Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no coz mnie to jakos nie przekonuje (bez urazy :) ) a co schlodzi ci ta"pompa" latem - kotlownie? tylko po co. no chyba, ze poprowadzisz jakies przewody do rozprowadzenia chłodu. i skad wiesz ze te 50 zl/mc to realny koszt zuzycia pradu? pewnie to mozna obliczyc max pobor pradu to 2,45 kW - nie ludze sie, ze bedzie pobierac na poziomie najnizszym 525 wat. nie jest napisane jakiej mocy jest ta pompa ale po max. poborze pradu mozna pi razy oko okreslic, ze to ok 7-8 kW. COP ma slabiutkie - zwykłe pompy powietrza sa juz na poziomie 4-4,6 a tu tylko 3,2 / 3,7. no ale jak chcesz to testuj - opiszesz nam wrazenia, nawet jestem ciekawa :D

podpytaj sprzedajacego czy juz komus sprzedal ten wynalazek i sprobuj porozmawiac z uzytkownikiem o koszty, wydajnosci itp. plusem tego rozwiazania jest to, ze nie bedziesz skazany jak przy solarach na to czy jest pogoda czy nie, ten bojlerek zawsze ci nagrzeje. powodzenia w wyborach.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lokmen, dzięki za wypowiedź odnośnie okien, zdecydowana jestem na kamerę termowizyjną i zobaczymy co będzie dalej. Jeśli chodzi o montaż okien to rozmawiałam z innym gościem który montuje okna i obecnie proponują oni swoim klientom -za dodatkową opłatą - tzw ciepły montaż okna. Nie pamiętam dokładnie na czym to polega ale stwierdził on, że sama piana montażowa nie stanowi izolacji cieplnej.

Kochani, ciekawi mnie ile ton węgla, eko-groszku czy gazy zużyliście na ogrzanie waszego Rodoska?? Czy dom ten uważacie za ciepły?? Przepraszam, że zadaję dziwne pytania ale zawsze marzyłam o ciepłym i przytulnym domu a ten taki nie jest :-( Bedę wdzięczna za odpowiedzi.

Gość Konto usunięte na żądanie

Karolcia nie jest ciepło bo Ci leci przez okna. Ciepły montaż to złożona sprawa i dużo by tu o tym mówić ogólnie jest to rodzaj taśmy paroprzepuszczalnej wywijanej na piankę następnie tynkowane. Mnie się wydaje, że u Ciebie majstry wyciągnęli kliny i zapomnieli uzupełnić pianką dodatkowo mogą być źle uszczelnione okna na styku z parapetem. Robiłaś próbę z papierkiem żeby zobaczyć czy wieje? Oraz z kartką papieru - spróbuj wcisnąć ją między okno i parapet- daj znać jak głęboko weszło.

Jeśli po badaniach termowizją okaże się, że winne są okna nie podaruj tego temu co je montował. BBierz go za ucho i niech poprawia, a jak nie to sądem go strasz- o ile nie jest już za późno...

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Oczywiście o grubości tafli nie wspominali, zwróciliśmy na to uwagę na wycenach. Dokładnie rozpisali to w ten sposób 3T-16Ar-3-16Ar-3T, natomiast Veka 4-18TGI-4-18TGI-4 . Mimo że w naszym przypadku MS Okna wychodzą taniej, właśnie przez grubość tafli oraz profilu bardziej jesteśmy przekonani do Veki, o niej też słyszałem wiele pochlebnych opinii. Do ostatecznego wyboru jeszcze trochę czasu...

Witam

Witam

Jeśli mogę podpowiedzieć to zdecydowanie polecam Vekę (sam zaczynam dopiero budowę rodka 6N ale w oknach pracuję od ponad 8 lat) nie daj się namówić na szyby o grubości 3mm są słabsze mechaniczne i zdecydowanie szybciej ulegają uszkodzeniu-szczególnie że w rodku 6N wykusz ma dosyć duże szyby. Dodatkowo zwróć uwagę na montaż okien zdecydowana większość montaży w odbywa się za pomocą piany montażowej a później są mostki termiczne po obwodzie okna ( przeczytaj sobie relację z montażu http://oknotest.pl/1/news/artykuly/montaz-okien-pcv-szczelnie-i-profesjonalnie.php). Moim skromnym zdaniem tak powinien wyglądać pożądny montaż. Jak byś miał jakieś pytania to pisz na prv z chęcią odpowiem

pozdrawiam

Karolcia nie jest ciepło bo Ci leci przez okna. Ciepły montaż to złożona sprawa i dużo by tu o tym mówić ogólnie jest to rodzaj taśmy paroprzepuszczalnej wywijanej na piankę następnie tynkowane. Mnie się wydaje, że u Ciebie majstry wyciągnęli kliny i zapomnieli uzupełnić pianką dodatkowo mogą być źle uszczelnione okna na styku z parapetem. Robiłaś próbę z papierkiem żeby zobaczyć czy wieje? Oraz z kartką papieru - spróbuj wcisnąć ją między okno i parapet- daj znać jak głęboko weszło.

Jeśli po badaniach termowizją okaże się, że winne są okna nie podaruj tego temu co je montował. BBierz go za ucho i niech poprawia, a jak nie to sądem go strasz- o ile nie jest już za późno...

Nie zgadzam się że "cieply montaż" jest jakoś specjalnie skomplikowany nie jest też przesadnie drogi ale za to posiada wiele zalet .

1. Posiada lepsze parametry termiczne niż zwykły

2. Posiada lepszą izolacyjnośc akustyczną

3. We właściwy sposób odprowadza wilgoś z przestrzeni pomiędzy murem a oknem

4. A dodatkowo dołożenie ciepłego parapetu eliminuje najzimniejsze miejsce ww oknie czyli parapet

i po piąte nie ma sensu wydawać pieniędzy na porządne okna z pakietem 3 szybowym a póżniej montować ich na pianę

która z czsem straci swoje własciwości termiczne i akustyczne.

A z tą kartką to też nie jest sposób na sprawdzenie czegokolwiek ponieważ szczelina pomiedzy oknem a parapetem nie powinna o niczym świadczyć jeżeli w oknach zastosowano listwe podparapetową z uszczelnieniem i wlaściwie osadzono parapet zewnętrzny ( montaz na piane nie zapewnia szczelności na powierze i na wodę)

pozdrawiam

Kilka zdjęć "ciepłego montażu" w rodo 6P w wykonaniu Okno+a :

http://imageshack.us/g/526/pb250513.jpg/

Ps. powierzchnię pod to przygotowywałem sam ;)

-zdjęcia z wewnątrz mogę wrzucić pod koniec tyg.

Edytowane przez mariost

Gość Konto usunięte na żądanie

Ciepły montaż z serii zrób to sam:

Widziałem, też że zamiast folii od środka uszczelniali styk okna z murem akrylem. Co dla kogoś kto tych folii nie nakleił jest też jakimś wyjściem.

Są też taśmy samorozprężne.

Montaż okna w warstwie ocieplenia...

To miałem na myśli że to złożony temat.

Witam

Witam

Jeśli mogę podpowiedzieć to zdecydowanie polecam Vekę .....

pozdrawiam

Z tym stwierdzeniem się nie zgodzę- bo profil to tylko profil- (też twierdzę, że VEKA jest dobra szczególnie Alphaline) ale najważniejsza jest fabryka, która go klei. Dopiero co przerabiałem ten temat i widziałem kilka produkcji VEKi- niestety w 1 przypadku zgrzewy wyglądały jakby je ktoś rozgrzanym śrubokrętem kleił, a w drugim przypadku o ile zgrzew był ok to okleina przy zgrzewie była poszarpana jakby była cięta tępym nożem. Kolejną istotną sprawą w oknach- jak sam wiesz - jest ich montaż.

Nie było czasu zapoznać się szczegółowo z dyskusją na temat pompy powietrznej... więc wybaczcie jeśli napiszę nie na temat.

U mnie takie rozwiązanie grzeje wodę i ogrzewa cały dom. W pompie są dwie grzałki elektryczne o różnej mocy. Zazwyczaj jak nie działają grzałki to uruchamiana jest sprężarka. Teraz w okresie przedzimowym, sterownik ustawiony jest na 28 stopni (25 minimum). Cały dół łącznie z garażem w podłogówce, jeszcze bez automatów (temp. w salonie, kuchni ok 21-22 stopni, w łazience 24, w garażu o zgrozo 23). Na górze klimakonwektory, dwa nadmuchy w suficie i jeden punkt zasysający. Średnia temp ok 20 stopni. Koszt roczny na takich chorych ustawieniach (pompa uruchomiona cały rok ze względu na wodę użytkową, ale jeszcze nie chłodziła) to 5,5 tysiąca zł za cały rachunek za prąd. Mieszkam tylko z żoną, mamy kuchnię indukcyjną, z piekarnika korzystamy często, poza tym urządzenia agd raczej energooszczędne. Oświetlenia prawie nie używamy, tv sporadycznie, komp często, serwer stale, do tego sporo w tym roku narzędzi elektrycznych). Wstępnie myślałem, że nasze zużycie za wszystko oprócz ogrzewania będzie się wahało w okolicach 200zł za miesiąc, a reszta to ogrzewania, ale jak założyłem licznik energii, to mi wyszło np. w październiku 800kWh pompa + 150kWh reszta domu. Pompa niestety daje popalić. W okresach mroźnych rachunek może spokojnie dobić do 1000zł za miesiąc. Oczywiście później przy ciepłych dniach są to kwoty pewnie bliskie 100zł. Dla mnie zawsze istotne było ile wyjdzie w skali roku i jak na bezobsługowe urządzenia, bez automatów jest średnio. Liczyłem na mniej, ale myślę, że na to przyjdzie jeszcze czas. Tym bardziej, że grzanie garażu do 23stopni to jest nieporozumienie. Wychodzi na to, że garaż jest u mnie jednym z cieplejszych pomieszczeń.

Nie było czasu zapoznać się szczegółowo z dyskusją na temat pompy powietrznej... więc wybaczcie jeśli napiszę nie na temat.

U mnie takie rozwiązanie grzeje wodę i ogrzewa cały dom. W pompie są dwie grzałki elektryczne o różnej mocy. Zazwyczaj jak nie działają grzałki to uruchamiana jest sprężarka. Teraz w okresie przedzimowym, sterownik ustawiony jest na 28 stopni (25 minimum). Cały dół łącznie z garażem w podłogówce, jeszcze bez automatów (temp. w salonie, kuchni ok 21-22 stopni, w łazience 24, w garażu o zgrozo 23). Na górze klimakonwektory, dwa nadmuchy w suficie i jeden punkt zasysający. Średnia temp ok 20 stopni. Koszt roczny na takich chorych ustawieniach (pompa uruchomiona cały rok ze względu na wodę użytkową, ale jeszcze nie chłodziła) to 5,5 tysiąca zł za cały rachunek za prąd. Mieszkam tylko z żoną, mamy kuchnię indukcyjną, z piekarnika korzystamy często, poza tym urządzenia agd raczej energooszczędne. Oświetlenia prawie nie używamy, tv sporadycznie, komp często, serwer stale, do tego sporo w tym roku narzędzi elektrycznych). Wstępnie myślałem, że nasze zużycie za wszystko oprócz ogrzewania będzie się wahało w okolicach 200zł za miesiąc, a reszta to ogrzewania, ale jak założyłem licznik energii, to mi wyszło np. w październiku 800kWh pompa + 150kWh reszta domu. Pompa niestety daje popalić. W okresach mroźnych rachunek może spokojnie dobić do 1000zł za miesiąc. Oczywiście później przy ciepłych dniach są to kwoty pewnie bliskie 100zł. Dla mnie zawsze istotne było ile wyjdzie w skali roku i jak na bezobsługowe urządzenia, bez automatów jest średnio. Liczyłem na mniej, ale myślę, że na to przyjdzie jeszcze czas. Tym bardziej, że grzanie garażu do 23stopni to jest nieporozumienie. Wychodzi na to, że garaż jest u mnie jednym z cieplejszych pomieszczeń.

hehe co prawda dyskusja dotyczyla kolektorow i "pompy nie pompy", niemniej jednak takie informacje na pewna sie przydadza ludziom pytajacym o koszty :D

Koszt roczny na takich chorych ustawieniach (pompa uruchomiona cały rok ze względu na wodę użytkową, ale jeszcze nie chłodziła) to 5,5 tysiąca zł za cały rachunek za prąd. Mieszkam tylko z żoną, mamy kuchnię indukcyjną, z piekarnika korzystamy często, poza tym urządzenia agd raczej energooszczędne.

No to niezła sumka jak za ogrzewanie pompą. Mam nadzieję, że gaz mnie nie rozczaruje..... Napiszę po pierwszym sezonie jak to wygląda.

No to niezła sumka jak za ogrzewanie pompą. Mam nadzieję, że gaz mnie nie rozczaruje..... Napiszę po pierwszym sezonie jak to wygląda.

my też idziemy w gaz. oszczędności węglowe trochę mnie kusiły, ale przy gazie jednak jest pełna automatyka a piece coraz bardziej oszczędne (a gaz droższy ;) ). czytając archiwalne posty wychodziło, że niektórzy w rodoskach płacą więcej za węgiel niż inni za gaz - ale przecież nie każdy tak samo buduje, korzysta z tych samych styropianów, kupuje ciepłe okna, albo zmienia ich powierzchnię itp - nawet przy takim samym wyjściowym projekcie, można różnie skończyć ;)

nad solarami ciągle myślę - czy w zimie takie solary w praktyce podgrzeją CWU czy nie ma szans? np. dziś u nas o 13:00 za oknem jest szaro jak by za 10 minut miało by być totalnie ciemno...

mC

my też idziemy w gaz. oszczędności węglowe trochę mnie kusiły, ale przy gazie jednak jest pełna automatyka a piece coraz bardziej oszczędne (a gaz droższy ;) ). czytając archiwalne posty wychodziło, że niektórzy w rodoskach płacą więcej za węgiel niż inni za gaz - ale przecież nie każdy tak samo buduje, korzysta z tych samych styropianów, kupuje ciepłe okna, albo zmienia ich powierzchnię itp - nawet przy takim samym wyjściowym projekcie, można różnie skończyć ;)

to prawda, ja za gaz place przyzwoicie ale zainwestowalam w ocieplenie scian, ocieplenie posadzek, ocieplenie dachu, wykonanie dachu (wiadomo ze pod blacha a pod ceramika z deskowaniem sa inne straty ciepla) no i dobre okna z dobrym wykonaniem.

nad solarami ciągle myślę - czy w zimie takie solary w praktyce podgrzeją CWU czy nie ma szans? np. dziś u nas o 13:00 za oknem jest szaro jak by za 10 minut miało by być totalnie ciemno...

mC

nie ludz sie, dobra wydajnosc kolektorow jest w okresie od kwietnia do wrzesnia (rachunki za gaz na poziomie minimalnym czyli abonament i pare metrow) , srednio z tendencja do slabo jest w m-cu marcu i pazdzierniku za to zima spada prawie do zera, no moze z wyjatkiem slonecznych dni - ale patrzac na ostatni m-c to non stop mgly i zachmurzenie wiec wydajnosc zerowa.

to prawda, ja za gaz place przyzwoicie ale zainwestowalam w ocieplenie scian, ocieplenie posadzek, ocieplenie dachu, wykonanie dachu (wiadomo ze pod blacha a pod ceramika z deskowaniem sa inne straty ciepla) no i dobre okna z dobrym wykonaniem.

nie ludz sie, dobra wydajnosc kolektorow jest w okresie od kwietnia do wrzesnia (rachunki za gaz na poziomie minimalnym czyli abonament i pare metrow) , srednio z tendencja do slabo jest w m-cu marcu i pazdzierniku za to zima spada prawie do zera, no moze z wyjatkiem slonecznych dni - ale patrzac na ostatni m-c to non stop mgly i zachmurzenie wiec wydajnosc zerowa.

wygląda na to, że pewnie pójdziemy drogą inwestowania w dobre docieplenie domu a nie kolektory - ew zostawimy możliwość rozszerzenie instalacji o nie w przyszłości.

mC

wygląda na to, że pewnie pójdziemy drogą inwestowania w dobre docieplenie domu a nie kolektory - ew zostawimy możliwość rozszerzenie instalacji o nie w przyszłości.

mC

o kolektorach warto jednak pomyslec, ja jestem molto zadowolona, w nowym domu tez juz je zaplanowalam :D tam bede miec nawet miejsce na 3 szt. teraz mam dwa o pow. ponad 5m2. konstrukcje pod koletory montowal mi dekarz w trakcie montazu dachowek. oczywiscie wczesniej przewidzialam jak ma isc instalacja plus przepusty dachowe, stropowe itp. szczegoly techniczne :)