michalc 19.02.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 michalc, a zima dziś nawrotkę zrobila u nas no nie? jutro ma jeszcze dopadać ano zrobiła - przez noc z 10-15cm śniegu dopadało, ale temp +4.... geodecie pewnie śnieg nie będzie super przeszkadzać, ale potem może być różnie. koparka ma być już jutro... liczę na doświadczenie i rozwagę p. Jacka mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 19.02.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Kotłownia- zalezy czym bedziesz w nie palic. Jesli gazem to moze zostac jak w oryginale. Jedli węgiel to musi isc za garaz. my mamy (mieć) gaz, więc została po staremu. inne zmiany u nas to powiększenie garażu o 0.5metra, trochę większy wykusz, żeby powiększyć salon - bo nie mogliśmy sobie pozwolić na rezygnację z gabinetu na dole, likwidacja tylnej lukarny i balkonu (w małym pokoju będą tylko okna połaciowe). reszta to drobiazgi, jak np wielkości okien - a to już zależy kto co lubi mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 19.02.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Michur piękne drzwi:) my mamy takie same;) tylko kolor może ciemniejszy. Prośba czy mógłbyś zdradzić ile kosztowały cie schody i poręcz? i podać namiary na wykonawce? witam ,super klatka schodowa interesuje mnie jak przerobić klatkę w rodo 6 zeby uniknąć zabiegów czy możesz podpowiedzi lub przesłać zdjęcie z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 19.02.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 witam ,super klatka schodowa interesuje mnie jak przerobić klatkę w rodo 6 zeby uniknąć zabiegów czy możesz podpowiedzi lub przesłać zdjęcie z góry dzieki Ustal jak szeroki potrzebujesz spocznik i na ile pozwalasz schodom żeby wyszły na salon. Następnie sprawdź maksymalną wygodną dla Ciebie wysokość i szerokość stopnia. Rozrysuj na kartce i daj wykonawcy do realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 19.02.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam wszystkich macie może namiary na firmy budowlane budujących w okolicach karkowa z góry dziki za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 19.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 ok super dzięki za wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 19.02.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam,I jeszcze jedno pytanie do forumowiczów budujących rodo 6 z kotłownią na paliwo stałe chodzi o ile zwiększą się koszty budowy ?będę wdzięczny:yes: za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 19.02.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 misteroli a dlaczego koszty miały by się zwiększyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 19.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 witam,proces adaptacji już prawie zakończony, wybór ekipy budowlanej tyż - jeszcze tylko uszczegółowienie kilku kwestii...Mam pytanie do sznownych Kolegów/Kolezanek zz czego budowaliście fundament? i w jaki sposób go izolowaliście/pozdrawiam z Wrocławia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 19.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 no to u nas się zaczęło śnieg zacinał, słupki graniczne się pochowały a potem jeszcze transit się zakopał i czekaliśmy na ciągnik ale dom wytyczony jutro koparka (któraj operator mówi że też się zakopie ). chyba będzie trzeba pomyśleć o jakimś utwardzeniu podjazdu mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 19.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 chodzi o dodatkowy komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 20.02.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 U nas komin został przeniesiony na tył garażu, a w jego miejsce w łazienkach mamy kominki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 20.02.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 ława 50cm X 30cm X 61m (obwód) = 9,15 m3 (wersja z pojedynczym garażem, na rogach liczone jest tak jakby podwójnie beton ale także na stopę pod filary trzeba wlać trochę więc się zrównoważy) fundament natomiast mam szeroki na 25cm - tyle co szerokość poro 25 - nie ma potrzeby lać więcej. wysokość natomiast 90cm. nawiasem mówiąc brat mojego szwagra wpakował w fundament chyba 48 m3 betonu! - też można ja za kubik betonu płaciłem 185 zł netto + pompa oczywiście. I taka jest teraz u nas cena betonu. Kraków widocznie jest droższy lub mniejsza konkurencja. ten piach natomiast na zasypanie fundamentów to może być taki brudny (czyli z domieszką ziemi) - wyjdzie taniej. Kasia i Darek to zależy czy decydujecie się na przeniesienie kotłowni. bo jeśli nie to trzeci komin to tylko dodatkowy wydatek - i to spory wydatek!! bo trzeba liczyć cegły, klinkier, droga robocizna bo murarze za kominy sobie inaczej liczą (byle kto się tego nie podejmie) no i kleje do klinkieru, a co najważniejsze - uszczelnienie tego żeby nam się nie lało przez dach! na szczęście mam to już za sobą My też zamurowaliśmy wejście do kuchni od wiatrołapu - rozwiązanie niezbyt to dobre ale jedyne jeśli chce się mieć bardziej ustawną kuchnię nie rezygnując ze spiżarki. Dołu bym nie podnosił o pustaka bo dom straci na wyglądzie. gorę tak. Filar trzeba jeden zlikwidować - myśmy tego nie zrobili bo wahaliśmy się nad tym pokojem. teraz żałujemy. Pozdrawiam. witam, można wiedzić jaki filar nalerzy zlikwidować tez jeszcze jestem przed budową rodo 6 z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 20.02.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Obiecane fotki domek z przodu z dachem w całej okazałości http://lh4.ggpht.com/cynamonowy/SCCTN2OsN-I/AAAAAAAADAs/5mqyjgkYGAM/s800/IMGP0339.JPG widok od strony przyszłego ogrodu http://lh3.ggpht.com/cynamonowy/SCCTJmOsN9I/AAAAAAAADAk/FjLVT-5xY2w/s800/IMGP0331.JPG pokój http://lh6.ggpht.com/cynamonowy/SCCTdWOsOCI/AAAAAAAADBM/3hQ1Rl6wveI/s800/IMGP0350.JPG widok na wejście do pokoju nad garażem i wejście do łazienki plus fragment klatki schodowej http://lh3.ggpht.com/cynamonowy/SCCTmmOsOEI/AAAAAAAADBc/noHoatOBqx0/s800/IMGP0353.JPG i może jeszcze widok z klatki schodowej na hmmm ścinaki http://lh6.ggpht.com/cynamonowy/SCCTSWOsN_I/AAAAAAAADA0/ey7ae9R_JVg/s800/IMGP0341.JPG witam , pytanie czy macie kotłownie przeniesiona do garażu czy wtedy komin wychodzi w gabinecie ? dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 20.02.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Dołu bym nie podnosił o pustaka bo dom straci na wyglądzie. gorę tak. Filar trzeba jeden zlikwidować - myśmy tego nie zrobili bo wahaliśmy się nad tym pokojem. teraz żałujemy. Pozdrawiam. Jaka jest różnica wizualna dla domu z podniesionym parterem lub piętrem- żadna O likwidacji "filaru" pewnie mowa o zlikwidowaniu 1 z 2 w salonie. Jeśli myślicie o likwidacji gabinetu na parterze to lepiej jeden wywalić, a zostawić ten przy schodach. My podnieśliśmy parter i teraz w perspektywie rekuperatora nie żałuję bo mam gdzie pakować rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 20.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 O likwidacji "filaru" pewnie mowa o zlikwidowaniu 1 z 2 w salonie. Jeśli myślicie o likwidacji gabinetu na parterze to lepiej jeden wywalić, a zostawić ten przy schodach. dodam, że w naszym projekcie, kupionym w połowie zeszłego roku już nie było tego słupa, więc i go likwidować nie było trzeba mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misteroli 22.02.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Prośba do wszystkich forumowiczów jeśli macie namiary na ekipy budowlane z okolic Krakowa bardzo proszę o namiary może być na meil [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 25.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 okazuje się, że może być równocześnie za zimno i za ciepło jest na tyle zimno że śnieg nas zawala co dzień ale na tyle ciepło, że ziemia miękka - koparka robi wielkie koleiny i lekko nie ma... zobaczymy do kiedy się ogarnie, ten tydzień niby nie ma być tak bogaty w opady. mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 25.02.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 tak - na razie - prezentuje się nasz wykop. na działce jest lekki spadek, no i pełno gliny... ile wam poszło metrów sześciennych/ton żwiru do zasypania budynku? jakie mieliście ceny? na razie znalazłem 10m^3 = 20ton = 1 transport za 250PLN - szukać dalej? (dosłownie dalej bo to jest w najbliższej żwirowni ). mC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jampich 25.02.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Po długiej lekturze postanowiłem się przywitać. Tydzień choroby na coś się przydał. Człowiek leżąc w łóżku miał możliwość przejrzenia 400 stron tego wątku.Planujemy budowę z żoną i 7 miesięczną córą (pewnie ona będzie głównym inwestorem, kierownikiem robót itp:yes:) Po dogłębnej lekturze muszę przyznać, że mamy akurat ten rok na dokładne przygotowanie się do budowy (jakby to wogóle było możliwe) Czy zechcecie polecić jakieś sprawdzone ekipy ze śląska do fundamentów i murowania ścian?Cóż nie ukrywam że pozytywna zazdrość mnie zżera za tą waszą wiedzę. Sam nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce z budową nie mając za dużego pojęcia o budownictwie.Pozdrawiam wszystkich i życzę pomyślności w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts