michalc 14.01.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 mWilQ dzięki za wyceny - ciężko mi było znaleźć te z późniejszych robót - na pewno się przyda lokmen - a co musi spełniać instalacja elektryczna aby takie sterowanie można sobie później podłączyć? instalacja w gwiazdę? potem przełączniki od światła to są tylko triggery do tego sterownika? i przy okazji: czy 2500zł za kierownika budowy to dobra cena? działa wg. zasady "nie podpsisuje jak nie zobaczy" - no i wiadomo, że sprawdza czy wszystko jest zgodnie ze sztuką. pozdro mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 14.01.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 mWilQ dzięki za wyceny - ciężko mi było znaleźć te z późniejszych robót - na pewno się przyda lokmen - a co musi spełniać instalacja elektryczna aby takie sterowanie można sobie później podłączyć? instalacja w gwiazdę? potem przełączniki od światła to są tylko triggery do tego sterownika? i przy okazji: czy 2500zł za kierownika budowy to dobra cena? działa wg. zasady "nie podpsisuje jak nie zobaczy" - no i wiadomo, że sprawdza czy wszystko jest zgodnie ze sztuką. pozdro mC Żaden problem, tylko miej na uwadze, że to mocno orientacyjne. Ocena średniej jakości materiału zawsze jest subiektywna. Co do instalacji, to najwygodniej robić w gwiazdę, później wybór systemów i rozwiązań jest spory. Co do kierbuda, to za aktywnego myślę rozsądna kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 14.01.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Co do instalacji, to najwygodniej robić w gwiazdę, później wybór systemów i rozwiązań jest spory. . Dodatkowo do włączników trzeba dać przewody sterujące tzw. domofonowy lub jak niektórzy dają - skrętkę. Cena kierownika potwierdzam- rozsądna. Nasz wziął 1600 ale raczej mało patrzy, a bardziej podpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 14.01.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Dodatkowo do włączników trzeba dać przewody sterujące tzw. domofonowy lub jak niektórzy dają - skrętkę. Cena kierownika potwierdzam- rozsądna. Nasz wziął 1600 ale raczej mało patrzy, a bardziej podpisuje. Ja bym powiedział nie "dodatkowo" a "zamiast". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 16.01.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Czy ktoś z Was ma zainstalowaną na kominie nasadę kominową (inaczej wywietrznik grawitacyjny) – stałą lub obrotową, albo hybrydową. Chodzi o to żeby nie wwiewało powietrze przez komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 a masz taki problem ze ci nawiewa? jesli nie to nie ma sensu montowac takich nasad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 16.01.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Ja mam taki problem Wsadziłem koszulkę w otwór wentylacyjny. Różnicy w powietrzu nie czuję, a przynajmniej w pomieszczeniu nie dmucha i jest cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 wyglada, ze masz za slaby ciag w kominie. nie mow mi tylko, ze jeszcze w kominku palisz i masz wentylacyjny przytkany:o a potem przeczytamy "cichy zabojca znowu zaatakowal":rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 16.01.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Wentylacje zatkałem w łazienkach. W salonie mam osobną, ale nie wiem jak ma mi ona uratować tyłek przed kominkiem - kompletnie się na tym nie znam. Kominiarz zwrócił mi uwagę, że w kominach murarze powinni zrobić przestrzał na wylot, tak aby wiatr miał inną drogę niż ta do pomieszczeń. Na logikę zrozumiałe - od góry jest zamurowany, z boku jest dziura, więc jak dmucha, to dmucha do środka. Gdyby dziury były dwie, to by wiatr miał wyjście, ewentualnie dmuchałoby ze zdwojoną siłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 z grawitacja jest jak z totolotkiem - moze trafisz:lol2: nie paruje ci w lazinenkach przy zatkanych kanalach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 16.01.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 z grawitacja jest jak z totolotkiem - moze trafisz:lol2: nie paruje ci w lazinenkach przy zatkanych kanalach? Ze dwa razy lustro mi zaparowało jak przesadziłem z ciepłą wodą pod prysznicem. Tak to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 16.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Perfekcyjna Pani domu radzi, że na parujące lustro najlepiej jest je posmarować pianką do golenia- potwierdzam działa Problem przy zatkanych ciągach wentylacyjny jest większy w przypadku korzystania z piecyka gazowego z otwartym paleniskiem, wówczas wypala się tlen z pomieszczenia a nie napływa nowy i wtedy dochodzi do tragedii. Jeśli masz kominek zamkniętyi doprowadzone do niego pow. z zewnątrz to nie powinno być problemu. Za to może pojawić się "Borowik szlachetny" na narożach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 nie ogladam ppp a przy kotle z zamknieta komora i np. rura dwuplaszczowa to dodatkowo niestety tez musisz miec otwor wentylacyjny bodajze nie mniejszy niz 16x16 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 16.01.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 No właśnie ja mam też tak, że mi nawiewa i słyszałam o tych nasadach. Rozumiem, że nikt czegoś takiego nie ma. MWilQ z tą koszulką w kominie to mam nadzieję żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 16.01.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 No właśnie ja mam też tak, że mi nawiewa i słyszałam o tych nasadach. Rozumiem, że nikt czegoś takiego nie ma. MWilQ z tą koszulką w kominie to mam nadzieję żart. Coś Ty, dwie poświęciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 jesli chcesz poprawic ciag kominowy to sa takie nasady typu strazak, ale ponoc sa one dosc glosne przy silnych wiatrach,. na forum jest watek omawiajacy wlasnie nasady, wrzuc w wyszukiwarke powinno cos znalezc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 17.01.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Wentylacje zatkałem w łazienkach. [..] A jak, za przeproszeniem, robisz kupę to jak sobie radzisz z efektami ubocznymi? Grawitacyjna wentylacja nie działa prawidłowo jeśli do pomieszczenie nie ma innego dopływu powietrza. Po to mamy otwory lub podcięcia wentylacyjne w drzwiach, żeby sobie tamtędy świeże powietrze dociągnąć z pomieszczenia sąsiedniego, w którym np. w oknie jest zamontowany nawiewnik. Żeby sobie sprawdzić czy to jest główna przyczyna problemu trzeba otworzyć gdzieś w pobliżu okno/drzwi na dwór (małopol: pole) i po chwili sprawdzić czy wentylacja nam ciągle dmucha czy już ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 17.01.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 A jak, za przeproszeniem, robisz kupę to jak sobie radzisz z efektami ubocznymi? Grawitacyjna wentylacja nie działa prawidłowo jeśli do pomieszczenie nie ma innego dopływu powietrza. Po to mamy otwory lub podcięcia wentylacyjne w drzwiach, żeby sobie tamtędy świeże powietrze dociągnąć z pomieszczenia sąsiedniego, w którym np. w oknie jest zamontowany nawiewnik. Żeby sobie sprawdzić czy to jest główna przyczyna problemu trzeba otworzyć gdzieś w pobliżu okno/drzwi na dwór (małopol: pole) i po chwili sprawdzić czy wentylacja nam ciągle dmucha czy już ciągnie. Zdrowe odżywianie, oczyszczony organizm i nie ma efektów ubocznych Tak na poważnie, to nie ma z tym jakiś szczególnych problemów. Większy problem zapachowy miałem jak odpaliłem ogrzewanie i mi woda z syfonów odparowała. Mam dwie kabiny i z jednej prawie nie korzystam, więc trzeba pamiętać, żeby co jakiś czas odkręcić kran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak139 17.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam Ma ktos może drzwi wewnętrzne DRE w okleinie orzech ciemny ryfla? Lub inne modele z tej firmy.Jak się one sprawują i jak ich jakość? Zamierzam zamówić model SCALA, znajomy daje mi 15-20% rabatu od ceny katalogowej. Jak to było w Waszym przypadku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 17.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 No właśnie ja też stoję przed wyborem drzwi wewnętrznych. Robiłam już kilka podejść i nic. DRE są w atrakcyjnej cenie. Ja się zastanawiam nad innym modelem i w kolorze dąb bielony ale też chętnie poznam opinie na temat DRE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts