Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale pytasz o grawitacje czy o mechaniczna, bo to dwie rozne sprawy:p

No tak, pisałam wieczorem i pokręciłam.

Chodziło mi o wentylację grawitacyjną. Z tego co pamiętam TAR Ty masz mechaniczną, prawda?

Chciałam zapytać czy sama grawitacja w rodku wystarczy czy trzeba ją czymś wspomagać.

kiedy u mnie nie pracuje centrala, to wentylacja dziala na zasadzie grawitacji i przyznam, ze nie jest to komfortowe. dopiero jak sie pouzywa mechanicznej to mozna docenic i porownac jakie to jest super i zupelnie inna jakosc powietrza. reku nie zwroci sie na pewno ale sam komfort wart jest kaski :)

i jeszcze jedno ty chcesz grawitacje wspomagac wentylatorkami? troche to zaburzy ci rozklad powietrza, chyba juz lepiej wtedy pozostac tylko przy grawitacyjnej niz "namieszac" tzw. lazienkowcami. i jeszcze jedno: masz gaz? bo jak masz to wentylatorkow na szachtach absolutnie nie wolno montowac. wtedy robisz tylko wyciag powietrza bez stalego doplywu swiezego (watpie bys caly cas miala rozszczelnione okna)

Gość Konto usunięte na żądanie

Też się zastanawiałem nad reku ale ostatecznie przepadła koncepcja mieszacza powietrza w domu. Powód- koszty, eksploatacja i to że już mam 3 kominy więc stwierdziłem, że to bez sensu teraz ich nie wykorzystać.

Kolejną sprawą, która jest na nie dla reku to to, że przez to cuś nie da się utrzymać dwóch różnych temp. w poszczególnych pomieszczeniach- Przykład jeśli ktoś lubi ciepło to po diabła mam grzać w całym domu jak mogę tylko w 1 pokoju- przy reku nie da rady bo on to wymiesza. Albo jakbym chciał żeby w pokoju teściowej było 19st :) to też nie da rady...

kiedy u mnie nie pracuje centrala, to wentylacja dziala na zasadzie grawitacji i przyznam, ze nie jest to komfortowe

Wydaje mi się, że to urządzenie nie jest w stanie działać grawitacyjnie ze względu na swoją konstrukcję.

Odnosnie rekuperatora, temperatur itp, gdyby kogos zainteresowalo we wlasnym zakresie w ramach majsterkowania zrobilem sobie narzedzie do prostego monitorowania rekuperatora (kit AVT czujnika temperatury w 8 punktach + router wifi z obsluga usb i mozliwoscia wgrania Linuxa OpenWrt + wlasna aplikacja na androida) dzieki ktoremu na androidzie na biezaco moge sledzic "parametry" rekuperatora (mam Brinka). W tej chwili przy temperaturze na zewnatrz 5.7stopnia, na zewnatrz wypycha 7,5 stopnia. Z domu bierze 17.6 a do domu wpycha 15.5 stopnia. Wydajnosc wychodzi 82,5%, choc nie podoba mi sie temperatura z domu - gdzies sa straty na kanalach, w domu mam 21-22 stopnie - przy jakims przyszlym remoncie moze zrobie jeszcze porzadniej docieplenie kanalow.

Gdyby kogos interesowalo mam troche danych (aplikacja zapisuje dane do bazy danych) - moge udostepnic, choc zebrane jest dopiero bodaj 3 miesiace.

Gdyby kogos interesowalo moge bardziej szczegolowo pomoc w budowie wlasnego "monitora" :)

Aha, koszt calosci to ok 300 PLN (100 PLN za kit + 200 PLN za router, ktory przy okazji i tak dziala jako punkt dostepowy dla WIFI w domu).

a czym masz ocieplone przewody? i jaka grubosc? i najwazniejsze jak prowadzone, u mnie w przestrzeni poddasze-dach

Kanaly flex, prowadzone tak jak w projekcie archonu z tym ze rekuperator na strychu. Przewody sie nie zmiescily w ociepleniu sufitu poddasza - leza sobie na strychu.

Edytowane przez artek-

ja mam wg. swojego projektu, przewody i urzadzenie podwieszone w przestrzeni pomiedzy poddaszem a dachem (zwanym tu potocznie stryszkiem) , izolacja ventilam alu 50, piony na parterze wmurowane w wolne szachty kominowe (komin w salonie) w trakcie budowy komina, generalnie wszystko pochowane bez dodatkowych zabudow (za wyjatkiem kuchni) tam mam i okap i niezalezna wentylacje kuchni. czerpnia powietrza sciana szczytowa od str. zachodniej, wyrzutnia szczyt wschodni

[......](kit AVT czujnika temperatury w 8 punktach + router wifi z obsluga usb i mozliwoscia wgrania Linuxa OpenWrt + wlasna aplikacja na androida) [......]

Aha, koszt calosci to ok 300 PLN (100 PLN za kit + 200 PLN za router, ktory przy okazji i tak dziala jako punkt dostepowy dla WIFI w domu).

mógłbyś podać jakiegoś linka do tego kitu lub nazwę po jakiej to szukać/gdzie to kupić?

mC

jak pisałem, czekamy na dwa ostatnie papierki do PNB.

oględziny studni wyznaczone na 17 grudnia - mam nadzieję, że zalegalizują to ujęcie wody... ;)

no i druga srpawa: dostęp do drogi. nasza działka przylega do drogi prywatnej (z niechętnymi sąsiadami do dzielenia się drogą) i do drugiej drogi, idącej wzdłuż nieczynnych torów kolejowych. pan ze starostwa powiedział, że brakuje papieru o drodze, i że można to dostać w urzędzie gminy. plus sąsiedzi mówią, że drogę odśnieża gmina, więc sprawa wydawała się oczywista. złożyłem wniosek, odpowiedź ponoć wysłana przez gminę do mnie nie doszła, ale po telefonie dowiedziałem się, że droga do gminy nie należy i muszę szukać właściciela... po prośbach mieli spojrzeć w system, ale system padł na kilka dni i nic więcej się nie dowiedziałem. uderzyłem zatem do ludzi, którzy stosunkowo niedawno (rok temu) przy tej drodze się pobudowali. oni bez zająknienia powiedzieli, że dorga jest kolei, dzierżawiona przez gminę, i że to kolej wyda oświadczenie o służebności. no to dziś udałem się do pkp nieruchomości. już w drugim pokoju okazało się, że to dobry pokój, niestety - pani mnie poinformowała, że droga do kolei nie należy... ale tu podziękowania dla owej pani z pkp - wykonała szybki telefon do rejestru gruntów i właściciel został namierzony: skarb państwa! yy ale nie gmina - więc kto za to odpowiada? no oczywiście starostwo powiatowe, które mnie wysłało w tą podróż. zatem zatoczyłem ładne koło i wróciłem do punktu wyjścia ;)

jutro składam papierek do starostwa (jak by sami sobie nie mogli sprawdzić ;) ale przecież to inny wydział....)

mC

dzięki! widzę, że największym wyzwaniem jest postawić tego linuxa na routerze... przynajmniej z mojego punktu widzenia :) ale na pewno się przyda :)

mC

dzięki! widzę, że największym wyzwaniem jest postawić tego linuxa na routerze... przynajmniej z mojego punktu widzenia :) ale na pewno się przyda :)

mC

Eeee tam, zadne wyzwanie. Przynajmniej dla kogos kto Linuksa widzial na oczy, wystarczy sciagnac i zaladowac odpowiednia wersje OpenWrt dla kontkretnego routera. Router polecam TP-LINK TL-WR1043ND.

Aha, co do kitu dostepna jest tez wersja juz zlutowana - 20 PLN drozej bodajze, ale czasu i klopotu duzo mniej.

michalc ja mam podobne przeboje z elektrownią. Czekam już 3 rok na podłączenie prądu. Właśnie dostałem aneks do podpisu, że jeszcze do końca czerwca 2013 :(

Z innej beczki. Wczoraj byłem w sklepie popytać o solary do grzania CWU- gość zaproponował, że tańszym rozwiązaniem będzie zakup pompy ciepła do CWU z możliwością podłączenia kotła na okres zimowy. Ktoś cuś wie więcej na temat?

P.S. Właśnie kupiłem okna i bramy - wreszcie :)

Z innej beczki. Wczoraj byłem w sklepie popytać o solary do grzania CWU- gość zaproponował, że tańszym rozwiązaniem będzie zakup pompy ciepła do CWU z możliwością podłączenia kotła na okres zimowy. Ktoś cuś wie więcej na temat?

P.S. Właśnie kupiłem okna i bramy - wreszcie :)

1. masz kociol?

2. solary na okres wiosna/lato czy caloroczne?

jesli na pierwsze tak i drugi odp. wiosna lato to nie daj sie nabrac,pompa jest drozsza niz solary, poza tym gdzie sens gdzie logika, jak kupujesz pompe ciepla to ci kociol niepotrzebny. jesli masz kociol to kupujac pompe kupujesz drugie zrodlo ciepla- nie kalkuluje sie ekonomicznie. koszt solarow z montazem orurowaniem itp. to rzad wielkosci 7-10 tys w zaleznosci od tego ile solarow i czy ze zbiornikiem do CWU, w tym juz jest koszt automatyki i pomp. pompa ciepla o mocy ok. 5 kW to rzad wielkosci 15,5 tys netto bez orurowania, montazu, zbiornika, pomp, zaworow itp.

Edytowane przez TAR

TAR- ta pompa byłaby tylko do grzania wody coś jak ta:

http://www.e-bhu.pl/prod/141/pompy-ciepla-do-c_w_u_/pompa-ciepla-do-c_w_u_explorer-atlantic-270-litrow-1894.html

Tyle, że innej firmy - koszt dla mnie to ok 5500 (zaraz jadę do tego gościa gadać bo wczoraj nie miałem czasu)

Chodzi mi o to, żeby w okresie od kwietnia do października nie używać pieca na eko-groszek czyli wągiel. W tym okresie używać solara lub ew. pompy do podgrzania wody, a jak zimno to kufajka i chuchać w rączki :) żartuje - przepalać w kominku

Już po spotkaniu więc wiem trochę więcej.

Ogólnie tak jak wcześniej pisałem. Jest to - jak określiłaś TAR- taki model bojlera- zamiast grzałki elektrycznej (choć tą też posiada) wodę grzeje pompa ciepła. Podłączamy to to do pieca. Dodatkowym atutem jest to, że latem możemy powietrze wylatujące z pompy wykorzystać jako klimatyzację gdyż powietrze to wylatuje schłodzone. Dostałem namiar do gościa, który ma to coś zamontowane. Koszt "za prąd" miesięcznie to ok 50zł. Pobór prądu to 900W. Powiem szczerze, że się nad tym zastanowię bo zakładając solary wychodzi drożej, więcej roboty, papierologi etc. Muszę się jeszcze o tym oczytać.