karolcia2306 15.11.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Drodzy użytkownicy Domu w Rododendronach !! Pomocy!!!W roku 2009 pobudowałam mój wymarzony domek, mieszkamy w nim od sierpnia 2010. Mam problem z oknami a raczej z ich montażem.... Już pierwszej zimy zauważyłam lekką nieszczelność między oknem a parapetem. W ubiegłą zimę gdy temperatura w naszym regionie spadła poniżej 27 stopni zimno odczuwalne było już dosyć znacznie. W kuchni nie mam zamontowanego parapetu tylko blat kuchenny. na tym oknie miałam lód na framudze okna, w małym pokoju na dole, przy zamkniętych drzwiach kaloryfer nie zdołał ogrzać tego pomieszczenia a kwiatki na parapecie mi zmarzły.....W tym roku zkoleji był tylko raz przymrozek -8 a zimno było w salonie że hej!! Okazuje się,że prawdopodobnie skorodowała piana montażowa (nie tylko pod parapetem). Jak przyłoży się rękę na styku muru i okna czuć wyraźnie jak cięgnie.... Poradźcie mi Kochani co mam robić w tej sytuacji?? Dostawać się do okien od wewnątrz a może od zewnątrz ( elewacja jest zrobiona) ???Dodam, że okna zostały wstawione przez firmę .... Przypilnowałam wielu spraw i rozwiązań przy budowie. Nie przyszło mi do głowy, że montaż okien może być tak spartaczony. Jestem załamana i przerażona zbliżającą się zimą....Czekam na Wasze pomysły...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legraf 15.11.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam,Zamierzam budować Rodka G2N czy ktoś budował w tym roku SSO jest szansa na zmieszczenie się w 150tyś?pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 15.11.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam, Zamierzam budować Rodka G2N czy ktoś budował w tym roku SSO jest szansa na zmieszczenie się w 150tyś? pozdrawiam Tomek Jeśli będzieł budował sam to się wyrobisz.- Jeśli ekipa to nie ma szans. Drodzy użytkownicy Domu w Rododendronach !! Pomocy!!! W roku 2009 pobudowałam mój wymarzony domek, mieszkamy w nim od sierpnia 2010. Mam problem z oknami a raczej z ich montażem.... Już pierwszej zimy zauważyłam lekką nieszczelność między oknem a parapetem. W ubiegłą zimę gdy temperatura w naszym regionie spadła poniżej 27 stopni zimno odczuwalne było już dosyć znacznie. W kuchni nie mam zamontowanego parapetu tylko blat kuchenny. na tym oknie miałam lód na framudze okna, w małym pokoju na dole, przy zamkniętych drzwiach kaloryfer nie zdołał ogrzać tego pomieszczenia a kwiatki na parapecie mi zmarzły.....W tym roku zkoleji był tylko raz przymrozek -8 a zimno było w salonie że hej!! Okazuje się,że prawdopodobnie skorodowała piana montażowa (nie tylko pod parapetem). Jak przyłoży się rękę na styku muru i okna czuć wyraźnie jak cięgnie.... Poradźcie mi Kochani co mam robić w tej sytuacji?? Dostawać się do okien od wewnątrz a może od zewnątrz ( elewacja jest zrobiona) ???Dodam, że okna zostały wstawione przez firmę .... Przypilnowałam wielu spraw i rozwiązań przy budowie. Nie przyszło mi do głowy, że montaż okien może być tak spartaczony. Jestem załamana i przerażona zbliżającą się zimą....Czekam na Wasze pomysły...... Pytanie o gwarancję - na jaki czas ją masz i kiedy dokładnie montowałaś okna? Myślę, że w pierwszej kolejności jedź do gościa, który je montował złap go za ucho i przyprowadź niech zobaczy co narobił... To że ciągnie nie musi oznaczać uszkodzenia pianki bo równie dobrze może ciągnąć od uszczelki- możesz to sprawdzić np. płomieniem od zapalniczki. Równie dobrze może trzeba wyregulować okna na okuciach. Kosztowniejszy sposób sprawdzenia to kamera termowizyjna. Co do lodu na framudze może to świadczyć o braku uszczelnienia połączenia blatu i okna. Weż kartkę papieru i wsuń ją pomiędzy blat a okno- sprawdź jak głęboko wejdzie. Napisz co to za okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia2306 15.11.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Jeśli będzieł budował sam to się wyrobisz.- Jeśli ekipa to nie ma szans. Pytanie o gwarancję - na jaki czas ją masz i kiedy dokładnie montowałaś okna? Myślę, że w pierwszej kolejności jedź do gościa, który je montował złap go za ucho i przyprowadź niech zobaczy co narobił... To że ciągnie nie musi oznaczać uszkodzenia pianki bo równie dobrze może ciągnąć od uszczelki- możesz to sprawdzić np. płomieniem od zapalniczki. Równie dobrze może trzeba wyregulować okna na okuciach. Kosztowniejszy sposób sprawdzenia to kamera termowizyjna. Co do lodu na framudze może to świadczyć o braku uszczelnienia połączenia blatu i okna. Weż kartkę papieru i wsuń ją pomiędzy blat a okno- sprawdź jak głęboko wejdzie. Napisz co to za okna. Okna montowałam w lipcu 2009, gwarancji na nie miałam 60 miesięcy ale w umowie nie ma ani słowa o gwarancji i prawidłowym montażu okien. Okna pochodzą z firmy Adams z Mrągowa. Do gościa już dzwoniłam , zjawił się, bo również twierdził, że może ciągnąć od uszczelki ale to nie ten problem. Jego pracownicy wezwani w zimę w celu pokazania problemu, sprawdzali regulacje w oknach i w tym temacie też jest ok. Byli zszokowani jak zobaczyli lód na oknie.... Sam szef gdy przyjechał zwalił winę albo na tych co robili elewację albo ci co tynkowali wew. Zapewne przeszkadzały im kliny montażowe i je wyrzucili albo dla dowcipu wydłubali piankę z okna.... A skoro ktoś wyjął kliny montażowe to ja powinnam dopilnować i uzupełnić piankę.... Dla mnie gość mający sporą firmą z oknami i bramami garażowymi nie wie o czym mówi... Nie wspomnę już o tym, że dokładnie słyszę co dzieje się na zewnątrz domu i odwrotnie, będąc na zewnątrz można usłyszeć o czym się mówi w środku.. Raczej skłaniam się do tego aby dostawać się od zewnątrz do tych okien, uzupełnić pianę, uszczelnić dodatkowo sylikonem i poprawić elewację robiąc obramowania wokół okien innym kolorem. Sama już nie wiem.... mam obsesję na punkcie tych okien i boję się zbliżającej zimy bo mam niemowlaka w domu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratki 15.11.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Witam, Zamierzam budować Rodka G2N czy ktoś budował w tym roku SSO jest szansa na zmieszczenie się w 150tyś? pozdrawiam Tomek Jeśli będzieł budował sam to się wyrobisz.- Jeśli ekipa to nie ma szans. Cześć Nie zgodzę się z ta wypowiedzią. My co prawda budowaliśmy 6N z pojedynczym garażem jednak wyrobiliśmy się tak jak planowaliśmy niewiele ponad 100! Budowała nam ekipa, wszystko załatwialiśmy telefonicznie, tak naprawdę nie musieliśmy być na placu budowy. Oczywiście byliśmy bo to czysta przyjemność obserwować codzienne efekty pracy. Wiele zależy od rejonu Polski, my budowaliśmy w okolicach Bydgoszczy. Trzymam kciuki i jestem przekonany że wyrobicie się w 150.000 Pozdrawiam Marcin Edytowane 15 Listopada 2012 przez Ratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 15.11.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) jeśli wydałeś niewiele ponad 100 to u nas prawie połowę tego pożarła ekipa bo 48 000 za robotę. Okna montowałam w lipcu 2009, gwarancji na nie miałam 60 miesięcy ale w umowie nie ma ani słowa o gwarancji i prawidłowym montażu okien. Okna pochodzą z firmy Adams z Mrągowa. Do gościa już dzwoniłam , zjawił się, bo również twierdził, że może ciągnąć od uszczelki ale to nie ten problem. Jego pracownicy wezwani w zimę w celu pokazania problemu, sprawdzali regulacje w oknach i w tym temacie też jest ok. Byli zszokowani jak zobaczyli lód na oknie.... Sam szef gdy przyjechał zwalił winę albo na tych co robili elewację albo ci co tynkowali wew. Zapewne przeszkadzały im kliny montażowe i je wyrzucili albo dla dowcipu wydłubali piankę z okna.... A skoro ktoś wyjął kliny montażowe to ja powinnam dopilnować i uzupełnić piankę.... Dla mnie gość mający sporą firmą z oknami i bramami garażowymi nie wie o czym mówi... Nie wspomnę już o tym, że dokładnie słyszę co dzieje się na zewnątrz domu i odwrotnie, będąc na zewnątrz można usłyszeć o czym się mówi w środku.. Raczej skłaniam się do tego aby dostawać się od zewnątrz do tych okien, uzupełnić pianę, uszczelnić dodatkowo sylikonem i poprawić elewację robiąc obramowania wokół okien innym kolorem. Sama już nie wiem.... mam obsesję na punkcie tych okien i boję się zbliżającej zimy bo mam niemowlaka w domu.. Karolcia czyli teoretycznie masz gwarancję do lipca 2013. Wszelkie reklamacje zgłaszaj na piśmie, a nie na przysłowiową buzię. Żeby pozbawić go złudzeń i możliwości wymówek i zganiania na innych powinnaś zrobić zdjęcia okien kamerą termowizyjną- będzie widać jak na dłoni. Edytowane 15 Listopada 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek- 16.11.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Drodzy użytkownicy Domu w Rododendronach !! Pomocy!!! W roku 2009 pobudowałam mój wymarzony domek, mieszkamy w nim od sierpnia 2010. Mam problem z oknami a raczej z ich montażem.... Już pierwszej zimy zauważyłam lekką nieszczelność między oknem a parapetem. (..) Czekam na Wasze pomysły...... U mnie rowniez lekko ciagnelo przy niektorych oknach miedzy parapetem a oknem. Zalatwilem sprawe silikonem bezbarwnym - od tego czasu jest spokoj. Dodam ze u mnie nieszczelnosc nie byla wielka. Taka ze po czuc bylo chłód - nie było mowy o slyszeniu z zewnatrz tego co wewnątrz. Edytowane 16 Listopada 2012 przez artek- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 16.11.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Karolcia jako, że sam aktualnie wertuję temat z oknami polecam temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30207Jeśli kogoś interesuje to na obecnym etapie za okna na profilu Veka Alphaline z dociepleniem i pakietem 3 szybowym, okucia Winkhaus Auto-Pilot za 15 okien o łącznej powierzchni 28,6m2 jestem na poziomie 14600 zł z montażem ale walka trwa więc może coś ugram. Bramy Wiśniowskiego 2400x2100 przy 2 sztukach 2400 zł brutto za bramę kolor złoty dąb i szerokie przetłoczenia. Ostatnio widziałem fajne rozwiązania dot. pompki cyrkulacyjnej do ciepłej wody- gość pompkę ma załączaną z czujki od alarmu- wchodzisz do łazienki, czujka się załącza ta włącza stycznik i odpala pompkę na 2 minuty. Rozwiązanie ciekawe i napewno skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 16.11.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 ja mam wstępnie dogadaną ekipę na 150tyś z materiałem za SSO, rodo 6 G2. tu na forum opinie są tak różne, że nie wiem czy się cieszyć, że tania czy płakać, że droga... a co do studni, to zarządało tego starostwo. jeśli bym chciał udawać, że jej tam nie ma to też bym miał przeboje z projektem studni itp (bo jak pisałem ponoć od tego roku jest to wymagane). tak czy inaczej wybrałem tą drogę i chyba nie ma odwrotu michalC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratki 16.11.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Jeśli kogoś interesuje to na obecnym etapie za okna na profilu Veka Alphaline z dociepleniem i pakietem 3 szybowym, okucia Winkhaus Auto-Pilot za 15 okien o łącznej powierzchni 28,6m2 jestem na poziomie 14600 zł z montażem ale walka trwa więc może coś ugram. Bramy Wiśniowskiego 2400x2100 przy 2 sztukach 2400 zł brutto za bramę kolor złoty dąb i szerokie przetłoczenia. Też jesteśmy na etapie wyboru okien, otrzymaliśmy wyceny z profilu Veka Alphaline oraz Okno-Plus M&S Okna. Za Veka wyszło 22 300, czyli podobna cena za m2 jak u lockmen- cieszymy się że nie dali nam zawyżonych kwot. W MS okna profil Brugman, 5 komorowy, pakiet trzy szybowy SUPER Termo z gazem argonem wycena jest niższa o 50zł/m2 i finalna kwota wyszła 19 500 Przy rodo 6N powierzchnia okien to 43,8 więc chcielibyśmy się zamknąć w 20.000 co w Vece nie będzie łatwe, obie wyceny z montażem Cały czas myślimy co wybrać.... Może coś podpowiecie..? Edytowane 16 Listopada 2012 przez Ratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 16.11.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Też jesteśmy na etapie wyboru okien, otrzymaliśmy wyceny z profilu Veka Alphaline oraz Okno-Plus M&S Okna. Za Veka wyszło 22 300, czyli podobna cena za m2 jak u lockmen- cieszymy się że nie dali nam zawyżonych kwot. W MS okna profil Brugman, 5 komorowy, pakiet trzy szybowy SUPER Termo z gazem argonem wycena jest niższa o 50zł/m2 i finalna kwota wyszła 19 500 Przy rodo 6N powierzchnia okien to 43,8 więc chcielibyśmy się zamknąć w 20.000 co w Vece nie będzie łatwe, obie wyceny z montażem Cały czas myślimy co wybrać.... Może coś podpowiecie..? Ms okna to była 1wsza firma do której poleciałem oferta jedna z droższych. Ale zrazili mnie tym, że w pakiecie 3 szybowym grubość 1 tafli szyby to 3mm podczas gdy reszta daje 4mm- może pierdół ale istotny. Najgorsze, że o tym Ci nie mówili co? Na profilu firmy Gealan, który też nam się podobał powinieneś się wyrobić w 20 000 zł. Ale nie patrz na profil bo to jedna sprawa, ale najistotniejsze kto to składa i montuje bo to jest istota sprawy, o czym przekonała się Karolcia. Edytowane 16 Listopada 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 16.11.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Gdyby kogoś interesowało zużycie gazu na ogrzewanie: piec kondensacyjny, cwu zasobnik 120l, ogrzewanie podłogowe w całym domutemperatura dół: 22-23 stopnie, góra 20-21 obecne zużycie to 5m3 na dobę.Czytałam na forum, że w okresie ostrych mrozów to średnio 15m3/dobę idzie gazu....Zobaczymy co to będzie. A co do okien (MS) to też niestety mamy problem taki, że to balkonowe na dole jest nieszczelne. Szczególnie jest to odczuwalne podczas dużych wiatrów. Wieje między jednym szkrzydłem a drugim. Od klamki w górę jest ok. natomiast od klamki w dół masakra. Ciekawe co będzie zimą, czy też nam wyjdzie mróz. Chociaż ubiegłej zimy nie wyszedł. Najgorzej, że jest to odczuwalne tylko jak wiatr wieje od strony tego okna, więc ciężko umówić firmę, która dostarczała okna żeby to pokazać. Myślę, że napiszę pismo reklamacyjne i zobaczymy co będzie. Pozdrowienia dla budujących i pobudowanych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.11.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 my mamy okna avante w wersji dzwiekochlonnej (16 tys.), jestesmy zadowoleni zarowno z okien jak i ich montazu, nic nie wieje, nie przemarza montowane byly zima i ta najblizsza to bedzie juz 4 zima naszych okien. dokonywana byla tylko 2-krotna regulacja. okna tarasowe i balkonowe byly montowane na styrodurze tzn. prog jest styrodurowy dopiero potem wylewka, nie byly montowane na progu betonowym (nie wiem czy zrozumiale to napisalam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratki 16.11.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ms okna to była 1wsza firma do której poleciałem oferta jedna z droższych. Ale zrazili mnie tym, że w pakiecie 3 szybowym grubość 1 tafli szyby to 3mm podczas gdy reszta daje 4mm- może pierdół ale istotny. Najgorsze, że o tym Ci nie mówili co? Na profilu firmy Gealan, który też nam się podobał powinieneś się wyrobić w 20 000 zł. Ale nie patrz na profil bo to jedna sprawa, ale najistotniejsze kto to składa i montuje bo to jest istota sprawy, o czym przekonała się Karolcia. Oczywiście o grubości tafli nie wspominali, zwróciliśmy na to uwagę na wycenach. Dokładnie rozpisali to w ten sposób 3T-16Ar-3-16Ar-3T, natomiast Veka 4-18TGI-4-18TGI-4 . Mimo że w naszym przypadku MS Okna wychodzą taniej, właśnie przez grubość tafli oraz profilu bardziej jesteśmy przekonani do Veki, o niej też słyszałem wiele pochlebnych opinii. Do ostatecznego wyboru jeszcze trochę czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 17.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Oczywiście o grubości tafli nie wspominali, zwróciliśmy na to uwagę na wycenach. Dokładnie rozpisali to w ten sposób 3T-16Ar-3-16Ar-3T, natomiast Veka 4-18TGI-4-18TGI-4 . Mimo że w naszym przypadku MS Okna wychodzą taniej, właśnie przez grubość tafli oraz profilu bardziej jesteśmy przekonani do Veki, o niej też słyszałem wiele pochlebnych opinii. Do ostatecznego wyboru jeszcze trochę czasu... Powiem szczerze, że temat okien wałkuje już od roku dziś byłem oglądać okna firmy X na Alphaline za 14600 zł na budowie. Pojechałem tam bo wałkuję temat z firmą Y która daje mi okna też na Alphaline za 15600 ale ich są lepsze - tak mówią. ogólnie firma Y zna firmę X i powiedzieli mi, że firma x robi okna, w których na zgrzewach okleina jest taka jakby porwana. Rzeczywiście tek jest tyle, że tego nie widać ale czuć pod palcem. Teraz pytanie czy warto przepłacać o 1000 zł przez taki pierdół. Dla mnie osobiście faworytem jest firma Y bo mają okna na okuciach Winkhaus ActivPilot natomiast ci z firmy X mają też WH ale AutoPilot- mniej rozbudowaną wersję. Najgorsze, że Y nie chce zejść z ceny, a ja jestem konsekwentny i nie dam za okna więcej jak te 14600. Miałem zamawiać już w X ale czekam do stycznia i będę droczył się z firmą Y, która może zejdzie z ceny Podsumowując moją walkę z oknami to powiem tak: trzeba sobie ustalić jakie okna chcemy i potem szukamy kilku ofert na te same okna u kilku producentów- mając kilka ofert wszystkie wysyłamy do każdej z nich i niech się biją- w ten sposób z 16800 dobiłem, już do 14600 ale w moim przypadku to już chyba denko Zaskoczyło mnie Schuko bo cena za okna opiewała na 24000- przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 18.11.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Kilka zdjęć z budowy mojego rodka 6. Na tym zakończyły się wszystkie roboty w tym roku, wczesną wiosną ruszam z murami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 20.11.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam ponownie, chciałbym się dowiedzieć od osób budujących dom w rodo 6, Orientacyjnie ile poszło Wam Pustaków max na cały domek, ile cegieł na kominy. W projekcie są dwa, ja mam 3 po zmianach. Chciałbym porównać Wasze ilości do tych co wyliczył mi murarz. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 20.11.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Na dzieńdobry kupiliśmy 1440 szt. porothermu + 3 palety połówkiPóźniej jeszcze było dobierane cegły całej i połówki. napewno poszło ok 2000 szt całej Cegła pełna 1134szt. potem dokupiłem jeszcze 756sztKlinkieru poszło grubo ponad paletę. rodek 6 G2 i 3 kominy- tyle, że nasz komin od kominka zaczyna się od 1 piętra więc trzeba trochę cegieł zwykłych doliczyć. Edytowane 21 Listopada 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 21.11.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 My będziemy budować nie porothermami tylko Pustaki max 288 x 188, Materiał na zime tani, 1 pustak jest po 1.99(w sezonie po 2,70), Cegłe mi powiedzieli od 0,90-1,20zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 21.11.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Hej. Mam pytanie do wszystkich mieszkających o grawitację mechaniczną. Jak się sprawdza w rodku? Korzystacie z jakichś wentylatorów w kratkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts