przemas791 11.02.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 serdecznie dziekuje za kosztorys - muszę go tylko porównac ze swoim rodkiem 6a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 11.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 My planujemy montaż okien i drzwi garażowych jednego dnia. Drzwi wejściowe po zakończonych głównych pracach, ze względu na doświadczenia o których piszecie Planujemy wstawić metalowe które później przeniesiemy do kotłowni (o ile będą się jeszcze nadawały ) też tak spróbujemy zrobić, korzystając z doświadczeń forumowych pytanie czy otwór drzwiowy wejściowy jest taki sam jak ten między kotłownią i garażem? (głównie chodzi o szerokość). mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratki 11.02.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Tego niestety nie wiem, a na działkę w najbliższym czasie nie pojadę. Dopiero za 2 tyg montaż okien. Najprawdopodobniej między garażem a kotłownią są węższe więc będziemy coś dorabiać na czas robót przy otworze wejściowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 11.02.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Tego niestety nie wiem, a na działkę w najbliższym czasie nie pojadę. Dopiero za 2 tyg montaż okien. Najprawdopodobniej między garażem a kotłownią są węższe więc będziemy coś dorabiać na czas robót przy otworze wejściowym w projekcie kotłownia 80x200 a wejściowe 100x210, czyli tak łatwo nie będzie mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 11.02.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 e tam diaks 3 minuty i w kotłowni będzie 100/200 pod warunkiem, że kotłownia za garażem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 12.02.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 e tam diaks 3 minuty i w kotłowni będzie 100/200 pod warunkiem, że kotłownia za garażem.... "niestety" kotłownia standardowo inna sprawa, że zastanawiam się czy nie zmniejszyć drzwi wejściowych do 90. za 100 są prawie zawsze dopłaty a czy to będzie aż taka różnica? mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 13.02.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Witam byłem w pewnej firmie i tak mi wycenili robocizne za postawienie Rodka 6. Poziom "O " 13.922zł, ja postawiłem "O" za 3900 murarz + 900 koparka. Edytowane 13 Lutego 2013 przez slavex17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.02.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam byłem w pewnej firmie i tak mi wycenili robocizne za postawienie Rodka 6. Poziom 0 13.922zł, ja postawiłem go za 3900 murarz + 900 koparka. [ATTACH=CONFIG]169766[/ATTACH] Wycena w miarę szczegółowa, ale kwoty trochę za wysokie. Nie wiem czy metraż oni sobie sami liczyli, czy skąd go brali, bo mam wątpliwości. Ciężko porównywać wyceny firmy z robotą powiedzmy we własnym zakresie. Może odbiegający przykład, ale to jakbyś wsiadł do taksówki i zapłacił za dojazd do celu 50zł, po czym stwierdził, że ten dystans rowerem albo z buta można zrobić taniej (za darmo). Jeśli to firma to ma pracowników, sprzęt, uprawnienia, ubezpieczenia, szkolenia bhp itd. W kilka osób robi robotę ekspresowo. Takie czynniki brałeś pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.02.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 do tego placi zusy, srusy i inne haracze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 13.02.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Mi się tam nie spieszy, tak dla porównania poszedłem do firmy. Teraz już mam rozeznanie po ile i za co. Póki co za oknem leży śnieg i nie wiadomo kiedy będzie odwilż bo cały czas pada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Mi się tam nie spieszy, tak dla porównania poszedłem do firmy. Teraz już mam rozeznanie po ile i za co. Póki co za oknem leży śnieg i nie wiadomo kiedy będzie odwilż bo cały czas pada. Co jakiś czas na forum przewijają się kwoty za różne etapy budowy - nie trzeba chodzić do wykonawców P.S. pamiętaj, że dobre ekipy nie czekają, są rezerwowani i mają sporo terminów do przodu zajętych. Dobrym rozwiązaniem jest spacer po osiedlu / wiosce / miasteczku i rozmowa z ludźmi, którzy dopiero się pobudowali i przeprowadzili. Przy okazji dowiesz się do jakich hurtowni warto zaglądać, a których najlepiej się wystrzegać, dostaniesz polecanych wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 13.02.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 pytanie do slavex17 sam będziesz robił podciągi? Bo w wycenie nie ma o nich mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 13.02.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 pytanie do slavex17 sam będziesz robił podciągi? Bo w wycenie przy podciągach widnieje O zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavex17 14.02.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Wydaje mi się że gość nie wyliczył podciagów bo podciagi będą w cenie muru ale bez odliczania okien czy jakoś tak. Nie policzył mi też drugiego stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 14.02.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Mam pytanie do osób, które mają salon powiększony o gabinet- jak macie rozplanowane oświetlenie w saloonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 14.02.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Mam pytanie do osób, które mają salon powiększony o gabinet- jak macie rozplanowane oświetlenie w saloonie? plafon centralnie w dawnym gabinecie plafon w wykuszu centralnie w salonie w jednej linii z ww. plafonami żyrandol x5 kinkiet na lewo od drzwi tarasowych kinkiet na ścianie z klatką schodową podświetlenie ledowe szachtu wokół całego salonu podświetlenie ledowe wnęki na drewno obok kominka podświetlenie ledowe wnęki na telewizor podświetlenie dwóch wnęk w zabudowie rtv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 14.02.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dzięki.zaplanowałem w części tv na środku, za telewizorem LED, nad stołem w jadalni zwisająca lampa z sufitu, 3 kinkiety (na lewo od drzwi balkonowych, na prawo i na ścianie pomiędzy kuchnią a jadalnią). Zastanawiałem się czy aby nie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 15.02.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dzięki. zaplanowałem w części tv na środku, za telewizorem LED, nad stołem w jadalni zwisająca lampa z sufitu, 3 kinkiety (na lewo od drzwi balkonowych, na prawo i na ścianie pomiędzy kuchnią a jadalnią). Zastanawiałem się czy aby nie za mało. Mam jeszcze wysoką lampę podłogową Nie robiłem jeszcze ledów, bo nie mam teraz na to kasy, jest tylko instalacja ukryta w szachcie. To co napisałem wyżej daje sporo możliwości, nie odczuwam braku oświetlenia. Do klimatu mam kinkiety, przy stołach plafony, środkowy żyrandol używam sporadycznie. Zresztą ja sporadycznie przesiaduję w salonie. Dla mnie najważniejszym pomieszczeniem - gabinetem, jest pokój nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.02.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 w saloonie mam 6 kinkietow i 5 wiszacych lamp + 1 wiszaca w korytarzyku przy lazience z tej samej serii. oswietlenie zrobione strefowo by zapalc tylko w tym miejscu w ktorym siedzimy. najczesciej korzystamy z lamp i kinkietow w "dawnym" gabinecie tam mamy sofy i tv lub z lampy w wykuszu - gdzie mamy jadalnie. mam gdzies w domu rozrysowane oswietlenie. aaaa i jeszcze w suficie powieszonym mam 5 halogenikow (tych nie uzywam) i jedna zabudowe k-g mam podswietlona ledami. tam stoja trawki lub inne sezonowe zielonosci i sa podswietlone od dolu dla efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaret2011 15.02.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 TAR a ile masz tych stref w saloonie, bo ja mam tylko dwie jadalnianą i wypioczynkowo - tv. Pytam bo z ilości lamp wynika, że masz więcej stref!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts