Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte na żądanie
Jeszcze jedna wskazówka:- jak będziesz szukał okien u różnych sprzedawców to nie dawaj sobie wciskać kitu typu VEKA jest najlepsza... Bo owszem VEKA to ma dobry profil- ważne jest kto ten profil klei. Często spotykałem się ze zgrzewami zrobionymi mało estetycznie i zdarzało się, że okleina w miejscu cięcia była poszarpana, a tekst sprzedawcy, że wszelkie wady niewidoczne z odległości 1m. to nie wady mnie rozwalił...

Witam

My mamy okna profil veka vetrex 5komorowy, 3szyby, ciepłe ramki + ciepły montaż, kolor obustronny orzech + w drzwiach balkonowych poprzeczki Zapłaciliśmy 18900 z montażem( 20 szt )

Jeżeli chodzi o wyceny z innych firm to porównywalne to samo, więc padło na te "najlepsze"

a tak się prezentuje:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194625-Do-rozpoczynaj%C4%85cych-budow%C4%99-wiosn%C4%85-2012&p=5578388#post5578388

Pozdrawiam wszystkich Rododendrowiczów

właśnie zamówiłem wycenę tego vetrexa V70 OPTIMAL BLACK - ma być na środę. u nas jakoś tylko wychodzi 13 okien ;p z czego balkon i wykuszowe mocno powiększone...

a te poprzeczki sami chcieliście, czy sprzedawca sugerował do dużych okien?

btw - tak szukam i szukam na waszych zdjęciach wjazdu do garażu no i nie znalazłem ;) rozumiem, że macie tam normalne pomieszczenia?

mC

michalc co od poprzeczek to większość producentów chce je dawać bo 1m szeroki otwór jest za szeroki. Umnie ich nie ma, ale w umowie mam niestety pomniejszone warunki gwarancji dla tych drzwi balkonowych na górze. Jak dojdzie daj znać. Podaj też pow. w m2 okien- będzie dla porównania gdyż Ty masz 18 okien u nas jest 14.

my mamy okna avante i szerokosci jak w projekcie bez poprzeczek, gwarancja przez to nie byla pomniejszana. to chyba zalezy od producenta na ile sam sobie ceni jakosc i wytrzymalosc swoich okien ;) aaa i dostalismy roczne ubezpieczenie na okna w razie "w" placilismy 17 tys. okleina jednostronna kolor orzech ciemny, wew. biale, szyby dzwiekochlonne, klamki z przyciskami, cieple ramki, okucia chyba winkhaus albo roto (ale tu pewnosci nie mam, nie pamietam) Edytowane przez TAR

U nas jak dobrze pójdzie i będzie tak ciepło jak dziś to za tydzień montujemy okna :)

Tar napisz jaką masz podmurowke pod okna balkonowe. Pytam bo w salonie muszę podmurowac 18cm, a w sypialni na piętrze 12cm. Pamietam, że jakiś czas temu była o tym mowa.

jest cos takiego w projekcie ale tez patrzac to okna sa na roznej wysokosci, cos mi sie kolacze ze my okna i balkonowe robilismy na jednej wysokosci (gorna krawedz) i teraz nie pamietam jak to bylo z tymi progami, na pewno nie mam ich w pokoju nad wejsciem ani w malym. musialabym wyjsc na balkon nad wykuszem zeby to sprawdzic.

i widzicie jaki bezsens z tymi balkonami - wcale z nich sie nie korzysta :D

A tam nad wykuszem to nie musi być ze 25cm podmurówki? Żeby na balkonie wykuszowym zmieściło się 20cm ocieplenia i 5cm wylewki.

Jeśli bym zrobił jak mówisz to na balkon wchodziłbym po schodach :) a woda do sypialni lałaby się kaskadowo :)

Wydaje mi się, że w projekcie balkon jest niżej stropu żeby dołożyć ocieplenie. Ja na balkon dam 10 i w salonie na suficie docieplę 5 syropianu. (będę w tym miejscu podwieszał sufit)

i widzicie jaki bezsens z tymi balkonami - wcale z nich sie nie korzysta

Ale jakie ładne są z zewnątrz. Jest gdzie kwiatki powiesić, kołderkę :)

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Jeśli bym zrobił jak mówisz to na balkon wchodziłbym po schodach :) a woda do sypialni lałaby się kaskadowo :)

W projekcie jest zdaje się stopień.

Ja niestety zrobiłem tylko 12cm podmurówki i musiałem się potem gimnastykować z grubością i rodzajem ocieplenia (wyszło mi 7cm płyty PIR). Odwodnienie od okien już niestety zostało poprowadzone w wylewce (zamurowane rurki pcv). Zresztą ten dramat chyba tu kiedyś opisywałem ;-)

Edytowane przez michur

Wydaje mi się, że w projekcie balkon jest niżej stropu żeby dołożyć ocieplenie. Ja na balkon dam 10 i w salonie na suficie docieplę 5 syropianu. (będę w tym miejscu podwieszał sufit)

W naszym projekcie (2009r) jest stopień 19cm. płyta balkonowa jest na tej samej wysokości co strop. Rysunek A-8.

powiem tak, gdybym wczesniej nie obejrzala rodka, nie zmieniala otworow okiennych, nie chciala wszystkiego zrobic symetrycznie i na jednym poziomie i jeszcze paru zmianach to tez bym pewnie sie obudzila przy posadzkach. mozesz zmniejszyc prog stosujac zamiast zwyklego styro - styrodur lub maty (ktos juz mial ten problem, czy przypadkiem nie Nutka?)