TAR 02.01.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 a parterówki z tego co mi się zdaje przy tej samej powierzchni użytkowej są droższe (i budowa i grzanie...). niekoniecznie tak jest, wlasnie robie kosztorys na moj new projekt i mimo, ze dom metrazowo wiekszy, dach wiekszy to koszty wyjda porownywalne (oszczednosci na balkonach, balustradach, schodach, kominach nie mowie ze bedzie to 1:1 ale nawet jakby koszty parterowek byly wyzsze to maja jedna podstawowa zalete - nie maja tych cholernych schodow Po 2,5 roku od zamieszkania serdecznie ich nienawidze:evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 02.01.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 gratym,jezeli chce Ci się jeszcze szukać,to zerknij na stronę Dobre Projekty,są tam domy mało nowoczesne z wyglądu,raczej w wiejskim stylu o jakim pisalaś,że Ci odpowiada,np. W-25.12a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 02.01.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 niekoniecznie tak jest, wlasnie robie kosztorys na moj new projekt i mimo, ze dom metrazowo wiekszy, dach wiekszy to koszty wyjda porownywalne (oszczednosci na balkonach, balustradach, schodach, kominach nie mowie ze bedzie to 1:1 ale nawet jakby koszty parterowek byly wyzsze to maja jedna podstawowa zalete - nie maja tych cholernych schodow Po 2,5 roku od zamieszkania serdecznie ich nienawidze:evil: no tak, jest kilka punktów oszczędności. ja zwróciłem uwagę na duży dach i fundamenty... mam pytanko z innej beczki. chodzi o prąd na budowie. ostatnio zrobili nam skrzynkę w której wisi tylko pęk kabli. dostałem list, że muszę wypełnić wniosek o gotowości instalacji przyłączanej - domyślam się, że to nastąpi jak zbudowany będzie dom. pytanie jak sobie załatwić prąd na budowę (pomijam uśmiechy do sąsiada, bo to ostateczność ). mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.01.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 musisz podpisac umowe na dostawe pradu, najpierw na prad budowlany a jak bedziesz mial juz prad w budynku + oswiadczenie elektryka to mozesz zmienic na normalna taryfe a co do parterowki to jest jeszcze kilka oszczednosci ktorych nie wymienilam, pomijajac fakt, ze chyba jest mniejsze ryzyko schrzanienia i fuszerki przez wykonawcow. do tego łatwiej i szybciej wykonac instalacje - jeden poziom i jeszcze pare innych plusow wiec summa summarum wyjdzie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 02.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 musisz podpisac umowe na dostawe pradu, najpierw na prad budowlany a jak bedziesz mial juz prad w budynku + oswiadczenie elektryka to mozesz zmienic na normalna taryfe a co do parterowki to jest jeszcze kilka oszczednosci ktorych nie wymienilam, pomijajac fakt, ze chyba jest mniejsze ryzyko schrzanienia i fuszerki przez wykonawcow. do tego łatwiej i szybciej wykonac instalacje - jeden poziom i jeszcze pare innych plusow wiec summa summarum wyjdzie podobnie No, podpisać umowę i czekać jak w naszym przypadku 3 lata (do złącza 200m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 03.01.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ja o parterówkach wyobrażenie mam takie (może błędnie), że przy takiej samej ilości pokoi jak w pięrtrusach niestety sporo miejsca marnuje się w nich na ciągi komunikacyjne. No i ta powierzchnia zabudowy - nie zawsze jest gdzie poszaleć. Np. w naszym przypadku (piwnice) po podłogach jest prawie 300m^2 co dałoby 1/3 powierzchni działki. Do tego przepisowe odległości od granic, jakiś podjazd czy placyk postojowy i pozostaje mikro ogródek... tak, że 15-20a działki to pewnie jakieś sensowne minimum dla takiej zabudowy. Rodek pod tymi względami jest bardzo kompaktowy, a schody przerobione na spocznikowe całkiem wygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 03.01.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ja o parterówkach wyobrażenie mam takie (może błędnie), że przy takiej samej ilości pokoi jak w pięrtrusach niestety sporo miejsca marnuje się w nich na ciągi komunikacyjne. No i ta powierzchnia zabudowy - nie zawsze jest gdzie poszaleć. Np. w naszym przypadku (piwnice) po podłogach jest prawie 300m^2 co dałoby 1/3 powierzchni działki. Do tego przepisowe odległości od granic, jakiś podjazd czy placyk postojowy i pozostaje mikro ogródek... tak, że 15-20a działki to pewnie jakieś sensowne minimum dla takiej zabudowy. Rodek pod tymi względami jest bardzo kompaktowy, a schody przerobione na spocznikowe całkiem wygodne Ech ja mam spocznikowe, drewniane na betonowej konstrukcji i nie ustrzegło mnie to od zjechania po nich. P.S. a kto zjechał, ten wie, że parterówka jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 03.01.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ech ja mam spocznikowe, drewniane na betonowej konstrukcji i nie ustrzegło mnie to od zjechania po nich. P.S. a kto zjechał, ten wie, że parterówka jest super Może masz coś nie tak z wymiarami stopni? Albo impreza była zbyt mocno zakrapiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.01.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ja o parterówkach wyobrażenie mam takie (może błędnie), że przy takiej samej ilości pokoi jak w pięrtrusach niestety sporo miejsca marnuje się w nich na ciągi komunikacyjne. No i ta powierzchnia zabudowy - nie zawsze jest gdzie poszaleć. Np. w naszym przypadku (piwnice) po podłogach jest prawie 300m^2 co dałoby 1/3 powierzchni działki. Do tego przepisowe odległości od granic, jakiś podjazd czy placyk postojowy i pozostaje mikro ogródek... tak, że 15-20a działki to pewnie jakieś sensowne minimum dla takiej zabudowy. Rodek pod tymi względami jest bardzo kompaktowy, a schody przerobione na spocznikowe całkiem wygodne kazde rozwiazanie ma plusy i minusy, dla mnie schody to glowny minus, sensowne rozplanowanie ciagow komunikacyjnych nie musi byc wcale gorszym rozwiazaniem niz klatka schodowa w ktorej nic nie ustawisz. i w parterowkach skosow nie ma a jak robisz lany / terriva strop to i karton-gipsow robic nie trzeba Ech ja mam spocznikowe, drewniane na betonowej konstrukcji i nie ustrzegło mnie to od zjechania po nich. P.S. a kto zjechał, ten wie, że parterówka jest super dokladnie, ja zjechalam i do dzis mam blizne po zszywaniu i problemy ze sciegnami, to glowny powod zmiany. i nie wazne czy spocznik ja zjechalam z tych 4 schodeczkow wyzej;) i wystarczylo by stracic przytomnosc i pozostawic odbicie schodow na plecach:sick: podczas letniej burzy zdarzyla mi sie awaria swiatla gdy wlasnie bylam na schodach, to jak dziecko na pupie zjezdzalam powolutku. i to sie zdarza doroslym a jak dziecko tak gruchnie, az strach pomyslec:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 03.01.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Może masz coś nie tak z wymiarami stopni? Albo impreza była zbyt mocno zakrapiana Ja na trzeźwo się do nich nie zbliżam A tak na poważnie, jakie by schody nie były, to jak się w skarpetach po nich lata, to problemem nie jest stromość stopnia czy też jego wielkość, a śliskość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.01.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 michur a ty juz mieszkasz? jak nie, to wszystko jeszcze przed toba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 03.01.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 michur a ty juz mieszkasz? jak nie, to wszystko jeszcze przed toba Od ponad roku - bez wypadków. Chociaż... wczoraj pojechałem na du*ie po oblodzonych schodach z naszej ogrodowej skarpy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.01.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 moj pierwszy wypadek zdarzyl sie po 20 m-cach od zamieszkania a ten bardziej dokuczliwy w skutkach rowno w dwulecie wiec tak jak pisze wszystko jeszcze przed toba : choc nie zycze:no: coz, lepsze stluczone poopsko niz rozwalona glowa niemniej wspolczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 03.01.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 moj pierwszy wypadek zdarzyl sie po 20 m-cach od zamieszkania a ten bardziej dokuczliwy w skutkach rowno w dwulecie wiec tak jak pisze wszystko jeszcze przed toba : choc nie zycze:no: ok, będziemy się pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 03.01.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 TAR współczuję i nie zazdroszczę... ja sporo czasu mieszkałem w domu ze schodami i niby wiem na co się piszę, choć obawiam się np o moją córkę i nie mam pojęcia jak miałaby przyjść do naszej sypialni (pokój nad garażem) po 4 schodkach ze swojego pokoju (prawdopodobnie ten obok łazienki górnej). no ale teraz są nianie i inne bajery z kolein w rodzinie też mamy przykład, że schody to czasem spory problem: wujek mojej żony z endoprotezą na górę wchodzi chyba tylko jak idzie spać... no ale ja na razie jestem "wyleczony" z piwnicy a poddasze użytkowe biorę w ciemno ;p u nas sprawy idą naprzód! dziś odwiesiłem postępowanie w sprawie wydania PNB bo udało sie w końcu zebrać papiery... oby to była ostatnia "tura" - jeśli tak to możemy liczyć w przyszłym tygodniu na wydanie PNB przy okazji czy ktoś może polecić konkretnego KIER-BUDa z okolic trójmiasta? mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 03.01.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) TARcia jest sprawa- Rekuperator. Napisz ile kosztowała cię sama instalacja (same rury + robota wewnątrz- bez GWC). Masz projekt tego reku? Dasz zalookać na maila? My dziś znowu popracowaliśmy wywiercona już druga studnia (spustowa do pompy ciepła), zamurowałem okno i drzwi za garażem- będzie tam kotłownia i sauna w połączeniu z garażem już widzę, że to będzie ulubione miejsce w domu :0 http://www.republika.pl/ospskorcz/dzialka/sauna.jpg No i mamy styropian decyzja zapadła na Knauf Xtherm 031- jeśli pogoda da to w sobotę zaczynamy kleić. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 03.01.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Zrób sobie drzwi z kotłowni na tył - mi tego brakuje. Jaki plan na saune? Podrzuć nieco więcej info, jak to wygląda w domu, co trzeba mieć w pomieszczeniu, jakie instalacje, jakie koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 03.01.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Co do sauny - na chwilę obecną wreszcie znalazłem dla niej miejsce- w następnej kolejności wezmę się za kosztorys ale myślę, że "Tymi ręcyma Robione" zamknę się w 10 000- szkoda że do komina trochę daleko bo zrobiłbym opalaną drzewem- bo piec elektryczny jest prądożerny.Piec 6KW kosztuje ok 1500 złSwierk skandynawski to koszt 45,00 zł/m2 x ok 12m2= 540zł + reszta pierdół (konstrukcja, izolacja, sterownik, drzwi szklane, etc)Można poszaleć i zrobić z drewna cedrowego ale to już 230,00 zł/m2 oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wszystko będzie jak trzeba bo przydałoby się jeszcze pomieszczenie na odpoczynek, kibel, prysznic może jakoś zmieszczę- ale dobre i to. Drzwi zewnętrzne zlikwidowałem, żeby z kotłowni nie zrobić graciarni na kosiarki i inne graty. Będzie budynek gospodarczy (bo my rolnicy i musimy go postawić). Aczkolwiek jak zostawiłem tam dziś śrubokręt zacząłem tego żałować jak trzeba było grzać dookoła domu- ale trudno klamka zapadła. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 03.01.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 lokmen, a myślałem może o saunie poza domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 04.01.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 myślałem. Koszty droższy- trzeba dysponować nieco większym pomieszczeniem gdyż izolacja musi wynosić ok 15cm na jednej ścianie. Miałem w planie ją zrobić w budynku gospodarczym, który może na wiosnę zacznę stawiać ale na logikę - w domu będę trzymał kosiarkę, a w gospodarczym saunę Dzięki temu ten budynek postawię w nisko budżetowej konstrukcji (z przęseł betonowych i z zewnątrz styropian, dach konstrukcja lekka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts