemy wkład kominkowy Maja 12 kW prawy BS (szyby łączone bez szprosa). Specjalnie taki mały, żeby zmieścił się obok komina. Ma pełnić funkcję jedynie rekreacyjną ;-) Nie ma być meblem służącym do ogrzewania domu.

W komentarzach powyżej czytałam, że Maję nie tylko my planujemy. Mam nadzieję, że sprawdzi się ten wybór. Na razie nic więcej nie mogę napisać na temat planowanego zakupu.

Planujemy wkład kominkowy Maja 12 kW prawy BS (szyby łączone bez szprosa). Specjalnie taki mały, żeby zmieścił się obok komina. Ma pełnić funkcję jedynie rekreacyjną ;-) Nie ma być meblem służącym do ogrzewania domu.

W komentarzach powyżej czytałam, że Maję nie tylko my planujemy. Mam nadzieję, że sprawdzi się ten wybór. Na razie nic więcej nie mogę napisać na temat planowanego zakupu.

Witaj ejama.

A gdzie aktualne zdjęcia w Twojej galerii?

A propos kominka to ja te mam Maję BS na razie zamontowaną w trakcie obudowy. Wygląda super a jak się będzie sprawować to zobaczymy. U mnie kominek też raczej dekoracyjnie niż funkcjonalnie. Pozdr.

Witaj ejama.

A gdzie aktualne zdjęcia w Twojej galerii?

A propos kominka to ja te mam Maję BS na razie zamontowaną w trakcie obudowy. Wygląda super a jak się będzie sprawować to zobaczymy. U mnie kominek też raczej dekoracyjnie niż funkcjonalnie. Pozdr.

margaret2011, galeria na bieżąco uaktualniana o nowości działkowe. Tempo prac nie jest zawrotne, bo mamy jednego majstra, któremu pomaga jedna osoba. Mimo to obiecał, że do końca października domek powinien być w stanie surowym otwartym.

Cieszę się, że Maja ładnie prezentuje się w Rodku.. Nie ukrywam, że też liczę na taki efekt :-) Pozdrawiam

Hello! wszystkich

Ja zaczynam pełną parą od wrześnie!

Lecę ze ścianami, fundamenty już się wyleżały!!!

Podajcie jakieś ceny .... ciekawy jestem

jak to wygląda!

Ile was kosztowało całe drewno na więźbę?

Ile za ocieplenie i tynki

Ile za tynki wewnętrzne??

Planujecie rekuperacje?

Hej, witam na forum :)

W pierwszej kolejności znajdź "kilka godzin" i prześledź cały wątek.

Jeśli nie masz czasu, polecam wyszukiwarkę w wątku.

Pytania o ceny pojawiały się cały czas, więc na pewno coś znajdziesz.

Dodam tylko, że sporo osób budowało domek przed kilkoma laty, więc ceny mogą się znacząco różnić.

Weź też pod uwagę region kraju, bo jak się okazało, różnicy są kolosalne.

Ceny za SSO, które ja zapamiętałem to ok 25+15 tyś. (kolejno mury wew, i zew. schody + konstrukcja z deskowaniem, pokrycie)

Więźba leci ostro w górę, bo co roku jest podwyżka cen za drewno. Ja płaciłem 600zł za m3.

Tynki wewnętrzne miałem hardcorowo drogo bo najpierw 34zł z filcowaniem za samą robociznę plus swój materiał, a później za 26zł z materiałem od metra - cement wapno na gładko.

Ocieplenie to koszt rzędu 40-50zł robocizna plus ok drugie tyle materiał.

Rekuperacja to ciekawy temat, ale musisz być jej świadomy. Ja wyceniałem, ale fundusze nie pozwoliły - koszt ok 26tyś.