Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co się orientuję to w tej kwestii nie warto oszczędzać. Ja się zastanawiam czy nie montować balustrady z boku płyty, tak mi radzi kierbud z uwagi na to że warstwy izolacyjne się tak nie uszkadzają. A oglądałaś już jakieś płytki, dla mnie te wszsytkie zakupy to zmora, nie mam na to czasu a wybór jest ofromny. Widzę że jesteś sporo za mną, kiedy się wprowadzasz?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co się orientuję to w tej kwestii nie warto oszczędzać. Ja się zastanawiam czy nie montować balustrady z boku płyty, tak mi radzi kierbud z uwagi na to że warstwy izolacyjne się tak nie uszkadzają. A oglądałaś już jakieś płytki, dla mnie te wszsytkie zakupy to zmora, nie mam na to czasu a wybór jest ofromny. Widzę że jesteś sporo za mną, kiedy się wprowadzasz?

Hej, można tak zrobić, długo z mężem rozważaliśmy taką opcję własnie żeby montować barierkę z lica balkonu. Ona jest wtedy odrobinę droższa bo słupki są dłuższe (więcej materiału). Ostatecznie zdecydowaliśmy się zamonowac barierkę z góry, gdyż balkon jest wypuszczony u nas dalej niż w projekcie i był tam zapas, dodatkowo gośc od barierki powiedzaił nam jak to izoluje, sam balkon bardzo dobrze zaizolowaliśmy (widziałaś jaki jest strasznie gruby) a na to pójdzie jeszcze ten klej więc nie powinno przemakać.

Ten klej sika bond będziemy teraz kupować, gdzieś w necie wygooglaliśmy najtańszy to dam znac najwyżej. Sporo naprawdę za niego wychodzi ale kierbud nas mocno tu namawia na inwestycje.

Na razie jeszcze nie myślimy o przeprowadzce, chcemy przed zimą skończyć wszystko z zewnątrz - elewacja wyszła ładna ale jeszcze chce zająć się trochę wyrównaniem terenu, chwastami, założeniem trawnika, skończeniem ogrodzenia bo robimy sami i jesteśmy w połowie i wszystkim co jest naokoło a to zajmuje sporo czasu, wiadomo. W środku jeszcze cala wykończeniówka.....

Tez nie mam czasu na zakupy - nie wykluczam że płytki na balkon kupię w necie bez oglądania na żywo bo jakoś nie mają dla mnie takiego wielkiego znaczenia a tam jest tylko pare metrów. Może ktoś jest coś w stanie polecić co nie odpada po roku a ma w miarę sensowną cenę?

Może ktoś jest coś w stanie polecić co nie odpada po roku a ma w miarę sensowną cenę?

hehe ja mam ten sam gres co na tarasie i schodach wejsciowych, przezyl 2 lata od polozenia i nie odpadl. gres najtanszy z casto chyba stargres - daje rade. przyznam, ze zaluje decyzji o robieniu balkonow wcale z nich nie korzystamy - a jakie bylyby oszczednosci w budowie.

przyznam, ze zaluje decyzji o robieniu balkonow wcale z nich nie korzystamy - a jakie bylyby oszczednosci w budowie.

TAR Święta racja, ja też żałuję choć jeszcze nie mieszkam, tyle że ja żałuję że nie zdołałam przekonać męża.

Ewentualnie jeden balkon jak u Nutki mógłby przejść, a tak to mam dwa:( Cóż, jest wiele takich kwestii które był zrobiła inaczej

hehe ja mam ten sam gres co na tarasie i schodach wejsciowych, przezyl 2 lata od polozenia i nie odpadl. gres najtanszy z casto chyba stargres - daje rade. przyznam, ze zaluje decyzji o robieniu balkonow wcale z nich nie korzystamy - a jakie bylyby oszczednosci w budowie.

Ja też mam jeden gres, ale dwóch kolorach i wykorzystałem go na balkonach, tarasie i w garażu. Jeden strzał i tyle chodzenia po sklepach z głowy. Również uważam, że trzy balkony to nietrafiony pomysł. Teraz bym ich nie robił, ewentualnie zostawiłbym ten nad wykuszem, bo mi się podoba i tyle. Od roku byłem na balkonach tylko po to, żeby je czyścić. Ptaki mają gdzie robić, a mnie szlak trafia.

mi to juz rybka i tak postanowilismy budowac nowy dom, tym razem parterowy.

Gdyby łatwiej mi to wszystko przychodziło i nie ciągnęły się za mną kredyty, też bym zamienił ten projekt na parterowy.

Już podjęłaś decyzję jaki to będzie, bo jeszcze ostatnio jak mi pisałaś, to miałaś troszkę dylematów. Działkę udało Ci się znaleźć?

na dzien dzisiejszy chcemy wariantowy ze swoimi zmianami a dzialki szukamy tym razem do projektu a nie odwrotnie jak poprzednio, dzialek w tej chwili od groma i troche, wiec wybieramy powoli z namyslem a jestesmy marudni jak male dzieci. wrecz drobiazgowo zwracamy uwage na kazda pierdole, ktora moze byc przeszkoda, bo tym razem chcemy ostatni dom budowac. byl juz dla wroga, ten w ktorym mieszkamy jest dla przyjaciela a ten ktory wybudujemy nareszcie bedzie dla nas :D

na dzien dzisiejszy chcemy wariantowy ze swoimi zmianami a dzialki szukamy tym razem do projektu a nie odwrotnie jak poprzednio, dzialek w tej chwili od groma i troche, wiec wybieramy powoli z namyslem a jestesmy marudni jak male dzieci. wrecz drobiazgowo zwracamy uwage na kazda pierdole, ktora moze byc przeszkoda, bo tym razem chcemy ostatni dom budowac. byl juz dla wroga, ten w ktorym mieszkamy jest dla przyjaciela a ten ktory wybudujemy nareszcie bedzie dla nas :D

To ja obawiam się, że na pierwszym wariancie mogę poprzestać. Chociaż kto wie co to się w życiu pozmienia ;) Powodzenia w szukaniu i realizowaniu dalszych planów. U mnie jedynie miejsca byłoby mi szkoda, bo i dojazd fajny, mimo, że daleko i okolica bardzo przyjemna.

my szukamy dzialki majac na uwadze wszystkie parametry m.in. dojazd do pracy, teraz polaczenia mam rewelacyjne 15 -20 minut jestem w domu. pare dzialek mamy juz upatrzonych, jak zakupimy to pochwale sie w swoim watku :D nie bede tu, w rodku kreciej roboty uprawiac :lol2:

my szukamy dzialki majac na uwadze wszystkie parametry m.in. dojazd do pracy, teraz polaczenia mam rewelacyjne 15 -20 minut jestem w domu. pare dzialek mamy juz upatrzonych, jak zakupimy to pochwale sie w swoim watku :D nie bede tu, w rodku kreciej roboty uprawiac :lol2:

Te wątki się tak mocno przeplatają, że niektórzy już się mylą. Zresztą dziewczyny u Ciebie w wątku nawet mylą go ze swoim i witają gości :D hehe

Gość 80mariusz80

Mam mały dylemat odnośnie otworów wentylacyjnych w kominie systemowym.

Muszę wyciąć w kanałach wentylacyjnych otwory pod kratki wentylacyjne, przy czym kominy będą wykończone płytą gipsową. W jakiej kolejności powinno to być obrobione aby było jak najmniej potem kłopotów z montażem kratki? Czy nacinać otwór przed położeniem płyty g/k, czy zrobić to dopiero po wykończeniu, tj. położeniu płyty g/k?

Pozdrawiam.

Mam mały dylemat odnośnie otworów wentylacyjnych w kominie systemowym.

Muszę wyciąć w kanałach wentylacyjnych otwory pod kratki wentylacyjne, przy czym kominy będą wykończone płytą gipsową. W jakiej kolejności powinno to być obrobione aby było jak najmniej potem kłopotów z montażem kratki? Czy nacinać otwór przed położeniem płyty g/k, czy zrobić to dopiero po wykończeniu, tj. położeniu płyty g/k?

Pozdrawiam.

Najpierw dziura w pustaku systemowym, a później a później regips. Dlaczego miałoby być inaczej?

Gość 80mariusz80
Myślałem, czy przy późniejszym położeniu płytek na komin (w łazience) nie będzie to przeszkodą w równym ułożeniu płytek. Zastanawiałem się też, czy nie prościej byłoby przykleić płytę do komina (wentylacyjnego), potem wyciąć w niej otwór i następnie wtedy wyciąć/wykuć otwór w bloczku wentylacyjnym - w miarę prosto by się nałożyły i nie musiałbym kombinować potem z wymiarami na płycie, aby wpasować się w uprzednio nacięty otwór.

Poszukaj jeszcze, często ale nie zawsze jest tak że Ci najlepsi fachowcy mają najwyższe ceny, czasem trzeba po prostu trafić na dobrą ekipę.

Ja ostatnio wyceniałam barierkę na balkon ze stali nierdzewnej do naszego rodka. Budujemy w Krakowie więc wyceniałam u fachowców tu na miejscu i tez w okolicach np w Limanowej, Nowym Sączu. Wszyscy się strasznie cenili i liczyli za metr barierki minimu 500 zł z montażem. Aż znaleźliśmy na allegro gościa z okolic Poznania który powiedzał że za 350 zł nam zrobi taką samą barierkę ze stali nierdzewnej razem z montażem. Potem zdecydowaliśmy z mężem dodać jeszcze jedną poprzeczkę, materiału było więcej więc staneło na cenie 390 zł z montażem.

Montaż był 3 tygodnie od zamówienia bo akurat wtedy ten Pan miał drugi montaż w Krakowie - to było w sumie jedyne ograniczenie ale nam aż tak się nie spieszyło. Wysłaliśmy więc mailem zdjęcie balkonu i rysunek z dokładnymi wymiarami i bylismy umówieni na montaż w sobotę 25tego. Panowie stawili się punktualnie o 7 rano (w nocy jechali z Poznania do Krakowa!!)

Robota idealna, wiedzieli co robią, barierka super, nie musieliśmy nawet ich pilnować, montaż zrobili w 2 - 3 godziny, przyjechali ładnym autem w czystych firmowych kombinezonach, 100% profesjonalizmu, no normalnie mucha nie siada. A za 6,5 metra barierki nad wykuszem zapłaciliśmy 2270 zł a nie 3250 zł (lub więcej) jak chciały ekipy z Krakowa i okolic które nie musiały do nas dojeżdzać z daleka.

Pan mi powiedział że oni wolą mieć robotę i pracować niż siedzieć i wyceniać się na niewiadomo jakie kwoty,...przyznaje że bardzo mi się podobało to podejście.

Dla kontrastu - ekipę od ocieplenia poddasza wzieliśmy stosunkowo drogą bo miała być super-extra a było mocno przeciętnie....

A możesz podesłać fotki tych barierek i namiar na tą firmę ??