mWilQ 30.10.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 a przepraszam jest 22.23.1 ex 22.23: "Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa - z wyłączeniem: - zbiorników, kadzi, cystern i podobnych pojemników o pojemności powyżej 300 l, z tworzyw sztucznych do innych zastosowań (PKWiU ex 22.23.13.0); - stolarki okrętowej (PKWiU ex 22.23.14.0); - linoleum i pokryć podłogowych gumowych (PKWiU ex 22.23.15.0)" - WYKAZ MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH, KTÓRE DO DNIA 30 KWIETNIA 2004 R. BYŁY OPODATKOWANE STAWKĄ PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG W WYSOKOŚCI 7%, A OD DNIA 1 MAJA 2004 R. SĄ OPODATKOWANE PODATKIEM VAT, co wskazuje, że Twój materiał może zostać odliczony. Różnie może być w US, bo w moim np. wmawiano mi, że materiał, który był zastosowany poza budynkiem i nie jest z nim trwale związany nie może zostać odliczony. Ja jednak mimo wszystko nie słuchałem i swoje racje opierając na zatwierdzonych przez wszystkich świętych pismach i zestawianiach potrafiłem wybronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 30.10.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Dzięki, rozumiem o co Ci chodzi. W tej kwestii też raczej będę się upierać, chociażby dlatego że deska, która w nazwie ma "tarasowa" może być przeze mnie położona na balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 30.10.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 A w jakiej kwestii Ty miałeś problemy w us? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 30.10.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 A w jakiej kwestii Ty miałeś problemy w us? Moje rozliczenie było podzielone na dwa etapy. Za pierwszym razem miałem mniej różnorodnego materiału, ale też i mniejsze doświadczenie. W jednej pozycji nie zwróciłem uwagi na doliczony podatek (chciałem zwrot za materiał jeszcze wtedy na 7%) W zestawieniu miałem też kilka pozycji co do których nie znalazłem jasnych wyjaśnień, wiec je uwzględniłem - jedną musiałem wykreślić, pozostałe albo nie zostały wychwycone przez urzędnika, albo po prostu się kwalifikowały. Za drugim razem było gorzej, bo sporo faktur miałem z beznadziejną nazwą produktu i z brakiem numeru PKWIU. Po pierwsze problem pojawił się przy kontakcie z hurtownią, która nie ma narzuconego obowiązku umieszczania tego numeru na fakturze, a po drugie okazało się, że niektórzy producenci w ogóle nie mają sklasifikowanych materiałów. Pobierałem ze stron potwierdzenia zgodności itp. Przy drugim rozliczeniu musiałem tłumaczyć innego urzędnikowi, co to są anemostaty, do czego były mi potrzebne skrzynki rozprężne i kanały wentylacyjne. Troszkę ścierania, ale ostatecznie wyszło i mam to za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 30.10.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 U mnie podobnie.Pierwszy wniosek mam już za sobą, trafiłam w 100% ale faktur było niewiele i raczej skomplikowanych materiałów też nie było.Teraz mam niezłe rozdrobnienie i raz silikon ma taki kod raz inny i też nie wiem czy wchodzi czy nie. Drążę temat już kilka dni ale pomału zmierzam do końca. Parę pozycji wrzucam po omacku do rozpracowania urzędnikom bo ja już nie mam czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 30.10.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 U mnie podobnie. Pierwszy wniosek mam już za sobą, trafiłam w 100% ale faktur było niewiele i raczej skomplikowanych materiałów też nie było. Teraz mam niezłe rozdrobnienie i raz silikon ma taki kod raz inny i też nie wiem czy wchodzi czy nie. Drążę temat już kilka dni ale pomału zmierzam do końca. Parę pozycji wrzucam po omacku do rozpracowania urzędnikom bo ja już nie mam czasu. Dodam jeszcze, że bardzo duża ilość faktur w tym tych z dużych marketów budowlanych miała straszny nieład w numeracji PKWIU. Ten sam rodzaj materiału często był inaczej klasyfikowany. Więcej powiem, często produkty z daną klasyfikacją nie miały nic wspólnego. Ja to wykorzystywałem na swój sposób. Jak sprawa była wątpliwa, a numer się zgadzał to dodawałem do zestawienia. Jak numer się nie zgadzał, a produkt miał nazwę która na pewno powinna być odliczona, to później tłumaczyłem, że to nie moje błędy na fakturze. Trzeba sobie jakoś radzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 02.11.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) [moderowano] Edytowane 2 Listopada 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 02.11.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) [usunięto] [piiip] Jeśli mowa o przestrogach to jeśli nie daj Boże kogoś takie coś spotka, a następnie uda się do PZU po kasę- od razu mówię, że przeglądy kominiarskie, odbiór kominka, pomiary elektryczne etc. to podstawa. Zmieniając temat: MAMY KREDYT poszło łatwo i przyjemnie. W sumie zajęło to ok 2 tygodnie i to bez pośpiechu. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.11.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 mariusz80 mozesz usunac linka, mysle ze dla naszej forumowej kolezanki ktora to spotkalo to za duza trauma, zeby jeszcze na fm to ogladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.11.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Czy posiada ktoś projekt rekuperacji dla rodoska i podzieliłby się - byłbym wdzięczny bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 07.11.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Nareszcie i ja mogę pokazać Wam mojego Rodoska na terenie w Rodoski raczej nieobfitym (warmińsko-mazurskie). Na ostatnim zdjęciu stan na dziś. Nadal funduszy brak- a z kredytem krucho- mamy nadzieję, że może w grudniu- zdążylibyśmy jeszcze na Rodzinę na swoim. Pozdrawiam cieplutko, zdjęcia na ostatnim poście na moim blogu (tytuł Magiczny Domek)- nie umiem ich załączyć tutaj http://kropelkazmojegozycia.blogspot.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 12.11.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) N[......] a z kredytem krucho- mamy nadzieję, że może w grudniu- zdążylibyśmy jeszcze na Rodzinę na swoim. Pozdrawiam cieplutko, zdjęcia na ostatnim poście na moim blogu (tytuł Magiczny Domek)- nie umiem ich załączyć tutaj http://kropelkazmojegozycia.blogspot.com my też liczyliśmy na rodzinę na swoim a tu ciągle brak PNB... Ostatnie dwie blokujące nas rzeczy to papier o dostępie do drogi (ma być lada dzień) no i studnia wody... Studnia była na działce jak ją kupowałem, niestety samowolka... Z tego co się wcześniej dowiedziałem potrzebne miały być badania i zaświadczenie geologa i tyle - a się okazało, że jeszcze trzeba zalegalizwoać w Inspektoracie Nadzoru Budowalnego. Procedura chyba bezbolesna - ale czas oczekiwania ponad miesiąc... Na razie minęły 2 tyg... Bez tego PNB nie będzie - bo bez wody nie wydadzą... I patrząc w kalendarz trzeba liczyć na cud normalnie gosik102 - w ładnym miejscu stawiacie rodoska, gratulacje i powodzenia mC Edytowane 12 Listopada 2012 przez michalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.11.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Sorry michał ale z tą studnią to jakaś głupota: cyt. Obecnie przepisy prawne umożliwiają właścicielowi gruntu na wykonanie studni o głębokości nie przekraczającej 30m i pobór wody nie przekraczający 5 m3 / dobę lub 0.5 m3/godz. bez zezwolenia (pozwolenie wodnoprawne). Jednakże zamiar wybudowania takiej studni należy zgłosić w starostwie powiatowym na 30 dni przed rozpoczęciem wiercenia. Ja też mam studnię, głęboką na 24m rurą fi 100. Nie potrzebowałem na to żadnego pozwolenia. W planie zagospodarowania przestrzennego mam taki punkt: ...dla pojedyńczych obiektów, odległych od gminnej sieci wodociągowej jak też we wsiach do czasu wybudowania tej sieci dopuszcza się stosowanie ujęć lokalnych (studni) z obowiązkiem uzyskania pozytywnej opini Powiatowego Inspektora Sanitarnego o danej kokalizacji Jak widać żadnego pozwolenia na budowę nie potrzeba... Co więcej zapis taki -jeśli go posiadasz- reguluje kwestię dostępu do wody co do PNB na dzień składania wniosku powinno wystarczyć. Przecież studnie możesz wykręcić dopiero po uzyskaniu pozwolenia. Edytowane 12 Listopada 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 13.11.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) Sorry michał ale z tą studnią to jakaś głupota: cyt. Obecnie przepisy prawne umożliwiają właścicielowi gruntu na wykonanie studni o głębokości nie przekraczającej 30m i pobór wody nie przekraczający 5 m3 / dobę lub 0.5 m3/godz. bez zezwolenia (pozwolenie wodnoprawne). Jednakże zamiar wybudowania takiej studni należy zgłosić w starostwie powiatowym na 30 dni przed rozpoczęciem wiercenia. Ja też mam studnię, głęboką na 24m rurą fi 100. Nie potrzebowałem na to żadnego pozwolenia. Nie potrzebujesz pozwolenia ale musisz zgłosić zamiar wykonania. Jeśli nie zgłosisz masz samowolę i pozostaje legalizacja albo rozbiórka. Przerabiane przeze mnie Przy okazji może się komuś przyda cennik - dowiedziałem się przy okazji mojej sprawy: - legalizacja szamba wybudowanego bez zgłoszenia - 0zł - legalizacja przydomowej oczyszczalni wybudowanej bez zgłoszenia - 5000zł (słownie: pięć tysięcy zł) Edytowane 13 Listopada 2012 przez michur dodano cennik ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 13.11.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nie potrzebujesz pozwolenia ale musisz zgłosić zamiar wykonania. Jeśli nie zgłosisz masz samowolę i pozostaje legalizacja albo rozbiórka. Przerabiane przeze mnie z tego co ja się dowiadywałem to od tego roku już na każdą studnię potrzebne jest pozwolenie na budowę. na szczęście mnie to nie dotyczyło bo studnia była zrobiona kilka lat temu - ale właśnie jak michur zauważa, bez zgłoszenia. czyli samowola, czyli oficjalnie studni nie ma a do pozwolenia na budowę domu musi być... może w latach ubiegłych wystarczyło przy okazji załatwiania PNB domu dodać, że się zrobi studnię i tyle - ja tak mam np z oczyszczalnią. inna sprawa, że co urząd to inne zwyczaje... ps. a ktoś wie ile za legalizację studni? pozdro mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 13.11.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) Może żle się wyraziłem- chodzi mi o to, że na etapie składania wniosku o PNB muszą być wszystkie uzgodnienia- czyli masz papier, że elektrownia doprowadzi Ci prąd tzw. warunki przyłącza, masz papier z wodociągów jeśli takowy obok Ciebie przechodzi jeśli nie to masz wpisane, że będzie studnia własna. I tyle. Nie ma tu mowy że wszystko masz mieć. ja na prąd czekam 3i rok, wody teoretycznie nie mam, a chałupa już stoi i nikt się nie czepiał wydając pozwolenie ponieważ miałem papiery potwierdzające że ów media będą. W kwestii szamba to już podczas składania pozwolenia na budowę domu jednocześnie pozwolenie to dotyczyło szamba, które jutro o 6:30 kopię Pytanie o okna w kuchni. Czy ktoś kto robił okna z parapetem powyżej blatu kuchennego może napisać na jakiej wysokości zaczyna się okno. Obecnie dół okna zaczyna się na wysokości 115cm. Edytowane 13 Listopada 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 13.11.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Pytanie o okna w kuchni. Czy ktoś kto robił okna z parapetem powyżej blatu kuchennego może napisać na jakiej wysokości zaczyna się okno. Obecnie dół okna zaczyna się na wysokości 115cm. Hmm...115? Chyba wysoko....a masz już wylewki? My będziemy mieć parapet powyżej blatu, dolne szafki planujemy na wysokość około 86 cm a parapet wychodzi odrobinę wyżej ale dosłownie kilka cm -- sprawdzę Ci na budowie następnym razem. michałC - u nas z PNB było dokładnie tak jak powyżej pisze lokmen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 14.11.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 W kwestii szamba to już podczas składania pozwolenia na budowę domu jednocześnie pozwolenie to dotyczyło szamba, które jutro o 6:30 kopię Jeśli ma się taki zapis w PNB to oczywiście nie potrzeba zgłoszenia. A wracając do legalizacji przeprowadzanej przez michalC - jeśli jakaś instytucja tego zażądała, to nasze rozważania niewiele chyba wniosą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 14.11.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Nutka jeszcze nie mam wylewek. 115 - 20 wylewki czyli będzie na 95 cm. Michur a po co legalizować coś czego nie ma i nie było http://s358.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=_X4pAlTRF-nsiPE1PszKCdc7RytIQf1OUvOqcxdu77ESjtAKV-jisQKSn2TT2dFBrduAz7MqyDs9Al3NDogCmG4ulOH9LNgoMXgLEgdgzc8&pv=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 14.11.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Michur a po co legalizować coś czego nie ma i nie było http://s358.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=_X4pAlTRF-nsiPE1PszKCdc7RytIQf1OUvOqcxdu77ESjtAKV-jisQKSn2TT2dFBrduAz7MqyDs9Al3NDogCmG4ulOH9LNgoMXgLEgdgzc8&pv=2 W sumie nie wiadomo kto zarządził legalizację. Zakładam, że urzędnik. Może dopatrzył się na mapce do celów projektowych obiektu, którego nie było w jakimś rejestrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts