Nutka_ 12.09.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Siema. U nas porazek ciąg dalszy. Dach obity łatami. Dachówki brak. Majstry pojechali na inna robote. Co myslicie nad pomyslem aby dac 3 okna dachowe obok siebie w pokoju nad garazem podwojnym? A masz ten pokój zupełnie nie podzielony tak? (zależy też jak duże okna wybierzesz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.09.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Dokladnie pokoj w 1 kawalku. okna 78x140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 12.09.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 (edytowane) Co myslicie nad pomyslem aby dac 3 okna dachowe obok siebie w pokoju nad garazem podwojnym? Temat chyba do rozważenia we własnym zakresie. Według mnie trzy okna obok siebie na pewno będą wyglądać ciekawie, ale czy funkcjonalnie. Ja osobiście mam garaż jedno stanowiskowy i w pokoju nad garażem zrezygnowałam z jednego okna dachowego. Wiem z opinii innych że w pokoju z oknem dachowym w upalne dni jest o wiele cieplej niż w innych pomieszczeniach a zimą chłodniej. Edytowane 12 Września 2012 przez margaret2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 12.09.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Wybrałaś tą kabinę? My zrobilismy mocny przegląd - napisze Ci na priv żeby tu nie zaśmiecać wątku. Dzięki. Czekam na info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 12.09.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Lauren: piękna kuchnia, blatów roboczych całe hektary - widać przy pewnych zmianach kuchnia wychodzi całkiem spora lokmen: 3 okna wg mnie fajnie będą wyglądały, ale u nas przy rogo 6 g2 bez jednej lukarny będzie trzeba dać z 6 okien połaciowych a wiadomo okna tanie nie są... Co do cen to dostaliśm wycenę na SSO za 150tyś z materiałem b. dobrej jakości i skłaniamy się ku tej opcji bo majster budował już rodosy między innymi znajomym z tego forum ale czekamy na jeszcze jedną wycenę z taniej wielkopolski tyle, że bym musiał gdzieś nocleg dla owej ekipy znaleźć... No i projekt już złożony do starostwa - czekamy na PNB!! (tylko po weekendzie muszę podrzucić papier od studni wody jak geolog go wyprodukuje na podstawie wyników badań wody z sanepidu. wodę mamy bez bakterii ale jeszcze nie wiemy jak skład chemiczny) pozdrawiam michalC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.09.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Siema. U nas porazek ciąg dalszy. Dach obity łatami. Dachówki brak. Majstry pojechali na inna robote. Co myslicie nad pomyslem aby dac 3 okna dachowe obok siebie w pokoju nad garazem podwojnym? zebys nie zalowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.09.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 lokmen: 3 okna wg mnie fajnie będą wyglądały a wg. mnie nie bardzo a co z uzytecznoscia i praktyczna strona? plus kolejnymi komplikacjami montazowymi. najgorsze rozwiazanie to dziurawienie dachu. takie poszatkowanie: tu okienko polaciowe, tu komin, tam drugi komin, jeszcze indziej kominek garazowy, do tego kominki odpowietrzenia kanalizy i dach nabzdzony jak sie patrzy. plus jeszcze pare innych problemow w uzytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 12.09.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 a wg. mnie nie bardzo a co z uzytecznoscia i praktyczna strona? plus kolejnymi komplikacjami montazowymi. najgorsze rozwiazanie to dziurawienie dachu. takie poszatkowanie: tu okienko polaciowe, tu komin, tam drugi komin, jeszcze indziej kominek garazowy, do tego kominki odpowietrzenia kanalizy i dach nabzdzony jak sie patrzy. plus jeszcze pare innych problemow w uzytkowaniu. wygląd to pewnie kwestia gustu wg mnie w tak dużym pokoju na skosie okien może być sporo - bo na skosie i tak nic nie ustawię (najwyżej pod), a lubię jasne pokoje i światło dzienne. z kolei zgodzę się, że dach z zewnątrz będzie wyglądał specyficznie, nie wspominając o ew. problemach typu uciekanie ciepła, większy hałas podczas deszczu/gradu (dokuczliwe jeśli to sypialnia) itp itd... michalC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.09.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 do tego dodaj wspomniane wczesniej nagrzewanie latem wychladzanie zima (to prawda) - okna dachowe niestety maja duzo gorsze parametry niz okna zwykle, jeszcze pozostaje kwestia jakosci i poprawnosci montazu, bo tu pole manewru jest zaczepiscie duze lookmen skad ten pomysl 3 okien polaciowych? jakie masz ustawienie wg. stron swiata, ze chcesz dokoptowac okna? u mnie jedno okno na poludnie, jedno na polnoc i te na scianie na zachod - jest to najjasniejszy pokoj w domu (poza lazienka gorna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.09.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Te okna byly by na stronę północną i tylko z jednej strony dachu. Na drugiej stronie będą solary. Skąd pomysł? - Widzialem takie cuś u klienta i ładnie to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToSz01 12.09.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Dzięki ToSz01 za odpowiedź, jednakże chodzi mi dokładnie o odcienie jak wyżej napisałam. Chciałam zobaczyć jak wyglądają te kolorki na gotowym domku. Mocca 18 jest bardzo jasna, prawie biała, ale może zamieścisz jakąś fotkę albo wyślesz na priv. A jaki masz kolor dachu? Faktycznie Mocca 18 jest bardzo jasna prawie biała, jak nam przywieźli na budowę wymieszany tynk to myślałem że zapomnieli dodać barwnika bo po otwarciu wiaderka zawartość była całkiem biała. Sugerowaliśmy się opinią wykonawcy że kolor na wzorniku w rzeczywistości jest o ton lub dwa ciemniejszy, dlatego wybraliśmy najjaśniejszy żeby w rzeczywistości było o ton ciemniej ale jest biało. Zdjęcia są robione jeszcze przed zakończeniem prac, więc do okoła lekki bajzel Dach jest w kolorze angoba szlachetna, okna, drzwi, brama garażowa i podbitka w kolorze orzech. http://images44.fotosik.pl/399/9f8d3ec848e559bcm.jpg http://images44.fotosik.pl/399/38ae8fceb5a962b8m.jpg http://images49.fotosik.pl/1603/d4f3ac0c17d06f16m.jpg http://images47.fotosik.pl/1541/141a0c63f5aa05aam.jpg http://images48.fotosik.pl/399/b125b59ca5d58f73m.jpg http://images39.fotosik.pl/1743/1577493743fff812m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 13.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Lauren: piękna kuchnia, blatów roboczych całe hektary - widać przy pewnych zmianach kuchnia wychodzi całkiem spora Co do cen to dostaliśm wycenę na SSO za 150tyś z materiałem b. dobrej jakości i skłaniamy się ku tej opcji bo majster budował już rodosy między innymi znajomym z tego forum ale czekamy na jeszcze jedną wycenę z taniej wielkopolski tyle, że bym musiał gdzieś nocleg dla owej ekipy znaleźć... michalC Policz czy na pewno opłaca Ci się brać z materiałem czy nie lepiej odliczyć materiał i odzyskać vat, my mieliśmy zwrot w zeszłym roku 10 tyś za sso. I chyba w takiej sytuacji bardzo, bardzo szczegółowo rozpisałabym z ekipą jakie materiały będą użyte.... pozdrowienia, nuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.09.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Policz czy na pewno opłaca Ci się brać z materiałem czy nie lepiej odliczyć materiał i odzyskać vat, my mieliśmy zwrot w zeszłym roku 10 tyś za sso. I chyba w takiej sytuacji bardzo, bardzo szczegółowo rozpisałabym z ekipą jakie materiały będą użyte.... pozdrowienia, nuta W takiej sytuacji wszystko ma swoją cenę. Na pewno wygodniejsze jest budowanie domu przez ekipę, która zaproponuje, kupi i przywiezie materiał (mam nadzieje, że to w takiej kolejności się odbywa). Nie trzeba się martwić o kradzież, nie trzeba liczyć metrów, co zabraknie to sobie dowiozą, co zostanie to oddadzą, a Ty jako inwestor przyjeżdżasz i jedyną energię tracisz na sprawdzanie, czy wszystko jest dobrze wykonane. Tak samo jak wygodne jest budowanie całego domu pod klucz. Problem w tym, że to kosztuje więcej i stąd się wzięło pojęcie budowy systemem gospodarczym i fakt, że jest to tańsze o ok 20-30% pod warunkiem, że się wie co robi. Bo gdy świeżak zabiera się do pracy, to może się okazać, że z tych oszczędności musi zapłacić za straty, za błędy, za paliwo na dojazdy itd i ta oszczędność gdzieś zanika. Zwrot podatku potwierdzam, że to kwota ok 20 tyś, więc to warto wziąć pod uwagę podczas kosztorysowania. Ważne jest sprawdzenie ile taniej może mieć materiał wykonawca, bo czasem wydawanie więcej, żeby później dostać zwrot po prostu nie ma sensu. Uzyskanie rabatów w zaprzyjaźnionych hurtowniach na poziomie 30% nie jest trudne. Niech taki wykonawca da Ci 15% i 15% weźmie dla siebie i masz zwrot podatku załatwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 13.09.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 W przypadku budowy domu pod klucz o fuszerkę chyba jeszcze łatwiej, zwłaszcza gdy jest jedna wielospecjalistyczna ekipa, która zna się na wszystkim. Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że bez odpowiedniego poziomu wiedzy budowlanej albo bez wsparcia osoby z taką wiedzą lepiej się za budowanie domu nie zabierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 13.09.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 W takiej sytuacji wszystko ma swoją cenę. Na pewno wygodniejsze jest budowanie domu przez ekipę, która zaproponuje, kupi i przywiezie materiał (mam nadzieje, że to w takiej kolejności się odbywa). Nie trzeba się martwić o kradzież, nie trzeba liczyć metrów, co zabraknie to sobie dowiozą, co zostanie to oddadzą, a Ty jako inwestor przyjeżdżasz i jedyną energię tracisz na sprawdzanie, czy wszystko jest dobrze wykonane. Tak samo jak wygodne jest budowanie całego domu pod klucz. Problem w tym, że to kosztuje więcej i stąd się wzięło pojęcie budowy systemem gospodarczym i fakt, że jest to tańsze o ok 20-30% pod warunkiem, że się wie co robi. Bo gdy świeżak zabiera się do pracy, to może się okazać, że z tych oszczędności musi zapłacić za straty, za błędy, za paliwo na dojazdy itd i ta oszczędność gdzieś zanika. Zwrot podatku potwierdzam, że to kwota ok 20 tyś, więc to warto wziąć pod uwagę podczas kosztorysowania. Ważne jest sprawdzenie ile taniej może mieć materiał wykonawca, bo czasem wydawanie więcej, żeby później dostać zwrot po prostu nie ma sensu. Uzyskanie rabatów w zaprzyjaźnionych hurtowniach na poziomie 30% nie jest trudne. Niech taki wykonawca da Ci 15% i 15% weźmie dla siebie i masz zwrot podatku załatwiony. hej, tak - to jest święta prawda co napisałes. sporo nas kosztowało czasu i wysiłku załatwianie materiałów do SSO i też wyszukiwanie informacji o jakości, o cenach tych materiaów, o tym co się opłaca a co nie, gdzie warto zainwestować w droższy materiał itd... więc rzeczywoście jest to coś za coś i wygoda ma swoją cenę. ale oprócz tego chyba bałabym się jeszcze jednej rzeczy przy takiej umowie - że wykonawca będzie oszczędzał na materiale czyli da trochę mniej zbrojenia do stropu, itp itd...a przecież nie da się być na budowie cały czas i sprawdzać ekipę non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.09.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 W przypadku budowy domu pod klucz o fuszerkę chyba jeszcze łatwiej, zwłaszcza gdy jest jedna wielospecjalistyczna ekipa, która zna się na wszystkim. Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że bez odpowiedniego poziomu wiedzy budowlanej albo bez wsparcia osoby z taką wiedzą lepiej się za budowanie domu nie zabierać Co do pierwszej części się nie wypowiem, bo to kwestia znalezienia właściwych ludzi. Co do drugiej, to ja jestem idealnym przykładem, bo w domu nie mieszkałem, nikt z rodziny domu nie ma, nawet osobiście byłem może ze dwa razy u kogoś kto się wyrwał z mieszkania. Jednak marzenia są marzeniami i ten dom postawiłem. Oczywiście doświadczeń zebrałem tyle, że do teraz mam lekko ugięte kolana. Z obecną wiedzą zabrałbym się za tą przygodę inaczej, wybrałbym inną działkę, inny projekt, może zdecydowałbym się na inne materiały i inną technologię. Wiem też, że gdybym od razu przy pierwszym domu zrobił jak wyżej napisałem, to są spore szanse, że w podobnym wątku napisałbym, że chciałbym taki dom w rodendronach, bo jest "inny" niż mój. Podsumowując, mimo braku wiedzy i pomocy, decyzja zapadła, dom wybudowany, mieszkam i cieszę się swoim, a to że chciałoby się coś innego odrzucam... może gdyby nie kredyt to bym się zdecydował na drugi hej, tak - to jest święta prawda co napisałes. sporo nas kosztowało czasu i wysiłku załatwianie materiałów do SSO i też wyszukiwanie informacji o jakości, o cenach tych materiaów, o tym co się opłaca a co nie, gdzie warto zainwestować w droższy materiał itd... więc rzeczywoście jest to coś za coś i wygoda ma swoją cenę. ale oprócz tego chyba bałabym się jeszcze jednej rzeczy przy takiej umowie - że wykonawca będzie oszczędzał na materiale czyli da trochę mniej zbrojenia do stropu, itp itd...a przecież nie da się być na budowie cały czas i sprawdzać ekipę non stop. Podobnie jak wyżej, trzeba znaleźć właściwych ludzi lub mądrze napisać umowę. Tutaj konieczne byłoby uwzględnienie obowiązku wezwania inwestora przed zakończeniem prac zakrytych. Fuszerek u nas nie brakuje. Wystarczy spojrzeć na potężne inwestycje w naszym kraju. Zanim doczekają się odbioru już są naprawiane gwarancyjnie. Mniejsza inwestycja - domek, może i mniejsza skala fuszerki. Ale proporcja inwestycji w uwzględnieniu prywatnego budżetu myślę, że taka sama, a może i większa, bo to często dorobek życia lub dług na całe życie. Tym bardziej boli jak coś się dzieje i nie idzie po naszej myśli. Teraz mają do myślenia Ci co budują i nie pilnują, bo wierzą, że ich ekipa jest najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morpheusz1 13.09.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Wrzucę kilka zdjęć naszego Rodoska, kończy się lato żona prosiła żebym uwiecznił jej kwiaty. Może komuś spodoba się nasza aranżacja . Lato już prawie minęło , miło spędzało się czas w przydomowym zaciszu. Teraz czeka nas ogrodzenie domku, chociaż bez ogrodzenia było tak fajnie. Chcemy powiększyć rodzinę o czworonoga, a to wymaga zamknięcia domu ogrodzeniem. Pozdrawiam wszystkich właścicieli rodosków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.09.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 @Morpheusz1: bardzo przyjemna stylizacja. Mój klimat. Ciekawe rozwiązanie z daszkiem nad schodami wejściowymi. Może mi się przydać przy częściowej zabudowie tarasy z tyłu domu (można prosić więcej informacji i zdjęć z montażu). Kwiaty bardzo ładne, tego właśnie u mnie brakuje - może w następnym roku ożywię elewację właśnie takimi akcentami. Gratuluję domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morpheusz1 13.09.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Na daszek zdecydowaliśmy się ponieważ balkon był troszkę krótszy od schoda i ciągle nam zaciekało, kałuże pod drzwiami itp. Mini wiatka została przymocowana do balkonu długimi śrubami,okucia wpuszczone w balkon ,zaizolowane. Doszły do tego mini balustradki i ozdoby kute.Połączenie drewna ,metalu i kamienia taki obraliśmy styl. (nie wiem czy będe miał jakieś zdjęcia szczegółowe z montażu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 13.09.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Zastanawiam się nad takimi kolorami elewacji. Który Waszym zdaniem jest ciekawszy i jednocześnie pasuje do koloru okien (orzech) w tle? Edytowane 13 Września 2012 przez margaret2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts