Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obcy

Mam prośbę możecie mi napisać jaka jest wysokość domu w kalenicy.

755 cm od "poziomu 0" czyli poziomu podłogi - kalenica nad domem, bo nad częścią garażową jest nieco niższa ( aco mi tam popatrze jeszcze raz w projekt - 637 cm).

Mam prośbę do tych co już wybudowali albo są w trakcie budowy. Chciałbym przygotować sobie kosztorys i potrzebuje waszej pomocy. Czy możecie podać mi następujące dane:

1. Ile poszło bloczków fundamentowych

2. Ile poszło w zależności ...

a co to statystykę robisz? jak popatrzysz i poczytasz temat to na większośc tych pytań jest odpowiedź. Zalecam się troszkę więcej wysilić.

I jak już przeglądniesz te 14 stron dot tego tematu, to odezwij się i podam Ci BRAKUJĄCE dane.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W końcu mam upragniona :evil: WZ-etkę (w sumie prawie rok czekania ale 2 miesiace przez "wspaniałą" Panią architekt która miała wszystko szybko załatwić a przez te 2 mies. nie zrobiła nic).

Teraz jeszcze plan zagosp. działki, odrolnienie, projekt zjazdu (to wszystko w ramach programu "przyjzna państwo" :-? ) adaptacja

No i moge składać wniosek o pozowlenie na budowę.

A budowlaniec umówiony na kwiecień! :roll:

remle opowiadaj jak sie mieszka?? 8)

Mam pytanie - jak macie zrobiona rozdzielnie elektryczna? czy jedna czy dwie. Jeden z elektryków zaproponowal zrobic jedna skrzynke na poddaszu a druga - głowna na dole i do niej doprowadzić kabel ze skrzynki górnej. Mam tez pytanie ( moze naiwne- jestem zielona w tym temacie ) czy obecnie robi sie tzw puszki na ścianach, czy sa inne metody??

Pozdrawiam

Vaneczko my mamy jedną rozdzielnię :D

Co do mieszkania - hmmm coraz bardziej swojsko :D Bogu dziękuję za zmywarkę i "łaciatkowe" kafelki te same w wiatrołapie i kuchni 8) Szkoda, że nie mogę jeszcze dziękować za jakąś pomoc do sprzątania :lol: :lol: bo tyle tego, że szok :roll:

Jak tam reszta budujących? Pozdrawiam

U nas wstawili okna, dom nabiera swojego ducha. Jak zrobie fotki to zamieszcze.

remle ważne, że juz mieszkacie. Sprzątania pewnie jest sporo ale w nowym domu pierwsze sprzątanie daja chyba wiecej radości niz zmeczenia. Szkoda, że nie budujemy sie bliżej siebie - chętnie bym zobaczyła na żywo Wasz piekny dom. Super, że zamieściłas fotki z domu - można sobie wyobrazić własny dom.

Dziekuje za podpowiedz w sprawie skrzynki.

Pozdrawiam wszystkich

Kochani gratuluję mieszkania REMLE, VANKA99 super że masz już okna.

Ja obecnie jestem w trakcie kończenia ins.elektrycznej, weszła ekipa która robi nam tynki a między nimi biega pan od odkurzacza. Zamieszanie że szok ale najważniejsze że wszystko idzie do przodu.

Obecnie zastanawiamy się nad kotłem c.o. i grzejnikami.

Co myślicie o piecu Vitodens 222-w i grzejnikach Viessmann

Jaki macie kocioł do c.o.?

Wytrwałości dla wszystkich pa :roll:

Witam wszystkich forumowiczów!

Czytam to forum od ubiegłego roku, przez ten czas walczyliśmy z przepisaniem działki, nadal czekamy na wodociągi, ale liczę na to, że uda mi się dostać wkrótce pozwolenie.

Zamierzam na wiosnę budować RODO6. Planowane zmiany:

- przeniesienie kotłowni i komina na tył garażu

- likwidacja balkonu nad wykuszem i zastąpienie go daszkiem trzy-spadowym

- zmniejszenie tarasu i częściowe zadaszenie go

Adaptacja projektu gotowego, zmiany w projekcie, zagospodarowanie działki, projekty przyłączy koszt całkowity 2000 zł.

Gotowe domki śliczne, trochę przerażają koszty.

Czy ktoś zastosował strop żelbetowy zgodnie z projektem. Jakiego rzędu są to koszty?

to będzie jakieś 14 m3 betonu (ze schodami) + 4 m3 nad garażem. Jeden metr kosztował w lecie jakieś 185 zł netto. do tego dochodzi z 1,5 tony drutu (fi 12 i fi 10). Wyjdzie z 8 000 brutto + robota.

Pozdrawiam.

Z czego wynika,że koszty tych dwóch stropów są porównywalne chyba zostanę przy żelbetowym. Chciałabym budować z sylikatów jakie są wasze opinie na temat tego materiału.

Na temat materiału nie wypowiem się, bo to jesr uzaleznione od finansów, upodobań, itd. My budowalismy z porothermu - tak jak w projekcie. Przeczytałam natomiast post osoby, która budowała z silikatów - równiez projekt z archonu ( nie rodo). Bloczki silikatów maja odrobine inne wymiary niż porotherm i trzeba uważać podczas budowy - kwestia wymiarów. Zapewne nie jest to problem, wystarczy dobry majstra na budowie i po kłopocie i pewnie trzeba przeliczyć ilośc bloczków. Jednak najlepiej jak wypowiedza sie osoby które budowały z silikatów.

Pozdrawiam