mWilQ 06.12.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 legalizacji szamba???? Dobrze sformułowane. Nieszczelne szambo, które przepuszcza ścieki do gleby jest nielegalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 06.12.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Dobrze sformułowane. Nieszczelne szambo, które przepuszcza ścieki do gleby jest nielegalne. Ok. Rozumiem, ale co tzn. legalizacja szamba. Oświadczenie kierownika budowy o szczelności szamba nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 06.12.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 legalizacji szamba????Dobrze sformułowane. Nieszczelne szambo, które przepuszcza ścieki do gleby jest nielegalne. Nielegalne jest też takie, którego wykonanie (budowa czy montaż) nie było z odpowiednim wyprzedzeniem (30dni) zgłoszone w starostwie powiatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.12.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 jak kupilas szambo to chyba dostalas do niego jakies paiery, certyfikat, lub deklaracje zgodnosci? bo to jest to wlasnie o co pytasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 06.12.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Nielegalne jest też takie, którego wykonanie (budowa czy montaż) nie było z odpowiednim wyprzedzeniem (30dni) zgłoszone w starostwie powiatowym. Nie rozumiem, mam pozwolenie na budowę szamba. Więc co mam zgłaszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 06.12.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 jak kupilas szambo to chyba dostalas do niego jakies paiery, certyfikat, lub deklaracje zgodnosci? bo to jest to wlasnie o co pytasz Dobrze powiedziane, JAKIEŚ dokumenty dostałam, ale czy wszystkie potrzebne? Tego nie jestem pewna, nie mam nic na temat szczelności. Myślałam, że oświadczenie kierownika wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 06.12.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ok. Rozumiem, ale co tzn. legalizacja szamba. Oświadczenie kierownika budowy o szczelności szamba nie wystarczy? Niestety nie wystarczy - jest to tylko jeden z załączników do kolejnej teczuszki dokumentów Przynajmniej w moim przypadku tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 06.12.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Nie rozumiem, mam pozwolenie na budowę szamba. Więc co mam zgłaszać? Jak masz pozwolenie to nie masz problemu. Ja miałem w opracowaniu projektu zapis, że przyłącza zewnętrzne nie są w jego zakresie i będą wykonane w drugim etapie. W związku z tym ani PNB nie obejmowało szamba ani nie miałem osobnego pozwolenia, a ze zgłoszeniem się zagapiłem. Sorry za brak precyzyjnych sformułowań Edytowane 6 Grudnia 2012 przez michur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.12.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Dobrze powiedziane, JAKIEŚ dokumenty dostałam, ale czy wszystkie potrzebne? Tego nie jestem pewna, nie mam nic na temat szczelności. Myślałam, że oświadczenie kierownika wystarczy. ja dostalam do swojego atest higieniczny stwierdzajacy szczelnosc i zgodnosc z normami higienicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 06.12.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Żeby uciąć już ten Off-topic:Jak masz pozwolenie na budowę szamba i jego atest higieniczny to Ci wystarczy najprawdopodobniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 06.12.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 W sprawie oczyszczalni ja miałem bardzo ogólne informacje na dwóch stronach w pozwoleniu na budowie (dołączyła je projektantka adaptująca). Przy odbiorze nie dodawałem innych certyfikatów, oświadczeń kierownika, czy protokołów powykonawczych. Jak mnie w Inspektoracie zapytano o papiery, to powiedziałem mu, że wszystko jest w pozwoleniu. Zrobił dziwną minę, otworzył na tych stronach i powiedział, że powinno być dobrze... i chyba było, albo nie chciało im się drążyć tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.12.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Co do szamba potwierdzam, że jak je miesiąc temu montowałem otrzymałem certyfikat szczelności- facet od razu mi zakomunikował, że będzie mi potrzebny przy odbiorze. O pozwolenie występowałem jednocześnie z PNB domu gdyż tak mi doradziła Pani od adaptacji. Zmieniając temat- namieszaliście mi z tymi pompami ciepła. Byłem dziś u gościa (taki nasz miejscowy "zrób to sam"), który taką pompę zrobił mojemu szwagrowi chodzi już 5 lat i jest ok. Koszt dla naszego domu to ok 12000- 13000 zł + 2 studnie (jedną już mam) + zasobnik na CWU. Teraz mam dylemat hm... Znalazłemciekawy pomysł na dolną ubikację http://img.wiocha.pl/images/3/4/34eb927641cb067750a3cfda82e72151.jpg Edytowane 9 Grudnia 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniuś 10.12.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Panowiea co myślicie o ociepleniu stropu wełną15cm + 15cm??Da się tak?? bezpiecznie?? żeby mi sufit na głowę nie spadł!nic nie znalazłem w necie na tem temat.. Co do ceny to mam ekipę za 35zł robocizna cała do malowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 11.12.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ile kosztuje świadectwo energetyczne budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 11.12.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ile kosztuje świadectwo energetyczne budynku? na allegro w okolicach 50 zł kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 11.12.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 na allegro w okolicach 50 zł kupisz mWilQ a Ty kupowałeś na allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 11.12.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 mWilQ a Ty kupowałeś na allegro? Tak z tym, że brałem opcje za pobraniem i w sumie zapłaciłem coś ok 80 zł. Nie mogłem skorzystać z najtańszych ofert bo nie miały uwzględnionej pompy jako źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.12.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 no bo na all podstawowe swiadectwo kosztuje ok. 50 zł za kazde dodatki: pompa ciepla, rekuperacja, solary doplaca sie ekstra. ale i tak wychodzi najtaniej. tez bralam na all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 11.12.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Panowie a co myślicie o ociepleniu stropu wełną 15cm + 15cm?? Da się tak?? bezpiecznie?? żeby mi sufit na głowę nie spadł! nic nie znalazłem w necie na tem temat.. Co do ceny to mam ekipę za 35zł robocizna cała do malowania! tyle to zaleca producent wełny- my dajemy 15 super-maty w krokwy i 10cm uni-maty w stelaż. Co do ocieplenia to mam pytanie, a raczej dwa: 1. Jak ocieplaliście skosy to do samego szczytu dachu czy do sufitu poddasza a "strych' po podłodze? 2. mam zamiar ocieplić w lutym ale w marcu/kwietniu robię tynki i wylewki- oczywiście folia będzie położona- robił ktoś ocieplenie przed tynkami/wylewkami? Ważna sprawa do kogoś na tym forum (nie pamiętam dokładnie ale chyba Brygida&....) widziałem, że macie rozprowadzenie ciepła od kominka w kanałach usytuowanych w posadzce.- daj znać tu lub na priv bo mam o to kilka pytań. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.12.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Co do ocieplenia to mam pytanie, a raczej dwa: 1. Jak ocieplaliście skosy to do samego szczytu dachu czy do sufitu poddasza a "strych' po podłodze? 2. mam zamiar ocieplić w lutym ale w marcu/kwietniu robię tynki i wylewki- oczywiście folia będzie położona- robił ktoś ocieplenie przed tynkami/wylewkami? my ocieplalismy do szczytow plus "strych" po podlodze. odradzam ocieplenie przed tynkowaniem, masakryczna ilosc wody sie wykrapla, pojdzie ci to wszystko w welne, a po co problem. daj teraz domkowi sie przesuszyc a ocieplenie zrob po tynkach i wylewkach. u nas tynki byly w marcu a welna w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts