michalc 04.01.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A te sauny na podczerwień z alledrogo za 3-6 tyś to badziew? Czemu chcesz budować sam i to za 10tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 04.01.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Myślę, że te 10 tysięcy to tak sporo górką podałem. Sauna na podczerwień to zupełnie inna bajka- taką to i w salonie można postawić- jeśli o mnie chodzi wolę tradycyjną fińską albo rosyjską banię. Jednak te z allegro chińskiej produkcji z wątpliwej jakości Atestem zdecydowanie odradzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.01.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A zwykły pokój da się przerobić na saune? Wkręciłem się U mnie ten pokój na przeciwko górnej łazienki jest kota - zrobiłbym mu eksmisje i byłoby miejsce na grzanie tyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 04.01.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) No tam byłoby super bo - blisko do łazienki, sauna w samym skosie, a ten obszar pokoju z drzwiami na taras jako taki przedsionek i odpoczynek. Zimą wyjście na mróz (balkon). Problemem może być kratka odprowadzająca wodę lub też pot Ogólnie miejsce lux- ja bym gonił kota do garażu No i podstawowe pytanie czy często korzystasz z sauny? Czy poratuje ktoś projektem rekuperatora dla rodoska- albo napisze gdzie ma wyloty, a gdzie czerpnie powietrza? Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.01.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 czerpnia w jednym szczycie (scianie szczytowej) , wyrzutnia w drugim - bez niepotrzebnego dziurawienia dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 04.01.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jako, że 2 studnia wypadła od frontu budynku muszę ostro pokopać i myślałem aby zakopać ok 100mb rury fi100 do reku na zasilanie.A wewnątrz gdzie masz kanały zasysające a gdzie wylotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.01.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 na poddaszu (strychu) i tak jak pisalam piony wmurowane w kominie w trakcie stawiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 04.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 nie zrozumieliśmy się W jakich pomieszczeniach na parterze i na piętrze masz otwory zasysające powietrze, a gdzie kanały nawiewne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.01.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) salon - wyciag w scianie pomiedzy kuchnia i salonem (podlaczony wcinka do wyciagu kuchni) - nie do okapu ten jest jako niezalezny, nawiew nawiewnik wielostrumieniowy pod podciagiem ten pomiedzy lazienka a kominkiemlazienka wyciag w scianie nad wc pion do gory przy szachcie kanalizy (nie mam komina), kuchnia zabudowa pod sufitem wyciag, odprowadzenie do pionu zabudowanego w kominie,u gory:pokoj nad garazem nawiew i wyciag w suficie podwieszanym, pokoj nad kuchnia nawiew w suficie podwieszanym, pokoj nad wykuszem nawiew i wyciag w suficie podwieszanym, maly pokoj nawiew w suficie podwieszanym, garderoba wyciag w suficie podwieszanym, lazienka gorna wcinka do pionu wyciagu z lazienki dolnej wyprowadzenie da strych do centrali, kotlownia - grawitacyjny nawiew/wyciag w scianie, garaz nawietrzaki 2 szt. w scianie reasumujac w kuchni mam wyciag z centrali plus niezaleznie okap. czyli jak gotuje pracuje okap + wentylacja, jak nie gotuje dziala tylko wentylacja z reku w kuchni. wiatrolap - grawitacyjnie poprzez podcisnienie przez szczeline drzwi salonu Edytowane 4 Stycznia 2013 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 04.01.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 sluchaj ja ci moge na priva jakies foty wrzucic, tylko najwczesniej jutro lub poniedzialek zebys mial pojecie wizualne. tylko wrzuc adres mailowy oki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 05.01.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 No tam byłoby super bo - blisko do łazienki, sauna w samym skosie, a ten obszar pokoju z drzwiami na taras jako taki przedsionek i odpoczynek. Zimą wyjście na mróz (balkon). Problemem może być kratka odprowadzająca wodę lub też pot Ogólnie miejsce lux- ja bym gonił kota do garażu No i podstawowe pytanie czy często korzystasz z sauny? Czy poratuje ktoś projektem rekuperatora dla rodoska- albo napisze gdzie ma wyloty, a gdzie czerpnie powietrza? Żona siedziałaby cały czas, ja też chętnie spędzałbym tam czas Póki co nie mam planów na ten pokój. Wcześniej myślałem o połączeniu z sypialnią i zrobieniu tam mega garderoby. Ktoś wie jakie to ilości wody/potu odchodzą z sauny? Może ten problem da się jakoś rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 05.01.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Kamienie polewasz wodą więc pod piecem trzeba by zrobić jakieś naczynie na łapanie tego co nie zdąży wyparować- można też w kamieniach umieścić takie małe naczynie gliniane (gliniane raczej pęknie ale takie z materiału odpronego na różnice temperatur) wówczas do niego będziesz lał wodę. Z potem to żartowałem bo dużo nie będzie aczkolwiek trochę pocieknie x kilka osób to trochę będzie kapać ale myślę, że nie będzie tego więcej jak w łazience po kąpieli więc dasz terakotę i po saunowaniu mop i będzie dobrze. Na forum jest temat o saunie ludzie piszą że sauna o wym. 2 x 1,8 wychodzi tymi ręcami ok 6 tysięcy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102543-Budowa-sauny-krok-po-kroku A to pomieszczenie ładnie można by zaadoptować na saunę. Oczywiście musi być dobrze wentylowane. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastinax 05.01.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam serdecznie My właśnie startujemy z papierologią w okolicach Poznania. Po 1000-cach przejrzanych projektów wybraliśmy RODO6 (A) lustro. Martwi mnie jednak salon, chciałabym zamienić kuchnie z gabinetem i przesunąć lub zlikwidować główny komin z kominkiem - pytanie czy ktoś z forumowiczów dokonywał podobnych zmian? Zależy mi na powiększeniu powierzchni, która wg. projektu jest kuchnią, a ja chciałabym mieć tam kącik TV ale o wymiarach min. 4x4m. Oczywiście skrytki nie będzie, a i jeszcze jedna zmiana jest przewidziana zamiana tego wypustu z 3 oknami na zwykłe okno i tego narożnego kuchennego okna na zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toffik21 06.01.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Wprawdzie w Czerwcu 2012 rozpocząłem budowę mojego Rodka (dom w Rododendronach 6W) ale forum obserwuję od dłuższego czasu i okazało się bardzo przydatne w pewnych kwestiach. Sam projekt trochę przerobiłem: dobudowałem garaż, klatkę schodową mam w innym miejscu i wymiary też trochę się różnią z oryginałem (jakby ktoś chciał jakieś fotki to mogę wrzucić). I tutaj pojawia się pytanie: w jaki sposób najlepiej zaizolować balkony? Czy przed zrobieniem izolacji pasuje zamontować balustradę? Czy to jest duży problem jeżeli balkon,strop nad wykuszem obecnie nie jest w 100% szczelny(dom jest na razie w stanie surowym), czy odpowiednia izolacja załatwi sprawę i w przyszłości nie będę musiał np. skrobać grzyba nad wykuszem. Z góry dzięki za wskazówki i pozdrawiam wszystkich forumowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.01.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 zamiany kuchni z gabinetem dokonała Mariola nick "eniac" na projekcie fajnie to wyglądało. Komin możesz dać od piętra (u mnie w dzienniku masz pokazane co i jak) ale przesunięcie będzie kłopotliwe bo komin stoi tuż przy ścianie nośnej, na której opiera się podciąg więc to jest nie do ruszenia. Rozważ rozciągnięcie domu o grubość tego wykuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratki 06.01.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 U nas po likwidacki gabinetu, przenieśmy komin i kominek na ścianę łączącą dom z kotłownią ( kotłownię przenieśliśmy za garaż). W ten sposób zyskaliśmy sporo miejsca w salonie, a w miejscu gdzie był gabinet będzie kącik kominkowy. Jest jeszcze jeden plus kominy od kotlni i od kominka są przy sobie i z jednej strony budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastinax 06.01.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 U nas po likwidacki gabinetu, przenieśmy komin i kominek na ścianę łączącą dom z kotłownią ( kotłownię przenieśliśmy za garaż). W ten sposób zyskaliśmy sporo miejsca w salonie, a w miejscu gdzie był gabinet będzie kącik kominkowy. Jest jeszcze jeden plus kominy od kotlni i od kominka są przy sobie i z jednej strony budynku. To fajny pomysł i na taki nie wpadłam , mam kilka pytań czy udało się zlikwidować zupełnie tą ścianę gabinetu, wystarczył podciąg czy macie słup? i czy ścianka od kuchni (ta z kominkiem w projekcie) została taka sama czy ją zmniejszyliście? Widzę, że budujecie troszkę inną wersję Rodo6, mnie się strasznie spodobała ta wersja 6A gdzie są duże x2 okna w każdym pokoju na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastinax 06.01.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 zamiany kuchni z gabinetem dokonała Mariola nick "eniac" na projekcie fajnie to wyglądało. Komin możesz dać od piętra (u mnie w dzienniku masz pokazane co i jak) ale przesunięcie będzie kłopotliwe bo komin stoi tuż przy ścianie nośnej, na której opiera się podciąg więc to jest nie do ruszenia. Rozważ rozciągnięcie domu o grubość tego wykuszu. Niestety nie potrafię odnaleźć dziennika budowy " eniac" na forum , więc będę bardzo wdzięczna za pomoc np.z linkiem ) A domu rozciągnąć niestety nie mogę ogranicza mnie mała działka i powierzchnia zabudowy max 132m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastinax 06.01.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Dla wszystkich jeszcze poszukujących znalazłam dość podobny projekt do Rodo6, może się komuś spodoba tj. Perykles z Dobre Domy http://www.dobredomy.pl/projekt/perykles/lustro a doświadczonych Budowniczych proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts