Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ooo to ja cie od razu zapytam o 2013. wiem ze konczy sie ta ulga i jesli ktos zlozy pierwszy wniosek do konca 2013 r to nabedzie "prawo do ulgi" i mozliwosc skorzystania przez nastepnych 5 lat. mnie nurtuje jedno:

1. czy to oznacza, ze bedzie mozna rozliczyc faktury wziete w 2013 r przez kolejne 5 lat czyli teoretycznie do 2018

2. czy tzw. nabycie prawa do ulgi uprawniaja nas do rozliczenia faktur wzietych rowniez po 2013 r. a koncowym terminem rozliczenia bedzie ow 2018 r.

wszelkie artykuly do ktorych sie dokopalam nie precyzuja tego dokladnie jest tylko mowa o tzw. nabyciu prawa do ulgi:rolleyes:

tak ja to wiem ale konkretnie 1 czy 2.

czyli mam pierwsza fakture z 2013 i skaldam pierwszy wniosek w 2013 i nabywam prawo. ale druga fakture mam juz wystawiona w 2014 r. , prawo do ulgi obowiazuje mnie nadal. czy taka fakture moge rozliczyc?

czy moge tylko rozliczac faktury z 2013 roku w kolejnych wnioskach w kolejnych latach . (troche lipa)

bo to jest roznica

ooo i o to mi chodzilo, no to super, planuje skorzystac z takiej ulgi jeszcze przy budowie 2 domu. pod warunkiem jej rozpoczecia w 2013 i zlozenia pierwszego wniosku. czyli rozumiem, ze bedzie mozna brac f-ry wlacznie do 2017 roku. ekstra, moze sie wyrobie:wiggle:

decyzja juz zostala podjeta jakis czas temu, dzialka nowa znaleziona i zakupiona czeka spokojnie, chatka na razie nie sprzedana i jakiegos wielkiego cisnienia na to nie mamy, na razie zbieramy kase i zalatwiamy papierologie.

w naszym rodku nie jest zle jednak nie do konca on nam odpowiada. dom budowalam jak dla siebie, wlozylam wen sporo serca, sily i pieniedzy, tak samo ogrod. budowa nowego wydawala mi sie marzeniem nie do zrealizowania. ale zycie pokazalo, ze chyba musimy wziac sie za realizacje tych marzen :D, no bo jak nie my to kto? trzeba probowac spelniac marzenia a nam sie marzy teraz parterowka :)

Gość 80mariusz80

Porównanie stropów jest na stronie Archona:

http://archon.pl/rodzaje-stropow/330,art

Akermanny, Terrivy mnie nie przekonały i robiłem żelbet, choć budowlańcy naciskali mocno na Terrivę.

Napiszcie proszę ile kosztowała Was wykończeniówka, tj. prace glazurnicze, stolarka wewnętrzne, wyposażenie pokojów. Trudno mi oszacować koszty wykończeniówki, szacunkowe kwoty mile widziane, np. łazienka dolna+górna 10k, kuchnia 5k, etc. (100% = robocizna,materiały,wyposażenie).

Pozdrawiam.

Porównanie stropów jest na stronie Archona:

http://archon.pl/rodzaje-stropow/330,art

Akermanny, Terrivy mnie nie przekonały i robiłem żelbet, choć budowlańcy naciskali mocno na Terrivę.

Napiszcie proszę ile kosztowała Was wykończeniówka, tj. prace glazurnicze, stolarka wewnętrzne, wyposażenie pokojów. Trudno mi oszacować koszty wykończeniówki, szacunkowe kwoty mile widziane, np. łazienka dolna+górna 10k, kuchnia 5k, etc. (100% = robocizna,materiały,wyposażenie).

Pozdrawiam.

trudne szacunki, pewnie każdy ma indywidualne, u mnie (z głowy)

stolarka drewniana (kilka nietypowych) 11 tyś / marketowe uniwersalne ok 8 tyś

schody dębowe na beton - stopień i podstopnie i balustrada - 6,5 tyś - ale wolałbym dopłacić, bo jakość mizerna

kuchnia

meble - fronty drewniane: ~ 10 tyś

sprzęt AGD piekarnik, mikrofala, zmywarka, lodówka, płyta ind. okap średnia półką A/A+ ~10 tyś

armatura ~ 1 tyś

łazienka dolna:

robocizna ok 3,5 tyś płytki pod sufit (zabudowany regipsami, przygotowany pod malowanie) w tym montaż wc, kabiny, umywalki.

płytki + mozaika tu strzelam ale coś ponad 6 tyś

wc, kabina, umywalka, baterie ~ 4 tyś

łazienka górna:

robocizna 3 tyś (sporo regipsów, projekt w folderze)

płytki i mozaika ponad 6 tyś

wanna, kabina, kibelek, umywalka, grzejnik, baterie - 6-7 tyś

trzeba założyć od 10-15 tyś na łazienkę gotową

ogólnie za płytki płaciłem 40-45zł plus troszkę dodatków w cenniku typu cokoły, regipsy, silikony, malowanie itd.

meble do pomieszczeń też jak zawsze wg uznania:

sypialnia:

u mnie łóżko+ materac 2,5-3tyś

szafki - 500zł

szafa po całości 4m i wysoka 2,5 - 5,5 tyś

toaletka - 1500zł

salon:

stoły dwa jeden duży drugi mały, krzeseł łącznie 10 w skórze naturalnej - 2,7 tyś

wypoczynek - trójka ze spaniem, fotel i pufa w czymś lepszym niż ankantara (do zwierzaków) - 3,5 tyś

komody drewniane od 1,5 tyś

biurka drewniane od 1 tyś

Zapomniałem dodać o konkretnym wydatku jakim są karnisze, zasłony i firany...

Wstępnie szyte ok 10 tyś na dom, jednak my się troszkę wyleczyliśmy i w niektórych pokojach wrzucaliśmy marketowe (50% ceny)

Edytowane przez mWilQ

zapomniales o podlogach (panele/parkiet/kafle), lampy. choc jak tak patrze to mWilQ w stosunku do moich zaplacil jakby wiecej. wszystko zalezy od tego jaki material wybierasz, mozesz kupic kafle za 60 a mozesz i za 300 m2

na karnisze zaslony firany, rolety wydalam mniej ale moze ja nie mam takich "z gornej" polki, zamawialam przez neta :p

zapomniales o podlogach (panele/parkiet/kafle), lampy. choc jak tak patrze to mWilQ w stosunku do moich zaplacil jakby wiecej. wszystko zalezy od tego jaki material wybierasz, mozesz kupic kafle za 60 a mozesz i za 300 m2

na karnisze zaslony firany, rolety wydalam mniej ale moze ja nie mam takich "z gornej" polki, zamawialam przez neta :p

No właśnie, jeszcze panele, listwy - parę tysiaków uciekło - robiłem z tatą.

Co do oświetlenia, to akurat nie pociągnęło mnie po kieszeni. Tutaj produkty mam podejrzewam chińskie. Trafiłem na serię, która nam odpowiadała stylem (patrzyłem na nią w sklepie) i szczęśliwie znalazłem wyprzedaż na drugim końcu kraju. Zapakowali na paletę, wysłali komplet i połowę domu miałem zrobioną za 900zł, sypialnię (dwie lampki, sufitowa trójka i kinkiet podwójny) to koszt ok 500zł i gabinet 3 kinkiety, górna trójka i lampka biurkowa mam za 400zł w dolnej łazience castorama coś z italuxa też ok 400-500zł i na górze massive to chyba coś philipsa tutaj nieco drożej bo za jeden element płaciłem 200zł, punkty świetlne robiłem częściowo skoffa (też castorama) to masz po 56zł sztuka, a na klatce zamówiłem jakieś ciosane w stodole po 20zł sztuka - ładniejsze :D

Karniszy nie mam jakiś markowych, kolega polecił Bojanka i to montujemy. Do kuchni, technicznego, salony, gabinety nad garażem materiały sami szukamy i szyje kolega, w sypialni znaleźliśmy swój kolor w gotowych zasłonach.